Adjika na zimę bez gotowania

Adjika na zimę bez gotowania

Natalia Kolesnikowa 05 września 2024 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu

Adjika to przyprawa, sos i przystawka. Czy chcesz ugotować adjika na zimę bez gotowania? To jeden z najprostszych sposobów na uzupełnienie domowych zapasów. Przepis jest prosty: posiekać dojrzałe pomidory, słodką i ostrą paprykę, dodać przyprawy i ocet, a mieszaninę warzyw umieścić w słoikach. W tym preparacie wszystkie witaminy i składniki odżywcze zostaną zachowane. Ale jest jedna subtelność – musisz przechowywać tę adjika w lodówce. Ani piwnica, ani jakieś fajne miejsce nie wystarczy. I oczywiście smak adjiki zależy od jakości głównych składników: pomidory powinny być dojrzałe i słodkie, czerwona papryka powinna być mięsista i aromatyczna, czosnek i ostra papryka powinny być ostre. Ilość ostrej papryki można zmieniać według własnych upodobań. Aby nadać adżyce z pomidorów i czosnku kaukaski smak, nie zapomnij o suszonych ziołach: kolendrze, selerze, pietruszce, chmielu-suneli lub utskho-suneli.

Złożoność: łatwo Kalorie: 38,67 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 35 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 1,50 g/0,29 g/7,77Maszynka do mięsaBez obróbki cieplnejPrzekąskaPopołudniowa przekąskaKolacjaPustyPrzekąskaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 20 PORCJI20Porcje+Pomidor (pomidor) 1 kgSłodka czerwona papryka 900 grCzerwona ostra papryka 2 szt.Czosnek 1 sztukaKhmeli-suneli 1 łyżeczkaMielona kolendra 1 łyżeczkaSuszona pietruszka 1 łyżeczkaSól 2 łyżkiGranulowany cukier 2 łyżkiOcet jabłkowy 6% 80ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Jak przygotować adjika na zimę bez gotowania? Potrzebne składniki: dobrej jakości dojrzałe pomidory, czerwona słodka i ostra papryka, czosnek, suszone zioła, sól, cukier i ocet. Sprzęt kuchenny obejmuje maszynkę do mięsa ze środkową kratką. I oczywiście sterylizowane półlitrowe słoiki z pokrywkami.

Adjika na zimę bez gotowania
Adjika na zimę bez gotowania ()

Krok 2

Przygotowane pomidory pokroić w średnie plasterki. Nie usuwaj skóry. Z papryki słodkiej usuń nasiona i białe błony, a miąższ pokrój na ćwiartki. Duże ząbki czosnku przekrój na pół.

Adjika na zimę bez gotowania
Adjika na zimę bez gotowania ()

Krok 3

Do usuwania nasion z ostrej papryki użyj rękawic kuchennych. Strąki przekrój na pół i usuń wszystkie nasiona. Opłucz połówki zimną wodą i osusz.

Adjika na zimę bez gotowania
Adjika na zimę bez gotowania ()

Krok 4

Przygotuj maszynkę do mięsa do użycia. Zmiel pomidory, słodką i ostrą paprykę oraz czosnek w maszynce do mięsa. Wskazane jest, aby masa z maszynki do mięsa natychmiast spadła do szklanego lub emaliowanego pojemnika. Mieszaj powstałą mieszaninę dla adjika bez gotowania drewnianą łyżką.

Adjika na zimę bez gotowania
Adjika na zimę bez gotowania ()

Krok 5

Do adjika pomidorowo-czosnkowego dodać sól, cukier, przyprawy i ocet, cały czas mieszając łyżką. Pobierz próbkę i jeśli to konieczne, dodaj więcej soli. Odstaw adjika na 15 minut w temperaturze pokojowej. Następnie ułóż w wysterylizowanych słoikach i zamknij pokrywkami. Włożyć do lodówki i przechowywać w niej nie dłużej niż 5 miesięcy.

Adjika na zimę bez gotowania
Adjika na zimę bez gotowania ()

UWAGA DO GOSPODARKI

Do adjiki nie należy dodawać świeżych ziół i cebuli bez gotowania na zimę, mogą powodować zakwaszenie. Aby świeża adjika pomidorowa mogła długo przebywać w lodówce, musi zawierać dużo soli. Tę pyszną adjika można stosować jako dodatek do zup, dań mięsnych, duszonych warzyw i sosów.

PRZY OKAZJI

Czy wiesz, że współczesne wersje adjiki z pomidorami to nic innego jak odpowiednik sosu satsbeli? Klasyczna adżyka gruzińska przygotowywana jest bez pomidorów, jedynie z czerwonej lub zielonej ostrej papryki, soli kuchennej i suszonych przypraw: kolendry, kozieradki (utskho-suneli), chmielu – suneli.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja