Dżem agrestowy przez maszynę do mięsa
Do przepisu
Jeśli masz dużo dojrzałych agrestów na raz, to jednym z najprostszych sposobów na przygotowanie smacznego, aromatycznego dżemu bez większego wysiłku jest przetarcie dżemu agrestowego przez maszynkę do mięsa. Agrest zawiera dużo pektyny, dzięki czemu dżem dobrze twardnieje, przybierając postać dżemu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 104,12 kcal/porcję Porcje: 50 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 0,14 g/0,04 g/26,33PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 50 PORCJI1 kg agrestu 1,2 kg cukru 1 szklanka wody Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj jagody na dżem agrestowy przez maszynę do mięsa. Odetnij ogonki agrestu, opłucz jagody w zimnej wodzie i odsącz na durszlaku.
Krok 2
Przygotowany agrest zmielić w maszynce do mięsa z dużą kratką. Powstałe puree wlać do szerokiego rondla, dodać cukier, zalać wodą i dobrze wymieszać.
Krok 3
Rondelek z dżemem postaw na średnim ogniu i zagotuj, często mieszając. Zmniejsz ogień i ostrożnie usuń pianę. Gotuj dżem, często mieszając, aż zgęstnieje, 50 minut.
Krok 4
Zdejmij gotowy dżem z ognia, przenieś patelnię na metalową kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie dżem jeszcze bardziej zgęstnieje. Przełóż dżem do czystych, suchych słoików i zamknij pokrywki. Przechowywać w temperaturze pokojowej.
PRZYDATNE RADY
Dżem agrestowy można przygotować za pomocą maszynki do mięsa z agrestu dowolnego koloru: żółtego, zielonego, czerwonego, a nawet czarnego. Najsłodsze jagody mają ciemny kolor i mogą zawierać o 100 g mniej cukru.
PRZY OKAZJI
Aby zrobić dżem agrestowy, użyj maszynki do mięsa, aby wybrać dojrzałe, soczyste jagody. Aby ocenić dojrzałość, musisz dotknąć jagód. Jagody twarde – niedojrzałe, zbyt miękkie, z papkowatym środkiem – przejrzałe.