9 dań śniadaniowych, które możesz jeść codziennie

9 dań śniadaniowych, które możesz jeść codziennie

Serniki, naleśniki, omlety, gorące kanapki, pierogi, a nawet złocista bułka – wszystkie te dania mogą być wyjątkowe, jeśli przygotuje je utalentowana kobieta, taka jak Olga Stikhareva, maksymalistka w gotowaniu i nasza wieloletnia oddana czytelniczka. Dania Olgi są wyjątkowe, przygotowuje je szybko i z niedrogich składników. I każdy ma swoją „zapał”.

Gotowanie omletu ze szpinakiemGotowanie galaretki jagodowej z mąką żytniąPierogi Z Serem AdygheGotowanie omletu ze szpinakiem

Serniki z semoliną

Bardzo lubię serniki z kaszą manną. Często gotuję je z różnymi dodatkami: gotowanym skondensowanym mlekiem, czekoladą, rodzynkami, makiem. Próbuję używać semoliny – to pszenica durum. Jest niewielka i nie wymaga długiego moczenia, jak tradycyjna kasza manna. Wybieram twarożek niezbyt wilgotny i nie dodaję cukru, rekompensując to miodem lub słodkim sosem, który podaję do serników.

Serniki z semoliną od Olgi Stikharevy
Serniki z semoliną od Olgi Stikharevy

Do przygotowania 2-3 porcji potrzebne będą:

  • twarożek kruchy 350 g
  • jajo kurze 1 szt.
  • kasza manna, najlepiej kasza manna 1,5 łyżki. l.
  • mąka do panierowania
  • olej roślinny do smażenia
  1. Twarożek rozgnieść widelcem. Dodać jajko i semolinę, dokładnie wymieszać.
  2. Podziel masę na części o jednakowej masie. Formujemy serniki, obtaczamy je w mące i strzepujemy jej nadmiar.
  3. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym po obu stronach, aż do całkowitego ugotowania. Podawać na ciepło.

Gorące kanapki z serem i warzywami

Szczególnie lubię robić te gorące kanapki na śniadanie. A ponieważ wszystkie składniki ukryte są pod skórką sera, nie kruszą się, dzięki czemu kanapki można zabrać ze sobą do pracy, w drogę i na spacer.

W razie potrzeby chleb pszenny można zastąpić chlebem zbożowym i posmarować słodką musztardą lub kremowym chrzanem.

Gorące kanapki z serem i warzywami od Olgi Stikharevy
Gorące kanapki z serem i warzywami od Olgi Stikharevy

Do przygotowania 4 kanapek potrzebujesz:

  • słodka papryka 1 szt.
  • mięsisty pomidor 1 szt.
  • pikantne świeże zioła
  • ser twardy, najlepiej dojrzewający 100 g
  • ser mozzarella, odpowiedni do pizzy 100 g
  • chleb tostowy 4 szt.
  1. Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona i błony. Pomidora pokroić na 4 części, łyżeczką usunąć sok i nasiona. Przygotowane warzywa pokroić w małe kostki jednakowej wielkości.
  2. Drobno posiekaj warzywa. Zetrzyj twardy ser na średniej tarce. Mozzarellę pokroić w średnią kostkę.
  3. Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki. Powstałą mieszaninę rozsmaruj na chlebie i lekko dociśnij.
  4. Kanapki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 7-10 minut. Podawać na gorąco lub na zimno.

Płatki owsiane z bananami

Płatki owsiane z bananem to nie tylko „owsianka śniadaniowa”. Danie gotuje się w piekarniku i okazuje się delikatne, aromatyczne i apetyczne. Dla wegan lub osób poszczących całkowicie zastępuje deser. Przy okazji, jeśli chcesz, przygotuj go na zwykłym krowim mleku z dodatkiem wanilii, cynamonu, miodu, sezonowych jagód lub owoców.

Aby karmelizować banany, wybieraj duże, dojrzałe, mocne owoce, które dobrze utrzymają swój kształt i nie rozpadną się podczas smażenia.

Płatki owsiane z bananami od Olgi Stikharevy
Płatki owsiane z bananami od Olgi Stikharevy

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • banany 4 szt.
  • mielone płatki owsiane 70 g
  • mleko kokosowe 500 ml
  • cukier 60 gr
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka.
  • woda do picia 1 łyżka. l.
  1. Obierz wszystkie banany. Rozgnieć dwa banany widelcem na gładką masę. Dodać płatki owsiane i wymieszać. Na tym etapie, jeśli chcesz, możesz dodać miód, syrop klonowy lub cukier, ale i tak nie będzie mdłe – banany zrobią swoje.
  2. Do małego rondelka wlać mleko kokosowe i postawić na ogniu. Podgrzewać bez gotowania. Posypać płatkami owsianymi z bananem, odstawić na 5 minut. w temperaturze pokojowej.
  3. Powstałą masę owsianą włóż do żaroodpornych foremek o pojemności 300 ml. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20-30 minut.
  4. W czasie gdy płatki owsiane się gotują, przygotuj karmelizowanego banana. Pozostałe banany pokroić w małe plasterki o grubości 1 cm.
  5. Na patelni zagotuj mieszaninę cukru, oliwy z oliwek i wody. Smaż banana na złoty kolor, 1 minutę. z każdej strony. Wyjmij foremki z owsianką z piekarnika. Ostrożnie połóż przygotowane banany na owsiance. Lekko ostudzić i podawać.

Omlet ze szpinakiem z piekarnika

Bardzo lubię omlety z piekarnika i do mieszanki jajeczno-mlecznej dodaję co tylko dusza zapragnie – od świeżych ziół po smażone grzyby i szynkę.

Wiele osób szacuje ilość jaj i mleka „na oko”. Mój przepis przewiduje 30 ml mleka na jajko. Do pieczenia używam formy silikonowej o pojemności 1 litra.

Omlet ze szpinakiem od Olgi Stikharevej
Omlet ze szpinakiem od Olgi Stikharevy

Aby przygotować 1 omlet na 4-5 porcji potrzebujesz:

  • jajo kurze 8 szt.
  • świeży szpinak 150 g
  • mleko 240ml
  • masło do wysmarowania patelni
  • sól
  1. Szpinak umyj, osusz i posiekaj. Jajka i sól szybko ubij widelcem. Nie ma potrzeby ubijania mieszanki przez długi czas – wystarczy, aż będzie gładka.
  2. Do masy jajecznej dodać mleko i szpinak. Mieszać.
  3. Formę smarujemy masłem i wlewamy do niej przygotowaną masę.
  4. Piecz omlet w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż będzie ugotowany. Gdy omlet będzie gotowy, po naciśnięciu powinien odskoczyć. Czas pieczenia zależy od ilości jajek, mleka i wielkości formy. To jest dokładnie ten omlet, który zajmuje mi 25-30 minut.
  5. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i podawać na ciepło lub na zimno.

Domowy lawasz

Jeśli uwielbiasz jajecznicę o poranku, chleb pita sprawi, że Twoje śniadanie będzie jeszcze smaczniejsze. Można w nią zawinąć wszystko – warzywa, kiełbaski, grzyby, tłuszcz z serkiem śmietankowym czy pasztet. Przygotowuje się je w zaledwie 30 minut, nie licząc czasu wyrastania ciasta. Wodę w przepisie można zastąpić serwatką, wtedy podpłomyki staną się bardziej pachnące i miękkie.

Aby łatwo uzyskać bardzo cienkie placki, ciasto należy umieścić pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i za pomocą wałka do ciasta rozwałkować na żądaną grubość. Gotową pitę, jeszcze gorącą, połóż na desce do krojenia lub dużym naczyniu i spryskaj wodą z butelki ze spryskiwaczem. Przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.

Domowy lawasz od Olgi Stikharevy
Domowy lawasz od Olgi Stikharevy

Do przygotowania 13 podpłomyków potrzebujemy:

  • mąka premium 350 g plus do obtoczenia
  • sól 0,5 łyżeczki.
  • olej roślinny 2 łyżki. l.
  • woda (bardzo gorąca) 200 ml
  1. Mąkę przesiej do miski. Zrób wgłębienie na środku („wulkan”). Dodajemy sól, olej i stopniowo dolewamy wodę, odgarniając mąkę z brzegów i mieszając z płynem.
  2. Zagniatać elastyczne ciasto, 10 minut. Uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą. Przełożyć do miski i odstawić na 30 minut.
  3. Ciasto podzielić na kawałki. Dostaję 13 sztuk. Połóż na stole posypanym mąką i przykryj ręcznikiem. Każdą rozwałkowujemy bardzo cienko – na grubość 1-2 mm.
  4. W tym samym czasie na dużym ogniu rozgrzej suchą patelnię z grubym dnem. Zmniejsz ogień do średniego i smaż placki przez 20-30 sekund. z każdej strony. Podawać letnie lub zimne.

Naleśniki z serem Adyghe i szpinakiem z nadzieniem śmietanowym

Cienkie naleśniki są pyszne, ale nadziewane naleśniki są podwójnie pyszne. Do tego dania można wykorzystać naleśniki przygotowane dzień wcześniej, zwykłe lub drożdżowe. Można go podawać na ciepło lub na zimno. Lub weź większą formę i przygotuj „ciasto” naleśnikowe przy użyciu tej samej technologii. Aby ciasto miało złocistobrązową skórkę, na koniec posyp je startym serem.

