9 sosów z pasty pomidorowej, które poprawią smak znanych potraw
Domowe sosy z pasty pomidorowej potrafią znacząco poprawić smak, aromat i soczystość wielu dań. Zamiast kupować gotowe sosy pomidorowe w sklepie, polecamy przygotować je samodzielnie. Przecier pomidorowy to produkt, który w połączeniu z różnymi dodatkami, przyprawami i ziołami, pozwoli na stworzenie różnorodnych sosów. Domowa pasta pomidorowa jest nie tylko smaczniejsza, ale i zdrowsza od kupnych odpowiedników. A można je przygotować szybko i łatwo: koszt dodatkowych składników jest minimalny, a możliwość różnicowania smaku sprawia, że sosy z pasty pomidorowej są doskonałą przyprawą do wielu potraw. Ponadto domowe sosy nie zawierają szkodliwych dodatków, chemicznych aromatów, barwników i nieznanych konserwantów.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Domowy sos pomidorowy do grilla
- Sos pomidorowy z ziołami włoskimi do spaghetti
- Domowy sos pomidorowy do pizzy
- Sos pomidorowy do ryb i owoców morza
- Ostry sos pomidorowy do frytek
- Sos BBQ z pasty pomidorowej
- Pyszny sos pomidorowy z miodem
- Domowy ketchup z pasty pomidorowej
- Delikatny sos z pasty pomidorowej ze śmietaną i czosnkiem
Domowy sos pomidorowy do grilla
Żaden piknik nie jest kompletny bez sosu pomidorowego do grilla. I jest mało prawdopodobne, aby kupiony w sklepie ketchup mógł odpowiednio zastąpić aromatyczną przyprawę pomidorową zrobioną własnoręcznie. Domowy sos z pasty pomidorowej można przygotować w zaledwie 5 minut. Sos pozostawiamy na 20–30 minut, a nabierze jeszcze bogatszego smaku i koloru.
Domowy sos pomidorowy do grilla
Aby przygotować domowy sos pomidorowy na grilla, potrzebujesz:
- pasta pomidorowa – 150 g
- woda pitna – 300 ml
- czosnek – 2 ząbki
- bazylia, koper, natka pietruszki, zielona cebula – po kilka gałązek
- skrobia – 1 łyżeczka.
- sól i mielona papryczka chili do smaku
- W rondlu wymieszaj koncentrat pomidorowy, wodę, cukier, sól i posiekany czosnek.
- Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do małego i gotuj przez 5–7 minut, ciągle mieszając. Skrobię rozcieńczyć w niewielkiej ilości wody i cienkim strumieniem dodać do sosu pomidorowego, ciągle mieszając. Gotuj, aż zgęstnieje.
- Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać posiekane zioła i podawać.
Sos pomidorowy z ziołami włoskimi do spaghetti
Jeśli chcesz zrobić ciekawy dressing do spaghetti, możesz spróbować zrobić sos z przecieru pomidorowego z włoskimi ziołami. Dzięki nim sos będzie zrównoważony, z przyjemnym bukietem letnich ziół.
Sos pomidorowy z ziołami włoskimi do spaghetti
Aby przygotować sos z pasty pomidorowej z ziołami włoskimi do spaghetti, potrzebujesz:
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżka. l.
- woda pitna – 250 ml
- mąka pszenna – 1 łyżka. l.
- olej roślinny – 1 łyżka. l.
- cebula – 1/2 szt.
- czosnek – 1 ząbek
- pietruszka i bazylia – po kilka gałązek
- suszone zioła włoskie do smaku
- sól, cukier – szczypta
- mielony czarny pieprz do smaku
- Przygotuj składniki na sos z pasty pomidorowej z włoskimi ziołami. Cebulę pokroić w małe kostki.
- Podgrzej olej roślinny w rondlu. Dodać przygotowaną cebulę, szczyptę cukru i sól. Smażyć, ciągle mieszając, aż będzie przezroczysty. Dodać posiekany czosnek, następnie mąkę pszenną. Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać.
- Wlać cienkim strumieniem zimną wodę, ciągle mieszając. Sos powinien być gładki i bez grudek. Sos gotujemy na małym ogniu 15–20 minut.
- Na koniec dodać sól, cukier, zioła włoskie i posiekane zioła do smaku. Zdjąć sos z ognia i ostudzić.
Domowy sos pomidorowy do pizzy
Domowy sos do pizzy z pastą pomidorową jest łatwy w przygotowaniu i lekko pikantny. Możesz eksperymentować z przyprawami i ziołami, aby nadać sosowi niepowtarzalny smak.
Domowy sos pomidorowy do pizzy
Aby zrobić domowy sos pomidorowy do pizzy, potrzebujesz:
- koncentrat pomidorowy – 6 łyżek. l.
- woda pitna – 100 ml
- olej roślinny – 2 łyżki. l.
- cebula – 2 szt.
- papryka czerwona – 2 szt.
- suszona bazylia – 1 łyżeczka.
- suszone oregano – 1 łyżeczka.
- czosnek – 4 ząbki
- cukier – 2 łyżeczki.
- sól – 1 łyżeczka.
- czarny pieprz do smaku
- Przygotuj składniki na domowy sos pomidorowy do pizzy. Cebulę pokroić w małe kostki.
- Podgrzej olej roślinny w rondlu. Dodaj przygotowaną cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę, dodać do cebuli i smażyć do miękkości.
- Dodać koncentrat pomidorowy, czosnek, sól, cukier, zioła i przyprawy. Rozgrzewka 1–2 minuty. Dodać wodę pitną i dusić 8–10 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
- Sos przełożyć do pojemnika, ostudzić i zmiksować blenderem na gładką masę. Sos pomidorowy do pizzy jest gotowy.
Sos pomidorowy do ryb i owoców morza
Sos pomidorowy jest doskonałym dodatkiem do ryb i owoców morza. Nada im jasnego smaku i aromatu, a także sprawi, że dania z ryb i owoców morza będą bardziej soczyste i apetyczne. Sos przygotowywany jest w 2 wersjach – zimnej i gorącej. Podawane na zimno z gotowymi daniami rybnymi, głównie rybami smażonymi.
Sos pomidorowy do ryb i owoców morza
Aby przygotować sos z pasty pomidorowej do ryb i owoców morza, potrzebujesz:
- pasta pomidorowa – 80 g
- woda pitna – 100 ml
- oliwa z oliwek – 50 ml
- czosnek – 6 ząbków
- duża biała cebula – 1 szt.
- kapary – 2 łyżki. l.
- oliwki – 25 szt.
- liście laurowe – 2 szt.
- suszone oregano – 1/2 łyżeczki.
- suszony majeranek – 1/4 łyżeczki.
- marynowana papryczka jalapeno – 3 szt.
- sól – 1/2 łyżeczki.
- cukier – szczypta
- Przygotować składniki na sos pomidorowy do ryby. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Papryczkę jalapeno pokrój w cienkie paski.
- Cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju, aż będzie przezroczysta, dodaj czosnek.
- Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, smażyć 2–3 minuty.
- Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać oliwki, liść laurowy, oregano, majeranek, papryczki jalapeno, sól do smaku, dodać szczyptę cukru.
- Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. Wypróbuj sos – powinien mieć przyjemny smak i aromat. Podawać ze smażoną rybą i krewetkami.
Ostry sos pomidorowy do frytek
Sos BBQ na bazie koncentratu pomidorowego z wędzoną papryką to prawdziwa eksplozja smaków! Miłośnicy pikantnych potraw docenią ten sos. Gotowy sos można wykorzystać nie tylko do grillowania czy grillowania, ale także do pieczenia mięs i warzyw. Świetnie komponuje się z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.
Ostry sos pomidorowy do frytek
Aby przygotować pikantny sos z pasty pomidorowej do frytek, potrzebujesz:
- pasta pomidorowa – 300 g
- woda pitna – 100 g
- cukier trzcinowy – 140 g
- ocet jabłkowy – 50 g
- rodzynki – 50 g
- świeża papryczka chili – 10 g
- sól do smaku
- kminek do smaku
- Wszystkie składniki do przygotowania ostrego sosu do frytek wymieszaj w rondlu. Doprowadzić do wrzenia, gotować 3–5 minut.
- Przełóż mieszaninę do pojemnika i za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę, tak aby nie pozostały żadne kawałki pieprzu ani rodzynek.
- Studzimy i podajemy z frytkami.
Sos BBQ z pasty pomidorowej
Sos BBQ na bazie koncentratu pomidorowego z wędzoną papryką to prawdziwa eksplozja smaków! Ten sos jest idealny dla miłośników przypraw. Gotowy sos można wykorzystać do pieczenia mięsa, grillowania, grillowania lub po prostu podawać z frytkami. Nada Twoim potrawom niepowtarzalny smak i wypełni je bogatym aromatem.
Sos BBQ z pasty pomidorowej
Aby zrobić sos BBQ z koncentratu pomidorowego, potrzebujesz:
- pasta pomidorowa – 150 ml
- ocet jabłkowy – 50 ml
- sos sojowy – 1 łyżka. l.
- cukier trzcinowy – 3 łyżki. l.
- wędzona papryka – 2 łyżki. l.
- musztarda w proszku – 1 łyżka. l.
- mielony czarny pieprz – 0,5 łyżeczki.
- sól – 1 łyżeczka.
- Aby przygotować sos barbecue z pasty pomidorowej, do rondla dodaj cukier trzcinowy, koncentrat pomidorowy i ocet jabłkowy.
- Podgrzewaj sos przez kilka minut na średnim ogniu.
- Dodać sos sojowy, musztardę, wędzoną paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Pyszny sos pomidorowy z miodem
Sos pomidorowy z miodem to prawdziwy majstersztyk w świecie sosów! Łączy w sobie słodycz miodu i kwaskowatość pomidorów, tworząc niepowtarzalny bukiet smakowy.
Pyszny sos pomidorowy z miodem
Aby przygotować pyszny sos z koncentratu pomidorowego z miodem, potrzebujesz:
- pasta pomidorowa – 400 g
- woda pitna – 200 ml
- olej roślinny – 1 łyżka. l.
- cebula – 2 szt.
- płynny miód – 2 łyżki. l.
- natka pietruszki – 1/2 pęczka
- sól i pieprz do smaku
- Przygotuj składniki na pyszny sos z pasty pomidorowej z miodem. Cebulę pokroić w małe kostki.
- Podgrzej olej roślinny w rondlu. Dodać przygotowaną cebulę, szczyptę cukru i soli. Smażyć, ciągle mieszając, aż będzie przezroczysty.
- Dodać koncentrat pomidorowy i wodę (w zależności od pożądanej konsystencji). Dodaj miód, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut.
- Zdjąć sos z ognia i ostudzić. Dodaj posiekane zioła do smaku
Domowy ketchup z pasty pomidorowej
Przyzwyczailiśmy się, że ketchup można przygotować tylko i niewiele osób wie, że łatwo jest go przygotować samodzielnie, we własnej kuchni, mając pod ręką gotową koncentrat pomidorowy. Mit, że ketchup jest szkodliwy, rozwiewa się sam: dodajesz do niego tylko to, co Tobie nie zaszkodzi i co będzie smakowało Tobie i Twoim dzieciom. Żadnych chemii, tylko naturalne i zdrowe produkty! Aby nie odbiegał konsystencją od gotowego produktu i wyszedł idealnie gładki i jedwabisty, jak ze sklepu, należy dodatkowo ubić koncentrat pomidorowy blenderem zanurzeniowym, aż do całkowitego ujednorodnienia.
Domowy ketchup z pasty pomidorowej
Aby zrobić domowy ketchup z koncentratu pomidorowego, potrzebujesz:
- pasta pomidorowa – 200 g
- przegotowana woda – 100 ml
- ocet jabłkowy – 1 łyżka. l.
- sól – 1–2 łyżeczki
- cukier – 2–3 łyżeczki
- przyprawy do smaku
- Aby przygotować domowy ketchup z pasty pomidorowej, wymieszaj wszystkie składniki w rondlu.
- Podgrzewaj sos przez kilka minut na średnim ogniu.
- Dodaj przyprawy do smaku. Można dodać czosnek, świeże lub suszone zioła, ostrą czerwoną i świeżo zmieloną czarną paprykę, musztardę, liść laurowy i cynamon. Dobrze wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Ubij blenderem zanurzeniowym.
Przeczytaj także
Jak gotować
Przepisy na pyszny ketchup i 7 sposobów na jego oryginalne wykorzystanie
Przepisy na pyszny domowy ketchup mogą być zupełnie inne. Można eksperymentować z przyprawami i przyprawami, stosować różne octy i cukry, wybierać jako bazę sezonowe pomidory różnych odmian, świeże pomidory lub pastę pomidorową, a nawet dla bogatszego smaku użyć nektarynek lub jabłek. Oto sprawdzone przepisy i 7 nieoczekiwanych sposobów wykorzystania pysznego domowego ketchupu, od zrobienia glazury do smażenia po gotowanie wieprzowiny w koszulce.
Olga Zacharowa
Delikatny sos z pasty pomidorowej ze śmietaną i czosnkiem
Sos pomidorowy ze śmietaną i czosnkiem to uosobienie delikatności i smaku. Łączy w sobie gęstość pasty pomidorowej…