Dżem jagodowy od szefa kuchni Aleksieja Aizena
Do przepisu
Ten „dżem” zawiera minimalną ilość cukru i zachowuje cały smak, aromat i większość witamin zawartych w jagodach. Dzięki temu, że płyn praktycznie się nie wrze i cały czas się ochładza (przy dodawaniu nowej porcji jagód), jagody pozostają nienaruszone – a dżem wygląda świetnie.
Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 45 minutMikserGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE2–2,5 kg bardzo świeżych jagód 200 g cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posortuj jagody, aby upewnić się, że nie ma zepsutych jagód, liści ani innych zanieczyszczeń.
Krok 2
Do dużego rondla o grubym dnie włóż 300 g borówek, wymieszaj z cukrem i puree za pomocą blendera zanurzeniowego. Umieścić na małym ogniu.
Krok 3
Gdy tylko piana zacznie się unosić (czyli na samym początku wrzenia), włóż na patelnię dużą garść jagód, poczekaj, aż piana zacznie ponownie się unosić – i ponownie dodaj świeże borówki.
Krok 4
W ten sposób dodaj wszystkie jagody, nie pozwalając, aby mieszanina całkowicie się zagotowała.
Krok 5
Dżem przekładamy do wysterylizowanych słoików, zamykamy pokrywkami i pasteryzujemy przez 15 minut. Zamknij pokrywki, odwróć dżem i ostudź. Przechowywać w chłodnym miejscu.