9 zasad kanapek na świąteczny stół, o których nie wszyscy wiedzą

9 zasad kanapek na świąteczny stół, o których nie wszyscy wiedzą

9 zasad kanapek na świąteczny stół, o których nie wszyscy wiedzą

Olga Zacharowa 26 grudnia 2022 r5,00 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Eleganckie kanapki na szaszłykach zwykle jako pierwsze stawiane są na świątecznym stole i jako pierwsze zjadane. Są łatwe w przygotowaniu wystarczy zebrać przygotowane składniki, jak części zestawu konstrukcyjnego, ale aby każda kanapka na patyku stała się pełnowartościową przekąską, trzeba znać zasady przygotowania tego mini-danie. Znamy zarówno zasady, jak i przepisy.

kanapki

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Co to jest kanapka na szpikulcu na świąteczny stół?
  • Z czego można zrobić kanapki na szaszłykach na świąteczny stół?
  • 9 sekretów i zasad przygotowywania kanapek: o pizzy, szaszłykach i nożach
  • Ile kanapek na szaszłykach przygotować na świąteczny stół?
  • 10 przepisów na kanapki na szaszłykach, które zjada się bez śladu na świątecznym stole

Nawet jeśli przy stole zgromadzą się tylko bliscy krewni – 4-6 osób w różnym wieku – z wielką radością powitają efektowne miniprzekąski. Przecież kanapki na szaszłykach na świąteczny stół nie ograniczają się do kanapek z wędzonym lub lekko solonym łososiem.

Co to jest kanapka na szpikulcu na świąteczny stół?

Kanapki na szaszłykach na świąteczny stół to mała przystawka lub, prościej, mikrokanapka na jeden lub dwa kęsy. Kanapki podawane są najczęściej w formie bufetu lub przed głównym obiadem wraz z aperitifem. Kanapki powinny być wygodne do jedzenia bez przyborów kuchennych, aby nie było żadnych ciekłych sosów, spadających lub przesuwających się składników – wszystko jest zmontowane i wyregulowane, wymagany jest atrakcyjny wygląd. Dla wygody kanapki często łączy się patykami do szaszłyków.

Słowo canapé, wywodzące się z języka francuskiego, nie zostało wybrane przypadkowo na określenie miniprzekąsek. Kanapka to dodatek do chleba, niczym osoba siedząca na eleganckiej kanapce (sofa dla trzech i więcej osób, z wysokim oparciem i podłokietnikami obitymi tkaniną).

Kanapki powstały gdzieś w połowie XIX wieku we Francji, a po przybyciu do Wielkiej Brytanii w XX wieku zaczęły podbijać cały świat.

Z czego można zrobić kanapki na szaszłykach na świąteczny stół?

Istnieje wiele opcji przygotowania klasycznych kanapek, ale można je podzielić na dwa rodzaje. Pierwszy rodzaj kanapki na szaszłykach opiera się na chlebie tostowym lub suszonym, na którym układane są pozostałe składniki. W drugim przypadku jako dolną warstwę stosuje się warzywa/owoce/jagody, na przykład plasterki ogórka, plaster gotowanego ziemniaka, krąg marchwi, buraków, jabłek lub truskawek…

Jeśli przyjrzysz się bardziej szczegółowo kanapkom na szaszłykach, wyłania się następujący obraz (od dołu do góry):

  • Podstawą jest niewielki kawałek chleba, muffinka, ciasteczko lub miękka grzanka. Mini crostini i mini bruschetta to klasyczne przykłady kanapek. Nowoczesne kanapki przygotowywane są również z krakersami lub mini naleśnikami.
  • Pachnąca, lepka i tłusta „pasta” – masło, serek śmietankowy lub majonez. Ta warstwa dodaje wilgoci kanapce, a także tworzy „barierę”, która zapobiega zamoczeniu chleba przez soki warzywne. To także rodzaj „kleju”, który utrzymuje składniki leżące na najniższej warstwie.
  • Kawałki lub plasterki mięsa lub drobiu, owoców morza, warzyw, owoców to główne składniki kanapek, a im bardziej luksusowe, tym lepiej. Stek, szynka suszona, łosoś, krewetki, grzyby leśne to doskonały wybór. Ta grupa składników decyduje o smaku i cenie kanapki.
  • Wierzch kanapek na szaszłykach to coś małego, ale bardzo smacznego, na przykład czerwony kawior lub świeże dzikie jagody, pikle, kapary…

9 sekretów i zasad przygotowywania kanapek: o pizzy, szaszłykach i nożach

Prostota i sprawdzone połączenia smakowe. Kiedy ludzie wypowiadają słowo canapé, automatycznie przywołuje to na myśl złożone obrazy. Ale czasami im prostszy przepis na miniprzekąskę, tym lepiej. Czasami wystarczy pokroić pieczone lub smażone mięso w średnią kostkę, dodać kroplę chrzanu i połączyć go z pomidorkiem cherry za pomocą szaszłyka. Lub w parach: ser – winogrona, ser – gruszka, kulka mozzarelli i pomidor koktajlowy – nie trzeba nawet niczego wymyślać. Jeśli jest to zbyt proste i banalne, podziel swoje ulubione pizze na składniki i spróbuj połączyć je w pary, układając je na wzór kanapek. Świetnie sprawdza się na przykład połączenie rustykalnego, lekko kwaśnego chleba i anchois.

Liczyć się. Dzień wcześniej lub kilka godzin przed rozpoczęciem przygotowywania kanapek przygotuj jak najwięcej składników. Przygotowane składniki włóż do misek lub talerzy i możesz włączyć swoich gości w składanie kanapek na szaszłykach. Często ci, którzy byli pierwsi, nie wiedzą, co ze sobą zrobić, a wspólne gotowanie, jak wiemy, bardzo jednoczy i zbliża ludzi.

Kontrast jest dobry. Staraj się łączyć różne kolory, tekstury i smaki w jednej kanapce. Traktuj każdą kanapkę jako danie i jeśli ma to sens – dla smaku – użycie ziół i przypraw teksturowanych, użyj ich. Jasnozielony (pietruszka, bazylia, kolendra) lub czerwony (papryczka chili lub mielona papryka) zawsze poprawiają ogólny obraz stołu.

Kanapki wegetariańskie dla każdego. Jeśli masz ograniczony budżet, przygotuj wegetariańskie kanapki. Nie musisz kupować drogich produktów: wszystko może być pyszne, jeśli składniki są dobrej jakości. Jeśli na przykład kupiłeś w sklepie lub na targu pyszny młody ser, przygotuj z nim wszystkie kanapki, używając różnych rodzajów pieczywa i warzyw. Jeśli masz smaczne ziemniaki, ugotuj je, upiecz i użyj jako bazy do kanapek, do pomocy użyj marynowanych i świeżych warzyw.

Noże i piekarnik do pomocy. Do przygotowania podstawy użyj noży z ząbkowanym ostrzem. Świetnie nadają się do wycinania kwadratów lub trójkątów z kromek chleba pszennego lub żytniego. Po pokrojeniu chleba ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 2-4 minuty. Chleb powinien stać się chrupiący, ale nie kruchy. Kawałki kanapek na szaszłykach można przekłuć szpikulcem. Są średnio twarde i nie zmieniły się w mokrą i delikatną bazę kanapki.

Efektowna prezentacja. Użyj najlepszych tac, naczyń i szaszłyków, aby podawać kanapki na świątecznym stole. Kanapki po prostu muszą pięknie wyglądać. Możesz kupić szaszłyki – jest ich teraz w sprzedaży dużo i są różne. Do mini-kebabów możesz użyć drewnianych szaszłyków, przycinając je na żądaną długość i dekorując wierzch np. jasnym koralikiem. Jeśli kanapka jest miękka, możesz nawet spróbować zastąpić szpikulec słomką koktajlową. I pamiętaj, aby umieścić mały talerz lub szklankę na tacy na zużyte szaszłyki!

Inteligentna kombinacja. Rozważ połączenie kanapek z napojami alkoholowymi i bezalkoholowymi. Istnieją korzystne dla obu stron opcje w przypadku napojów tradycyjnie podawanych z takimi miniprzekąskami. Najłatwiejszym sposobem podania martini na świątecznym stole jest zmieszanie ginu z wytrawnym wermutem, włożenie powstałej mieszanki do zamrażarki, a następnie przelanie do schłodzonych kieliszków do martini. Jest jeszcze inny przepis: 1/3 wermutu + 1/3 ginu + 1/3 Campari. Lub szampan, prosecco lub coś innego musującego.

Firma na kanapki na szaszłykach. Jeśli nie dostaniesz wystarczającej ilości kanapek, nie panikuj. Otocz mały talerz z przekąskami wazonami z mandarynkami, jabłkami i gruszkami. Dodaj dzbanki lub karafki z wodą mineralną, sokami lub kompotami. Można przygotować sosy do smarowania i podawać je ze świeżymi warzywami (marchew, papryka, łodygi selera). Zobacz przepis na sos tutaj. Nawiasem mówiąc, nadaje się również do mini naleśników.

Nie wszystko na raz. Niedobrze jest, gdy któryś z gości czegoś nie dostanie, więc nie wkładaj od razu wszystkich kanapek na szaszłyki na świąteczny stół. Przygotowane mini-przekąski podziel na 2 części i po zjedzeniu pierwszej ułóż drugą. A pomiędzy tymi porcjami podawaj gościom napoje.

Ile kanapek na szaszłykach przygotować na świąteczny stół?

Jak pisaliśmy powyżej, kanapki na szaszłykach najczęściej podaje się na świątecznym stole z aperitifem przed daniami głównymi. Dla gości takie mini przystawki są niemal zabawą, przekąską, a nawet mini prezentacją swoich umiejętności kulinarnych. Na tę porcję wystarczy 3-5 kanapek na osobę.

Jeśli zorganizujesz cały świąteczny stół w formie bufetu, kanapki na szaszłykach będą jednym z głównych dań. W takim przypadku polecamy podać każdemu gościowi 5-6 kanapek w pierwszej godzinie przyjęcia i 3-4 kanapki w drugiej. Jak pokazuje praktyka, bufety nie trwają już dłużej, dopiero zaczynają się tańce i szampan.

W każdym razie wszystko zależy od tego, ile osób uczestniczy w uczcie. Teraz najprawdopodobniej przy świątecznym stole zgromadzi się nie więcej niż 10 osób, więc powinieneś przygotować 5-6 opcji kanapek na szaszłykach i nic więcej. Eksperci od cateringu radzą: nie próbuj robić wielu odmian kanapek, bardzo łatwo jest popełnić błąd zarówno w połączeniach smakowych, jak i prezentacji. Lepiej zrobić 2-3 naprawdę dobre opcje niż 6-7 przeciętnych. W tym przypadku mniej znaczy lepiej.

10 przepisów na kanapki na szaszłykach, które zjada się bez śladu na świątecznym stole

Chociaż kanapki są świetne same w sobie, lepiej, jeśli łączy je jeden temat, na przykład kanapki z ciastem francuskim, produktami sezonowymi, kanapki z owocami morza, parafraza na temat kuchni azjatyckiej czy nawet „Najlepsza kuchnia rosyjska” . Oferujemy 10 pomysłów na przepisy, które możesz dodać do własnych kanapek na szaszłykach na świąteczny stół.

Kanapki na szaszłykach na świąteczny stół. Kanapki z ogórkiem, serkiem śmietankowym i truskawkami

Kanapki na szaszłykach na świąteczny stół. Kanapki z ogórkiem, serkiem śmietankowym i truskawkami
Kanapki na szaszłykach na świąteczny stół. Kanapki z ogórkiem, serkiem śmietankowym i truskawkami

Do przygotowania 30-32 porcji potrzebne będą:

  • 4 łodygi zielonej cebuli
  • 8 łuskanych orzechów włoskich
  • 70 g twarogu kremowego
  • 60 g sera pleśniowego
  • 500 g dużych gładkich ogórków
  • 16 ciemnych winogron bez pestek
  • 16 truskawek
  • 1 łyżka. l. liście tymianku
  • ocet balsamiczny opcjonalnie
  1. Usuń białą część z zielonej cebuli, a zieloną cebulę drobno posiekaj. Orzechy prażymy i grubo siekamy.
  2. Oba rodzaje sera ubić blenderem i wymieszać z posiekaną cebulą.
  3. Usuń cienkie podłużne paski skórki z ogórków (wygodnie jest to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw lub tarki do skórki), aby ogórki zrobiły się pasiaste. Pokrój je w koła o grubości 6-7 mm.
  4. Na krążki nałóż krem ​​serowy (można to pięknie zrobić za pomocą rękawa cukierniczego). Połóż je na płaskim naczyniu.
  5. Na połowę kółek układamy winogrona i posypujemy posiekanymi orzechami, na drugie układamy truskawki (duże można przekroić na pół) i posypujemy listkami tymianku. Kanapki można ostrożnie i oszczędnie skropić octem. Najlepiej zabezpieczyć go patyczkiem. Zbierz więc wszystkie kanapki.

Kanapki na szaszłykach na świąteczny stół. Kanapki naleśnikowe z czerwoną rybą

Kanapki na szaszłykach na świąteczny stół. Kanapki naleśnikowe z czerwoną rybą
Kanapki na szaszłykach na świąteczny stół. Kanapki naleśnikowe z czerwoną rybą

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • 120–150 g lekko solonego filetu z łososia/pstrąga
  • 2 słodkie kolorowe papryki
  • garść świeżych ziół
  • 100 g tłustego twarogu
  • 3 łyżki l. pełnotłusta śmietana
  • 10-12 naleśników drożdżowych z mlekiem
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Rybę pokroić w kwadratowe kawałki o wymiarach 2×2 cm.
  2. Paprykę przekrój na pół, usuń błony i nasiona. Pokrój w kwadraty o wymiarach 2×2 cm.
  3. Drobno posiekaj warzywa i wymieszaj z twarogiem i kwaśną śmietaną, solą i pieprzem.
  4. Naleśniki pokroić w kwadraty o wymiarach 3×3 cm, natłuścić je z jednej strony.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja