8 przepisów na pyszne ciasto pomarańczowe, które przyniosą szczęście

8 przepisów na pyszne ciasto pomarańczowe, które przyniosą szczęście

8 przepisów na pyszne ciasto pomarańczowe, które przyniosą szczęście

Pomarańcze na stole oznaczają dobry nastrój. Już sam kolor, niczym kawałek słońca, niesie ze sobą radość i ciepło. O smaku i zaletach nie ma co mówić, każdy już to zna. Dzielimy się przepisami na 8 pomarańczowych ciast, które dadzą Ci poczucie bezgranicznego szczęścia.

Ciasto pomarańczowe, 8 przepisów, które przyniosą szczęścieCiasto pomarańczowe, 8 przepisów, które przyniosą szczęścieCiasto pomarańczowe, 8 przepisów, które przyniosą szczęścieCiasto pomarańczowe, 8 przepisów, które przyniosą szczęścieCiasto pomarańczowe, 8 przepisów, które przyniosą szczęście

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Ciasto galaretkowe z pomarańczami
  • Pomarańczowe ciasto do góry nogami z karmelem
  • Pomarańczowe ciasto marchewkowe
  • Wielkopostne ciasto pomarańczowe
  • Ciasto muffinowe z pomarańczą i dynią
  • Nadzienie do ciasta zbiorczego z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym
  • Ciasto na tarte ciasto pomarańczowe
  • Ciasto z twarogiem i nadzieniem pomarańczowym
  • Prosty i szybki placek pomarańczowy z ciastem francuskim
  • Kruche ciasto pomarańczowe

Pomarańcze mają szerokie zastosowanie do przygotowania deserów, różnorodnych wypieków i słodyczy: ciasteczek, ciast, konfitur i marmolady, kremów deserowych, lodów i sorbetów, musów, sałatek owocowych, sufletów, owoców kandyzowanych.

A jakie ciasta można upiec z pomarańczami! I nie jest to bardzo skomplikowane, ale sprawi mnóstwo frajdy. Najważniejsze jest to, że zachowują zarówno kolor, jak i aromat owoców.

Jeśli przyjrzysz się uważnie, zewnętrzna warstwa pomarańczowa (flavedo) jest usiana wieloma kulistymi gruczołami wydzielającymi olejki eteryczne. Do celów kulinarnych warstwę tę usuwa się drobną tarką, a do dekoracji – wąskim, cienkim paskiem. To najważniejszy składnik – skórka. Nadaje ton pieczeniu z pomarańczami.

Ciasto galaretkowe z pomarańczami

To samo ciasto jest również nazywane pomarańczowym ciastem do góry nogami. Zaklasyfikowałabym go do najprostszego ciasta pomarańczowego.

Ogólnie rzecz biorąc, istnieje wiele opcji odwróconych ciast. Szarlotki, tarte tatins – wszystko wyjęte z formy na talerz. Te ciasta nie są bardzo skomplikowane pod względem technologii gotowania. Ale wszystkie są pyszne i piękne, a placki pomarańczowe też mają plasterki niczym promienie słońca.

Ciasto galaretkowe z pomarańczami
Ciasto galaretkowe z pomarańczami

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • 3 jajka
  • 150 g + 30 g cukru do posypania
  • 150 g mąki pszennej premium
  • 60 g masła
  • 1/2 łyżeczki (3 g) proszek do pieczenia
  • 1 pomarańcza
  1. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180°C. Rozpuść masło, ostudź. Ciasto na galaretkę z pomarańczami to w zasadzie biszkopt, a masło nadaje mu zarówno delikatności, jak i elastyczności. Rada: Nie doprowadzaj masła do mocnego wrzenia, tylko do momentu jego całkowitego rozpuszczenia.
  2. Za pomocą drobnej tarki usuń skórkę z pomarańczy. Skórka pomarańczowa nada pomarańczowemu ciastu z galaretką pomarańczowy odcień i pyszny aromat. Następnie ostrym nożem odetnij skórkę i ostrym nożem pokrój obraną pomarańczę w koła.
  3. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Posypać cukrem i dodać pokrojoną w plasterki pomarańczę. Plasterki pomarańczy podczas pieczenia puszczą sok i wraz z cukrem lekko się karmelizują.
  4. Jajka ubić z cukrem, aż utworzy się stabilna, mocna piana, a nawet biała piana. W ten sposób ubijasz jajka na zwiewny i delikatny biszkopt.
  5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodać w 2-3 porcjach mąkę z proszkiem do pieczenia. Niewielka ilość proszku do pieczenia również wpływa na puszystość ciasta z galaretką pomarańczową.
  6. Wlać masło i delikatnie wymieszać. Lepiej ostrożnie wlać olej wzdłuż ścianki pojemnika, w którym wyrabia się ciasto na galaretkę z pomarańczami i wymieszać szpatułką.
  7. Ciasto wylać na pomarańcze i wstawić blachę do nagrzanego piekarnika. Piec 40–45 minut. Sprawdź gotowość suchym drewnianym patyczkiem. Gotowy placek w galaretce z pomarańczami wyjmij z piekarnika, odstaw na 5-7 minut i przełóż na talerz.

Pomarańczowe ciasto do góry nogami z karmelem

Na takim cieście bardzo pięknie wyglądają plasterki pomarańczy z czerwono-bordowym miąższem. Swoją drogą, wiecie dlaczego są czerwono-bordowe? Kolor ten uzyskuje się poprzez traktowanie owoców pomarańczy specjalnym bioregulatorem przez 10 dni. W rezultacie zawartość karotenoidów wzrasta 16-krotnie, co nadaje pomarańczom ich kolor.

Ciasto na ciasto pomarańczowe przygotowuje się z kefiru.

Pomarańczowe ciasto do góry nogami z karmelem
Pomarańczowe ciasto do góry nogami z karmelem

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • 300 g mąki pszennej premium
  • 1 ½ łyżeczki (5 g) proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki (6 g) soda
  • 160 g masła w temperaturze pokojowej
  • 330 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  • 1 łyżeczka skórka pomarańczowa
  • 90ml soku pomarańczowego
  • 150 ml kefiru 1% tłuszczu
  • ½ łyżeczki (5 g) sól
  • 100 ml wody
  • 1/2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
  • 2 duże pomarańcze (można użyć czerwonej i pomarańczowej)
  1. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180°C. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj masłem. Lepiej jest użyć jednoczęściowej formy pomarańczowego ciasta do góry nogami.
  2. Aby przygotować nadzienie, do małego rondelka wsyp 150 g cukru i zalej wodą. Umieścić na średnim ogniu. Poczekaj, aż cukier się rozpuści i podgrzej, aż cukier się skarmelizuje i nabierze bursztynowo-złotego koloru. Wskazówka: Pamiętaj, że cukier karmelizuje jeszcze przez jakiś czas po zdjęciu z ognia, więc nie pozwól, aby stał się zbyt ciemnobrązowy.
  3. Zdjąć z ognia. Dodać ekstrakt waniliowy i 40 ml soku pomarańczowego. Dodać 60 g masła i mieszać, aż masło się rozpuści. Sos powinien stać się gęsty. Wlać sos do formy.
  4. Usuń skórkę z pomarańczy na tarce i odetnij skórkę nożem. Pokrój w kółka. Połóż plasterki pomarańczy na patelni, na wierzchu sosu karmelowego. Okręgi należy układać jak najbliżej siebie, w miarę możliwości wypełniając puste przestrzenie.
  5. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Przesianie suchych składników razem pozwoli, aby proszek do pieczenia, soda oczyszczona i sól lepiej wymieszały się z mąką.
  6. W osobnej misce ubić masło i cukier. Dodaj jajka i ubijaj, aż masa będzie kremowa. Wlać ekstrakt waniliowy, skórkę, sok pomarańczowy i kefir, dobrze wymieszać.
  7. Do ubitego masła i jajek dodać suche składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Nie trzeba długo pracować z ciastem, wystarczy, że składniki całkowicie się połączą.
  8. Ostrożnie wlej ciasto pomarańczowe na patelnię, na której ułóż plasterki pomarańczy. Wygładź wierzch szpatułką. Piec 40–45 minut. Sprawdź gotowość suchym drewnianym patyczkiem.
  9. Wyjmij ciasto z piekarnika i studź w formie przez 5 minut.
  10. Odwróć ciasto na talerz. Lekko ostudzić i podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Przy okazji

Soczyste, aromatyczne ciasto otrzymasz, jeśli zrobisz je z dodatkiem drobno startej marchewki. W takim cieście niewątpliwie jest dużo więcej witamin i błonnika.

Pomarańczowe ciasto marchewkowe

Przepisów na ciasto marchewkowe jest wiele. Każda gospodyni domowa może mieć swojego, najbardziej ukochanego i sprawdzonego. Dlatego możesz użyć dodatków – skórki pomarańczowej i posiekanych plasterków pomarańczy – do zwykłego przepisu na ciasto marchewkowe.

Pomarańczowe ciasto marchewkowe
Pomarańczowe ciasto marchewkowe

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • 240 g mąki pszennej premium
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka bez szkiełka (12 g) soda oczyszczona
  • 1 ½ łyżeczki (12 g) mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki (5 g) sól
  • 2 jajka
  • zmielona gałka muszkatołowa na czubku łyżeczki.
  • 180 g marchewki, drobno startej
  • 1 średnia pomarańcza
  • 120 ml bezwonnego oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  • 1 łyżeczka skórka, drobno starta
  1. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 175°C. Formę wysmaruj masłem i posyp mąką. Strząśnij nadmiar mąki. W przypadku pomarańczowego ciasta marchewkowego lepiej jest użyć okrągłej patelni.
  2. Za pomocą łyżki lub trzepaczki w osobnym pojemniku wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, cynamon, sól i gałkę muszkatołową. Cynamon i gałka muszkatołowa stanowią wspaniały dodatek do aromatu pomarańczy.
  3. Usuń skórkę z pomarańczy za pomocą drobnej tarki. Obierz pomarańczę i usuń białe żyłki. Podzielić na plasterki i każdy plasterek przeciąć ostrym nożem w poprzek na pół.
  4. Połącz startą marchewkę, posiekane pomarańcze, olej, jajka, ekstrakt waniliowy i skórkę pomarańczową. Dodać do masy mącznej i dobrze wymieszać szpatułką.
  5. Do przygotowanej formy wlać ciasto na ciasto pomarańczowo-marchewkowe i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40–50 minut. Sprawdź gotowość suchym drewnianym patyczkiem.
  6. Gotowy placek pomarańczowy z marchewką odstaw na 5-7 minut na patelnię i wyjmij na talerz. Wierzch ciasta można posmarować lukrem.

Wielkopostne ciasto pomarańczowe

Smak tego ciasta zachwyci wegan i tych, którzy poszczą. Czy można zrobić pyszne ciasto wielkopostne z pomarańczami?

Oczywiście, że można, eliminując wszystkie zabronione produkty i zastępując je roślinnym mlekiem i masłem. Ten przepis na ciasto zawiera olej kokosowy i mleko migdałowe. W razie potrzeby zamiast oleju kokosowego można użyć margaryny lub masła roślinnego, a mleko migdałowe zastąpić mlekiem sojowym.

Wielkopostne ciasto pomarańczowe
Wielkopostne ciasto pomarańczowe

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • 2 średniej wielkości pomarańcze
  • 2 łyżki l. (30 g) oleju kokosowego
  • 2 łyżki l. (50 g) drobnego cukru
  • 200 ml mleka migdałowego
  • 1 łyżka. l. (18 ml) ocet jabłkowy
  • 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
  • 1/3 szklanki (60 ml) niesmakowanego oleju roślinnego
  • 270 g mąki pszennej premium
  • 2 łyżeczki (6 g) proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 180 g cukru
  1. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 175°C. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Papier do pieczenia smarujemy olejem kokosowym, a spód posypujemy cukrem.
  2. Obierz pomarańcze, usuń białe części i żyłki. Za pomocą ostrego noża pokrój pomarańczę w koła i ułóż ciasno na dnie formy, wypełniając kawałkami wszystkie szczeliny.
  3. W pojemniku wymieszaj wszystkie mokre składniki: mleko migdałowe, ocet, ekstrakt waniliowy, olej roślinny. Mleko migdałowe w wielkopostnym cieście pomarańczowym można zastąpić mlekiem kokosowym lub sojowym.
  4. W osobnym dużym pojemniku wymieszaj łyżką lub trzepaczką suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier. Ważne jest, aby mieszać suche składniki osobno, a nie wlewać je wszystkie razem do pojemnika z mokrymi składnikami.
  5. Do miski zawierającej suche składniki dodać mokre i od razu dokładnie wymieszać szpatułką. Składniki łączą się ze sobą dość szybko, a ciasto zaczyna się luzować w trakcie wyrabiania.
  6. Ciasto wlać do formy na pomarańcze, delikatnie uderzyć dnem formy o powierzchnię stołu, aby usunąć pęcherzyki powietrza, w przeciwnym razie w chudym cieście z pomarańczami podczas pieczenia utworzą się puste przestrzenie.
  7. Piecz ciasto wielkopostne z pomarańczami w nagrzanym piekarniku przez 50–55 minut. Gotowość sprawdź suchym drewnianym patyczkiem – powinien pozostać suchy. Gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia na 5-10 minut i wykładamy na talerz.

Przy okazji

Ciasto można posmarować konfiturą pomarańczową. Aby to zrobić, należy rozcieńczyć 50–60 g dżemu 2 łyżkami. l. tarapaty.

Ciasto muffinowe z pomarańczą i dynią

Pomarańcza dobrze komponuje się z dynią. Wydawać by się mogło, że zupełnie różne i nieoczekiwane składniki doskonale się uzupełniają i tworzą harmonię smaku, koloru i aromatu. Ciasto to można przygotować o każdej porze roku. To wspaniały deser do filiżanki herbaty lub kawy.

Ciasto muffinowe z pomarańczą i dynią
Ciasto muffinowe z pomarańczą i dynią

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • 280 g mąki pszennej premium
  • 4 żółtka
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 280 g cukru
  • 500 g dyni
  • 1 pomarańcza
  1. Do nadzienia zetrzyj dynię na grubej tarce i wyciśnij. Obierz pomarańczę i pokrój ją w plasterki…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja