Abchaski adjika aparpyldzhika
Yasim 31 marca 20085,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział19Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 740,26 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 37,49 g/8,44 g/148,11Sos/dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘgruba sól – do smakukoperek – 2 pęczkikolendra (ziarna) – 1 łyżka. l.świeża posiekana bazylia – 3 pęczkikolendra – weź tyle, że pęczek ledwo mieści się w dłonipapryka ostra, czerwona – co najmniej 1 kgmłody czosnek – 5 dużych główek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zacznijmy od pieprzu. Odetnij niedopałki, przekrój na połówki i wzdłuż. Usuń nasiona i przegrody. Włóż do głębokiej miski i zalej ciepłą wodą. Trzymaj paprykę w wodzie przez 3 godziny, co godzinę spuszczaj wodę. Jeśli nie chcesz namoczyć i jeszcze bardziej zaostrzyć adjika, możesz po prostu dodać pieprz. Po upływie 3 godzin zbieramy wszystkie warzywa, kilkakrotnie przepuszczamy czosnek i paprykę przez maszynę do mięsa. Idealnie, adjika jest mielona między kamieniami, co pozwala zachować wszystkie olejki eteryczne i uzyskać idealną konsystencję. Jeśli starczy Ci cierpliwości i kamieni – śmiało! Następnie potrzebujesz mielonej kolendry. Mielimy go w moździerzu i wysyłamy do adjiki. Teraz dodaj sól (grubą) do adjiki. Tutaj to kwestia gustu. Możesz umieścić trochę lub możesz go dokładnie wypełnić. Dla lepkości i pikanterii można dodać zmielone orzechy włoskie. WAŻNE: Podczas obierania papryki należy nosić rękawiczki, aby uniknąć jakichkolwiek niespodzianek.