8 dań z jajek, o których zapominamy, ale na próżno
Marianna Orlinkowa 09 listopada 2022 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Jajko — podstawa domowej kuchni (no chyba, że jesteś weganem, oczywiście). Jeśli masz w domu jajka i kilka innych podstawowych produktów, takich jak mąka i masło, masz gwarancję, że zjesz śniadanie lub kolację i to wcale nie musi być oszczędne. O jajecznicy wiesz już wszystko, ale nawet w przypadku jajecznicy istnieje kilka trików, które być może nie przyszły Ci do głowy. Pamiętajmy, co można przygotować z jajek, co nie jest nudne, piękne i oczywiście bardzo smaczne.
Co przeczytać w artykule:
- Co musisz wiedzieć o wielkości i świeżości jaj
- Jak długo należy gotować jajka? Na miękko, w torebce, na twardo
- Jajka i tyle: przygotowanie frittaty
- Sałatka jajeczna: jak gotować i z czym mieszać
- Sałatka jajeczna z pastą jajeczną: przepis krok po kroku
- Jajka na obiad: smażone z sosem jogurtowym, shakshuka, jajka po prowansalsku – przepisy
- Jajka dla dzieci: śmieszne zwierzęta, kebaby, a nawet „muchomy” – przepisy kulinarne
- Jajka na świąteczny stół: 30 sposobów na ich nadziewanie
- Najbardziej dietetyczne danie jajeczne: chleb bez grama mąki
- Ciastka z jajkiem chmurkowym: przepis krok po kroku
- Najbardziej egzotyczne dania z jajek z wyborem przepisów
- Desery jajeczne: wybór przepisów
- Krem cytrynowo-rokitkowy: przepis krok po kroku
Co musisz wiedzieć o wielkości i świeżości jaj
Praca z jajkami jest znacznie łatwiejsza, jeśli od początku pamiętasz o kilku rzeczach.
Na sprzedaż jaja podzielone są na kategorie. Kategoria zależy od wagi jaj. Najmniejszy, ważący 40–45 g — To druga kategoria, oznaczona na jajku jako C2. Następny pierwszy, ważący 50–55 g, jest oznaczony jako C1. Jaja duże o masie 55–60 g zaliczane są do „jaj wybranych”, odpowiednio C0. A największy o wadze do 70 g — najwyższa kategoria, SV.
Aby jajko w koszulce apetycznie rozłożyło się na Twoim talerzu, musisz wybrać jajka najświeższe, najlepiej dosłownie wczorajsze
Data premiery jest wybita obok kategorii na jajku. Warto spojrzeć na to nie abstrakcyjnie, aby zrozumieć, czy jaja są świeże, ale bardzo konkretnie. Jeśli chcesz zrobić jajka sadzone w klasyczny sposób, zanurzając rozbite jajko w lekko wrzącej wodzie, potrzebujesz najświeższych jajek, jakie się da, najlepiej dosłownie wczoraj. Gotowane stare jajka rozpłyną się we wrzącej wodzie. A jeśli chcesz ugotować jajka na twardo, a następnie obrać je bez przekleństw i aby jedna trzecia białka nie została w skorupce, wybierz najstarsze jajka: są sto razy łatwiejsze do obrania.
Jak długo należy gotować jajka? Na miękko, w torebce, na twardo
Jajko na miękko (płynne żółtko, półpłynne białko) gotuje się przez 4 minuty po ugotowaniu. Jajko w torebce (żółtko jest kremowe, białko całkowicie ścięte) — 6 minut. Jajko na twardo (żółtko jest już twarde, ale wciąż miękkie, białko twarde) — 9 minut. Jajka włóż do osolonej wody gotującej się na średnim ogniu. Sól zapobiegnie wyciekaniu białka, jeśli jajko ma już mikropęknięcie. Jeśli obawiasz się, że jajko po wrzuceniu do wrzącej wody pęknie, weź igłę i przebij skorupkę od tępej strony, w miejscu, w którym znajduje się worek powietrzny. — i śmiało wrzucaj jajko na łyżkę do wrzącej wody. I pamiętaj, aby ustawić timer!
Jajko na miękko (płynne żółtko, półpłynne białko) gotuje się przez 4 minuty po ugotowaniu, w torebce przez 6 minut i na twardo przez 9 minut. Aby jajka na twardo były „jak na zdjęciu”, piękne z jasnym żółtkiem, nie należy ich rozgotowywać
Aby ugotować piękne i smaczne jajka na twardo, nie rozgotuj ich. Im dłużej gotujesz jajka, tym bardziej szara staje się powierzchnia żółtka, co psuje wygląd wszelkich sałatek. Po dokładnie 9 minutach wyjmij jajka z wrzącej wody i przełóż je do wody z lodem (najlepiej lodowatej). W ten sposób gwałtownie zatrzymasz proces „kończenia”. Dodatkowo kontrast temperatur ułatwi Ci obieranie jajek.
Podczas smażenia jajek na patelni należy również uważać, aby ich nie rozgotować. Nawet jeśli lubisz jajka całkowicie ugotowane, zdejmij je z ognia minutę wcześniej, niż chcesz. — i niech spokojnie przechodzą pod kołdrą.
Cóż, to wszystko, koniec rozmów technicznych, chodźmy gotować.
Jajka i tyle: frittata
Z pewnością często masz trochę tego, trochę tamtego, na samym dnie swojej lodówki. Nie wygląda na porcję i szkoda to wyrzucić. Najczęściej są to skrawki wszelkiego rodzaju, przepraszam, kiełbaski, skórka sera, zwiędła połówka cebuli, jedna smutna marchewka, 3 nieszczęsne gałązki pietruszki itp. Jeśli masz jajka, absolutnie wszystkie te resztki zostaną wykorzystane, a powstałe danie można naj elegancko nazwać po włosku — frittata.
Aby frittata była smaczniejsza i wyglądała bardziej apetycznie, najpierw podsmaż ją na średnim ogniu, a dopiero potem, gdy jajka trochę się zetną, włóż do piekarnika
W przypadku frittaty nadzienie powinno być gotowe i pokrojone na w przybliżeniu równe, łatwe do spożycia kawałki. Oznacza to, że jeśli chcesz użyć surowych warzyw, musisz je najpierw ugotować lub usmażyć, nawet pomidory. I nie zaszkodzi to też skrawkom kiełbasy. Ser można zetrzeć lub drobno posiekać. Potrzebujesz także patelni, która nadaje się do pieczenia w piekarniku. Zbierz wszystkie swoje „resztkowy strażnik» w jednej misce i oszacuj, ile jajek potrzeba, aby nadzienie całkowicie się w nie zatopiło. Jajka ubić z solą i pieprzem, jeśli ktoś lubi, dodać trochę śmietanki. Można dodać trochę mąki lub skrobi — wtedy frittata nie zawiedzie podczas krojenia i nie rozpadnie się. Ale jeśli wśród elementów nadzienia jest ser — poradzi sobie z tym bez bólu. Do jajek dodać nadzienie i delikatnie wymieszać. Rozgrzej piekarnik do 150°C. Najpierw lekko podsmaż frittatę na średnim ogniu. Kiedy zauważysz, że masa jajeczna zaczęła wiązać się na brzegach, włóż ją do piekarnika. W zależności od grubości frittaty, gotowanie zajmie od 15 do 30 minut. Zwykle je się go na zimno. I bardzo wygodnie jest zabrać go ze sobą do pudełka na drugie śniadanie.
Sałatka jajeczna
Sałatka jajeczna jest łatwa i szybka w wykonaniu, poradzi sobie z nią nawet dziecko i nie da się jej zepsuć. To po prostu jajka na twardo, posiekane według uznania Boga i polane majonezem. Co dziwne, nie jest to najpopularniejsze danie w Rosji. I na próżno. Po pierwsze, łatwo jest zamienić się w Oliviera i jeszcze 4–5 różnych sałatek, dodając różne kombinacje i proporcje według własnego gustu:
- gotowane ziemniaki;
- gotowany ryż;
- ryby w puszkach, wędzone, lekko solone lub gotowane;
- szynka lub kurczak gotowany, grillowany, wędzony, smażony;
- świeże, lekko solone, solone, kiszone ogórki;
- cebula zielona, czerwona, biała lub zwykła;
- jakiekolwiek warzywa.
Po drugie, jest to doskonałe nadzienie do kanapek, bułek, a nawet naleśników.
Po trzecie, jeśli sprawisz, że sałatka będzie możliwie kremowa, możesz podać ją na stole jako dip, krojąc świeże warzywa w kostkę i kładąc obok nich chrupiące pieczywo lub niesłodzone ciasteczka. Wyobraź sobie, jak elegancko będzie wyglądał stół z misą jasnożółtej sałatki, otoczony kolorową papryką, ogórkami, pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewkami, brokułami, ziołami i złotymi krakersami! Podam przepis na właśnie taką sałatkę (czyli nadzienie idealne).
Sałatka jajeczna do smarowania
Sałatka jajeczna do smarowania
6 porcji
- 6 dużych jaj C0 lub CB
- 4–6 łyżek. l. majonez „prowansalski”
- 1 łyżka. l. gładka musztarda Dijon
- sok z 1/4 cytryny
- sól
- mieszanka świeżo zmielonego pieprzu
- W rondlu zagotuj tyle wody, aby całkowicie przykryła jajka. Dokładnie posolić, aby w przypadku pęknięcia jajko nie wyciekło. Za pomocą łyżki o długiej rączce ostrożnie włóż jajka do wrzącej wody.
- Gdy woda ponownie się zagotuje, ustaw minutnik na 9 minut. Przygotuj miskę z lodowatą wodą. Łyżką cedzakową przenieś ugotowane jajka do wody z lodem i pozostaw tam na 5–7 minut.
- Jajka obierz, przekrój na pół i usuń żółtka. Drobno posiekaj białka.
- Połącz 4 żółtka, 4 łyżki. l. majonez, musztardę i sok z cytryny w misce, sól, pieprz i zmiksuj na jednorodną śmietanę.
- Do śmietanki dodać białka i pozostałe żółtka, rozgniatając je rękoma. Delikatnie zamieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej majonezu, soli i pieprzu.
Na obiad jajka: smażone z sosem jogurtowym, szakshuka, jajka po prowansalsku
Co ciekawe, dania jajeczne postrzegamy przede wszystkim jako poranny posiłek. Chociaż, mówiąc polubownie, rano powinnam zjeść owsiankę, a jajka są tylko na obiad — Doskonałe, lekkie i szybko przyswajalne białko. Aby jajka na obiad wyglądały solidniej, pomyślmy o sosach.
Jogurt: Pomysł jajek w jogurcie wywodzi się z kuchni osmańskiej. Jajka ugotowane w delikatny sposób (w koszulce) — jajka ugotowane w lekko wrzącej wodzie bez skorupek lub w formie starannie obranego jajka w torebce), włóż do miski, ćwiartkę wypełnij gęstym i tłustym jogurtem i polej pikantnym dressingiem olejowym. Możesz sprawić, że jogurt naturalny będzie gęsty i tłusty, odważając go na ręczniku przez kilka godzin, aby odsączyć nadmiar płynu. Napełnienie olejem — Jest to roztopione masło, do którego dodano dowolne przyprawy (posiekany czosnek, ostra papryka czerwona, kminek, kolendra, curry, adjika) i podgrzano. Można posypać ziołami. Bardzo smaczne i piękne.
Pomidor: Można go przygotować w postaci gotowej ze słoiczka, można przygotować go własnoręcznie lub wersję środkową, gdy do przygotowanego sosu dodamy smażone warzywa. Klasyczna potrawa jajeczna w sosie pomidorowym — Shakshuka. Ale jajka na twardo można też podgrzać w sosie pomidorowym, na przykład posypując je serem.
Beszamel: Ten francuski sos na bazie masła, mąki i mleka doskonale komponuje się z jajkami. Jest tu także tradycyjny przepis i to oczywiście francuski — To są jajka prowansalskie. Jajka na twardo polewane są sosem beszamelowym i pieczone w piekarniku — Okazuje się delikatny, satysfakcjonujący i bardzo smaczny.
Jajecznica Shakshuka: klasyczny przepis
Jajecznica Shakshuka
4 porcje
- 8 jaj
- 500 g krojonych pomidorów z puszki w s/s
- 1 słodka czerwona papryka
- 1 ostra czerwona papryczka chili
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6–8 gałązek pietruszki
- 1 łyżka. l. przecier pomidorowy
- 2 łyżeczki wędzona papryka
- 1 łyżeczka płatki chili
- 2 łyżki l. oliwa z oliwek
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Na sos tahini:
- 100 g tahini (pasty sezamowej)
- 100 ml wody z lodem
- sok z cytryny
- sól
- Przygotuj składniki szakshuki. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Usuń nasiona i błony ze słodkiej i ostrej papryki. Paprykę słodką pokroić w średnią kostkę, paprykę ostrą posiekać.
- Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek i podsmaż cebulę i czosnek, aż będą miękkie, 5 minut. Dodaj paprykę i chili, smaż przez 5-7 minut. Na patelnię dodaj wędzoną paprykę, płatki chili i przecier pomidorowy i smaż przez 2 minuty, mieszając.
- Dodać pomidory z puszki, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 20-25 minut. Sos shakshuka powinien zgęstnieć. Sól i pieprz do smaku.
- Podczas przygotowywania bazy do shakshuki przygotuj sos tahini. Do miski wsypujemy pastę sezamową i stopniowo dodajemy wodę, dokładnie mieszając trzepaczką. Dodaj sok z cytryny i sól do smaku.
- Za pomocą szpatułki lub łyżki wykonaj wgłębienia w mieszance pomidorów na patelni. Ostrożnie wbij do nich wszystkie jajka. Gotuj na małym ogniu, aż białka się zetną.
- Posiekaj natkę pietruszki i posyp ją szakshuką. Jajecznicę można skropić oliwą z oliwek. Podawać z sosem tahini, oliwkami i ciepłą pitą lub chałką.
Jajka dla dzieci: śmieszne zwierzątka, kebaby, a nawet „muchomory”
Dzieci uwielbiają jajka i chętnie jedzą je pod różnymi postaciami. Jednocześnie jajko na twardo jest bardzo łatwe…