Adjika z cukinii na zimę
Elena 23 lipca 2020 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Pikantna, aromatyczna adjika z siekanych warzyw i przypraw jest dobra w każdej jakości. Można go smarować pieczywem, stosować jako samodzielną przekąskę, sos lub marynatę. Aby uzyskać bardziej miękki i delikatniejszy smak, do adjiki dodaje się pomidory, jabłka lub cukinię.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 15 minutGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘcukinia 500 gpapryka 3 szt.marchewka 1 szt.pomidory 500 grostra papryka 1 szt.sól 2 łyżki. l.czosnek 1 szt.cukier 4 łyżki.esencja octowa 1 łyżeczka.olej roślinny 100 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Liczba produktów w przepisie jest dowolna. Możesz wziąć mniej lub więcej niektórych produktów. Dostosuj także ostrą paprykę do smaku.
Krok 2
Przede wszystkim przygotuj warzywa, obierając je, usuwając nasiona i krojąc w plastry nadające się do skręcenia w maszynce do mięsa.
Krok 3
Przekręć cały zestaw przygotowanych warzyw do miski odpowiedniej wielkości. Oddzielnie przekręć i umieść w misce ostrą paprykę i główkę czosnku. Aby uzyskać bogatszy kolor, można dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego.
Krok 4
Do odpowiedniej miski włóż posiekaną cukinię, marchewkę, paprykę i pomidory. Lepiej, jeśli jest to rondel lub kocioł z grubym dnem. Postaw na średnim ogniu i gotuj, aż nadmiar wilgoci odparuje. Od tego zależy grubość przyprawy. Czas gotowania zajmie od 1 godziny do 1,5 godziny. Na 30 minut przed końcem gotowania dodaj posiekany czosnek, ostrą czerwoną paprykę i dodaj olej roślinny. Kontynuując gotowanie, okresowo mieszaj mieszaninę. Po 15 minutach do masy warzywnej dodaj sól, cukier, olej roślinny i esencję octową.
Krok 5
Do konserw przygotuj sterylne słoiki z pokrywkami. Przygotowaną gorącą adjika włóż do słoików i szczelnie zamknij pokrywkami. Odwróć słoiki do góry dnem i przykrywając kocem zostaw je do całkowitego wystygnięcia.