9 prostych, ale bardzo efektownych dań z winogron. Zaskocz swoich gości!
Olga Zacharowa 16 września 2023 r4,88 (8)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Sezon na winogrona się zaczyna, dlatego chcemy podzielić się z Wami ciekawymi przepisami z wykorzystaniem tych słodkich jagód. Przygotowywać winogrono bardzo wygodne, zwłaszcza jeśli jest dziurawe. A przepisy mogą być bardzo różnorodne: od sałatek i przystawek po desery i napoje.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Mrożone winogrona
- Lody winogronowe
- Pieczone winogrona na wszystko
- Szaszłyki Z Winogronami
- Salsa z winogronami
- Winogrona do sosu sałatkowego
- Chutney winogronowy
- Winogrona duszone w winie
- Dżem winogronowy
Jeśli myślisz, że winogrona można zjeść tylko poprzez zerwanie ich z kiściami, wiele tracisz. Dzięki swojej naturalnej słodyczy, kształtowi i soczystości winogrona można wykorzystać w wielu przepisach. Jego możliwości są nieograniczone – od smażenia po zamrażanie. Na początek podamy kilka prostych trików na przygotowanie winogron.
Mrożone winogrona
Zapomnij o skomplikowanych przepisy na domowe lody. Przedstawiamy mrożone winogrona. Wystarczy usunąć jagody z grona, opłukać, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, wylać na blachę równą warstwą i włożyć do zamrażarki. Po zamrożeniu masz gotowy prosty deser lub przekąskę, która odświeży Twoje kubki smakowe pomiędzy kilkoma pożywnymi daniami. Mrożone winogrona można dodawać do napojów zamiast lodu, zabrać do pracy w pudełku śniadaniowym lub po prostu zjeść jako jedną z najlepszych niskokalorycznych przekąsek.
Mrożone winogrona
Lody winogronowe
Rozwińmy dalej temat mrożonych winogron. Potrzebujemy winogron, soku winogronowego i lodu. Wszystkie składniki zmiksuj w misie blendera na wysokich obrotach. W razie potrzeby możesz dodać inne mrożone jagody, najlepszą opcją są jagody. Napój rozlać do szklanek i wypić.
Lub możesz wlać powstałą mieszaninę do foremek, włożyć patyczki do lodów i zamrozić. Będzie wyśmienity sorbet winogronowy!
Lody winogronowe z jagodami
Pieczone winogrona na wszystko
Teraz spróbuj upiec winogrona. Nowe niuanse jego smaku otworzą się przed Tobą. Jagody wymieszać z oliwą, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć do żaroodpornej formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Winogrona się zmarszczą, rozgrzeją, a ich smak wzmocni się co najmniej 2 razy. Jedz pieczone winogrona jako samodzielną przekąskę, wykorzystaj je do przygotowania tostów i prostych zielonych sałatek według ulubionych przepisów lub podawaj z lodami lub kremem.
Przy okazji, pieczone winogrona to doskonała bruschetta. Ciabattę pokroić w plastry o grubości 2 cm i posmarować z jednej strony oliwą z oliwek. Połóż chleb na ruszcie i włóż do górnej jednej trzeciej części piekarnika, olejem do góry, na 3 do 5 minut. w temperaturze 220°C. Upieczoną stronę posmaruj miękkim serem (najlepiej kozim), dodaj winogrona, skrop octem winnym (najlepiej balsamicznym) i udekoruj listkami mięty.
Bruschetta z pieczonymi winogronami, serem i balsamiką
Szaszłyki Z Winogronami
Czy lubisz kebaby? Nie ciężka konstrukcja z mięsa czy drobiu na metalowych szaszłykach, ale lekka, kolorowa przystawka na miniaturowych drewnianych szaszłykach z owoców, warzyw i owoców morza. Obrane banany, ananasa i melona pokroić w kostkę wielkości dużych winogron, które kupiłeś dzień wcześniej. Przygotowane składniki nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian z winogronami i podawać na koniec lunchu lub kolacji. Jeśli chcesz, postaw w pobliżu miskę z dipem z serka śmietankowego, jogurtu naturalnego, miodu i soku z limonki lub cytryny. Będzie wspaniale!
Nie podoba Ci się to rozpieszczanie owocami i jagodami? Na patyczek nabijamy kostki chleba Borodino, sera pleśniowego, edama lub goudy. Nie zapomnij o winogronach i niech będą wielokolorowe i różnych odmian.
Przekąska Winogrona z serem i chlebem Borodino na szaszłykach
Salsa z winogronami
Zadrzeć tradycyjna salsa przenieś to na wyższy poziom, dodając posiekane winogrona. Wymieszaj posiekane jagody (nasiona!) z drobno posiekaną cebulą, kolendrą i papryczką jalapeno. Dopraw sokiem z limonki, oliwą z oliwek i solą. Rezultatem jest doskonałe połączenie, które podkreśla piękno winogron. Salsę podawaj z frytkami lub tostami. Do salsy najlepiej użyć soczystych winogron Codrianca.
Salsa winogronowa podawana ze smażonymi wątróbkami drobiowymi
Winogrona do sosu sałatkowego
Słyszeliście o sałatce z winogron i kurczaka? Oto jest przepis. Do sosu do tej lub innych sałatek proponujemy użyć winogron (najlepsza odmiana to Kodrianka). Okazuje się, że nie ma nic prostszego! Wystarczy połączyć w misie blendera winogrona, oliwę z oliwek, sól, mielony pieprz i świeże zioła, takie jak liście rozmarynu. Wszystkie składniki zmiel na gładką masę, a powstałą mieszaninę przetrzyj przez sito. Stacja benzynowa jest gotowa.
Sałatka z winogron i kurczaka
Chutney winogronowy
Jeśli nigdy nie próbowałeś chutney, zacznij od tego: winogrono. Charakterystyczną cechą chutneyu jest połączenie słodyczy i kwaśności. Uważa się, że Europejczyków znajomość tej przyprawy rozpoczęła się od chutneyu z mango, jednak pomysłowe gospodynie domowe szybko nauczyły się wykorzystywać lokalne warzywa i owoce: dojrzałe i zielone pomidory, buraki, rabarbar, agrest, jabłka… Chutney może być surowy lub gotowany, spożywane bezpośrednio po ugotowaniu lub przygotowane do wykorzystania w przyszłości. Dlatego chutney można traktować zarówno jako sos, jak i jako preparat.
Usuń winogrona z gałązek i pokrój je na 4 części, usuwając nasiona. Drobno posiekaj imbir. W rondlu o grubym dnie podgrzej miód i ocet winny. Dodać imbir, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Dodać winogrona i posiekane liście mięty, wymieszać i gotować na dużym ogniu przez 4 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Skrobię wymieszać z zimną wodą, wlać do chutney, gotować 1 minutę. Studzimy i podajemy do mięs lub dojrzałych serów z pieczywem.
Szybki chutney winogronowy z miętą i imbirem
Winogrona duszone w winie
Aby zrozumieć, dlaczego potrzebujesz winogron gotowanych w winie, pomyśl tylko o smaku i konsystencji marynowanych śliwek. Ona jest taka… mmm! Ale duszone rodzynki lub winogrona taifi smakują jeszcze lepiej. Do gotowania winogrona gotowane w winie Za pomocą drobnej tarki usuń skórkę z cytryny i wyciśnij sok. W rondlu wymieszaj wino, sok z cytryny i cukier. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, 3-4 minuty. Wyjmij winogrona z kiści i włóż do syropu. Zamieszać. Gotuj 3 minuty, ostudź. Wszystko! Następnie użyj jagód „winnych” według własnego uznania. I zacznij od deseru. W tym celu ubij mascarpone, wymieszaj z posiekanymi kandyzowanymi owocami i skórką. Rozłóż winogrona w syropie pomiędzy filiżankami. Na talerze nałóż mascarpone i udekoruj miętą. Podajemy razem – każdy samodzielnie ułoży winogrona na mascarpone.
Winogrona gotowane w winie z mascarpone
Dżem winogronowy
Lubisz robić konfitury, dżemy i marmolady? Przygotowywać dżem winogronowy. Jagody włóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż pękną i puszczą sok. Zdejmij z ognia i odcedź. Jagody rozgnieć tłuczkiem, aby wycisnąć jak najwięcej soku, usuń skórkę i wyciśnij sok z powrotem na patelnię. Dodać cukier i cytrynę ze skórką (bez nasion!), pokroić w średnie plasterki. Zwiększ ogień do średniego i gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Rozdzielić do słoików. Wszystko! Bez wielokrotnego nalewania i długiego gotowania. Obiecaliśmy proste przepisy z winogron i słowa dotrzymujemy!
Dżem winogronowy z cytryną
BONUS: Gdy już skosztujesz winogron i nauczysz się gotować według przedstawionych tutaj prostych przepisów, zaoferujemy Ci bardziej złożone dania. Sałatka z ziemniakami, kozim serem i winogronami, Sałatka Waldorf z żurawiną i winogronami, pizze z winogronami i kozim serem, ratatouille z winogronami, kurczak faszerowany winogronami i borowikami i oczywiście ciasto winogronowe. Najlepszą odmianą winogron do tego ciasta jest Isabella. Im ciemniejsze jagody, tym bogatszy będzie smak.
Ciasto winogronowe z ciasta kruchego
Gotowanie owsianki ryżowej na mleku kokosowym nie jest nowością. Ale są pewne niuanse. Kokos to dość mocny aromat. Egzotyczny smak, jaki nadaje zwykłemu ryżowi, można jedynie podkreślić i skierować we właściwym kierunku. Na przykład dodanie do owsianki winogron i dżemu z borówek.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #winogrona #jak gotować #proste przepisyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca31 sierpnia 2021 r
Oczywiście lubię winogrona w ich naturalnej postaci, ale często dodaję je też do wypieków, sałatek i dań głównych. Dziękuję za pomocne wskazówki kulinarne i różnorodne przepisy.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych