9 trików szefa kuchni na codzienne letnie posiłki – od omletów po soczystego kurczaka

9 trików szefa kuchni na codzienne letnie posiłki – od omletów po soczystego kurczaka

9 trików szefa kuchni na codzienne letnie posiłki – od omletów po soczystego kurczaka

Olga Zacharowa 22 czerwca 2021 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Czasami dobra rada kulinarna jest kilka razy cenniejsza niż przepis. Wiemy, jak ważna jest dobra rada, dlatego rozmawialiśmy z kilkoma szefami kuchni i poprosiliśmy o przydatne triki, które możesz dziś zastosować w swojej domowej kuchni.

Gotowanie codziennych potraw jak szef kuchni Gotuj jak szef kuchniGotuj codzienne dania jak szef kuchni Gotuj jak szef kuchni

Omlet

Wiele osób uwielbia jajecznicę na śniadanie, jednak uzyskanie idealnej „puszystej” konsystencji nie jest łatwym zadaniem. Zrób idealny omlet, dodając szczyptę soli podczas ubijania jajek. Pomaga to szybko zdenaturować białka (czyli zmienić ich strukturę), co pozwala im lepiej ubić i nasycić masę jajową powietrzem. Kolejna ważna wskazówka: gotuj omlet na małym lub średnim ogniu. Gdy jajka na patelni już się prawie zetną, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C, włączając grill lub konwekcję na 30-60 sekund. Wyjmij naczynie żaroodporne i nie dotykaj omletu, dopóki nie ostygnie przed podaniem.

Przepisy na omlety z ziołami znajdziesz tutaj.

Włoski makaron

We wszystkich przepisach i tekstach poświęconych przygotowaniu makaronu piszemy: nie odcedzać powstałego bulionu. Jest to ważne i bardzo przydatne, dlatego powtórzymy to jeszcze raz. Z bulionu przyrządzamy sosy. Zawiera dużo skrobi i doskonale zagęszcza sos, czyniąc go bardziej jednorodnym. Ten trik świetnie sprawdza się z domowymi sosami pomidorowymi.

Przepisy na włoski makaron z warzywami znajdziesz tutaj.

Sos pesto

Unikaj podgrzewania pesto, aby sos zachował jasnozielony kolor. Bazylia może przyciemnić się, jeśli będzie miksowana przez dłuższy czas. Jeśli nasadka w Twoim urządzeniu szybko się nagrzewa, spróbuj zrobić pesto z bazylii i pietruszki (proporcja 1:2, najlepiej pietruszka). Te warzywa nie są bardzo wrażliwe na ciepło i dłużej pozostają zielone.

Jak zrobić sos pesto, zobacz tutaj.

Sos sałatkowy

Często przepisy wymagają jedynie liści koperku, pietruszki, kolendry i bazylii, ale gdzie umieścić łodygi i gałązki? Cóż, nie wyrzucaj tego! Zgadza się, użyj ich do przygotowania aromatycznego sosu sałatkowego. Użyj do tego octu, takiego jak ocet jabłkowy lub ocet z białego wina. Pęczek pozostałych łodyg włóż do butelki z octem i pozostaw na 1-2 dni. Rezultatem jest aromatyczny sos sałatkowy ze świeżych warzyw.

Przepisy na sosy do sałatek warzywnych znajdziesz tutaj.

Kurczak pieczony w piekarniku

Aby kurczak pieczony w piekarniku był idealny, należy go wcześniej przyprawić. Na 1-2 godziny przed gotowaniem natrzeć mieszanką soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, ewentualnie dodać mieloną paprykę lub wędzoną paprykę. A następnie tuż przed gotowaniem oddziel skórę od mięsa podważając je palcami i rozprowadzając kawałki masła w powstałych „kieszeniach”. Można nawet wymieszać oliwę z drobno posiekanymi ziołami, takimi jak bazylia czy świeży tymianek.

Jak upiec kurczaka w piekarniku, zobacz tutaj.

Tłuczone ziemniaki

Przygotuj super kremowe puree ziemniaczane, gotując ziemniaki w mleku zamiast w wodzie. Pamiętaj tylko, żeby do mleka dodać odrobinę soli, a jeśli jest zbyt tłuste, rozcieńczyć je odrobiną wody. Po ugotowaniu ziemniaków odcedź płyn i dodaj miękkie masło. Aby uzyskać dodatkową kremowość, dodaj na koniec śmietanę o zawartości tłuszczu 20% lub serek śmietankowy.

Co można zrobić z puree ziemniaczanego, zobacz tutaj.

Pieczone warzywa

Aby uniknąć nierównomiernego pieczenia warzyw, włóż pustą blachę do pieczenia do piekarnika w tym samym momencie, gdy go włączysz.

Pieczone warzywa to doskonałe samodzielne danie, podawane jako przystawka lub dodatek. Aby mieć pewność, że są dobrze ugotowane i złociste z wierzchu, rozgrzej blachę do pieczenia w piekarniku przez co najmniej 10–15 minut przed położeniem na nich warzyw.

Jak upiec różne warzywa, zobacz przepisy tutaj.

Warzywa blanszowane

Jeśli nie lubisz piec lub piec sezonowych warzyw, blanszuj je, aby zachować ich naturalny kolor. Aby to zrobić, warzywa należy dosłownie parzyć wrzącą wodą przez 1-2 minuty, a następnie umieścić w pojemniku z lodowatą wodą. Według szefów kuchni, aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy dodać wrzącą sól i wodę z lodem. Dzięki temu warzywa na pewno nie będą mdłe, ale też mało prawdopodobne, że je przesolimy.

Jak prawidłowo blanszować zielone warzywa, przeczytasz tutaj.

Otwarte ciasta kruche z warzywami, jagodami lub owocami

Jeśli w zamrażarce masz ciasto kruche, nie musisz go rozmrażać, a następnie starannie rozwałkować, aby uzyskać równą warstwę – podstawę otwartego ciasta. Ciasto można zetrzeć bezpośrednio do formy za pomocą grubej tarki. Po prostu nie próbuj uzyskać stosu pokruszonych okruszków, ale rozłóż je równomiernie w całej formie, a następnie lekko dociśnij okruchy ręką. Upiecz powstałą „skórkę” na jasnozłoty kolor, a następnie napełnij ją nadzieniem i piecz ciasto, aż będzie całkowicie ugotowane.

A także dodanie 1 łyżeczki. Dodanie wódki lub ginu do ciasta kruchego pozwoli uzyskać efektowną złotą i chrupiącą skórkę.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #czerwiec #lifehack od szefa kuchni #lifehack od szefa kuchni #wskazówki od profesjonalistówPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga ZacharowaOlga Zacharowa23 czerwca 2021 r

Konstanta, sól trzeba sprawdzić w praktyce) Sam robię puree ziemniaczane w ten sposób – nie czuję kwasowości przy kwaśnej śmietanie, używam tylko śmietanki rynkowej. Nie smaruję masła skórą, ale ten wypróbowałam na imprezie. Podobało mi się, ale kurczak nie powinien być brojlerem.

00OdpowiedźKonstancaKonstanca22 czerwca 2021 r

Nie wiedziałam, że sól ma jakiś wpływ na puszystość omleta; zwykle dodaję ją dla smaku.) Czytałam gdzieś, że jajek na omlet nie należy ubijać, tylko po prostu wstrząsnąć, w przeciwnym razie omlet opadnie. Próbowałam dodać do puree śmietanę, nie smakowało mi, puree nabiera kwaśnego smaku kwaśnej śmietany. (Dodawanie masła do kurczaka jest oczywiście smaczne, ale wychodzi bardzo tłuste. Zawsze usuwam tłuszcz wytopiony z kurczaka z formy, aby kurczak się nim nie nasycił. Dodatkowo tłuszcz zamrażam i wykorzystuję go do przyprawiania zup i barszczu.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja