9 pysznych aromatycznych placków mandarynkowych, wybierz najlepszy
Olga Siutkina 19 stycznia 2024 r(3)Dodaj do ulubionychUdział
To złudzenie, że mandarynki są dobre tylko świeże. Będziesz zaskoczony, ale pieczą też ciasta z mandarynkami! I wychodzą z tym samym pysznym, wesołym aromatem, co same owoce. Wybraliśmy 9 naszych ulubionych przepisów.
Treść:
- Ciasto z mandarynkami na kefirze
- Ciasto mandarynkowe (nadziewane).
- Ciasto mandarynkowe na patelni
- Charlotte z kawałkami mandarynek
- Ciasto z plasterkami mandarynki
- Masowe ciasto mandarynkowe z delikatną skórką
- Ciasto mandarynkowe z twarogiem i ciastem kruchym
- Pachnące ciasto z sokiem mandarynkowym
- Ciasto drożdżowe z mandarynkami
- Tarte Tatin z mandarynkami
Spróbuj upiec ciasto z mandarynkami — a Twój dom będzie pełen ciepła i komfortu, nawet jeśli pogoda na zewnątrz jest niesprzyjająca.
Od jakiego ciasta zacząć? Najpierw zajrzyjmy do lodówki. Co masz na swojej półce? Produkty mleczne — kefir, mleko, śmietana? Doskonałe składniki do przygotowania ciasta na ciasto mandarynkowe.
Ciasto z mandarynkami na kefirze
Zupełnie prosty zestaw produktów plus same owoce cytrusowe — a na podwieczorek będzie pyszne ciasto z mandarynkami. Łatwe w przygotowaniu!
Ciasto to najlepiej piecze się w formie z dziurką, jak ciasto, lub w prostokątnej. Ciasto okazuje się dość gęste i ciężkie, dlatego na zwykłych okrągłych piecze się gorzej, a w środku wybrzusza się w wysoki, brzydki kopczyk.
Ciasto z mandarynkami na kefirze
Aby przygotować ciasto mandarynkowe z kefirem, potrzebujesz:
- 250 ml kefiru
- 3 jajka
- 180 g cukru
- 350 g mąki pszennej premium
- 1 łyżeczka (5 g) proszku do pieczenia
- 160 g bezwonnego oleju roślinnego
- 3 średnie mandarynki
- Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 °C. Mandarynki obrać i podzielić na plasterki — będą pięknie leżeć na cieście mandarynkowym. Formę wysmaruj masłem lub olejem roślinnym i posyp mąką.
- Ubij jajka z cukrem i kontynuując ubijanie, dodawaj na przemian kefir i olej roślinny. Lepiej jest używać kefiru do ciasta mandarynkowego w temperaturze pokojowej.
- Dodać plasterki mandarynki, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto na ciasto kefirowe należy delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
- Włóż ciasto do formy. Wyrównaj szpatułką i lekko dotknij powierzchni stołu. Należy usunąć pęcherzyki powietrza, w przeciwnym razie w gotowym cieście mandarynkowym mogą powstać puste przestrzenie.
- Formę z ciastem wstaw do nagrzanego pomieszczenia do 180 st °C piekarnika i upiec placek mandarynkowy z kefirem 50–55 minut. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem.
Przy okazji: kefir można zastąpić 10% kwaśną śmietaną, a dla smaku babeczki zetrzeć skórkę mandarynki na drobnej tarce.
Ciasto mandarynkowe (nadziewane).
Żadnego kefiru, żadnej kwaśnej śmietany, ale czy znalazłeś trochę mleka? Bez problemu!
To ciasto jest również nazywane „płynnym”. Ciasto okazuje się dość płynne i po prostu wylewa się je na plasterki mandarynki.
Przygotowanie ciasta z mandarynkami zajmie trochę czasu: przygotowanie nie jest trudne, ale wynik cię zadowoli.
Ciasto mandarynkowe (nadziewane).
Aby przygotować ciasto zbiorcze z mandarynkami, potrzebujesz:
- 250 g mąki pszennej premium
- 2 jajka
- 80 g roztopionego masła
- 250 ml mleka
- 130 g cukru
- 4 średnie mandarynki
- skórka z dwóch mandarynek
- 1 łyżeczka (5 g) proszku do pieczenia
- masło do wysmarowania patelni
- Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 °C. Zetrzyj skórkę z dwóch mandarynek. Wszystkie mandarynki obierz i przekrój na pół (w poprzek). Jeśli są kości — usuwać.
- Jajka i 100 g cukru ubić na biało — Ciasto mandarynkowe będzie puszyste i miękkie. Mleko wymieszać z masłem i dodać do masy jajecznej. Zamieszać.
- Aby proszek do pieczenia i mąka dobrze wymieszały się z masą jajeczną, przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodać skórkę i mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i posyp cukrem (pozostałe 30 g). Ułożyć połówki mandarynki przecięciem do dołu. Wypełnij ciastem.
- Piec w nagrzanym piekarniku 45–50 minut.
- Gotowe ciasto mandarynkowe pozostawiamy do ostygnięcia na patelni przez 5 minut, a następnie wyjmujemy na talerz. Ostrożnie usuń papier do pieczenia.
Przy okazji: zwykłe mleko można zastąpić mlekiem kokosowym — dla osób stosujących dietę bezlaktozową.
Ciasto mandarynkowe na patelni
Teraz modne jest gotowanie ciast na patelni i rzeczywiście niektóre z nich są całkiem udane. Proponujemy upiec placek mandarynkowy na patelni, przygotować ciasto na kefirze o średniej konsystencji, a mandarynki ułożyć przekrojoną stroną do dołu na grubościennej patelni posypanej cukrem. Ale jeśli masz piekarnik, lepiej pójść tradycyjną drogą. Jest mnóstwo łatwych i pysznych przepisów! Nawet przy użyciu technologii znanej każdemu.
Charlotte z kawałkami mandarynek
Czy masz ulubiony przepis na jabłko Charlotte? Zwykle są to 3 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru. Ale takie wypieki okazują się bardzo słodkie. Mam nieco inne proporcje głównych składników: wypieki są mniej słodkie, ale nie mniej smaczne. Zamiast jabłek można położyć mandarynki i upiec Charlotte.
Charlotte z kawałkami mandarynek
Aby przygotować Charlotte z kawałkami mandarynek, potrzebujesz:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 130 g mąki pszennej premium
- 3 średnie mandarynki
- masło do wysmarowania patelni
- Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 °C. Mandarynki obierz i pokrój na małe kawałki. Jeśli są kości — usuwać. Nasmaruj formę olejem.
- Na dnie natłuszczonej patelni ułóż pokrojone w plasterki mandarynki. Spróbuj starannie ułożyć elementy — proste ciasto mandarynkowe byłoby piękne.
- Jajka ubić z cukrem na biało – aż do gęsta, lepka piana. Jest to konieczne, aby podstawa ciasta — biszkopt — był puszysty i stabilny po przecięciu.
- Do ubitych jajek przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj szpatułką, aby ubite z cukrem jajka nie opadły, a struktura biszkoptu prostego ciasta mandarynkowego była miękka.
- Ciasto przełożyć do formy, na którą ułożyć pokrojone mandarynki. Wierzch wyrównujemy szpatułką i delikatnie uderzamy patelnią z ciastem o powierzchnię stołu, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
- Ciasto mandarynkowe pieczemy w nagrzanym piekarniku 50–55 minut. Gotowe wypieki ostudzić i przełożyć na talerz. W razie potrzeby wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Przy okazji: jeśli nie zostało Ci zbyt wiele mandarynek, możesz zastąpić je jabłkami lub bananami. I przygotuj Charlotte z mandarynkami i jabłkami, w przybliżeniu w proporcji 50/50.
Wskazówka: polecam Charlotte użyć słodkich jabłek — dobrze zachowują swój kształt. A kwaśne rozpadają się na puree i tworzą puste przestrzenie.
Ciasto z plasterkami mandarynki
Generalnie ciasta owocowe — w tym przypadku z mandarynkami — dużo zdrowsze niż ciasta z kremem. Dlatego jeśli naprawdę masz ochotę na coś do herbaty, lepiej je upiec. Niemniej jednak, pomimo obróbki cieplnej, witaminy pozostają w nich i, co najważniejsze, — błonnik.
Delikatny, lekko wilgotny biszkopt — marzenie każdej gospodyni domowej. A jeśli także z pachnącymi plasterkami mandarynki — to jest prawdziwe święto.
Ciasto z plasterkami mandarynki
Aby przygotować ciasto z plasterkami mandarynki, potrzebujesz:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej premium
- 25 g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki (2 g) proszku do pieczenia
- 2 średnie mandarynki
- Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 °C. Formę do ciasta z plasterkami mandarynki wysmaruj masłem. Mandarynki obrać i podzielić na plasterki. Jeśli są nasiona — usuwać.
- Jajka ubić z cukrem na biało. Rezultatem powinna być gęsta, lepka piana. Spód ciasta mandarynkowego z plastrami będzie puszysty i miękki, stabilny przy krojeniu.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszaj szpatułką, uważając, aby nie rozbić jajek ubitych z cukrem.
- Do ciasta wlać roztopione masło wzdłuż ścianek pojemnika i delikatnie wymieszać. Do czego służy masło w biszkopcie? Roztopione masło zapobiega szybkiemu wysychaniu ciasta.
- Ciasto włożyć do natłuszczonej formy i wyrównać. Na wierzchu ułóż plasterki mandarynki. Chcesz, żeby ciasto z plasterkami mandarynki było piękne? — Plasterki układamy w okrąg, blisko siebie.
- Ciasto z plasterkami mandarynki pieczemy w nagrzanym piekarniku 25–30 minut. Sprawdź gotowość suchym drewnianym patyczkiem. Gdy ciasto będzie już gotowe, lekko je ostudź na patelni i wyjmij.
A tak przy okazji: sekretem wilgotnego biszkoptu jest odrobina roztopionego masła. Chociaż może być również pochodzenia roślinnego.
Masowe ciasto mandarynkowe z delikatną skórką
Ale nie tylko puszyste ciasta można upiec z mandarynkami. Niektórzy wolą je na chrupiącym cieście lub z delikatną śmietanką. Jeśli zmieszasz masło i mąkę na kruszonkę, po upieczeniu otrzymasz ciasto z delikatnym spodem i chrupiącą wierzchnią skórką.
Istnieją ciasta „nadziewane” i ciasta „luzem”. — ciasto przygotowuje się na dolną i górną warstwę ciasta — kruszonka z mąki i masła. Ilość cukru można dostosować według gustu i upodobań.
Masowe ciasto mandarynkowe z delikatną skórką
Aby przygotować ciasto mandarynkowe z delikatną skórką, potrzebujesz:
- 280 g mąki pszennej premium
- 4 żółtka
- 5 g proszku do pieczenia
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 280 g cukru
- 600–700 g mandarynek
- 30 g skrobi
Wskazówka: zwróć uwagę na kolejność działań. Ważne jest, aby nie dodawać cukru do pokrojonych mandarynek z wyprzedzeniem, w przeciwnym razie dadzą sok, a nadzienie spłynie i stanie się płynne.
- Żółtka ubić z cukrem. To, jak dokładnie ubijesz jajka i cukier, zadecyduje o tym, jak delikatna i krucha będzie podstawa i wierzch ciasta z mandarynkami.
- Dodać masło, wymieszać i wstawić do lodówki na 40–60 minut. Ciasto do dalszej pracy musi być zimne, wtedy otrzymasz wysokiej jakości okruchy.
- Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 °C. Mandarynki obierz, ostrożnie usuń białą część i podziel na plasterki. Pokrój na kawałki i usuń nasiona.
- Do pojemnika, w którym będzie wyrabiane ciasto, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Zamieszać. Ważne, aby proszek do pieczenia był równomiernie wymieszany z mąką, — To określa, jak kruche będzie ciasto mandarynkowe.
- Wyjmij masę maślano-jajeczną z lodówki i połóż ją na mące. Za pomocą noża posiekaj mieszaninę razem z mąką. Nie próbuj ugniatać rękami! Powstaną okruchy — ciasto.
- Około 2/3 bułki wyłóż równą warstwą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby ugniatania okruchów rękami, wystarczy, że leżą w równej warstwie. Dolna skórka ciasta masowego z mandarynkami będzie delikatna i chrupiąca.
- Na nadzienie wymieszaj kawałki mandarynki ze 100 g cukru i skrobią. — należy to zrobić tuż przed nałożeniem nadzienia na dolną warstwę ciasta. Ułożyć na cieście, zostawiając około 1 cm od krawędzi. Na wierzch posypać pozostałymi okruszkami.
- Piec ciasto zbiorcze z mandarynkami w nagrzanym piekarniku przez 40 minut, aż uzyska złoty kolor. Ciasto należy wyjąć z formy, gdy całkowicie ostygnie.
Podawać ciasto schłodzone. Tego ciasta nie należy umieszczać w zamkniętych pojemnikach, w przeciwnym razie…