8 sekretów niesamowitego gazpacho: co składa się na idealny chłodnik

8 sekretów niesamowitego gazpacho: co składa się na idealny chłodnik

8 sekretów niesamowitego gazpacho: co składa się na idealny chłodnik

Olga Zacharowa 6 lipca 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Latem pomidory są zupełnie inne i gotowanie z nimi to przyjemność. W upalny dzień wyciągnięcie z lodówki garnka lodowatej i aromatycznej zupy to prawdziwy cud. Uważa się, że gazpacho pochodzi z Hiszpanii, z prowincji Andaluzja, ale jest to jedna z najpopularniejszych zup na całym świecie, zwłaszcza tam, gdzie przez większą część roku jest gorąco. Nadszedł czas, abyśmy to przygotowali.

Gazpacho, jego tajemnice i przepisy

Większość historyków kulinarnych uważa, że ​​korzenie gazpacho sięgają Hiszpanii, kiedy kraj ten został podbity przez muzułmańskich Berberów. Nie ma informacji, czy mają one związek z wyglądem tej zupy, jednak najwcześniejsza wersja potrawy – „białe gazpacho” przyrządzane z czosnku, oliwy, czerstwego chleba, soli i octu, sugeruje, że jest to pożywienie biedaków. Zupa istnieje do dziś i nazywa się ajoblanco. Przygotowany z chleba, migdałów, czosnku i oliwy z dodatkiem winogron.

Gazpacho pomidorowe, jakie znamy dzisiaj, zaczęło zyskiwać popularność pod koniec XIX wieku, wieki po tym, jak Krzysztof Kolumb po raz pierwszy sprowadził pomidory z Nowego Świata do Europy. Od tego czasu gazpacho stało się symbolem kuchni hiszpańskiej. Historycy przypisują tę zasługę żonie ostatniego monarchy Francji, Napoleonowi III, Eugenii. To ona przedstawiła gazpacho swoim dworzanom i poddanym.

Oprócz pomidorów na liście składników klasycznego gazpacho znajduje się czosnek, pieczywo, oliwa z oliwek, ocet winny sherry, słodka papryka, cebula i ogórki. Jednak szefowie kuchni nadal eksperymentują, dlatego dziś można znaleźć gazpacho z arbuza, melona, ​​winogron, truskawek czy ogórków.

Tradycyjnie gazpacho robiono ręcznie. Czosnek zmielono z namoczonym chlebem, oliwą i solą, do tej masy dodano pomidory, warzywa i ocet i ponownie zmielono do uzyskania jednorodnej konsystencji. Na szczęście teraz przetwórcy żywności i blendery mogą to zrobić w ciągu kilku minut. 15-20 minut i gazpacho gotowe.

8 trików, dzięki którym gazpacho będzie idealne

1. Użyj gry kontrastów

Gazpacho może mieć różną konsystencję: absolutnie gładką, jednorodną lub z drobno posiekanymi kawałkami warzyw. Wielu szefów kuchni uważa, że ​​gazpacho zyskuje jedynie na różnorodności tekstur. Warto pracować nie tylko nad kontrastem faktur, ale też nad gustami. Na przykład nie ma sensu gotować gazpacho melonowego z kawałkami melonów. Lepiej dodać małe kostki słodkiej papryki lub selera naciowego. To okaże się interesujące.

Najpierw posiekaj warzywa z grubsza w robocie kuchennym lub posiekaj je nożem. Wielkość kawałków zależy od użytych warzyw. Pomidory, ogórki, arbuzy można pokroić w większe, marchewki mniejsze, aby kawałki były wygodne do jedzenia. Odłóż około jednej czwartej do jednej trzeciej przygotowanych warzyw, a pozostałe posiekaj na gładką masę. Wymieszaj składniki.

2. Nie dodawaj wody!

Niektóre przepisy na gazpacho pomidorowe zalecają dodanie wody, soku pomidorowego lub bulionu. Szefowie kuchni nie zalecają dodawania wody do tradycyjnego gazpacho, aby nie zmniejszyć koncentracji pomidorów i nie osłabić ich jasnego smaku. Jest to dopuszczalne w rzadkich przypadkach, gdy w pomidorach nie ma wystarczającej ilości soku i do gazpacho dodaje się chleb.

3. Rozważ użycie chleba lub jego wymianę

Chleb jest jednym z oryginalnych składników gazpacho, dzięki niemu jest ono bogatsze.

Chociaż wśród lingwistów toczy się debata na temat pochodzenia słowa gazpacho, najszerzej akceptowane wyjaśnienie pochodzi od hiszpańskiego filologa Juana Corominasa. Jako punkt wyjścia przytacza łacińskie słowo caspa, oznaczające „fragmenty” lub „płatki”. Być może mówimy konkretnie o rozmoczonych kawałkach chleba.

Aby przygotować gazpacho, odetnij twardą skórkę z chleba i użyj miękiszu. Wybierz gąbczastą bagietkę lub pszenny chleb kanapkowy, który nie jest zbyt miękki.

Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej lub niskowęglowodanowej, spróbuj zamienić chleb na komosę ryżową, aby uzyskać sycącą, bezglutenową konsystencję.

Domowe grzanki doskonale komponują się z gazpacho. Chleb pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju roślinnego, ale dodać do zupy tuż przed podaniem, aby grzanki były chrupiące.

4. Jeśli chodzi o klasykę, wybieraj mądrze pomidory.

Chcesz, aby gazpacho stało się Twoim popisowym daniem? Naucz się wyczuwać różnicę w smaku i konsystencji różnych odmian pomidorów, szukaj i wybieraj te najlepsze. Wypróbuj pomidory w różnych kolorach. Żółte są piękne i niezwykłe, ale wbrew oczekiwaniom często są kwaśne i mniej soczyste niż czerwone. Zielone są gęste, można je usmażyć, pokroić w drobną kostkę, a następnie dodać do gotowej zupy z czerwonych lub żółtych pomidorów.

Gazpacho to sprytny sposób na wykorzystanie nieidealnych pomidorów. Mogą być różnej wielkości, pomarszczone, popękane, ale zawsze dojrzałe i nie zepsute.

5. Wyjdź poza sól i czarny pieprz

Kucharze zalecają dodanie mielonej papryki, szczypty cukru lub odrobiny soku z cytrusów, aby uzyskać bogatszy smak. W zależności od smaku pomidorów i ich słodyczy użyj limonek, cytryn i pomarańczy. Skórkę można zmielić z solą i/lub drobno posiekanymi ziołami, np. miętą, a następnie dodać do zupy podczas serwowania.

W hiszpańskiej Granadzie do zup używa się kminku (kminku) rozdrobnionego w moździerzu. Jej pikantny i lekko wyspiarski smak idealnie komponuje się z gazpacho. Zwłaszcza jeśli trochę usmażysz nasiona na patelni.

6. Użyj mocnego blendera

Chcesz zrobić gładkie gazpacho? Wybierz mocny blender. Pokolenie młodych andaluzyjskich szefów kuchni rywalizuje ze sobą – każdy stara się przygotować idealne, gładkie gazpacho. Czego w tym celu nie robią: warzywa sieka się w robocie kuchennym, przeciera przez sito, ubija w stacjonarnym blenderze, rozciera za pomocą blendera zanurzeniowego.

7. Nie oszczędzaj na oliwie z oliwek

Kolejnym sekretem ultraaksamitnego gazpacho jest duża ilość oliwy z oliwek. Każdy Hiszpan powie Ci, że dla najlepszych rezultatów wystarczy oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Hiszpańskie przysłowie mówi: „Zły ocet i zły olej nie mogą zrobić dobrego gazpacho”. Ocet też jest ważny, to on nadaje potrawie charakteru.

8. Nie zwlekaj z zrobieniem gazpacho

Aby smak zupy był bogaty i pełny, należy przygotować gazpacho przynajmniej 1-2 godziny przed podaniem. Ponadto potrzebny jest czas, aby zupa dobrze ostygła.

7 niesamowitych przepisów na gazpacho i nie tylko z pomidorów

Klasyczne gazpacho

To jeden z wariantów klasycznego przepisu, który cieszy się dużą popularnością na naszej stronie.

Klasyczne gazpacho
Klasyczne gazpacho

Do przygotowania 6-8 porcji potrzebne będą:

  • gruba sól morska – 1 łyżka. l.
  • ząbek czosnku – 4-6 szt.
  • czerstwy biały chleb, najlepiej z otrębami – 3-4 kromki
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 120-130 ml
  • duża czerwona słodka cebula
  • ocet sherry lub czerwone wino – 3-5 łyżek. l.
  • dojrzałe i mięsiste pomidory – 2,2 kg
  • ogórek – 4 szt.
  • papryka pomarańczowa lub żółta – 3 szt.
  • pozostawia 4-5 gałązek pietruszki
  • zimna woda, sok pomidorowy lub wytrawne czerwone wino, według potrzeby

1. Do moździerza włóż sól i czosnek i rozgnieć. Chleb pokruszyć (w razie potrzeby bez skórki) i dodać do zaprawy.

2. Nie przerywając pracy tłuczkiem, cienkim strumieniem wlewamy oliwę, mieszamy na gładką masę. Przykryj pojemnik i odstaw na 1,5 godziny.

3. Drobno posiekaj cebulę i włóż do miski, zalej octem.

4. Na każdym pomidorze wykonaj płytkie nacięcie w kształcie krzyża i opuść na 1 minutę. do wrzącej wody, usuń skórę. Pomidory pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona. Obierz ogórki.

5. Nasmaruj słodką paprykę olejem roślinnym i ułóż w formie żaroodpornej. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut, aż pojawią się czarne ślady; Natychmiast przełóż do miski i przykryj pokrywką. Gdy papryka lekko ostygnie, usuń skórkę, łodygę i nasiona.

6. Grubo posiekaj liście pietruszki. Warzywa umieszczamy w blenderze małymi porcjami, za każdym razem miksując nową porcję z poprzednią. Dodać cebulę wraz z octem. Na koniec dodać zawartość zaprawy.

7. Gdy masa stanie się jednolita, wstawić do lodówki na 6-8 godzin. Podawać gazpacho w talerzach lub szklankach, lekko rozcieńczone zimną wodą, zimnym sokiem pomidorowym lub mieszanką wody i wytrawnego czerwonego wina w równych częściach.

Pikantne gazpacho

Na świecie istnieje ogromna liczba przepisów na chłodnik hiszpański – dawno temu poza Hiszpanią. Szczególnie przypadł mi do gustu ten, pikantny i słony.

Pikantne gazpacho
Pikantne gazpacho

Do przygotowania 6-8 porcji gazpacho potrzebujesz:

  • duża słodka papryka czerwona – 2 szt.
  • ogórek średniej wielkości – 2 szt.
  • najdojrzalsze pomidory wołowe – 1,5 kg
  • pączek goździka
  • ziele angielskie, pieprz biały i różowy – po 1 łyżeczce.
  • szczypta grubej soli morskiej
  • duże kawałki chleba żytniego – 2 szt.
  • ocet winny z czerwonego wina – 2 łyżki. l.
  • filet z anchois – 4 szt.
  • ząbki czosnku – 3 szt.
  • mały pęczek pietruszki
  • Sos Worcestershire – 1 łyżeczka.
  • kilka kropli sosu Tabasco
  • szczypta nasion selera
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 100 ml
  • mały pęczek bazylii + do podania
  • ocet balsamiczny do podania
  1. Usuń rdzeń i łodygę ze słodkiej papryki. Obierz ogórki. Do sosu odłóż 1 ogórek, 1 pomidor i pół papryki. Na pozostałych pomidorach zrobić nacięcie w kształcie krzyża, zalać wrzącą, a następnie zimną wodą, zdjąć skórkę. Drobno posiekaj słodką paprykę, ogórki i pomidory i włóż do miski.
  2. Goździki i ziarna pieprzu włóż na suchą, rozgrzaną patelnię i podgrzej przez 2-3 minuty, następnie przełóż do moździerza, dodaj odrobinę soli (pamiętaj, że anchois są słone) i rozgnieć możliwie najdrobniej.
  3. Z chleba odkrawamy skórkę, posypujemy okruchami octem winnym i odstawiamy na 5 minut. Anchois posiekaj razem z natką pietruszki i czosnkiem. Do warzyw dodać pieczywo, anchois, czosnek, natkę pietruszki, sos Worcestershire, Tabasco do smaku, nasiona selera i mieszankę przypraw. Zalać wodą mineralną i pozostawić na 10 minut.
  4. Powstałą mieszaninę zmiel na puree za pomocą blendera. Przy pracującym silniku stopniowo, cienkim strumieniem wlewaj oliwę z oliwek. Jeśli chcesz uzyskać całkowicie gładkie puree, przetrzyj mieszaninę przez sito. Mieszankę wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  5. Aby przygotować sos, z pozostałego pomidora usuń płyn i nasiona. Paprykę, pomidora i ogórka pokroić w drobną kostkę. Z bazylii usuń łodygi, posiekaj liście i wymieszaj z warzywami.
  6. Zimną zupę nalewamy do schłodzonych misek, na środek miski układamy mieszankę warzyw, skrapiamy zupę octem balsamicznym, dekorujemy listkami bazylii i od razu podajemy.

Zielone gazpacho

Klasyczna wersja gazpacho przyrządzana jest z pomidorów, jednak to oferowane tutaj w niczym nie ustępuje temu tradycyjnemu. Zwłaszcza jeśli zielone gazpacho zrobisz z aromatycznych wiejskich ogórków, świeżo zebranych z ogrodu! Tylko nie zapomnij dokładnie schłodzić zupy przed podaniem, bo to właśnie jest jej główna cecha.

Zielone gazpacho
Zielone gazpacho

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • kromki czerstwego chleba pszennego -…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja