Naleśniki amerykańskie to zupełne przeciwieństwo naszych naleśników. I przynajmniej z tego powodu warto spróbować. Ale szczerze mówiąc, są też bardzo, bardzo smaczne!
Najlepsze śniadania w Nowym Jorku to te najprostsze. W każdym bloku znajdują się jadalnie – kawiarnie serwujące śniadania 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. Już w pierwszych trzech sekundach rozwiewają wszelkie złudzenia na swój temat jako nieszkodliwej rozrywki – zarówno właściciele, kelnerzy, jak i większość gości waży ponad sto kilogramów. Ale jakie to pyszne! Te gofry i naleśniki warto zjeść tam chociaż raz na śniadanie (raz w tygodniu, tylko raz!).
Ideologicznie naleśniki amerykańskie są całkowitym przeciwieństwem naszych. Podczas gdy rosyjskie gospodynie domowe rywalizują o to, kto zrobi cieńszy i bardziej koronkowy, amerykańskie poleją czekoladą grube naleśniki przypominające biszkopt. Jak ja ich kocham! Z syropem klonowym, bekonem i hojną garścią jagód – to właśnie to połączenie.
Kilka tygodni temu wróciłem z Nowego Jorku i kilka dodatkowych kilogramów. A teraz waga w końcu pokazała tę samą liczbę, co oznacza, że mogę dostać patelnię!
Mój sposób na to, żeby nie przytyć, to jeść je na śniadanie w towarzystwie dziewczyn, które mają dobry apetyt. Pisząc teraz, zdaję sobie sprawę, że zachowuję się jak Kubuś Puchatek. Tak, moją ulubioną porą na zapraszanie znajomych jest weekend na śniadanie. Który przecież stopniowo staje się obiadem. Ale wtedy możesz dać obiad wrogowi i wyobrazić sobie, że wszystkie bułki pozostaną jedynie błędem statystycznym na wadze elektronicznej dopiero po kropce.
Nie ma mowy, żeby mojej mamie spodobały się moje naleśniki. Mówi, że są dla leniwych. Rzeczywiście, to nie może być prostsze. Cześć mamo, to ja, twoja leniwa córka. A co, jeśli upiekłabym dziś pięćdziesiąt kawałków, czy to mogłoby zmienić twoje zdanie? A co by było, gdyby wszyscy dobrze się bawili? Mówisz, że to jest najważniejsze? Całkowicie się z Tobą zgadzam!
Amerykańskie naleśniki
Składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 jajka
4 stół. łyżki cukru
1 łyżeczka sól
1/4 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka soda gaszona
Jak gotować:
- Jajka ubić z cukrem i solą na białą pianę.
- Dodać 1 szklankę ciepłego mleka.
- Małymi porcjami dodawaj mąkę, mieszając masę.
- Wlać olej roślinny.
- Sodę ugasić niewielką ilością soku z cytryny, dodać do masy i wymieszać.
- Pozostaw miskę w ciepłym miejscu na 10 minut.
- Smażyć na średnim ogniu z obu stron, obracając, gdy na wierzchu pojawią się bąbelki.
- Skropić syropem i miodem, posypać świeżymi jagodami i paskami smażonego boczku.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #syrop #Yulia Andreyanova #śniadanie #naleśniki #bekon #naleśnikiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych