9 pomysłów na bardzo szybkie śniadania na Święta Bożego Narodzenia

9 pomysłów na bardzo szybkie śniadania na Święta Bożego Narodzenia

9 pomysłów na bardzo szybkie śniadania na Święta Bożego Narodzenia

gastronomia 29 grudnia 2023 r5.00(4)Dodaj do ulubionychUdział

„Szybkie śniadanie mrożone śniadanie” W ten sposób można sparafrazować dobrze znane wyrażenie. Czy wiesz, że zamrażarka nadaje się nie tylko do przechowywania surowego mięsa, ryb czy jagód? Istnieje wiele gotowych dań, które można przygotować wcześniej, a następnie zamrozić. A rano wystarczy tylko podgrzać je w kuchence mikrofalowej i podać. Świetny pomysł na codzienność po świętach noworocznych!

9 pomysłów na bardzo szybkie śniadania na Święta Bożego Narodzenia

Treść:

  • Twaróg
  • Naleśniki i naleśniki
  • Gofry
  • Bulion
  • Gotowe mięso lub ryba
  • Ryż
  • Makaron
  • Sosy na bazie pomidorów
  • Dżem i dżem

Skrócenie czasu spędzanego na przygotowywaniu śniadania jest bardzo łatwe. Wystarczy kupić i przygotować dania z wyprzedzeniem na tydzień lub dwa.

Oto lista gotowych potraw, które łatwo zamrozić bez obawy, że stracą smak. Można je wieczorem przenieść z zamrażarki do lodówki lub włożyć rano do kuchenki mikrofalowej w trybie rozmrażania. A następnie, jeśli to konieczne, podgrzej ponownie. Twoje śniadanie jest gotowe!

1. Twarożek

Zamrażanie twarogu jest tak proste, jak obieranie gruszek: podziel mieszaninę na porcje i umieść je w plastikowych torebkach. i gotowe.

Metoda ta jest szczególnie przydatna dla miłośników dobrego twarogu zagrodowego, dla których trzeba specjalnie wybrać się na rynek lub w inne miejsce, do którego w tygodniu pracy trudno się dostać. Produkt możesz kupić w dowolnej ilości nawet z kilkutygodniowym wyprzedzeniem. W zamrażarce doskonale zachowa swój smak i świeżość.

2. Naleśniki i naleśniki

W sobotę lub niedzielę smażymy naleśniki lub stos naleśników, najlepiej małych i grubych. Ułóż je na blasze, blasze do pieczenia, talerzu lub desce do krojenia i pozostaw do ostygnięcia. Następnie włóż je w ten sposób na chwilę do zamrażarki.

Gdy naleśniki stwardnieją, ułóż je w schludny stos w torbie i włóż z powrotem do zamrażarki.

3. GOFRY

Gofrów nie przygotowuje się jak naleśniki, lecz zamraża w ten sam sposób.

Wystudzone gofry włóż do zamrażarki, następnie wyjmij i ułóż w torbie w schludnych stosach. Dokładnie w tej kolejności! Jeśli spróbujesz zamrozić gorące gofry (a także naleśniki), spocą się, zmiękną i skleją.

4. Bulion

Ugotuj bulion: drobiowy, wołowy, rybny lub warzywny. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie rozlać do butelek lub pojemników na żywność. Pamiętaj tylko, że gdy ciecz zamarza, zwiększa swoją objętość. Dlatego nie napełniaj pojemnika do samego końca, pozostaw go około ćwiartki pustego.

To samo można zrobić z zupami, kompotami, sokami i napojami owocowymi.

5. GOTOWE MIĘSO LUB RYBY

Gotowane, smażone, w cieście Mięso lub ryby również dobrze się zamrażają. Podziel je na małe kawałki, włóż do plastikowych torebek i do zamrażarki.

6. RYŻ

Ta metoda spodoba się miłośnikom brązowego ryżu, którego gotowanie zajmuje nieskończenie dużo czasu. Gotowanie go często i w małych porcjach jest bardzo drogie. Zdecydowanie łatwiej jest wygospodarować na to czas raz na kilka tygodni, a potem cieszyć się zdrowym produktem. Pozwól ryżowi ostygnąć, a następnie ułóż go tak, aby wygodnie było go później użyć. Do zamrażania nadają się torby, plastikowe pojemniki, a nawet tacki na kostki lodu.

7. MAKARON

Spaghetti, wermiszel, zabawny kręcony makaron Wszystkie można bezpiecznie zamrozić.

Odlej wodę i pozwól makaronowi ostygnąć. Jeśli masz czas, ułóż je równomiernie na talerzu, desce do krojenia lub blasze do pieczenia i włóż do lodówki. Po zamrożeniu umieść je w plastikowym pudełku lub torbie i włóż z powrotem do zamrażarki.

Jeśli czasu jest mało natychmiast włóż je do worków i nie zapomnij podzielić ich na wymagane porcje, w przeciwnym razie złapią się i zamienią w jedną wielką bryłę.

8. SOSY NA BAZIE POMIDORÓW

Nie wszystkie sosy można zamrażać. Ale te zrobione z pomidorów, łatwo.

Do długotrwałego przechowywania lepiej jest wziąć formę lub okłady z lodu sosy, zwłaszcza ostre, spożywa się w małych ilościach, dlatego lepiej je zamrażać w małych porcjach. Taki kawałek lodu można następnie od razu wrzucić do jedzenia (makaronu, mięsa itp.) i pozostawić z nim do ogrzania.

9. DŻEM I DŻEM

Otworzyłeś duży słoik dżemu i martwisz się, że się zepsuje, zanim zdążysz go zjeść? Nie martw się wystarczy wlać zawartość do foremek (najlepiej silikonowych) i umieścić je w zamrażarce.

Ale miodu nigdy nie należy zamrażać straci swoje korzystne właściwości. Jednak produkt ten nie może ulec zniszczeniu przez wiele lat, nawet w dość wysokich temperaturach.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #śniadania #mrożeniePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość ruttolianaruttoliana8 stycznia 2020 r

Nie wiem co z resztą, ale pomysł gotowania i zamrażania makaronu, jak to mówią, mnie zabił… Gotują 7-10 minut, rano można wstać 10-15 minut wcześniej i zrób to, a po zamrażarce – ugh (Często i nie mam ochoty odgrzewać wczorajszego jedzenia z lodówki, ok, pies nie ma nic przeciwko zjedzeniu tego z czymś mięsnym.

00Odpowiedź

Gość (gość)

8 stycznia 2020 r

Cóż, zdecydowanie łatwiej jest ugotować ryż i makaron, niż zawracać sobie głowę zamrażaniem. Nawet jeśli ktoś je na śniadanie zupę i zjada ją z makaronem, sos pomidorowy nie jest pomysłem na śniadanie.

00OdpowiedźKonstancaKonstanca8 stycznia 2020 r

Pomysły oczywiście dobre, jednak wydaje mi się, że nie wszystkie dania po rozmrożeniu będą tak samo smaczne jak te świeże.

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa9 stycznia 2018 r

Gościu, nadal promujemy zdrowie. Czy naprawdę myślisz, że czas przygotowania naleśników drożdżowych i czas odgrzewania już rozmrożonych są równe? A czy trudno Ci sobie wyobrazić, że ludzie na śniadanie mogą pić rosół, a niektórzy nawet jeść zupę? Szczególnie jeśli jest to na przykład mężczyzna, który cały dzień idzie do pracy bez możliwości zjedzenia pełnego obiadu?

00Odpowiedź

Gość (gość)

9 stycznia 2018 r

Cóż, zacznijmy od zdrowia. Mówimy o śniadaniach? A co ma z tym wspólnego rosół z makaronem? A skoro mowa o śniadaniach, zamiast mrozić naleśniki, łatwiej jest upiec świeże.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja