Adjika z bakłażanami po krasnodarsku
gastronomia 22 czerwca 2007(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 0,00 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ2 bakłażany500 g pomidorów3 czerwone słodkie papryki2 ostre papryczkiczosnek – 10 ząbków2 gałązki koperkuocet winny – 3 łyżki. l.2 łyżki l. mieszanki przyprawowe dla adjikiolej roślinny – 0,5 szklankisól – 1 łyżka. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń skórkę i nasiona z pomidorów i papryki. Bakłażany obieramy, grubo siekamy i lekko podsmażamy na gorącej, suchej patelni. Ostrą paprykę przekrój wzdłuż, usuń nasiona. Obierz czosnek, przekrój każdy ząbek wzdłuż i usuń rdzeń.
Krok 2
Wszystkie warzywa przepuść przez maszynę do mięsa lub zmiel w blenderze. Wymieszaj, przełóż do rondla, gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj sól, mieszankę przypraw do adjiki, wlej ocet winny i olej roślinny. Zdjąć z ognia, dodać posiekany koperek, ostudzić.