7 zdrowych, niskokalorycznych obiadów na tydzień dla zdrowia i komfortu
Marianna Orlinkowa 25 września 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Oto 14 zdrowych, niskokalorycznych dań obiadowych, które stworzyliśmy i przygotowaliśmy w naszej redakcyjnej kuchni. Są łatwe pod każdym względem – a kalorii jest bardzo mało, a przygotowanie całej tej potrawy jest proste i szybkie. W ten sposób spełniamy marzenie o rodzinie, która jest zawsze zajęta pracą, ale dba o swoje zdrowie! Mięta działa jak pikantne zioło. Z jakiegoś powodu wielu osobom kojarzy się wyłącznie z deserami, herbatą i gumą do żucia – spróbuj jednak przełamać schemat i umieścić go tam, gdzie zwykle używa się pietruszki lub koperku.
O czym porozmawiamy w artykule:
- 7 harmonijnych par pysznych dań na zdrowy i niskokaloryczny obiad, praktycznie menu na tydzień
- Szybka salsa z ogórków, czerwonej cebuli i zielonego chili oraz zdrowy łosoś sockeye w pergaminie, z cukinią, pomidorami i ziołami na łatwy obiad w tygodniu
- Pyszna hiszpańska przystawka z pomidorów i oliwek oraz jajek w koszulce w sosie jogurtowym na łatwy obiad w tygodniu
- Kanapka z szynką indyczą z liśćmi sałaty i gruzińskim pieczonym bakłażanem i pomidorami na łatwy obiad w tygodniu
- Roladki z papryką i cukinią z twarogiem i ziołami oraz zielonym groszkiem z indykiem i miętą na łatwy obiad w tygodniu.
- Kuskus kalafiorowy z ziołami i przyprawionymi rolkami z piersi kurczaka na łatwy obiad w tygodniu
- Sałatka z Pieczonej Papryki Słodkiej Z Serem I Kapustą Zasmażaną Z Ostrym Dressingiem I Orzechami Na Łatwy Weekendowy Obiad
- Sałatka z kiełków z dressingiem sezamowym z ogórkiem i cytryną oraz makaronem ryżowym z tofu i jajkiem na łatwy weekendowy obiad
Dlaczego tym razem wybraliśmy zdrowe i niskokaloryczne obiady? Pomimo zaleceń, aby nie jeść po 18. roku życia, w prawdziwym życiu niewiele osób może sobie na to pozwolić. Jeśli kolacja jest spóźniona, staraj się, aby była lekka. Wystarczy zjeść sałatkę i danie główne, bo zapewne będziesz mieć też ochotę na herbatę z czymś słodkim. Miłośnicy zup, którzy zostali pozbawieni możliwości zjedzenia zupy w porze lunchu, mogą nadrobić stracony czas.
Stwórz własne menu obiadowe na podstawie wyselekcjonowanych przez nas przepisów lub skorzystaj z gotowych zestawień na zdrowy i niskokaloryczny obiad. Najważniejsze, że menu na cały tydzień jest urozmaicone i niezbyt pracochłonne.
7 harmonijnych par pysznych dań na zdrowy i niskokaloryczny obiad, praktycznie menu na tydzień
Szybka salsa z ogórków, czerwonej cebuli i zielonego chili oraz zdrowy łosoś sockeye w pergaminie, z cukinią, pomidorami i ziołami na łatwy obiad w tygodniu
Jednym słowem „salsa” w krajach hiszpańskojęzycznych nazywają to nie tylko tańcem zapalającym, ale także wieloma jeszcze bardziej zapalającymi sosami. Jednocześnie konsystencja niektórych rodzajów salsy jest taka, że można je podawać jako sałatkę. Oryginalny przepis na tę meksykańską salsę wykorzystuje warzywo o nazwie pomidor – coś pomiędzy pomidorem a pęcherzycą. Jeśli te pomidory nagle spotkają Cię na Twojej ścieżce życia, teraz wiesz, gdzie je wykorzystać. Do przygotowania tego przepisu użyliśmy zwykłych pomidorów.
Szybko
ZOgórek, czerwona cebula i zielone Chile Alsa
Do przygotowania niskokalorycznej salsy na 4 porcje potrzebujesz:
- 400 g ogórków
- 200 g pomidorów, najlepiej zielonych lub żółtych
- 1 duża słodka czerwona cebula (200 g)
- 1–2 limonki
- 1 średnie zielone chili (50 g)
- 1 średni pęczek mięty lub kolendry (40 g)
- 2 łyżki l. olej roślinny (30 ml)
- 50 ml woda pitna
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Obierz ogórki, pozostawiając skórkę tylko wtedy, gdy jest bardzo cienka i delikatna. Ogórki i pomidory pokroić w 1 cm kostkę.
- Obierz cebulę i pokrój w kostkę o połowę mniejszą niż ogórki. Wymieszaj ogórki i pomidory z cebulą.
- Umyj limonki szczoteczką i osusz. Za pomocą drobnej tarki usuń skórkę i wyciśnij sok z limonek. Drobno posiekaj chili, usuwając nasiona i błony, jeśli chcesz, aby salsa nie była zbyt ostra.
- Drobno posiekaj liście kolendry lub mięty, włóż do miski blendera, dodaj chili, sok i skórkę z limonki. Wlać olej i zimną wodę, dodać sól i pieprz. Mieszaj, aż będzie gładka lub pozostaw szorstką, gruboziarnistą konsystencję.
- Wlać mieszaninę ogórków i cebuli z blendera, pozostawić do zaparzenia na 10-15 minut. w lodówce. Na szybki i łatwy obiad podawaj salsę na zimno do mięs, ryb, serów lub samą z chipsami kukurydzianymi.
Technologia wypieku w kopercie z papieru do pieczenia jest uniwersalna. Zamiast łososia sockeye możesz wziąć dowolną inną czerwoną rybę – ale nadal pożądane jest, aby była dzika. Ta ryba nie jest tak jaskrawo ubarwiona jak jej hodowlany odpowiednik, ale mięso jest jędrne, jędrne i ma mnóstwo smaku i aromatu potrzebnego do tego niskokalorycznego dania. Upieczone na pergaminie wszystkie zalety nie wyparowują, a do smażenia nie jest potrzebny olej.
Łosoś sockeye w pergaminie, z cukinią, pomidorami i ziołami
Do przygotowania zdrowego łososia skarpetkowego na 4 porcje potrzebujesz:
- 600–800 g filetu z łososia sockeye lub 1 kg steków
- 1 średnia cukinia (300 g)
- 2 średnie pomidory (300 g)
- 4 gałązki natki pietruszki, bazylii lub estragonu (15–20 g)
- 4 ząbki czosnku (20 g)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Posolić i pieprzyć rybę. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Papier do pieczenia pokrój na kawałki o wymiarach około 30×40 cm.
- Za pomocą noża do obierania pokrój cukinię w cienkie paski. Pomidory pokroić na kawałki, usunąć nasiona i płyn, miąższ pokroić w drobną kostkę
- Usuń łodygi z warzyw i drobno posiekaj liście. Czosnek rozgniatamy, obieramy i siekamy. Czosnek wymieszać z ziołami, lekko doprawić solą i pieprzem i wszystko razem posiekać.
- Połowę masy czosnkowej wymieszać ze wstążkami cukinii, a połowę z kostkami pomidorów.
- Na środku każdego arkusza pergaminu połóż ćwiartkę cukinii, na niej kawałek ryby, a na rybie pomidory z czosnkiem i ziołami.
- Podnieś brzegi pergaminu nad rybą, połącz, zawiń kilka razy, aby było wolne miejsce na uformowanie się pary. Skręć otwarte końce jak opakowanie po cukierku. Piec w piekarniku przez 15 minut. Podawaj to smaczne i zdrowe danie na ciepło w opakowaniu na obiad.
WAŻNY! Ostrożnie otwórz pergaminową kopertę z gorącą rybą – w środku będzie para, nie daj się poparzyć!
Pyszna hiszpańska przystawka z pomidorów i oliwek oraz jajek w koszulce w sosie jogurtowym na łatwy obiad w tygodniu
Jeśli latem masz w domu pyszne, dojrzałe pomidory, pomyśl, że Twój lekki i smaczny obiad jest już w połowie gotowy! Trochę prostego dressingu i garść oliwek (smaczne oliwki zawsze mają pestkę!) – i jesteś jeszcze bliżej świetnego rezultatu. Aby uzyskać absolutnie idealny efekt, przygotuj dressing wcześniej, tak aby suszone oregano mogło odpowiednio nadać swojemu aromatowi zdrowej oliwie z oliwek – co najmniej godzinę przed podaniem, ale maksymalnie 24 godziny przed podaniem.
Pyszna hiszpańska przekąska z pomidorów i oliwek
Do przygotowania niskokalorycznej hiszpańskiej przekąski na 4 porcje potrzebujesz:
- 2–3 gałązki mięty
- 4 duże, bardzo dojrzałe pomidory (600–800 g)
Do tankowania:
- 60 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- 20 ml octu winnego
- 0,5 łyżeczki suszone oregano
- oliwki lub czarne oliwki do serwowania, 5–7 sztuk na porcję
- gruboziarnista sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Do tankowania Do małej miski wlać olej. Czosnek obierz i zetrzyj na drobnej tarce bezpośrednio na oleju.
- Do oliwy z czosnkiem dodać ocet, oregano, małą szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Zamieszać. Pozostaw dressing na chwilę w temperaturze pokojowej.
- Drobno posiekaj natkę pietruszki. Dodać odrobinę soli i jeszcze trochę posiekać.
- Pomidory pokroić w cienkie plasterki, dodać sól i pieprz. Pomidory ułożyć na talerzach lekko nachodząc na siebie, polać naparem, posypać miętą, obok ułożyć oliwki i podawać.
To niesamowite, jak mocno siedzi nam w głowie myśl: na śniadanie jemy tylko jajka. Wcale nie jest jasne, dlaczego obiad jest gorszy? Jajka w koszulce można gotować tradycyjnie lub w filmie, obie opcje zajmą nie więcej niż 4-5 minut. W tym czasie plus kilka minut będziesz miał czas na przygotowanie doskonałego sosu jogurtowego i pikantnego masła. Łatwy, zdrowy i niskokaloryczny obiad gotowy jest w 10 minut!
Jeśli nie lubisz ostrej papryki, zastąp ostrą paprykę dodatkową papryką lub wędzoną. To danie oczywiście wymaga pysznego tostowego chleba. Jeśli jednak zależy Ci na sylwetce, weź kilka plasterków sera o neutralnym smaku, np. Adyghe – to też działa.
Jajka sadzone w sosie jogurtowym
Do przygotowania jajek w koszulce na 4 porcje potrzebujesz:
- 8 dużych jaj CO
- 20–30 g dowolnych warzyw
- Jogurt naturalny gęsty 400 g
- 40 ml oliwy z oliwek
- 20 g masła
- 0,5 łyżeczki papryka
- 0,5 łyżeczki płatki ostrej czerwonej papryki
- gruba sól
- W szerokim rondlu zagotuj wodę na średnim ogniu i dodaj sól. Jajka rozbijamy do misek i wlewamy pojedynczo do wrzącej wody, najpierw łyżką robiąc mały wir, tak aby białka zebrały się wokół żółtka. Gotuj na małym ogniu przez 4 minuty.
- Podczas gdy jajka się gotują, na sos Drobno posiekaj warzywa (miętę, pietruszkę) z solą, wymieszaj z jogurtem i przełóż do misek.
- Do rondla wlać oliwę, dodać masło, paprykę i ostrą paprykę, dodać trochę soli, podgrzewać na średnim ogniu aż zacznie się pienić, zdjąć z ognia.
- Jajka w koszulce łapać łyżką cedzakową, lekko osuszyć na ręcznikach papierowych i polać sosem jogurtowym, dodać odrobinę soli. Posmaruj jajka masłem ziołowym i od razu podawaj na obiad.
RADA: Aby przygotować mięso gotowane, posmaruj środek kawałka folii o wymiarach około 30 x 30 cm masłem i solą. Folię ułożyć w filiżance olejem do góry, ostrożnie rozbić jajko na kawałek folii, unieść końce, przekręcić, usunąć powietrze i zawiązać supeł. W małym rondlu zagotuj wodę na minimalnym ogniu, wbij jajko w folię (i nie bój się niczego), gotuj na najmniejszym ogniu przez 4-5 minut. Następnie ostrożnie przetnij węzeł nożyczkami – a jajko wysunie się z folii na talerz.
Kanapka z szynką indyczą z liśćmi sałaty i gruzińskim pieczonym bakłażanem z pomidorami na łatwy obiad w tygodniu
Lekka kanapka z indykiem, w ogóle bez chleba, a jednocześnie dość sycąca – idealne proste i zdrowe danie zarówno dla odchudzających się, jak i, szczerze mówiąc, dla każdego normalnego człowieka.
Użyteczne
„kanapka” z szynką indyczą w liściach sałaty
Aby przygotować niskokaloryczną „kanapkę” na 4 porcje, potrzebujesz:
- 2 małe ogórki (100–150 g)
- 8 dużych cienkich plastrów szynki z indyka
- 1–2 łyżki. l. pesto z bazylii lub suszonych pomidorów
- 8 dużych liści sałaty (takiej jak rzymska lub sałata)
- 200 g sera twarogowego
- sól
- Ogórki pokroić w cienkie plasterki, lekko ukośnie i lekko posolić.
- Posmaruj 4 plasterki szynki z indyka pesto, połóż ogórki, a następnie kolejny plasterek szynki.
- Wszystkie liście sałaty posmaruj z jednej strony cienką warstwą serka śmietankowego.
- Połóż strukturę szynki na połowie liści na wierzchu sera, przykryj pozostałymi liśćmi sałaty, stroną z serem do dołu i lekko dociśnij. Podawaj to proste i pyszne danie obiadowe od razu.
RADA: Inną opcją podania tego zdrowego i niskokalorycznego dania na obiad jest zwinięcie każdego liścia sałaty w bułkę z jednym kawałkiem szynki. W tym…