Naleśniki z serem Adyghe i szpinakiem z nadzieniem śmietanowym od Olgi Stikharevy
Naleśniki z serem Adyghe i szpinakiem z nadzieniem śmietanowym od Olgi Stikharevy

Do przygotowania 2-4 porcji potrzebne będą:

  • Ser Adyghe 250 g
  • świeży szpinak 50 g
  • jajko 1 szt.
  • cienkie naleśniki 6 szt.
  • śmietana 4 łyżki. l.
  • masło do wysmarowania foremek
  • sól
  1. Pokruszyć ser Adyghe i posiekać szpinak. Do miski blendera włóż ser, szpinak, jajko i ubijaj na gładką masę.
  2. Na każdym naleśniku ułóż nadzienie serowo-szpinakowe. Zwiń go w rulon i każdą przekrój na 3-4 części, w zależności od wysokości naczynia do pieczenia. Nasmaruj patelnie olejem i ułóż pokrojone naleśniki pionowo.
  3. Wymieszaj śmietanę z solą. Ułożyć na naleśnikach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Podawać na ciepło.

Pierogi z serem Adyghe i ziołami

Uwielbiam robić pierogi z gotowanego ciasta. Jest delikatny i elastyczny – bardzo przyjemnie się z nim pracuje, a kluski nie rozrywają się podczas gotowania. Zaraz po zaparzeniu ciasto jest bardzo gorące – należy je wystudzić i wymieszać z pozostałą mąką. To warzone ciasto i wyroby z niego wykonane świetnie nadają się do mrożenia.

Często podaję te kluski z kwaśną śmietaną i smażoną cebulą.

Pierogi z serem Adyghe i ziołami od Olgi Stikharevej
Pierogi z serem Adyghe i ziołami od Olgi Stikharevej

Do przygotowania pierogów na 6-8 porcji potrzebne będą:

  • Ser Adyghe 500 g
  • liście 3-4 gałązek pietruszki
  • mały pęczek zielonej cebuli
  • jajko 1 szt.

Do testu:

  • mleko (lub woda) 250 ml
  • jajko 1 szt.
  • sól 4 g soli
  • mąka premium 400-500 g

1. Na ciasto w rondlu (nie emaliowanym!) wymieszaj mleko i jajko, ubite solą na gładką masę. Mieszając trzepaczką, stopniowo dodawaj 100 g mąki i zagniataj ciasto jak na naleśniki. Nie powinno być grudek; w razie potrzeby przetrzyj ciasto przez sito. Postaw patelnię na średnim ogniu i ciągle mieszając, podgrzewaj mieszaninę, aż zgęstnieje.

2. Z powstałej masy uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą. Przełożyć do miski i odstawić na 30 minut.

3. Do dużej miski przesiej pozostałą mąkę. Przełożyć zawartość miski i zagnieść elastyczne ciasto. Powinien dobrze przylegać do dłoni. Uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą. Przełożyć do miski i odstawić na 30 minut.

Jak Olga Stikhareva przygotowuje pierogi z falistym brzegiem
Jak Olga Stikhareva przygotowuje pierogi z falistym brzegiem

4. Do nadzienia rozgnieć ser widelcem i drobno posiekaj warzywa. Jajko ubić na puszystą masę, dodać ser i zioła. Mieszać.

5. Ciasto rozwałkować na dużą cienką warstwę i przyklejać kluski. Aby uzyskać falisty brzeg, uformuj kluskę i nadaj jej kształt półksiężyca. Podnieś przymocowaną krawędź pionowo i wyprostuj ją. Dociskamy go chińskim patyczkiem w kilku miejscach tak, aby powstała „fala”.

6. W dużym, szerokim rondlu zagotuj osoloną wodę. Doprowadzić do wrzenia. Ułóż kluski i gotuj, aż będą całkowicie ugotowane. Gotowe kluski wypływają na powierzchnię wody, a ciasto staje się niemal przezroczyste i przylega do nadzienia. Wyjmuj kluski łyżką cedzakową i podawaj na gorąco.

Domowe bułeczki z sezamem

Zasadniczo jest to po prostu domowy chleb, ale lubię formować go nie w bochenki, ale w bułki, bajgle i kłosy. Można go jeść od rana do wieczora. Domowy chleb pasuje do wszystkiego – kanapek, kanapek i oczywiście burgerów. A nawet ze szklanką pysznego mleka na popołudniową przekąskę.

Domowe bułeczki z sezamem od Olgi Stikharevy
Domowe bułeczki z sezamem od Olgi Stikharevy

Do przygotowania 10 bułek potrzebujesz:

  • mąka pszenna premium 330 g plus do wypieku bułek
  • drożdże suche 4 g
  • cukier 8 gr
  • woda do picia 200 ml
  • sól 5 gr
  • olej roślinny 30 ml
  • świeżo parzona czarna herbata do posmarowania bułek
  • sezam lub siemię lniane do posypania bułek
  1. Na ciasto wymieszaj w misce 150 g mąki z drożdżami, cukrem i ciepłą wodą (28-30°C). Przykryj naczynia ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut.
  2. Zagnieść ciasto, do ciasta dodając masło wymieszane z solą i stopniowo pozostałą mąkę, cały czas mieszając. Zagniataj ciasto, 10 minut. Zwinąć w kulę, przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę lub gdy podwoi swoją objętość.
  3. Zagnieść ciasto i położyć je na posypanym mąką stole. Ciasto podzielić na 10 części…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja