9 sekretów gotowania ziemniaków, które musisz wykorzystać wczoraj

9 sekretów gotowania ziemniaków, które musisz wykorzystać wczoraj

Niezależnie od tego, czy pieczesz, smażysz, czy gotujesz ziemniaki, istnieje kilka kluczowych rzeczy, które mogą mieć wpływ na ostateczne danie. Oczywiście dobrze byłoby wiedzieć o ewentualnych błędach już wczoraj, ale dziś nie będzie za późno. Wskazówki znaleźliśmy w wątkach na forum szefów kuchni.

Sekrety gotowania ziemniakówZiemniaki i ich tajemniceSekrety gotowania ziemniaków

Wybierz ziemniaki zgodnie z metodą gotowania

Jeśli planujesz piec ziemniaki lub robić puree ziemniaczane, wybieraj warzywa o niskiej zawartości wody i dużej zawartości skrobi. Często takie ziemniaki różnią się od innych brązową, „szorstką” skórką. Nawiasem mówiąc, jeśli chcesz zrobić lżejsze puree, zastąp jedną czwartą lub jedną trzecią ziemniaków bulwą selera.

Do smażenia dobrze nadają się długie ziemniaki o żółtym miąższu.

Zazwyczaj czerwone i różowe ziemniaki są doskonałym wyborem do przygotowania zupy lub sałatki ziemniaczanej. Ma wysoką zawartość wody i niską zawartość skrobi. Pomaga to ziemniakom zachować swój kształt podczas gotowania.

Więcej informacji na temat wyboru odmian do gotowania znajdziesz tutaj.

Ziemniaki przechowuj w chłodnym miejscu, z dala od cebuli

Ziemniaki najlepiej przechowywać w miejscu imitującym piwnicę. „Wybierz chłodne, ciemne miejsce z dobrą wentylacją, ale unikaj lodówki” – radzą szefowie kuchni. W lodówce (w temperaturze +1-3°C) skrobia zaczyna zamieniać się w cukier, co może zmienić smak ziemniaka i wpłynąć na jego „zachowanie” w naczyniu.

Ale ciepło również nie przynosi korzyści ziemniakom. „Jeśli to możliwe, przechowuj ziemniaki w temperaturze około 10°C. Jeśli warzywa przechowywane są w temperaturze powyżej 12°C, ziemniaki szybko ulegają odwodnieniu, a ich trwałość ulega skróceniu. Pomyśl o garażu: nie za gorąco, nie za zimno – w sam raz.”

Jeśli ustaliliśmy temperaturę przechowywania, przejdźmy do cebuli. Trzymaj warzywa z dala od siebie. Ziemniaków nie należy przechowywać obok żywności emitującej etylen, takiej jak cebula, banany i jabłka. Gaz postarza ziemniaki i kiełkują znacznie szybciej.

Zamrozić ziemniaki i przechowywać je w zamrażarce

Aby zamrozić ziemniaki, pokrój je zgodnie z przeznaczeniem – plasterki, kostkę, słupki lub zetrzyj na tarce z cebulą – i krótko zagotuj we wrzącej wodzie, dosłownie 5-7 minut. Ziemniaki nie powinny tracić kształtu! Odcedzić na durszlaku, całkowicie ostudzić do temperatury pokojowej i umieścić w zamykanych torebkach Ziploc.

Przed gotowaniem obrane ziemniaki należy zalać zimną wodą

Obrane ziemniaki utleniają się i mogą ciemnieć, jeśli pozostawione na powietrzu przez dłuższy czas.

Aby tego uniknąć, włóż obrane ziemniaki do zimnej wody. Woda zmywa skrobię, zapobiegając zmianie koloru ziemniaków. Ziemniaki można przechowywać w wodzie przez 1-2 godziny, ale nie dłużej, ponieważ może to spowodować utratę rozpuszczalnych w wodzie składników odżywczych.

Pamiętaj, aby posolić ziemniaki, gdy są gorące.

Ziemniaki, szczególnie te o dużej zawartości skrobi, wymagają więcej soli niż inne warzywa. Dlatego bardzo ważne jest, aby solić ziemniaki na gorąco – smażone, duszone czy pieczone. Ciepło pomaga dostarczyć sól do samego środka bulwy. Soląc zimne ziemniaki, solimy tylko ich powierzchnię.

Podczas gotowania ziemniaków wodę należy osolić po 5 minutach. po zagotowaniu bulwy dobrze zachowują swój kształt. Smażone ziemniaki najlepiej posolić niemal na samym końcu gotowania, aby do momentu podania zachowały chrupiącą skórkę – w przeciwnym razie ziemniaki staną się miękkie i nieco wodniste. Frytki należy posolić tuż przed podaniem. Pieczone ziemniaki solimy po ugotowaniu, ubijając miąższ widelcem. W przypadku tłuczonych ziemniaków nie trzeba solić wody; wystarczy posolić gotowe tłuczone ziemniaki.

Aby przygotować puree ziemniaczane, włóż je do zimnej, ale nie wrzącej wody.

Częstym błędem podczas przygotowywania puree ziemniaczanego jest dodanie obranych ziemniaków do już wrzącej wody. Lepiej włożyć ziemniaki do zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Podczas gotowania ziemniaków rozpocznij podgrzewanie mleka i/lub śmietanki w małym rondlu i wyjmij masło z lodówki. Niektórzy szefowie kuchni zalecają podgrzanie masła i dodanie go do gotowego puree.

„Kiedy nadchodzi czas połączenia wszystkich składników puree, wszystko musi być gorące, aby zadziałała magia. Ugotowane ziemniaki rozgnieść ręcznie za pomocą tłuczka do ziemniaków, dodać gorące produkty mleczne, w tym masło. Dodać sól i dobrze wymieszać, aż masa ziemniaczana stanie się gładka i jedwabista” – czytamy.

Podwójnie smaż frytki, aby były chrupiące

Jest sposób, aby Twoje frytki były idealnie chrupiące – podwójne smażenie. „To niezawodny sposób na chrupiącą, złocistą skórkę i puszysty miąższ. Smażone w głębokim tłuszczu ziemniaki należy koniecznie posolić po drugim smażeniu” – radzą szefowie kuchni.

Pierwszy smażony gotuje „wnętrze” frytek. Dzieje się to przez 6-7 minut. w niezbyt gorącym oleju. Drugie smażenie pozwala uzyskać chrupiącą skórkę na możliwie najgorętszym oleju w ciągu 2 minut.

Aby uzyskać chrupiącą skórkę na pieczonych ziemniakach, należy zdjąć folię

Podczas pieczenia ziemniaków nie używaj folii aluminiowej przez cały proces gotowania. Pieczenie bulw bez folii, przynajmniej przez ostatnie 5 minut. stworzy pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką i lekkim, puszystym miąższem.

Jeśli to możliwe, połóż bulwy na metalowej kratce, połóż na nich pustą blachę do pieczenia i piecz ziemniaki na średnim poziomie w temperaturze 200°C.

Poznaj sekret idealnie smażonych ziemniaków

Aby uzyskać najbardziej atrakcyjną i pożądaną chrupiącą skórkę smażonych ziemniaków, spróbuj ugotować małe ziemniaki do połowy ugotowane w wodzie z dodatkiem 0,5 łyżeczki. soda oczyszczona na około 2,5-3 litry. płyny. Odcedź ziemniaki na durszlaku, osusz i smaż na rozgrzanym oleju roślinnym na patelni, aż będą całkowicie ugotowane.

Soda oczyszczona rozkłada pektynę w ziemniakach i wydobywa skrobię na powierzchnię. Jaki jest wynik? Cudowne brązowienie i kruchość, którą w innym przypadku trudno byłoby osiągnąć.

PREMIA! Przepis wideo na sałatkę ziemniaczaną na nadchodzące lato

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ziemniaki #przechowywanie żywności #ziemniaki #ziemniaki w piekarnikuPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja