Pestki dyni – kto ich nie zna?! Zwykle kupuje się je w sklepie lub na targu, a te, które pozostają po oczyszczeniu dyni w domu, wyrzuca się. To niesprawiedliwe. Sami usmażmy nasiona i przygotujmy super opcje na chrupiącą jesienną przekąskę.
O czym porozmawiamy w artykule:Jak przygotować i upiec pestki dyniPrzepisy na pestki dyniNasiona miodu z curry i imbiremNasiona miodu i soliSyrop klonowy i nasiona kawyPikantne pestki z imbirem, cynamonem i ziele angielskieNasiona limonki i chiliRozmaryn i nasiona sera dojrzewającegoPikantne nasiona z curryBONUS: Knedle z pestkami dyni
Jak przygotować i upiec pestki dyni
Dynię przekrój na pół i usuń nasiona. Miąższ z rdzenia dyni pozostawiamy – jest zazwyczaj bardzo smaczny, w dodatku to tam koncentruje się dyniowy smak i słodycz.
Umieść pestki dyni w misce z wodą o temperaturze pokojowej i pocieraj dłońmi, aby usunąć pozostały miąższ. Umyte nasiona połóż na ręcznikach papierowych.
Wysuszone nasiona układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Smaż przez 12-15 minut, w zależności od ich wielkości. Pamiętaj, aby wymieszać kilka razy.
Przepisy na pestki dyni
Nasiona miodu z curry i imbirem
W misce wymieszaj olej roślinny i miód w równych proporcjach, dodaj wrzącą wodę (jej ilość powinna być trzykrotnie większa, czyli na 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę oleju – 3 łyżki wrzącej wody), zamieszaj. Do tej mieszanki włóż gorące, niełuskane nasiona, właśnie wyjęte z blachy do pieczenia i ponownie zamieszaj. Pozostaw na 3-5 minut. Umieścić na sicie.
Zmieszaj w równych proporcjach curry, mielony kminek i mielony imbir, dodaj trochę mielonej kolendry i soli morskiej. Dodaj nasiona do tej mieszanki i wymieszaj. Można upiec trochę więcej w piekarniku, rozsypując je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub po prostu wyjmując masę i przechowując w szczelnym pojemniku do 7 dni.
Ponadto wszystkie przepisy podano w oparciu o 350-400 g nieobranych nasion. Po wymieszaniu nasion z innymi składnikami można, podobnie jak w powyższym przepisie, lekko je upiec w piekarniku lub przelać do szczelnego słoika (w razie potrzeby wraz z powstałą mieszanką).
Nasiona słonecznika „Miód i sól”
Wymieszaj nasiona z 2 łyżkami. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Dodaj 2 łyżki. l miód i 1 łyżeczka. sól morska. Przed ułożeniem nasion na blasze do pieczenia wyłóż ją papierem do pieczenia i posmaruj olejem roślinnym. Zapobiegnie to przyklejaniu się nasion do miodu.
Nasiona „Syrop klonowy i kawa”
Wymieszaj nasiona z 2 łyżkami. l. olej kokosowy i 2 łyżki. l. syrop klonowy. Dodaj 1 łyżkę. l. kawa mielona, 1 łyżka. l. kakao w proszku, 0,5 łyżki. l. cukier, 0,5-1 łyżeczki. mielony cynamon i szczypta mielonej gałki muszkatołowej.
Pikantne nasiona z imbirem, cynamonem i ziele angielskie
Wymieszaj nasiona z 4 łyżkami. l. roztopione masło. Dodaj 2 łyżki. l. brązowy cukier, 1-1,5 łyżeczki. mielony cynamon, 0,5 łyżeczki. imbir w proszku, 0,5 łyżeczki. świeżo zmielone ziele angielskie i szczypta mielonej gałki muszkatołowej i mielonych goździków.
Nasiona limonki i chili
Wymieszaj nasiona z 2 łyżkami. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Dodaj 2 łyżki. l. skórka z limonki, 2 łyżki. l. świeżo wyciśnięty sok z limonki, 0,5 łyżki. l. mielona papryczka chili i szczypta soli morskiej.
Nasiona „Rozmaryn i ser dojrzewający”
Wymieszaj gorące nasiona, właśnie wyjęte z blachy do pieczenia, w misce z 2 łyżkami. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, 2 łyżki. l. w miarę możliwości pokruszone liście świeżego rozmarynu, garść twardego sera, najlepiej parmezanu, startego na drobnej tarce i według uznania spora szczypta sproszkowanego czosnku. Zamieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Pikantne pestki słonecznika z curry
Wymieszaj nasiona z 2 łyżkami. l. sos sriracha i 2 łyżki. l. olej sezamowy. Dodaj 1 łyżeczkę. curry w proszku i 0,5 łyżeczki. mielona wędzona papryka. Doprawić solą i pieprzem.
BONUS: Kluski z pestkami dyni
Knedle z pestkami dyni
Do przygotowania 2-3 porcji potrzebne będą:
- surowe obrane pestki dyni – 100-120 g
- mąka – 250-300 g
- jajka -2 szt.
- żółtko – 1 szt.
- olej dyniowy – 1 łyżka. l.
- sól morska – 1 łyżeczka.
- masło – 50 g
- do podania kwaśna śmietana i smażony boczek
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Zmiel pestki dyni z 60 g mąki w robocie kuchennym na gładką masę.
- Dodać pozostałą mąkę, sól i ponownie ubić.
- Jajka i żółtko ubić w małej misce widelcem ze 150 ml wody i oleju dyniowego na gładką masę.
- Wlać do masy mącznej, ciągle mieszając. Dobrze zagnieść ciasto.
- Ciasto rozwałkować na cienką kiełbasę o średnicy około 2 cm, pokroić na kawałki o grubości 1 cm.
- W dużym rondlu zagotuj osoloną wodę. Gotuj knedle partiami, po 3 minuty każdy. każdą porcję. Łyżką cedzakową przekładamy na sito, aby odsączyć nadmiar wody.
- Rozpuść masło na dużej patelni. Smażyć kluski na złoty kolor, 2–3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Podawać ze śmietaną i smażonym boczkiem.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #październik #wrzesień #pestki dyniPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych