Adjika ze słodką papryką
gastronomia 14 maja 2018 r Do przepisu
Znamy kilka odmian adjika. Na południu Rosji powszechna jest adjika, zwana także „Ogonyok” – oprócz pieprzu, czosnku i soli zawiera pomidory. A ta adjika jest bardziej „surowa”.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 76,72 kcal/porcję Porcje: 20 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 3 godziny 48 minut Używany: 1,55 g/5,22 g/6,58Kuchnia kaukaskaPustySos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 20 PORCJI1 kg czerwonej papryczki chili 2–3 słodkie czerwone papryki 2–3 główki czosnku 1 pęczek pietruszki 1 pęczek selera 1 pęczek kolendry 30 ml octu winnego 0,5 łyżeczki. świeżo mielona kolendra 200 g soli niejodowanej, średnio-drobny olej roślinny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń łodygi i nasiona ze słodkiej i ostrej papryki, przecinając paprykę na pół. Jeśli chcesz zrobić naprawdę ostrą adjika, zostaw nasiona w chili.
Krok 2
Paprykę ułożyć na kratce w piekarniku i suszyć w temperaturze 60–70°C przez 2–3 godziny.
Krok 3
Wysusz warzywa i posiekaj. Obierz czosnek.
Krok 4
Wszystkie przygotowane produkty zmielić przez maszynkę do mięsa, dodać kolendrę i sól, wlać kęs, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Pozostawić do zaparzenia na 48 godzin, od czasu do czasu mieszając adjika.
Krok 5
Umieść adjika w słoikach, zalej cienką warstwą oleju roślinnego i zamknij pokrywki. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.