Aleksiej Aizen, szef kuchni, ujawnia sekrety swojego wyśmienitego dżemu jagodowego!

Dżem jagodowy od szefa kuchni Aleksieja Aizena

Dżem jagodowy od szefa kuchni Aleksieja Aizena Do przepisu

Ten „dżem” zawiera minimalną ilość cukru i zachowuje cały smak, aromat i większość witamin zawartych w jagodach. Dzięki temu, że płyn praktycznie się nie wrze i cały czas się ochładza (przy dodawaniu nowej porcji jagód), jagody pozostają nienaruszone – a dżem wygląda świetnie.

Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 45 minutMikserGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE2–2,5 kg bardzo świeżych jagód 200 g cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Posortuj jagody, aby upewnić się, że nie ma zepsutych jagód, liści ani innych zanieczyszczeń.

Krok 2

Do dużego rondla o grubym dnie włóż 300 g borówek, wymieszaj z cukrem i puree za pomocą blendera zanurzeniowego. Umieścić na małym ogniu.

Krok 3

Gdy tylko piana zacznie się unosić (czyli na samym początku wrzenia), włóż na patelnię dużą garść jagód, poczekaj, aż piana zacznie ponownie się unosić – i ponownie dodaj świeże borówki.

Krok 4

W ten sposób dodaj wszystkie jagody, nie pozwalając, aby mieszanina całkowicie się zagotowała.

Krok 5

Dżem przekładamy do wysterylizowanych słoików, zamykamy pokrywkami i pasteryzujemy przez 15 minut. Zamknij pokrywki, odwróć dżem i ostudź. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja