Adżika
gastronomia 24 października 2012(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 57,09 kcal/porcję Porcje: 29 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 2,61 g/0,97 g/10,61Kuchnia gruzińskaSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 29 PORCJI2,5 kg ostrej czerwonej papryki250 g czosnku100 g nasion kolendry500 g grubej soli Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Paprykę umyj, ułóż w jednej warstwie na blachach i pozostaw do wyschnięcia na 3 dni w zacienionym, dobrze wentylowanym miejscu. Następnie ostrożnie przekrój każdy strąk wzdłuż na pół i usuń łodygi i nasiona.
Krok 2
Czosnek obierz, kolendrę podsmaż na suchej, rozgrzanej patelni, ciągle mieszając, przez 20 sekund, następnie rozgnieć tłuczkiem. Paprykę i czosnek przepuść przez maszynę do mięsa. Powtórz operację jeszcze 2 razy. Przełóż do miski, dodaj sól, dokładnie wymieszaj, przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
Krok 3
Następnego dnia ponownie wymieszaj i przełóż do czystych, suchych słoików. Zamknij i przechowuj.
UWAGA DO GOSPODARKI
Prawdziwą adjika robi się z ostrej papryki. Podczas przetwarzania gorących owoców ich sok z pewnością dostanie się na dłonie, co może sprawić wiele kłopotów. Dlatego konieczna jest praca w rękawiczkach.