8 domowych zamienników proszku do pieczenia do przewiewnych wypieków

8 domowych zamienników proszku do pieczenia do przewiewnych wypieków

8 domowych zamienników proszku do pieczenia do przewiewnych wypieków

Olga Zacharowa 02 lipca 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

„Proszek do pieczenia (inaczej proszek do pieczenia) nadaje wypiekom objętość i lekką konsystencję. Skończył Ci się proszek do pieczenia?! Nie martw się. Jeśli masz sodę oczyszczoną lub kilka innych niedrogich i znanych produktów, nie musisz iść do sklepu” – mówi Natalie Kosmacheva, szefowa kuchni ze Smoleńska.

Składniki na ciasto do pieczenia, w tym proszek do pieczenia

Proszek do pieczenia to gotowa mieszanka mąki, kwasu cytrynowego lub winowego i sody. Producenci czasami zastępują mąkę w tym składzie skrobią kukurydzianą, co zwiększa trwałość mieszanki bez wpływu na jej smak. Składniki zawarte w proszku do pieczenia pozwalają sodzie oczyszczonej i kwasowi na bezpośrednią reakcję podczas podgrzewania ciasta. Do przygotowania ciasta zaleca się stosowanie proszku do pieczenia niezawierającego składników kwaśnych, takich jak sok z cytryny czy jogurt.

Jeśli na przykład okres przydatności do spożycia proszku do pieczenia dobiega końca, można go przetestować, aby upewnić się, że działa. Aby to zrobić, wymieszaj 0,5 łyżeczki. proszek do pieczenia w misce z 1 łyżką. l. tarapaty. Jeśli mieszanina zacznie się pienić, proszek do pieczenia jest nadal dobry. Jeśli prawie nie ma bąbelków lub nie ma samego proszku do pieczenia, możesz też z godnością wyjść z tej sytuacji.

Aby zastąpić proszek do pieczenia, sama soda oczyszczona nie wystarczy – potrzebne jest kwaśne środowisko! Najpopularniejsza i najpopularniejsza opcja zamiennika: użyj 1 części sody oczyszczonej na 2 części kwasu (patrz opcje poniżej). Jeśli przepis wymaga 1 łyżeczki. proszek do pieczenia, brakujący składnik możesz zastąpić 1/3 łyżeczki. soda oczyszczona + 2/3 łyżeczki. kwasy, takie jak krem ​​z kamienia nazębnego lub sok z cytryny.

Nawiasem mówiąc, poniższe zamienniki nie muszą być stosowane tylko w skrajnych przypadkach, gdy skończy się proszek do pieczenia. Możesz po prostu eksperymentować i wypróbować wszystkie opcje zamiany, aby osiągnąć najlepszy wynik!

Tylko proszę, nie mieszaj wcześniej sody oczyszczonej z kwasem, tak jak to robiłeś wcześniej. Cała moc sody jest następnie wykorzystywana do innych celów. Musisz wymieszać dwa składniki reakcji chemicznej bezpośrednio w cieście.

Krem z kamienia nazębnego i sody oczyszczonej

Krem z kamienia nazębnego otrzymywany jest z naturalnego kwasu winowego znajdującego się na wewnętrznych ściankach beczek z winem. Dlatego stosowanie tego białego proszku jest bezpieczne i nie szkodzi środowisku.

Teraz kremu z kamienia nazębnego nie brakuje tak jak wcześniej. Można go kupić w sklepach internetowych, a nawet w niektórych sieciowych supermarketach; sprzedawany jest w opakowaniach po 20 g.

Zastąpienie: 1 część sody oczyszczonej na 2 części kamienia nazębnego.

Jeśli planujesz używać tej odmiany „domowego” proszku do pieczenia przez dłuższy czas, dodaj 1 łyżeczkę. skrobi kukurydzianej, aby krem ​​z kamienia nazębnego i soda oczyszczona były suche i rozdzielone. Powstałą mieszaninę przechowuj w szczelnym pojemniku w suchym miejscu.

Sok z cytryny i soda oczyszczona

Sok z cytryny to kwas, który dobrze komponuje się z sodą oczyszczoną. Zaletą tego zamiennika jest przyjemny cytrynowy smak.

Zastąpienie: 1 część sody oczyszczonej na 2 części soku z cytryny.

Ocet i soda oczyszczona

Ocet to także kwas. Do pieczenia najlepiej używać octu jabłkowego lub białego wina.

Zastąpienie: 1 część sody oczyszczonej na 2 części octu.

Jogurt i soda oczyszczona

Ponieważ jogurt jest również kwaśny, można go również stosować w połączeniu z sodą oczyszczoną.

Zastąpienie: 1 część sody oczyszczonej na 2 części jogurtu.

Maślanka i soda oczyszczona

Maślanka to niskotłuszczowa śmietana będąca produktem ubocznym ubijania masła. Maślanka reaguje z sodą oczyszczoną, podobnie jak wszystkie powyższe składniki. Ponieważ jednak maślanka jest płynna, zmniejsz ilość płynu w przepisie o ilość dodanej maślanki.

Zamiennik jest taki sam: 1 część sody oczyszczonej i 2 części maślanki.

Soda

W przepisie zastąp wodę (lub inne płyny, np. mleko) sodą gazowaną. Zawiera już wodę gazowaną i gazowane bąbelki. Dla lepszego efektu można dodać odrobinę więcej soku z cytryny.

Mąka samorosnąca

Mąka samorosnąca to rodzaj mąki o niskiej zawartości białka, ale zawierającej sól i proszek do pieczenia. Sprzedawany jest w supermarketach lub sklepach internetowych. Jest to w zasadzie mąka „wstępnie sezonowana”, dlatego można jej używać zamiast mąki pszennej (w przepisie) i pominąć inne „domowe” środki spulchniające.

Zamień całą mąkę pszenną na mąkę samorosnącą.

Nawiasem mówiąc, aby zrobić domową mąkę samorosnącą, dodaj 1 łyżeczkę. proszek do pieczenia (lub podobny domowy proszek do pieczenia) na 110 g mąki pszennej premium.

Ubite białka

Jeśli przepis wymaga użycia jajek, możesz ubić białka, aby uzyskać konsystencję i lekkość ciasta. Aby to zrobić, oddziel białka od żółtek i ubijaj białka, aż utworzą się sztywne szczyty. Dodajemy je partiami do ciasta i lekko mieszamy, tak aby po prostu połączyły się z resztą składników – dodają wypiekom lekkości bez użycia środków spulchniających.

Aby je zastąpić, wystarczy ubić wszystkie białka wymagane w przepisie i dodać je do ciasta.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #proszek do pieczenia #Natalie KosmachevaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja