Adżika
Do przepisu
Adżika z pomidorami i jabłkami – domowe danie z południa Rosji. Tak jest często przygotowywany w regionie Krasnodarskim. Adżykę najlepiej przygotować w okresie, gdy sezon pomidorowy w pełni i czas przygotować zapasy na zimę.
Złożoność: łatwo Kalorie: 37,70 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 0,57 g/2,82 g/2,65Sos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1,2 kg pomidorów Olej roślinny – 0,5 szklanki 250 g marchwi 2 małe strąki ostrej papryki 0,25 szklanki soli 250 g słodkiej czerwonej papryki 250 g jabłek czosnek – 5 ząbków Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W przypadku adjiki umyj pomidory, wykonaj na skórze nacięcie w kształcie krzyża, zaparz wrzątkiem, usuń skórę, przekrój na połówki. Jabłka umyj, obierz, pokrój na 4 części i usuń rdzeń.
Krok 2
Marchew obierz i pokrój na małe kawałki. Paprykę słodką umyć, pokroić na 4 części, usunąć rdzeń z nasionami i łodyżką.
Krok 3
Adjika, niezależnie od jej składu, jest zawsze jednorodna, dlatego pomidory, jabłka, marchew i papryka muszą zostać przepuszczone przez maszynę do mięsa.
Krok 4
Powstałą masę wlać do rondla, podpalić i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj, od czasu do czasu mieszając, przez 1 godzinę. Dodaj olej roślinny i gotuj przez kolejną 1 godzinę.
Krok 5
Obierz i zmiażdż czosnek. Paprykę ostrą myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy nasiona i łodygę, ponownie płuczemy i bardzo drobno siekamy.
Krok 6
Do rondla z adjika dodaj czosnek, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 30 minut.
Krok 7
Zdjąć adjika z ognia, wlać do wysterylizowanych słoików, zamknąć pokrywkami i ostudzić. Przechowywać w chłodnym miejscu.
PRZYDATNE RADY
Adjika jest często przygotowywana do długotrwałego przechowywania. Aby to zrobić, wysterylizuj słoiki. Jedną z najprostszych i najbardziej sprawdzonych metod jest metoda na parę. Na garnku z wrzącą wodą umieść sito lub specjalną siateczkową pokrywkę, aby zapobiec rozpryskiwaniu się tłuszczu. Na górze – czysty słoik, szyjką w dół. Słoiki 500 ml gotuje się na parze przez 10 minut, słoiki litrowe – 15 minut. Jednocześnie pokrywki powinny „gotować” we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty.
PRZY OKAZJI
Słowo adżyka (Abch. Aџyka) w Abchazie oznacza po prostu „sól”, a sos-pasta, który inni ludzie nazywają adjika, nazywają Abchazi apyrpyl-dzhika („sól pieprzowa”) lub adzhikttsatsa („sól z czymś zmielona”). Oryginalna nazwa w pełni oddaje prawdziwą istotę abchaskiej adżyki: jest to sól mielona z przyprawami i ziołami.
Abchazi przyrządzają adżykę jesienią, rozdrabniając suszone strąki pieprzu z czosnkiem i suszonymi ziołami na dużym płaskim kamieniu, aby uzyskać ciemną, gorącą pastę.