8 niesamowicie pysznych zup kremowych na zimno, które będziesz chciał zrobić

8 niesamowicie pysznych zup kremowych na zimno, które będziesz chciał zrobić

8 niesamowicie pysznych zup kremowych na zimno, które będziesz chciał zrobić

Roman Ryżow 15 czerwca 2023 r4,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Zupa latem? W upale? Dlaczego nie! Jeśli jesteś przyzwyczajony do codziennego jedzenia zupy, ale na zewnątrz jest bardzo ciepło, a skala termometru wskazuje tylko lody lub sorbet, nadal musisz zjeść zdrowy i satysfakcjonujący lunch. I tutaj z pewnością przyda się nasza propozycja zimnych zup puree. Nie zmieniaj swoich przyzwyczajeń, zawsze jest alternatywa w zależności od pory roku.

8 najsmaczniejszych zup-kremów na zimno, które będziesz chciał powtórzyć

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Zimna zupa cukiniowa z pistacjami
  • Zimna zupa z awokado
  • Zimna zupa z łososiem i porem
  • Hiszpańskie gazpacho winogronowe
  • Zupa z melona, ​​brzoskwiń i jeżyn
  • Zimna zupa szczawiowa z jajkiem
  • Zupa truskawkowa
  • Milosupa

Istnieje wiele opcji zimnych zup. Weźmy na przykład tę samą okroshkę, kholodniki, zupę buraczaną, botwinę i wiele więcej. Ale zrozummy trochę o zimnych zupach puree. Są też bardzo różne – są warzywne, grzybowe, mięsne, rybne, owocowe, słodkie, słone, ostre, kwaśne, świeże – cała paleta smaków. Bardzo często zimne zupy-kremy porównywane są do koktajli i nie jest to błąd. Są do siebie naprawdę bardzo podobne; niemal każdą taką zupę można nalać do szklanki lub kubka termicznego i chodzić z nią po mieście jako napój. Ale niektóre zupy nadal będą wymagały łyżki, ponieważ są nie tylko bardzo gęste, ale mogą również zawierać dodatkowe składniki poprawiające smak, konsystencję i nadzienie. Na przykład orzechy, nasiona, krakersy, a czasem nawet popcorn!

Zimna zupa puree zawsze poprawia nastrój na cały dzień! Jest odżywczy i wysokokaloryczny, a czasem wręcz przeciwnie – lekki i dietetyczny. A najważniejsze jest to, że przygotowanie tych zup jest dość szybkie i wcale nie jest trudne. Przecież latem nie chce się stać godzinami przy kuchence!

Zimna zupa cukiniowa z pistacjami

Kiedy jest gorąco, nie ma nic lepszego niż miska zimnej zupy. A jeśli znudziła Ci się już tradycyjna okroshka i kholodnik, wypróbuj naszą wersję z cukinią. Smak miło Cię zaskoczy.

Zimna zupa cukiniowa z pistacjami
Zimna zupa cukiniowa z pistacjami

Do przygotowania zupy potrzebujesz:

  • 1 kg cukinii lub cukinii
  • 200 ml gęstej śmietanki
  • 2 duże garści szpinaku
  • 50 g pistacji plus trochę do dekoracji podczas serwowania
  • 1 mała cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 5 gałązek bazylii
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sok z jednej cytryny
  • oliwa z oliwek
  • rukola do dekoracji
  1. Jeśli skórka cukinii jest gruba, usuń ją. Cukinię przekrój na pół i usuń nasiona. Cukinię pokroić na kawałki.
  2. Do miski blendera włóż cukinię, pistacje, szpinak, obraną cebulę i czosnek oraz liście bazylii. Zmiel na gładkie puree. Wlać śmietanę i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolać odrobinę zimnej wody. Wymieszaj zupę i włóż do zamrażarki na 15 minut.
  3. Zupę rozlać do misek, dodać rukolę, liście bazylii i posypać posiekanymi pistacjami. Udekorować śmietaną i skropić oliwą.

Uwaga dla właściciela: Do zimnej zupy cukiniowej z pistacjami lepiej jest wziąć młodą cukinię lub cukinię, ponieważ bardziej dojrzałe owoce mogą mieć wodnisty lub włóknisty miąższ, a skórka jest gruba i szorstka.

Przy okazji: Aby zupa na zimno z cukinii i pistacji była maksymalnie orzeźwiająca, do misy blendera wrzuć lód, a podczas serwowania udekoruj dodatkowym listkiem mięty. Aby uzyskać bardziej sycącą opcję, użyj grzanek żytnich lub pszennych.

Zimna zupa z awokado

Zimna zupa z puree z awokado może być dobrą alternatywą dla tradycyjnej okroshki. Danie to szczególnie docenią wegetarianie i weganie (ci jednak będą musieli zrezygnować ze śmietany lub zastąpić ją kremem kokosowym). Smak zupy jest doskonały, ale o zaletach awokado nie wspominają ostatnio tylko bardzo leniwi. Dietetycy twierdzą, że regularne spożywanie tego owocu zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy, a także korzystnie wpływa na kondycję skóry. Dlatego zdecydowanie warto przygotować zimną zupę z puree z awokado, zwłaszcza latem, zwłaszcza że okazuje się niezwykle smaczna i przyjemnie orzeźwiająca.

Zimna zupa z awokado
Zimna zupa z awokado

Do przygotowania zupy potrzebujesz:

  • 700 ml schłodzonego bulionu warzywnego
  • 1 duże awokado
  • 1 mała cebula
  • 1 limonka
  • 4 łyżki l. śmietana
  • 4 gałązki kolendry
  • 4 gałązki mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki l. sok z cytryny
  • 1 łyżka. l. sos sojowy
  • 1 łyżeczka ocet winny
  • kolendra lub mięta do dekoracji
  1. Przygotuj składniki na zimną kremową zupę z awokado. Obierz i posiekaj cebulę. Obierz czosnek i zmiażdż go płaską stroną noża. Umyj warzywa, dobrze osusz i posiekaj.
  2. Awokado umyj i przekrój na pół. Usuń dół. Obierz miąższ z awokado i włóż go do miski blendera. Dodać cebulę, czosnek, zioła, sok z cytryny i połowę bulionu.
  3. Umyj limonkę i osusz ją. Usuń skórkę za pomocą drobnej tarki. Limonkę przekrój na pół i wyciśnij sok. Lekko ubić ze śmietaną. Schłodzoną zupę puree wlewamy do miseczek. Do każdego dodać śmietanę i sok z limonki. Udekoruj skórką, kolendrą i listkami mięty.

Pomocna wskazówka: Jeśli chcesz urozmaicić konsystencję zupy z awokado, do każdej porcji przed podaniem dodaj łyżkę posiekanych orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni.

Przy okazji: Zamiast kolendry do zimnej zupy z puree z awokado można dodać natkę pietruszki – nada ona smakowi jeszcze bardziej orzeźwiających nut. Ale mięty lepiej nie zastępować niczym, zwłaszcza, że ​​dobrze komponuje się z zieleniną, którą właśnie zaproponowaliśmy.

Zimna zupa z łososiem i porem

Zimna zupa z łososiem i porem nie tylko ochłodzi podczas upalnego lata, ale także doda sił dzięki swoim wartościom odżywczym. A jasny, bogaty smak z pewnością poprawi Ci humor, ponieważ zawiera śmietanę, czosnek, seler, a nawet białe wytrawne wino, które nadaje potrawie pikantną kwaskowatość. Przygotowanie tej zupy nie jest trudne, wykorzystuje się najtańsze składniki, a jeśli jeszcze jej nie próbowałeś, to zdecydowanie powinieneś to zrobić. Swoją drogą tej zupy nie trzeba ucierać, będzie też dobra na ciepło.

Zimna zupa z łososiem i porem
Zimna zupa z łososiem i porem

Do przygotowania zupy potrzebujesz:

  • 1,2 l wody
  • 250 g filetu z łososia
  • 250 ml śmietanki 20% tłuszczu
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 duża bulwa ziemniaka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera
  • 1 łyżeczka masło
  • sól
  • liść laurowy
  1. Filet z łososia myjemy i kroimy na kawałki.
  2. Do wrzącej osolonej wody wlać wino, dodać pieprz i liść laurowy, dodać kawałki łososia. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Wyjmij rybę z bulionu i odcedź bulion.
  3. Umyj i posiekaj seler oraz białą część pora. Cebulę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  4. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuść masło, smaż seler, cebulę i por przez 5 minut. Dodajemy ziemniaki, smażymy 2 minuty, dodajemy bulion z łososia i gotujemy zupę 30-35 minut.
  5. Zupę ostudzić, wlać do blendera i zmiksować.
  6. Zupę wlać do rondelka, dodać śmietanę, wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny. Zupę rozlać do misek i do każdej włożyć po kilka kawałków łososia.

Uwaga dla właściciela: Chłodnik porowy możesz przygotować nie tylko z łososiem, ale także z dowolną inną czerwoną rybą. Na przykład łosoś, pstrąg lub różowy łosoś.

Przy okazji: Do przygotowania tego chłodnika wykorzystuje się wyłącznie białą część pora. Nie wyrzucaj pozostałych zielonych łodyg, ale włóż je do zamrażarki. Można je dodawać podczas gotowania bulionów wraz z innymi ziołami.

Hiszpańskie gazpacho winogronowe

Hiszpańskie gazpacho winogronowe to nie tylko pyszna zupa na upalny dzień, ale także świetny sposób na wykorzystanie winogron, których nie chcesz jeść tylko dlatego, że są kwaśne lub lekko cierpkie.

Hiszpańskie gazpacho winogronowe
Hiszpańskie gazpacho winogronowe

Do przygotowania gazpacho potrzebujesz:

  • 500 g białych winogron bez pestek
  • 4 średnie ogórki
  • 4-6 łodyg selera
  • 1 średni pęczek bazylii
  • 4 łodygi zielonej cebuli
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki. l. biały ocet winny
  • lód
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Usuń winogrona z gałązek i włóż je do blendera. Ogórki i seler pokroić i dodać do winogron.
  2. Drobno posiekaj bazylię z zieloną cebulą i czosnkiem, posyp solą. Dodaj do blendera.
  3. Dolać odrobinę octu (około 1–1,5 łyżki), ewentualnie dodać lód. Szlifować, aż będzie gładkie. Kontynuując ubijanie, wlewaj oliwę.
  4. Odstaw gazpacho na 1 godzinę do lodówki. Podawaj na zimno z lodem.

Uwaga dla właściciela: To hiszpańskie gazpacho winogronowe można przygotować w stylu orientalnym. Aby to zrobić, dodaj do smaku kilka gałązek kolendry, mieloną kolendrę i świeżą ostrą paprykę.

Przy okazji: Aby było bardziej sycące, hiszpańskie gazpacho winogronowe można podawać z suszonymi kawałkami chleba pita lub ulubionymi prażonymi orzechami.

Zupa z melona, ​​brzoskwiń i jeżyn

Orzeźwiający, orzeźwiający i prawie bezkaloryczny, nasz idealny deser ma wszystko, czego potrzebujesz na lato. Zupę melonową można podawać po obiedzie lub kolacji jako deser lub pić w ciągu dnia jako smoothie.

Zupa z melona, ​​brzoskwiń i jeżyn
Zupa z melona, ​​brzoskwiń i jeżyn

Do przygotowania zupy potrzebujesz:

  • 700 g dojrzałego melona
  • 2 brzoskwinie
  • 1/2 szklanki jeżyn
  • 1/2 mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki ocet balsamiczny
  • sok z połowy cytryny
  • mięta do dekoracji
  • cukier puder (opcjonalnie)
  1. Obierz melona i pokrój go na małe kawałki. Brzoskwinie przekrój na pół i usuń pestkę. Umieść melona i brzoskwinie w misie robota kuchennego, dodaj sok z cytryny i zmiksuj na gładką masę.
  2. Wlać mleko kokosowe i dobrze wymieszać. W zależności od soczystości owoców możesz potrzebować trochę mniej lub trochę więcej mleka koksowego. Posmakuj zupę i w razie potrzeby dodaj cukier puder. Zupę przechowuj w lodówce przez co najmniej 30 minut.
  3. Posiekaj jeżyny z octem balsamicznym.
  4. Zupę rozlać do szklanek i dodać puree z jeżyn. Udekoruj listkami mięty i natychmiast podawaj.

Uwaga dla właściciela: Zupę melonowo-brzoskwiniowo-jeżynową można przygotować nie tylko na mleku kokosowym, ale także na mleku migdałowym, pistacjowym czy nawet owsianym. Wszystko zależy od Twoich preferencji.

Przy okazji: Zupę melonowo-brzoskwiniowo-jeżynową można łatwo zamienić w lekki, elegancki i bardzo smaczny deser. Wystarczy dodać rozpuszczoną żelatynę do przecieru owocowo-jagodowego, wlać do foremek i poczekać, aż stwardnieje.

Zimna zupa szczawiowa z jajkiem

Chłodnik szczawiowy z jajkiem zaskoczy niejednego konesera zielonej kuchni. A jeśli spróbujesz przygotować to danie zgodnie z poniższym przepisem, od razu zrozumiesz, jaka jest jego „skórka”. Faktem jest, że zupa składa się z dwóch części: bazy z puree ziemniaczanego i delikatnego kremu szczawiowego. Zgadzam się, bardzo niezwykłe! Tę zimną zupę szczawiową podaje się nie ze zwykłymi jajkami, ale z jajkami przepiórczymi: okazuje się pięknie i znowu dość oryginalnie. A przy tym wszystkim danie przygotowuje się dość szybko, nie jest zbyt trudne, więc poradzi sobie z nim nawet początkująca gospodyni domowa, która nie lubi spędzać zbyt dużo czasu przy kuchence.

Zimna zupa szczawiowa z jajkiem
Zimna zupa szczawiowa z jajkiem

Do przygotowania zupy potrzebujesz:

  • 1 litr bulionu lub wody pitnej
  • 400 g ziemniaków
  • 150 g szczawiu
  • 12-16 szt…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja