9 kulinarnych trików z ziemniakami, które pomogą i uatrakcyjnią dania

9 kulinarnych trików z ziemniakami, które pomogą i uatrakcyjnią dania

9 kulinarnych trików z ziemniakami, które pomogą i uatrakcyjnią dania

Ksenia Woroncowa 19 września 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

O ziemniakach nie da się opowiedzieć wszystkiego – to tak wszechstronne i smaczne warzywo korzeniowe, że zawsze można wymyślić coś nowego. Próbowaliśmy zestawić przydatne i nietrywialne life hacki z ziemniaków, które znaleźliśmy w Internecie. Być może pomogą Ci lub zainspirują do eksperymentowania.

Sztuczki i lifehacki z ziemniakami

Treść materiału:

  • Jak obrać ziemniaki bez noża
  • Ziemniaki w kuchence mikrofalowej
  • Idealnie chrupiąca skórka
  • Po co blanszować frytki?
  • Puree ziemniaczane bez gotowania
  • Niesamowicie kremowe puree ziemniaczane
  • Chrupiące kostki z TikTok
  • Jak ziemniaki ratują przesoloną zupę
  • Jak ziemniaki usuwają plamy

Ziemniaki obieramy bez noża

Przygotowanie ziemniaków to powolny proces. Każdą bulwę należy umyć i usunąć skórkę – nożem lub specjalną obieraczką do warzyw. Zrobienie jednego ziemniaka zajmuje co najmniej dwie minuty, a poza tym zawsze istnieje ryzyko zranienia rąk.

Spróbuj zrobić to inaczej. Ziemniaków nie obieramy przed ugotowaniem, lecz nacinamy skórkę po obwodzie, w środku każdej bulwy. Gotuj do miękkości, ostygnięcia – aby przyspieszyć proces, zanurz ziemniaki w zimnej wodzie. Gdy warzywa korzeniowe ostygną, usuń skórkę rękami – łatwo zsunie się ona z miąższu.

Ziemniaki ugotowane w mudirze same wyskoczą ze skórki.
Ziemniaki ugotowane w mudirze same wyskoczą ze skórki.

Nieoczywisty bonus: ziemniaki gotowane w skórkach są o wiele smaczniejsze niż zwykłe.

Upiecz ziemniaki w kuchence mikrofalowej

Niedawno powiedzieliśmy, że używanie kuchenki mikrofalowej może zaoszczędzić czas i pieniądze. Naszym zdaniem to urządzenie kuchenne jest zdecydowanie niedoceniane. Na przykład strona o gotowaniu Bochenki i naczynia oferuje świetny sposób na bardzo szybkie ugotowanie pieczonych ziemniaków w kuchence mikrofalowej. Szybciej niż w piekarniku.

Aby przyspieszyć pieczenie, należy najpierw każdą bulwę umyć i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Ziemniaki zawiń pojedynczo w zwilżony ręcznik papierowy. Wstaw do kuchenki mikrofalowej na maksymalną moc przez 4 minuty, przewróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 4 minuty. Sprawdź gotowość ziemniaków – czas gotowania zależy od wielkości bulwy. Jeśli nadal jest twardy, kontynuuj podgrzewanie w kuchence mikrofalowej w wilgotnym ręczniku papierowym.

Pieczenie ziemniaków jest bardzo wygodne w kuchence mikrofalowej
Pieczenie ziemniaków jest bardzo wygodne w kuchence mikrofalowej

Gdy ziemniaki będą już gotowe, można za radą Marty Stewart każdą bulwę ostrożnie rozgnieść na blacie (ona zaleca nawet rzucać nimi z dużą siłą), podzielić ziemniaki rękoma na pół i doprawić masłem i ziołami (można też użyj śmietany).

Aby uzyskać idealną chrupkość, użyj sody oczyszczonej

Idealny smażony lub pieczony ziemniak to taki, który jest chrupiący na zewnątrz i rozpływający się w ustach. Ale ta złotobrązowa skórka nie jest tak łatwa do osiągnięcia. Bloger kulinarny Sonny Harrell wpadł na rozwiązanie tego problemu.

Do ziemniaków z idealną skórką będziesz potrzebować:

  • kilogram ziemniaków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szczypta soli z rozmarynem
  • trzy łyżki oliwy z oliwek

Przede wszystkim ziemniaki należy obrać (tym razem surowe) i pokroić losowo, ale nie drobno – kształt może być dowolny, a kawałki muszą być tej samej wielkości. Napełnij ziemniaki wodą, solą i dodaj sodę. Gotuj do miękkości, odcedź wodę i połóż ziemniaki na blasze do pieczenia, dodając oliwę z oliwek. Dopraw solą i rozmarynem i włóż blachę do piekarnika na 35-40 minut. Pamiętaj, aby mieszać w trakcie procesu.

Idealną skórkę, zdaniem Harrella, uzyskuje się dzięki sodzie – zmienia ona strukturę produktu i sprawia, że ​​wypieka się on do idealnej chrupkości.

Pamiętaj, aby zblanszować frytki

Ściśle mówiąc, nie jest to sztuczka, ale ważny krok w przygotowaniu frytek. Tylko w ten sposób uzyskamy konsystencję jak w popularnych lokalach gastronomicznych.

Kroki przygotowania frytek:

  • Obierz bulwy i pokrój je w kostkę.
  • Włóż pokrojone ziemniaki do wrzącej wody na kilka minut.
  • Następnie przelać do bardzo zimnej wody (dodać lód). Ziemniaki powinny tam spędzić 15 minut. Gdy jest zimny, nie wchłania zbyt dużej ilości oleju.
  • Wysuszyć obrabiane przedmioty ręcznikiem papierowym. Włożenie surowych ziemniaków do frytkownicy oznacza zrobienie w domu mięsnych fajerwerków.
  • Smażyć suche łódeczki ziemniaczane w dużej ilości wrzącego oleju na złoty kolor. Można to wygodnie zrobić w powolnej kuchence lub rondlu.
  • Nie zapomnij posolić gotowych frytek.

Pamiętacie frytki ze znanej sieci restauracji? To samo może spotkać również Ciebie
Pamiętacie frytki ze znanej sieci restauracji? To samo może spotkać również Ciebie

Zapewniamy, że wynik Cię zaskoczy. Gotowanie z wykorzystaniem technologii jest wielokrotnie lepsze niż kupowanie mrożonych półproduktów i próba ożywienia ich na patelni. Dodatkowo będziesz mieć 100% pewności co do jakości potrawy: wybierz doskonałe ziemniaki, pięknie je pokrój, dodaj optymalną ilość soli.

Zrób puree bez gotowania

Rady z zasobu Mumsnet dla mam i wszystkich, którzy chcieliby mieć w swoim arsenale prosty i szybki przepis na zwykłe puree ziemniaczane. Będziesz do tego potrzebować kuchenki mikrofalowej.

Najpierw musisz ugotować ziemniaki, aż będą gotowe. Możesz upiec bulwy w kuchence mikrofalowej w taki sam sposób, jak opisaliśmy powyżej: to znaczy ugotuj je w mundurkach, owinięte w wilgotny ręcznik papierowy. Gdy ziemniaki będą gotowe, przekrawamy je na pół, łyżką wydrążamy miąższ i przekładamy do głębokiego talerza. Dodaj sól, śmietanę lub mleko, masło, zioła, czosnek – w proporcjach, do których jesteś przyzwyczajony.

Lub można to zrobić inaczej. Umyj ziemniaki i obierz je. Pokrój w kostkę i włóż do miski nadającej się do kuchenki mikrofalowej. Dopraw solą i pieprzem, przykryj pokrywką i piecz w kuchence mikrofalowej do momentu ugotowania (przy maksymalnej mocy zajmuje to 8-10 minut). Z gotowych ziemniaków przygotuj tłuczone ziemniaki – tak jak lubi Twoja rodzina.

Ziemniaki ugotuj w mleku

Najsmaczniejsze i najbardziej delikatne puree uzyskuje się według przepisu szefa kuchni Tylera Florence. Zaleca gotowanie ziemniaków nie w wodzie, ale w mieszance mleka i śmietanki.

Ziemniaki, mleko, śmietana i ani kropla wody – sekret idealnego, kremowego puree ziemniaczanego
Ziemniaki, mleko, śmietana i ani kropla wody – sekret idealnego, kremowego puree ziemniaczanego

Szef kuchni zaleca najpierw umyć, obrać i pokroić bulwy na małe kawałki. Następnie włóż je do rondla, zalej mlekiem tak, aby ziemniaki były mniej więcej w połowie w płynie. Dodaj śmietanę, aż całkowicie pokryje bulwy. Gotuj, aż skończysz. Następnie należy odcedzić ziemniaki na durszlaku, zachowując płyn – wystarczy odcedzić nie nad zlewem, ale nad głęboką miską. Do ziemniaków dodać sól, przyprawy i kawałek masła. Stopniowo dodawaj gorące mleko i śmietanę i ugniataj ziemniaki, aż uzyskasz pożądaną konsystencję puree. Resztę mleka można wykorzystać następnego dnia, aby „ożywić” puree, jeśli nie można sobie z nim poradzić od razu.

Wypróbuj chrupiące kostki TikTok

Bardzo nietrywialny sposób gotowania ziemniaków proponuje blogerka Mon Mack Food. To świetna alternatywa dla frytek – także chrupiących ziemniaków, ale w nieco innym formacie.

Aby zrobić złotą kostkę, umyj i obierz ziemniaki. Następnie zetrzyj. Smaż mieszaninę w oleju roślinnym przez 5 minut, pamiętaj, aby dobrze dodać sól.

Następnie przełóż smażone ziemniaki do zwykłego plastikowego pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Rozprowadź mieszaninę szpatułką, aż będzie równomiernie leżała. Zamrażać.

Gdy blok ziemniaczany stwardnieje, należy go pokroić w kostkę ostrym nożem. Pozostaje już tylko smażyć w głębokim tłuszczu, odsączyć nadmiar oleju papierowym ręcznikiem i podawać.

Ziemniaki można wykorzystać do oszczędzania słonej zupy

Na szczęście ziemniaki pasują do niemal każdego pierwszego dania. Jeśli więc przez przypadek przesadzisz z solą, po prostu dodaj ziemniaki do bulionu. Bulwę można pokroić na ćwiartki i wyjąć z zupy, gdy wchłonie nadmiar soli, lub pokroić w kostkę i udawać, że tak właśnie było w przepisie.

Codzienny trik: surowe ziemniaki usuwają plamy

Wybijają klin klinem! Jeśli przypadkowo ubrudzisz koszulę podczas jedzenia doskonale ugotowanego ziemniaka, nie spiesz się, aby się zdenerwować. Przed włożeniem rzeczy do prania przetrzyj plamę kawałkiem surowego ziemniaka. Ważne jest, aby brudny obszar był dobrze nasycony wilgocią. Pozostaw przedmiot na kilka minut i wypierz jak zwykle. Oczywiście ziemniaki mogą nie być w stanie poradzić sobie ze złożonymi i starymi plamami na tkaninach. Ale jako narzędzie SOS sprawdza się świetnie.

Surowych ziemniaków można również używać do czyszczenia metali, takich jak żeliwne patelnie i zlewy stalowe. Postępuj dokładnie w ten sam sposób: wetrzyj kawałek brudu, poczekaj, a następnie spłucz ciepłą wodą.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ziemniaki #jak gotować #ziemniaki #lifehacksPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja