Adżyka „Światło”
Konstanca 28 sierpnia 2020 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Pikantna przystawka na bazie zielonych warzyw i owoców. Idealne do dań mięsnych, rybnych, ziemniaczanych i warzywnych. Jeśli lubisz pikantne jedzenie, to to danie jest dla Ciebie!
Złożoność: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 40 minutGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIzielone pomidory 1 kgzielona ostra papryka 2 szt.papryka zielona 3 szt.zielone jabłka 2 szt.cebula 1 szt.czosnek (średnia główka) 1 szt.cukier 100 grsól 30 grrafinowany olej roślinny 100 mlocet 9% 50 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz cebulę i czosnek. Usuń nasiona z papryki. Usuń łodygi z pomidorów. Z jabłek wytnij strąk z nasionami.
Krok 2
Wszystkie przygotowane produkty myjemy, suszymy, kroimy na drobne kawałki i siekamy (oprócz czosnku).
Krok 3
Umieść mieszaninę warzyw w rondlu. Do mieszaniny dodaj olej roślinny, ocet, sól i cukier. Włóż ogień, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, mieszając, przez 30 – 35 minut.
Krok 4
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejne 5 – 6 minut.
Krok 5
Gotową adjika włóż do wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknij. Zawiń w ciepły koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.
UWAGA DO GOSPODARKI
W razie potrzeby możesz dodać drobno posiekane warzywa do adjiki.
PRZYDATNE RADY
Dostosuj ilość ostrej papryki do swoich upodobań.