Adjika na zimę bez gotowania
Natalia Kolesnikowa 05 września 2024 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Adjika to przyprawa, sos i przystawka. Czy chcesz ugotować adjika na zimę bez gotowania? To jeden z najprostszych sposobów na uzupełnienie domowych zapasów. Przepis jest prosty: posiekać dojrzałe pomidory, słodką i ostrą paprykę, dodać przyprawy i ocet, a mieszaninę warzyw umieścić w słoikach. W tym preparacie wszystkie witaminy i składniki odżywcze zostaną zachowane. Ale jest jedna subtelność – musisz przechowywać tę adjika w lodówce. Ani piwnica, ani jakieś fajne miejsce nie wystarczy. I oczywiście smak adjiki zależy od jakości głównych składników: pomidory powinny być dojrzałe i słodkie, czerwona papryka powinna być mięsista i aromatyczna, czosnek i ostra papryka powinny być ostre. Ilość ostrej papryki można zmieniać według własnych upodobań. Aby nadać adżyce z pomidorów i czosnku kaukaski smak, nie zapomnij o suszonych ziołach: kolendrze, selerze, pietruszce, chmielu-suneli lub utskho-suneli.
Złożoność: łatwo Kalorie: 38,67 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 35 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 1,50 g/0,29 g/7,77Maszynka do mięsaBez obróbki cieplnejPrzekąskaPopołudniowa przekąskaKolacjaPustyPrzekąskaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 20 PORCJI–20Porcje+Pomidor (pomidor) 1 kgSłodka czerwona papryka 900 grCzerwona ostra papryka 2 szt.Czosnek 1 sztukaKhmeli-suneli 1 łyżeczkaMielona kolendra 1 łyżeczkaSuszona pietruszka 1 łyżeczkaSól 2 łyżkiGranulowany cukier 2 łyżkiOcet jabłkowy 6% 80ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jak przygotować adjika na zimę bez gotowania? Potrzebne składniki: dobrej jakości dojrzałe pomidory, czerwona słodka i ostra papryka, czosnek, suszone zioła, sól, cukier i ocet. Sprzęt kuchenny obejmuje maszynkę do mięsa ze środkową kratką. I oczywiście sterylizowane półlitrowe słoiki z pokrywkami.
Adjika na zimę bez gotowania ()
Krok 2
Przygotowane pomidory pokroić w średnie plasterki. Nie usuwaj skóry. Z papryki słodkiej usuń nasiona i białe błony, a miąższ pokrój na ćwiartki. Duże ząbki czosnku przekrój na pół.
Adjika na zimę bez gotowania ()
Krok 3
Do usuwania nasion z ostrej papryki użyj rękawic kuchennych. Strąki przekrój na pół i usuń wszystkie nasiona. Opłucz połówki zimną wodą i osusz.
Adjika na zimę bez gotowania ()
Krok 4
Przygotuj maszynkę do mięsa do użycia. Zmiel pomidory, słodką i ostrą paprykę oraz czosnek w maszynce do mięsa. Wskazane jest, aby masa z maszynki do mięsa natychmiast spadła do szklanego lub emaliowanego pojemnika. Mieszaj powstałą mieszaninę dla adjika bez gotowania drewnianą łyżką.
Adjika na zimę bez gotowania ()
Krok 5
Do adjika pomidorowo-czosnkowego dodać sól, cukier, przyprawy i ocet, cały czas mieszając łyżką. Pobierz próbkę i jeśli to konieczne, dodaj więcej soli. Odstaw adjika na 15 minut w temperaturze pokojowej. Następnie ułóż w wysterylizowanych słoikach i zamknij pokrywkami. Włożyć do lodówki i przechowywać w niej nie dłużej niż 5 miesięcy.
Adjika na zimę bez gotowania ()
UWAGA DO GOSPODARKI
Do adjiki nie należy dodawać świeżych ziół i cebuli bez gotowania na zimę, mogą powodować zakwaszenie. Aby świeża adjika pomidorowa mogła długo przebywać w lodówce, musi zawierać dużo soli. Tę pyszną adjika można stosować jako dodatek do zup, dań mięsnych, duszonych warzyw i sosów.
PRZY OKAZJI
Czy wiesz, że współczesne wersje adjiki z pomidorami to nic innego jak odpowiednik sosu satsbeli? Klasyczna adżyka gruzińska przygotowywana jest bez pomidorów, jedynie z czerwonej lub zielonej ostrej papryki, soli kuchennej i suszonych przypraw: kolendry, kozieradki (utskho-suneli), chmielu – suneli.