Agrest marynowany
Do przepisu
Marynowany agrest dodaje się do domowej kapusty prowansalskiej, dodaje do sałatek lub podaje jako dodatek do dań mięsnych.
Złożoność: łatwo Kalorie: 298,71 kcal/porcja Porcje: 7 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 1,10 g/0,49 g/75,61MarynowaniePustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 7 PORCJI1 kg dojrzałego, mocnego agrestu około 1 litr wody pitnej 400 g cukru 5–6 groszków ziela angielskiego 5–6 pączków goździków 100 ml octu 9% mała laska cynamonu Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Sortuj 1 kg dojrzałego, mocnego agrestu, odetnij łodygi. Jagody pokroić i napełnić nimi słoiki aż po ramiona.
Krok 2
Do każdego słoika wlej tyle wody pitnej, aby całkowicie przykryła jagody. Następnie ostrożnie wlej wodę do czystego rondla. Dodaj 3 łyżki do każdego słoika. l woda, cukier, przyprawy (5-6 groszków ziela angielskiego, 5-6 pąków goździków i mała laska cynamonu). Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
Krok 3
Gdy nadzienie ostygnie, odcedź je i dodaj ocet. Zalej agrest tą marynatą, zamknij napełnione słoiki pokrywkami i włóż do garnka z zimną wodą.
Krok 4
Doprowadzić do wrzenia i gotować słoiki, niezależnie od pojemnika, przez 3 minuty.
Krok 5
Przechowuj obrabiany przedmiot w chłodnym i ciemnym miejscu.