8 przepisów na pyszne ciasto pomarańczowe, które przyniosą szczęście
Pomarańcze na stole oznaczają dobry nastrój. Już sam kolor, niczym kawałek słońca, niesie ze sobą radość i ciepło. O smaku i zaletach nie ma co mówić, każdy już to zna. Dzielimy się przepisami na 8 pomarańczowych ciast, które dadzą Ci poczucie bezgranicznego szczęścia.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Ciasto galaretkowe z pomarańczami
- Pomarańczowe ciasto do góry nogami z karmelem
- Pomarańczowe ciasto marchewkowe
- Wielkopostne ciasto pomarańczowe
- Ciasto muffinowe z pomarańczą i dynią
- Nadzienie do ciasta zbiorczego z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym
- Ciasto na tarte ciasto pomarańczowe
- Ciasto z twarogiem i nadzieniem pomarańczowym
- Prosty i szybki placek pomarańczowy z ciastem francuskim
- Kruche ciasto pomarańczowe
Pomarańcze mają szerokie zastosowanie do przygotowania deserów, różnorodnych wypieków i słodyczy: ciasteczek, ciast, konfitur i marmolady, kremów deserowych, lodów i sorbetów, musów, sałatek owocowych, sufletów, owoców kandyzowanych.
A jakie ciasta można upiec z pomarańczami! I nie jest to bardzo skomplikowane, ale sprawi mnóstwo frajdy. Najważniejsze jest to, że zachowują zarówno kolor, jak i aromat owoców.
Jeśli przyjrzysz się uważnie, zewnętrzna warstwa pomarańczowa (flavedo) jest usiana wieloma kulistymi gruczołami wydzielającymi olejki eteryczne. Do celów kulinarnych warstwę tę usuwa się drobną tarką, a do dekoracji – wąskim, cienkim paskiem. To najważniejszy składnik – skórka. Nadaje ton pieczeniu z pomarańczami.
Ciasto galaretkowe z pomarańczami
To samo ciasto jest również nazywane pomarańczowym ciastem do góry nogami. Zaklasyfikowałabym go do najprostszego ciasta pomarańczowego.
Ogólnie rzecz biorąc, istnieje wiele opcji odwróconych ciast. Szarlotki, tarte tatins – wszystko wyjęte z formy na talerz. Te ciasta nie są bardzo skomplikowane pod względem technologii gotowania. Ale wszystkie są pyszne i piękne, a placki pomarańczowe też mają plasterki niczym promienie słońca.
Ciasto galaretkowe z pomarańczami
Aby przygotować, potrzebujesz:
- 3 jajka
- 150 g + 30 g cukru do posypania
- 150 g mąki pszennej premium
- 60 g masła
- 1/2 łyżeczki (3 g) proszek do pieczenia
- 1 pomarańcza
- Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180°C. Rozpuść masło, ostudź. Ciasto na galaretkę z pomarańczami to w zasadzie biszkopt, a masło nadaje mu zarówno delikatności, jak i elastyczności. Rada: Nie doprowadzaj masła do mocnego wrzenia, tylko do momentu jego całkowitego rozpuszczenia.
- Za pomocą drobnej tarki usuń skórkę z pomarańczy. Skórka pomarańczowa nada pomarańczowemu ciastu z galaretką pomarańczowy odcień i pyszny aromat. Następnie ostrym nożem odetnij skórkę i ostrym nożem pokrój obraną pomarańczę w koła.
- Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Posypać cukrem i dodać pokrojoną w plasterki pomarańczę. Plasterki pomarańczy podczas pieczenia puszczą sok i wraz z cukrem lekko się karmelizują.
- Jajka ubić z cukrem, aż utworzy się stabilna, mocna piana, a nawet biała piana. W ten sposób ubijasz jajka na zwiewny i delikatny biszkopt.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodać w 2-3 porcjach mąkę z proszkiem do pieczenia. Niewielka ilość proszku do pieczenia również wpływa na puszystość ciasta z galaretką pomarańczową.
- Wlać masło i delikatnie wymieszać. Lepiej ostrożnie wlać olej wzdłuż ścianki pojemnika, w którym wyrabia się ciasto na galaretkę z pomarańczami i wymieszać szpatułką.
- Ciasto wylać na pomarańcze i wstawić blachę do nagrzanego piekarnika. Piec 40–45 minut. Sprawdź gotowość suchym drewnianym patyczkiem. Gotowy placek w galaretce z pomarańczami wyjmij z piekarnika, odstaw na 5-7 minut i przełóż na talerz.
Pomarańczowe ciasto do góry nogami z karmelem
Na takim cieście bardzo pięknie wyglądają plasterki pomarańczy z czerwono-bordowym miąższem. Swoją drogą, wiecie dlaczego są czerwono-bordowe? Kolor ten uzyskuje się poprzez traktowanie owoców pomarańczy specjalnym bioregulatorem przez 10 dni. W rezultacie zawartość karotenoidów wzrasta 16-krotnie, co nadaje pomarańczom ich kolor.
Ciasto na ciasto pomarańczowe przygotowuje się z kefiru.
Pomarańczowe ciasto do góry nogami z karmelem
Aby przygotować, potrzebujesz:
- 300 g mąki pszennej premium
- 1 ½ łyżeczki (5 g) proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki (6 g) soda
- 160 g masła w temperaturze pokojowej
- 330 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 1 łyżeczka skórka pomarańczowa
- 90ml soku pomarańczowego
- 150 ml kefiru 1% tłuszczu
- ½ łyżeczki (5 g) sól
- 100 ml wody
- 1/2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
- 2 duże pomarańcze (można użyć czerwonej i pomarańczowej)
- Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180°C. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj masłem. Lepiej jest użyć jednoczęściowej formy pomarańczowego ciasta do góry nogami.
- Aby przygotować nadzienie, do małego rondelka wsyp 150 g cukru i zalej wodą. Umieścić na średnim ogniu. Poczekaj, aż cukier się rozpuści i podgrzej, aż cukier się skarmelizuje i nabierze bursztynowo-złotego koloru. Wskazówka: Pamiętaj, że cukier karmelizuje jeszcze przez jakiś czas po zdjęciu z ognia, więc nie pozwól, aby stał się zbyt ciemnobrązowy.
- Zdjąć z ognia. Dodać ekstrakt waniliowy i 40 ml soku pomarańczowego. Dodać 60 g masła i mieszać, aż masło się rozpuści. Sos powinien stać się gęsty. Wlać sos do formy.
- Usuń skórkę z pomarańczy na tarce i odetnij skórkę nożem. Pokrój w kółka. Połóż plasterki pomarańczy na patelni, na wierzchu sosu karmelowego. Okręgi należy układać jak najbliżej siebie, w miarę możliwości wypełniając puste przestrzenie.
- Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Przesianie suchych składników razem pozwoli, aby proszek do pieczenia, soda oczyszczona i sól lepiej wymieszały się z mąką.
- W osobnej misce ubić masło i cukier. Dodaj jajka i ubijaj, aż masa będzie kremowa. Wlać ekstrakt waniliowy, skórkę, sok pomarańczowy i kefir, dobrze wymieszać.
- Do ubitego masła i jajek dodać suche składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Nie trzeba długo pracować z ciastem, wystarczy, że składniki całkowicie się połączą.
- Ostrożnie wlej ciasto pomarańczowe na patelnię, na której ułóż plasterki pomarańczy. Wygładź wierzch szpatułką. Piec 40–45 minut. Sprawdź gotowość suchym drewnianym patyczkiem.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i studź w formie przez 5 minut.
- Odwróć ciasto na talerz. Lekko ostudzić i podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Przy okazji
Soczyste, aromatyczne ciasto otrzymasz, jeśli zrobisz je z dodatkiem drobno startej marchewki. W takim cieście niewątpliwie jest dużo więcej witamin i błonnika.
Pomarańczowe ciasto marchewkowe
Przepisów na ciasto marchewkowe jest wiele. Każda gospodyni domowa może mieć swojego, najbardziej ukochanego i sprawdzonego. Dlatego możesz użyć dodatków – skórki pomarańczowej i posiekanych plasterków pomarańczy – do zwykłego przepisu na ciasto marchewkowe.
Pomarańczowe ciasto marchewkowe
Aby przygotować, potrzebujesz:
- 240 g mąki pszennej premium
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka bez szkiełka (12 g) soda oczyszczona
- 1 ½ łyżeczki (12 g) mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki (5 g) sól
- 2 jajka
- zmielona gałka muszkatołowa na czubku łyżeczki.
- 180 g marchewki, drobno startej
- 1 średnia pomarańcza
- 120 ml bezwonnego oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 1 łyżeczka skórka, drobno starta
- Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 175°C. Formę wysmaruj masłem i posyp mąką. Strząśnij nadmiar mąki. W przypadku pomarańczowego ciasta marchewkowego lepiej jest użyć okrągłej patelni.
- Za pomocą łyżki lub trzepaczki w osobnym pojemniku wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, cynamon, sól i gałkę muszkatołową. Cynamon i gałka muszkatołowa stanowią wspaniały dodatek do aromatu pomarańczy.
- Usuń skórkę z pomarańczy za pomocą drobnej tarki. Obierz pomarańczę i usuń białe żyłki. Podzielić na plasterki i każdy plasterek przeciąć ostrym nożem w poprzek na pół.
- Połącz startą marchewkę, posiekane pomarańcze, olej, jajka, ekstrakt waniliowy i skórkę pomarańczową. Dodać do masy mącznej i dobrze wymieszać szpatułką.
- Do przygotowanej formy wlać ciasto na ciasto pomarańczowo-marchewkowe i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40–50 minut. Sprawdź gotowość suchym drewnianym patyczkiem.
- Gotowy placek pomarańczowy z marchewką odstaw na 5-7 minut na patelnię i wyjmij na talerz. Wierzch ciasta można posmarować lukrem.
Wielkopostne ciasto pomarańczowe
Smak tego ciasta zachwyci wegan i tych, którzy poszczą. Czy można zrobić pyszne ciasto wielkopostne z pomarańczami?
Oczywiście, że można, eliminując wszystkie zabronione produkty i zastępując je roślinnym mlekiem i masłem. Ten przepis na ciasto zawiera olej kokosowy i mleko migdałowe. W razie potrzeby zamiast oleju kokosowego można użyć margaryny lub masła roślinnego, a mleko migdałowe zastąpić mlekiem sojowym.
Wielkopostne ciasto pomarańczowe
Aby przygotować, potrzebujesz:
- 2 średniej wielkości pomarańcze
- 2 łyżki l. (30 g) oleju kokosowego
- 2 łyżki l. (50 g) drobnego cukru
- 200 ml mleka migdałowego
- 1 łyżka. l. (18 ml) ocet jabłkowy
- 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
- 1/3 szklanki (60 ml) niesmakowanego oleju roślinnego
- 270 g mąki pszennej premium
- 2 łyżeczki (6 g) proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 180 g cukru
- Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 175°C. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Papier do pieczenia smarujemy olejem kokosowym, a spód posypujemy cukrem.
- Obierz pomarańcze, usuń białe części i żyłki. Za pomocą ostrego noża pokrój pomarańczę w koła i ułóż ciasno na dnie formy, wypełniając kawałkami wszystkie szczeliny.
- W pojemniku wymieszaj wszystkie mokre składniki: mleko migdałowe, ocet, ekstrakt waniliowy, olej roślinny. Mleko migdałowe w wielkopostnym cieście pomarańczowym można zastąpić mlekiem kokosowym lub sojowym.
- W osobnym dużym pojemniku wymieszaj łyżką lub trzepaczką suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier. Ważne jest, aby mieszać suche składniki osobno, a nie wlewać je wszystkie razem do pojemnika z mokrymi składnikami.
- Do miski zawierającej suche składniki dodać mokre i od razu dokładnie wymieszać szpatułką. Składniki łączą się ze sobą dość szybko, a ciasto zaczyna się luzować w trakcie wyrabiania.
- Ciasto wlać do formy na pomarańcze, delikatnie uderzyć dnem formy o powierzchnię stołu, aby usunąć pęcherzyki powietrza, w przeciwnym razie w chudym cieście z pomarańczami podczas pieczenia utworzą się puste przestrzenie.
- Piecz ciasto wielkopostne z pomarańczami w nagrzanym piekarniku przez 50–55 minut. Gotowość sprawdź suchym drewnianym patyczkiem – powinien pozostać suchy. Gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia na 5-10 minut i wykładamy na talerz.
Przy okazji
Ciasto można posmarować konfiturą pomarańczową. Aby to zrobić, należy rozcieńczyć 50–60 g dżemu 2 łyżkami. l. tarapaty.
Ciasto muffinowe z pomarańczą i dynią
Pomarańcza dobrze komponuje się z dynią. Wydawać by się mogło, że zupełnie różne i nieoczekiwane składniki doskonale się uzupełniają i tworzą harmonię smaku, koloru i aromatu. Ciasto to można przygotować o każdej porze roku. To wspaniały deser do filiżanki herbaty lub kawy.
Ciasto muffinowe z pomarańczą i dynią
Aby przygotować, potrzebujesz:
- 280 g mąki pszennej premium
- 4 żółtka
- 5 g proszku do pieczenia
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 280 g cukru
- 500 g dyni
- 1 pomarańcza
- Do nadzienia zetrzyj dynię na grubej tarce i wyciśnij. Obierz pomarańczę i pokrój ją w plasterki…