9 Wyśmienitych Przepisów na Potrawy z Kolbą Kukurydzy

9 pysznych dań z kolbą kukurydzy

9 pysznych dań z kolbą kukurydzy

Każdy uwielbia gotowaną kukurydzę z solą. Jest tak pyszne, że wydaje się, że nie ma już czego chcieć. Ale potencjał kulinarny kukurydzy jest znacznie większy. Oto 9 przepisów na sprawdzone dania ze świeżej kukurydzy w kolbie.

9 pysznych dań z kolbą kukurydzyO czym porozmawiamy w artykule:Jak wybrać dobrą kukurydzę Sprawdzone przepisy na każdy dzień z kolby kukurydzy Kukurydza w kolbie jak z Morza Czarnego Bombowo pyszna grillowana kukurydza w kolbie Połączenie wołowiny, kukurydzy i słodkiej papryki, połączone szaszłykiem Gęsta, ostra i kremowa, najlepsza zupa kukurydziana dla na weekendProsta i szybka zupa kukurydziana na każdy dzieńSłodka papryka, awokado i kukurydza, wszystko co kochamy Naleśniki kukurydziane, alternatywa dla mięsa, nawet do zrobienia pysznych burgerów Dodatek kukurydziany do kimchi i smażonych mięs Gorące, chrupiące i niespodziewanie udane placki z kurczakiem i kukurydzą

Jak wybrać dobrą kukurydzę

Aby pysznie ugotować kukurydzę, musisz najpierw wybrać ją prawidłowo. Najlepszą opcją jest mleczno dojrzała kukurydza: jeśli kukurydza ma ciemnożółte ziarna, a włókna są suche, oznacza to, że jest stara. Młoda kukurydza ma bladożółte, jędrne kłosy, a włókna są świeże i lekko wilgotne.

Nie należy kupować obranych kolb – szybciej się psują. Kukurydzę należy obrać bezpośrednio przed gotowaniem.

Czy wybrałeś? Teraz zdecydujmy o ilości. Chcemy zaoszczędzić pieniądze, czyli lepiej kupić więcej kukurydzy i przygotować z niej różnorodne dania, abyśmy mogli ją jeść przez kilka dni i się nie skrzywić. Proponujemy zakupić jednorazowo 6 kg kukurydzy (33 średniej wielkości kolby) i przygotować z niej 9 dań. Można je rozłożyć na dni powszednie i weekendy lub można je przygotować według własnego uznania.

W dni powszednie przygotujmy gulasz, dodatek do mięsa lub kurczaka, naleśniki i ciasta. Ostatnie dwie potrawy można zamrozić. A na daczy w weekend są 3 dania z grilla, ciepła sałatka i zupa-krem. Nie ma potrzeby kupowania do nich rzadkich i drogich składników, większość dań nadaje się nawet dla początkujących kucharzy.

Sprawdzone przepisy na każdy dzień z kolby kukurydzy

Kukurydza w kolbie jak Morze Czarne

Każdy, kto choć raz był nad Morzem Czarnym lub Azowskim, zapewne pamięta lokalnych mieszkańców sprzedających kukurydzę, którą wspaniale było zjeść na plaży. Tak więc kukurydza przygotowana według tego przepisu może stać się tym samym wspaniałym wspomnieniem dla Twoich dzieci. Jest słodko, soczyście i aromatycznie! Używamy 6 kolb.

Kukurydza doprawiona masłem ziołowym
Kukurydza doprawiona masłem ziołowym

Aby przygotować danie składające się z 6 kłosów kukurydzy, potrzebujesz:

  • masło – 170–180 g
  • tymianek – kilka gałązek
  • szczypiorek – 1 szt.
  • pietruszka – kilka gałązek
  • skórka z cytryny – 0,5 szt.
  • kukurydza z liśćmi – 6 kolb
  • olej roślinny do smarowania
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Aby przygotować sos, zmiękcz masło. Drobno posiekaj liście tymianku (łodygi nie są tutaj potrzebne), szczypiorek i natkę pietruszki. Zmiel skórkę. Masło wymieszaj z posiekanymi ziołami i skórką z cytryny, wstaw do lodówki na 30–45 minut.
  2. Oderwij liście kukurydzy, usuń włosy z kolb, owiń liście wokół kolb i zawiąż je sznurkiem kuchennym.
  3. Kolby zblanszować: wrzucić na 5 minut do wrzącej wody, wyjąć łyżką cedzakową i poczekać, aż woda odcieknie.
  4. Kolby układamy na dobrze rozgrzanym ruszcie nasmarowanym olejem roślinnym i smażymy przez 15–20 minut.
  5. Usuń sznurek i liście z kolb, połóż kolby na talerzach i posmaruj każdą porcją ziołowego dressingu maślanego.

Uwaga dla gospodyni

Kiedy wybierzesz kukurydzę, oderwij liście i najpierw spójrz na kolor ziaren kukurydzy – powinno być jasnożółte, prawie białe. Jeśli naciśniesz ziarno paznokciem, wytryśnie sok mleczny. Kukurydzy o żółtych ziarnach nie można jeść po upieczeniu – jest za twarda. Jeśli trafisz na taką kukurydzę, musisz najpierw ugotować ją do miękkości, a następnie po prostu smażyć na grillu, aż pojawi się dymny zapach.

Bombowo pyszna grillowana kukurydza w kolbie

Grillowana kukurydza to smaczne, sycące i bardzo piękne danie. Jeśli zostanie odpowiednio przygotowany, może być bombą. W tym przepisie użyliśmy marynaty miodowo-pikantnej. Można go również stosować do innych grillowanych warzyw: marchwi i bulw selera. W międzyczasie delektuj się lepką miodowo kolbą kukurydzy. Używamy 4 kolb.

Lepkie Kolby Kukurydzy
Lepkie Kolby Kukurydzy

Aby przygotować danie z 4 kłosów kukurydzy, potrzebujesz:

  • strąk czerwonej papryczki chili – 0,5 szt.
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 2 łyżki. l.
  • miód – 2 łyżki. l.
  • Musztarda Dijon – 0,5 łyżeczki.
  • sos sojowy – 1–2 łyżki. l.
  • kukurydza – 4 kolby
  1. Usuń nasiona z papryczki chili i drobno posiekaj.
  2. Wymieszaj oliwę z oliwek, miód, papryczkę chili, musztardę i sos sojowy.
  3. Marynatą zalać kukurydzę i pozostawić na 20 minut.
  4. Wyjmij kukurydzę z marynaty i połóż ją na bardzo gorącym grillu. Gotuj przez 10 minut, aż kolby będą lekko zwęglone. W tym czasie kilkakrotnie obróć kukurydzę, polewając ją niewielką ilością marynaty. Podawać natychmiast, polewając pozostałą marynatą.

Połączenie wołowiny, kukurydzy i słodkiej papryki połączone szaszłykiem

Jedzenie powinno być nie tylko smaczne, ale i piękne. Czerwień, żółć, zieleń – te kolory tak dobrze do siebie pasują… A smak mięsa, kukurydzy i pieprzu również świetnie ze sobą współgra. Grilluj te mini kebaby na otwartym ogniu. W piekarniku danie również okaże się smaczne, ale będzie mniej interesujące. Używamy 4 kolb.

Mini szaszłyki z wołowiny, słodkiej papryki i kukurydzy
Mini szaszłyki z wołowiny, słodkiej papryki i kukurydzy

Do przygotowania kebabów z 4 kłosów kukurydzy potrzebujesz:

  • polędwica wołowa 800 gr
  • kolorowa słodka papryka 2 szt.
  • młoda kukurydza 4 kolby
  • sól

Na marynatę:

  • świeży tymianek 1 gałązka
  • czosnek 1 goździk
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 5 łyżek l.
  • czerwony ocet winny 1 łyżka. l.
  • Papryka ostra 1 szczypta
  1. Aby przygotować marynatę, usuń liście tymianku z łodyg (nie są tu potrzebne łodygi) i drobno posiekaj liście. Posiekaj czosnek. Połącz oliwę z oliwek, ocet, tymianek, czosnek i pieprz cayenne w wytrzymałej plastikowej torbie.
  2. Wołowinę pokroić w kostkę o boku 2,5 cm i włożyć do worka na marynatę. Zawiąż lub zawiąż torebkę i włóż do lodówki na 8-10 godzin.
  3. Obierz słodką paprykę z rdzenia, miąższ pokrój w te same kwadraty co mięso. Kolby kukurydzy pokroić w poprzek na 3-4 części. Mini kukurydzę zostaw w całości. Wyjmij kostki mięsa z marynaty i nabij je przeplatane kawałkami kukurydzy i słodkiej papryki na drewniane patyczki lub cienkie metalowe szaszłyki namoczone w wodzie.
  4. Przygotowane szaszłyki posmarować marynatą, posolić i smażyć, okresowo smarując marynatą, na grillu na średnim ogniu przez 15–20 minut lub do momentu, aż mięso będzie ugotowane. Podawać na gorąco na szaszłykach.

Gęsta, gorąca i kremowa – najlepsza zupa kukurydziana na weekend.

Czasami mleko dobrze komponuje się z najbardziej nieoczekiwanymi potrawami. Cóż, w przypadku kukurydzy wszystko jest jasne – nie bez powodu mówimy o kolbach „dojrzałości mlecznej”. Jednak rozmaryn znacznie częściej można spotkać w towarzystwie mięsa, oliwy i pomidorów niż z mlekiem. Uważamy jednak, że ta zupa Cię nie zawiedzie. Używamy 8 kolb.

Zupa na mleku kukurydzianym z rozmarynem
Zupa na mleku kukurydzianym z rozmarynem

Aby przygotować zupę z 8 kłosów kukurydzy potrzebujesz:

  • mleko 1 l
  • rozmaryn 2 gałązki + do dekoracji
  • młoda kukurydza o mlecznej dojrzałości 8 kolb
  • słodka cebula 1 sztuka
  • cebulki szalotki 2 szt.
  • masło 20 gr
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Do rondelka wlać mleko, dodać rozmaryn. Doprowadź mleko do wrzenia na małym ogniu, zdejmij z ognia, przykryj pokrywką, odstaw do całkowitego ostygnięcia na 2 godziny i wstaw do lodówki na 10 godzin.
  2. Za pomocą ostrego noża odetnij ziarna kukurydzy i umieść je w misce. Za pomocą noża zeskrob pozostałości kolb do miski (powinieneś zobaczyć, jak wypływa mleczny sok). Do tej samej miski wlej mleko rozmarynowe. Usuń rozmaryn.
  3. Posiekaj wszystkie cebule. Rozgrzej olej w rondlu o grubym dnie, dodaj cebulę, smaż na średnim ogniu do miękkości, 5 minut.
  4. Wlać mleko i kukurydzę, zagotować, gotować 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy zupę do blendera i miksujemy na gładką masę. Podawać na gorąco lub na zimno, udekorowane gałązką rozmarynu.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli masz w domu ekspres do kawy przystosowany do przygotowywania cappuccino, przygotuj trochę więcej mleka rozmarynowego i tę dodatkową porcję spienij za pomocą ekspresu do cappuccino tuż przed podaniem. Połóż piankę mleczną na talerzach, gdy są już na stole.

Prosta i szybka zupa kukurydziana na każdy dzień

Zupa ziemniaczana z kukurydzą – to danie doskonale komponuje się bez mięsa, drobiu i ryb. Kupuj wysokiej jakości warzywa i, jeśli chcesz, zastąp wodę pysznym bulionem warzywnym lub grzybowym. Używamy 2 kolb.

Zupa ziemniaczana z kukurydzą
Zupa ziemniaczana z kukurydzą

Do przygotowania zupy z 2 kłosów kukurydzy potrzebujesz:

  • ziarna kukurydzy 250300 gr
  • żarówka 1 sztuka
  • czosnek 3 goździki
  • ziemniak 5 szt.
  • marchew 1 sztuka
  • woda pitna 1,5 l
  • pomidor 0,5 szt.
  • natka pietruszki i/lub kolendra do dekoracji
  • olej słonecznikowy
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Połowę ziaren kukurydzy zmiel w blenderze, a drugą połowę pozostaw w całości.
  2. Na rozgrzanej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek na złoty kolor.
  3. Ziemniaki i marchewkę pokroić w średnią kostkę. Warzywa włożyć do rondla, zalać gorącą wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać kukurydzę, podsmażoną cebulę i drobno pokrojonego pomidora. Doprawić solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, aż ziemniaki będą gotowe. Podawać z drobno posiekanymi warzywami.

Papryka, awokado i kukurydza – wszystko, co kochamy

Do tego dania wybierz mleczno dojrzałą kukurydzę, miękkie awokado i seler z zielonymi liśćmi. Wtedy sałatka okaże się harmonijna. Używamy 3 kolb.

Ciepła sałatka ze słodkiej papryki, awokado i kukurydzy
Ciepła sałatka ze słodkiej papryki, awokado i kukurydzy

Aby przygotować sałatkę z 3 kłosów kukurydzy, potrzebujesz:

  • seler – 8–10 łodyg
  • słodka papryka w różnych kolorach – 3 szt.
  • awokado – 2 szt.
  • olej roślinny do smażenia
  • kukurydza – 3 kolby
  • kolendra do podania

Do tankowania:

  • czosnek – 2 ząbki
  • sok i skórka z 1 limonki
  • nasiona gorczycy – 1 łyżeczka
  • miód – 1 łyżeczka.
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 5-6 łyżek. l.
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Do sosu rozgnieć, obierz i posiekaj czosnek. Wymieszaj czosnek, sok i skórkę z limonek z musztardą, następnie dodaj miód i oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Usuń warstwę zewnętrznych, twardych włókien z ogonków selera, pokrój ogonki w poprzek na 1 cm kawałki. Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona i błony. Miąższ pokroić w kwadraty o boku 1,5 cm Awokado obierz, przekrój na pół i usuń pestkę. Miąższ pokroić w te same kostki.
  3. Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju i dodaj sól. Dodaj kolby kukurydzy i smaż na dużym ogniu, aż zrumienią się ze wszystkich stron. Kukurydzę przełożyć na deskę, na patelnię wlać olej i dodać seler. Smażyć, mieszając, 2 minuty.
  4. Ostrym nożem odetnij ziarna kukurydzy, szybko wymieszaj z pieprzem, awokado i selerem, polej…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja