Achma z serem, jak ugotować w domu, aby wszystko się udało
Olga Zacharowa 05 października 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Achma to gruzińskie ciasto warstwowe z serem. Pokrojona achma wygląda jak koronka, bo placek składa się z wielu warstw najlepszego ciasta przaśnego i sera, najczęściej imereckiego lub suluguni. To pożywne danie zawsze gości w menu gruzińskich restauracji, ale achmę, pomimo pozornej złożoności, można przygotować w domu. W tej kolekcji znajdują się przepisy na achmę ze zbiorów serwisu oraz od naszych przyjaciół z Gruzji.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Przepis na achmę z serem i wskazówki dotyczące jej przygotowania od Tamary Tokmadze i Cioci Giudi z Batumi
- Przepis na achmę z serem i kminkiem oraz wskazówki dotyczące jej przygotowania od Taminy Sakharulidze z Kutaisi
- Przepisy na achmę z serem z kolekcji serwisu
-
Szybka achma z serem i twarogiem
-
Przepis na achmę z serem i wskazówki dotyczące jej przygotowania od Tamary Tokmadze i Cioci Giudi z Batumi
„Achma z serem to danie, które wszyscy uwielbiają, ale często nawet najbardziej doświadczone gospodynie domowe nie przygotowują achmy – zajmuje to zbyt dużo czasu. W rzeczywistości wszystko nie jest takie straszne, wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami i wszystko się ułoży.
Przepis na achmę z serem otrzymałam od Cioci Giuli, która wychowuje mnie od dzieciństwa. To jej zawdzięczam wiele swoich kulinarnych sukcesów. Kiedy w domu gromadzili się przyjaciele, zawsze przygotowywała taką achmę. Moi koledzy z klasy nadali temu ciastu przydomek „różowa” achma, ponieważ Giuli po gruzińsku oznacza „róża”.
Jeśli nagle zdarzyło się, że została achma z serem, ciocia wkładała ją na noc do lodówki. Rano pokroiłam ciasto na średnie kawałki i ułożyłam na blaszce wyłożonej folią i posmarowanej masłem. Kawałki były rozmieszczone w znacznych odległościach od siebie. Następnie upiekłam achmę w piekarniku nagrzanym na 200°C na złoty kolor ze wszystkich stron. Dla mnie ta smażona „różowa” achma pozostaje najsmaczniejsza.
Jeśli nie ma sera imereckiego, przygotuj achmę z suluguni, ale lepiej jest z mieszanki różnych serów, na przykład chanakh i adhei. Kiedy mieszkałem jakiś czas w Moskwie, korzystałem z nich.”
„Różowa” achma z serem od Tamary i Giudiego Tokmadze
Aby przygotować achmę z serem na 12-14 porcji, potrzebujesz:
- 6 jaj
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka sól + do zagotowania ciasta, ilość zależy od stopnia słoności sera
- 250–300 ml wody pitnej (36–38°C)
- 1 kg mąki + do wyrobienia ciasta
- 1,2 kg sera lekko solonego, najlepiej mieszanki sera suluguni i imeretyńskiego
- 300 g masła, lepsze niż masło hodowlane
- 1 łyżka. l. mleko
- W dużej misce lub rondlu ubij 5 jajek i 1 białko, aż masa będzie gładka. Dodać sól, wymieszać, a następnie ciepłą wodę.
- Gdy mieszanina stanie się jednorodna, przesiej mąkę porcjami do jajek, nie przerywając mieszania. Po dodaniu ostatniej porcji mąki dobrze zagnieć masę rękoma. Ciasto to potrzebuje czasu, aby stać się jednorodne. Achma nie wybaczy zaniedbań, ponieważ arkusze pospiesznie przygotowanego ciasta szybko stracą kształt po ugotowaniu!
- Z ciasta uformuj kulę, posyp mąką, nadmiar strząśnij. Wróć do miski i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Z ciasta uformuj grubą kiełbasę i podziel na 9 części. Pierwszy i ostatni kawałek ciasta powinien być o około 1/3 większy od pozostałych.
- Zetrzyj ser na drobnej tarce. Rozpuść masło na średnim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, i pozostaw na blacie, aż ostygnie do temperatury pokojowej.
- Duże naczynie żaroodporne o wysokich bokach o wymiarach około 30×40 cm wysmaruj roztopionym masłem. Nie powinno być żadnych większych wycieków!
- Pierwszy duży kawałek ciasta rozwałkować cienką warstwą na stole posypanym mąką. Nie próbuj rozwałkować ciasta, dopóki nie będzie przezroczyste – to nadal achma z serem, a nie strudel. Ułóż warstwę w formie tak, aby utworzyły się boki. Za pomocą silikonowej szczoteczki posmaruj masłem. Posyp odrobiną sera. Ważne, aby dolna warstwa sera nie była gruba; ser zachowaj na kolejne warstwy achmy.
- Rozwałkuj siedem mniejszych kawałków ciasta na cienkie arkusze. Dziewiąta warstwa powinna być większa, podobnie jak pierwsza. Połóż ciasto na stole. Nie przejmuj się, jeśli ciasto achma pęknie podczas wałkowania. Najważniejsze jest to, że dolna i górna warstwa są nienaruszone.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- W tym samym czasie w dużym rondlu zagotuj wodę, dodaj sól i włóż do wody jeden arkusz ciasta. Gotuj nie dłużej niż 1 minutę. Ostrożnie wyjmij i przenieś na inną patelnię z zimną, prawie lodowatą wodą na 30-45 sekund.
- Ciasto strząśnij z nadmiaru wody, przełóż warstwę do formy – na ser, wygładź.
- W ten sam sposób użyj pozostałych 7 warstw. Każdą warstwę smarujemy masłem i obficie posypujemy serem. Kontynuuj tak do 9-tego, aż do ostatniej warstwy.
- Nie ma potrzeby gotowania ostatniej warstwy ciasta. Rozłóż go na zmontowanym cieście. Wolną część zawijamy do środka, dociskając do ciasta, aby ser nie wyciekał podczas pieczenia. Posmaruj ciasto roztopionym masłem.
- Włóż blachę do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Następnie wyjmij achmę i delikatnie posmaruj ją mieszanką pozostałych dwóch żółtek i mleka. Wróć do piekarnika i piecz przez kolejne 20-25 minut. Ostatnie 2-3 minuty. Można włączyć grill. Podawać achmę lekko przestudzoną.
Przepis na achmę z serem i kminkiem oraz wskazówki dotyczące jej przygotowania od Taminy Sakharulidze z Kutaisi
„Teraz rzadko gotuję achmę, ale jeśli zacznę to robić, żadna siła nie będzie w stanie odciągnąć mnie od achmy. Wiem, że niektórzy nie gotują tego dania, bo wszystkie przepisy na achmę z reguły zaczynają się od słów „weź 1 kg mąki. To przerażające, ponieważ ciasto okazuje się pyszne, ale za duże. Dlatego podam mój przepis na tylko 4-6 porcji.
Wiele osób porównuje achmę do chaczapuri, ale dla mnie jest ona bardziej podobna do włoskiej lasagne. Mój szwagier jest Włochem i kiedy po raz pierwszy zobaczył, jak przygotowuję to danie, wykrzyknął: „Nie spodziewałem się, że w Gruzji też robią domowej roboty lasagne”. Kazał mi używać do nadzienia achmy nie mieszanki sera suluguni i imeritin, ale pary najmłodszych suluguni i mozzarelli. Oczywiście mamy międzynarodową rodzinę, a mozzarella jest symbolem Włoch, ale to połączenie jest naprawdę lepsze. Achma okazuje się najdelikatniejsza i ma wyjątkowy mleczny smak.
A mój mąż, miłośnik pilawu, kiedyś zaproponował, abym do farszu dodała kminku, po usmażeniu go na suchej patelni i roztarciu w moździerzu z solą. Okazało się imponujące. Teraz gotuję achmę z włoskim serem i kminkiem.
Jeśli masz czas i zręczność, po wyjęciu warstw z zimnej wody ułóż je na bawełnianych ręcznikach i osusz nimi również nadmiar płynu. Świetnie wpływa to na efekt końcowy, jednak wymaga czasu i trzeba się przyzwyczaić do wyjmowania ciasta z ręcznika.”
Achma z serem i kminkiem od Taminy Sakharulidze
Aby przygotować achmę na 4-6 porcji potrzebujesz:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sól + do nadzienia serowego i gotowania ciasta
- 100 ml mleka (36–38°C)
- 50 ml wody pitnej (36–38°C)
- 450-500 g mąki + do pracy z ciastem
- 500 g mozzarelli
- 700 g suluguni
- 1 szczypta kminku
- 150-170 g masła
- W dużej misce ubij 1 jajko z solą, wodą i mlekiem, aż masa będzie gładka.
- Stopniowo, nie przerywając mieszania, przesiać mąkę i zagnieść dość sztywne ciasto.
- Z ciasta uformuj kulę, posyp mąką, nadmiar strząśnij. Wróć do miski i pozostaw na blacie, przykrywając miskę ręcznikiem na 30 minut.
- Zetrzyj cały ser na grubej tarce. Wymieszaj z kminkiem. W razie potrzeby, jak powiedziałem, usmaż go na suchej patelni.
- Rozgrzej piekarnik do 200°.
- Przygotuj wcześniej garnek z wrzącą wodą i miskę zimnej, prawie lodowatej wody.
- Nasmaruj żaroodporną kwadratową formę o wymiarach około 30×30 cm roztopionym masłem. Ciasto zwijamy w kiełbaskę i kroimy na kawałki tak, aby po rozwałkowaniu miały wielkość dna formy. Każdą cienko rozwałkuj. Formę wyłóż pierwszą warstwą i posmaruj roztopionym masłem.
- Kolejne warstwy, z wyjątkiem ostatniej, wkładać najpierw do wrzącej wody na 30 sekund, a następnie do zimnej wody.
- Strząsnąć nadmiar wody i ułożyć na patelni, smarując każdą warstwę masłem i posypując serem.
- Ostatnią warstwę sera przykryj arkuszem ugotowanego ciasta, a następnie arkuszem surowego ciasta. Nasmaruj go olejem.
- Następnie surową achmę można pokroić na porcje bezpośrednio w formie przed pieczeniem lub ugotować w całości. Sernik posmaruj obficie roztopionym masłem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25–30 minut. Podawać achmę lekko przestudzoną.
Przepisy na achmę z serem z kolekcji serwisu
Szybka achma z serem i twarogiem
Aby przygotować doskonałe danie na obiad lub śniadanie, potrzebujesz najprostszych składników i nie więcej niż 15 minut; piekarnik wykona resztę pracy.
Szybka achma z serem i twarogiem
- 2 jajka
- 500 ml kefiru 3,2% tłuszczu
- 300 g kruchego twarogu
- 200 g sera
- 1 mały pęczek ulubionych warzyw, opcjonalnie
- 3 arkusze cienkiego lawaszu, lepsze niż tandoor
- 30 g masła + do formy
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W dużej misce lekko ubić jajka, wlać kefir i wymieszać. Dodaj trochę soli.
- Ser i twarożek rozdrobnić widelcem, wymieszać i lekko popieprzyć. W razie potrzeby dodaj drobno posiekane zioła.
- Naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 30 cm lekko natłuścić olejem.
- Umieść jeden arkusz chleba pita na patelni tak, aby luźne końce zwisały po bokach. Wlać 3-4 łyżki na chleb pita. l. mieszaninę kefiru i równomiernie rozprowadź. Nałożyć około 1/3 nadzienia twarogowego. Przykryj nadzienie kolejnym arkuszem chleba pita, ponownie zalej 3-4 łyżki. l. mieszanina kefiru.
- Powtórz warstwy; Ostatnim powinien być chlebek pita. Zwiń wiszące brzegi, wylej resztę nadzienia kefirowego i rozłóż na powierzchni kostki masła.
- Piecz achmę z serem w nagrzanym piekarniku przez 35–40 minut, aż uzyska złoty kolor. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i lekko przestudź na blasze. Podawać achmę ciepłą lub całkowicie wystudzoną.
Jest jeszcze jedna achma – ciasto uwielbiane przez Turków. Są to bułeczki maślane posypane ziarnami sezamu, zwykle w kształcie bajgla. Ciasto tureckiej achmy jest miękkie i aromatyczne. Dla urozmaicenia do ciasta dodaje się dodatki, najczęściej słone: oliwki lub ser feta. Przepis na turecką achmę zob Tutaj.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Gruzja #kuchnia narodowa #sernik #achmaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Zacharowa13 kwietnia 2022 r
Konstanta, achma to jedno z moich ulubionych dań, podobnie jak lasagne. Sama nie gotuję Achmy, jem ją tylko wtedy, gdy przyjadę do znajomych z Gruzji, którzy mieszkają w Moskwie.
00OdpowiedźKonstanca13 kwietnia 2022 r
Prawdziwą achmę, z wrzących arkuszy ciasta, ugotowałam tylko raz w życiu, na świąteczny stół. Ponieważ ciasto rozwałkowano na wielkość dość dużej blachy do pieczenia, warstwy trzeba było piec w dużej emaliowanej misie: nie mieściły się w innych naczyniach.) Ja też schładzałam w dużej misce.) Ta achma się obróciła wyszło oczywiście bardzo smaczne, ale zajęło dużo czasu. (Teraz przygotowuję tylko szybką achmę, z lawaszu. Używam różnych serów, czasem jednego, czasem mieszanki – ser feta, adyghe, suluguni, twarożek.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych