Adjika z jabłkami po kijowsku
Do przepisu
Adjika z jabłkami po kijowsku dedykowana jest miłośnikom pikantnych sosów. To bardzo łagodna wersja tradycyjnej gruzińskiej mieszanki przypraw i ostrej papryki, która jest bardzo cudowna, ponieważ adjika z jabłkami można po prostu posmarować tostem i zjeść z przyjemnością, nie myśląc o konsekwencjach. Idealny jako przekąska! Ale jeśli chcesz, możesz sprawić, że sos będzie bardziej pikantny, pozostawiając nasiona w strąkach lub dodając trochę więcej do mieszanki. Najbardziej optymalna wydaje nam się jednak proponowana wersja adjiki z jabłkami: średnio delikatna, umiarkowanie pikantna i bardzo smaczna.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 237,18 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Używany: 3,42 g/4,74 g/45,27Sos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIpomidory – 400 g papryka czerwona – 2 szt. marchewka średnia – 2 szt. kwaśne jabłka – 2 szt. papryka ostra – 2 szt. czosnek – 1 główka cukier – 100 g mieszanka przyprawowa do adjika – 3 łyżki. l.sól – 1 szczypta zielonej bazylii – 2 gałązki oleju roślinnego – 15 ml Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj warzywa i owoce na adjika z jabłkami po kijowsku. Pomidory przekrój w poprzek od nasady łodygi. Następnie włożyć do wrzącej wody i trzymać przez 1 minutę.
Krok 2
Ostrożnie wyjmij pomidory na durszlak łyżką cedzakową i poczekaj, aż lekko przestygną. Obierz, przekrój każdą na pół i usuń nasiona. Miąższ posiekaj nożem. Przełożyć do rondla.
Krok 3
Paprykę włożyć na 1 minutę do wrzącej wody, następnie wyjąć łyżką cedzakową i obrać. Przekrój na połówki i usuń łodygę i nasiona. Miąższ drobno posiekać i dodać na patelnię z pomidorami (ugotuje się w nim adjika Kijów).
Krok 4
Dokładnie umyj i obierz marchewki. Jabłka przekrawamy na połówki, następnie usuwamy skórę i nasiona. Grubo posiekaj marchewkę i jabłka i dodaj na patelnię z papryką i pomidorami.
Krok 5
Strąki ostrej papryki przekrój na połówki i usuń nasiona (aby smak adjiki był umiarkowanie ostry). Obierz ząbki czosnku i każdy z nich grubo posiekaj. Przełożyć na patelnię z innymi warzywami i jabłkami.
Krok 6
Postaw patelnię z przygotowanymi składnikami na dużym ogniu i mieszając, doprowadź do wrzenia. Następnie zamknij. Zmniejsz ogień i gotuj adjika z jabłkami przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 7
Dodać cukier, przyprawy i sól do smaku. Wymieszaj adjika, ponownie zagotuj i zdejmij z ognia. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przetrzeć przez grube sito.
Krok 8
Usuń liście z gałązek bazylii i posiekaj je bardzo drobno. Do przygotowanej adjiki dodaj bazylię, wlej olej roślinny i ponownie wymieszaj. Można podawać na stole ze smażonym lub pieczonym mięsem, ziemniakami lub ryżem.
PRZYDATNE RADY
Adjika z jabłkami po kijowsku można przygotować na zimę. W takim przypadku ostry sos wlać do przygotowanych, czystych słoików o pojemności 0,3–0,5 litra (bez ziół), przykryć pokrywkami i sterylizować przez 15 minut. Zwiń, odwróć i pozostaw do ostygnięcia.
PRZY OKAZJI
Pomidory śliwkowe idealnie nadają się do przygotowania adjiki z jabłkami kijowskimi: ich miąższ jest dość gęsty i mięsisty, dzięki czemu zapewni sosowi odpowiednią konsystencję.