7 wspaniałych ciast i ciastek bez pieczenia w piekarniku

7 wspaniałych ciast i ciastek bez pieczenia w piekarniku

7 wspaniałych ciast i ciastek bez pieczenia w piekarniku

Olga Zacharowa 25 września 2023 r4,70 (10)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Zawsze szczególnie miło jest podać do herbaty coś słodkiego, przygotowanego własnoręcznie. Ale czasami nie chcesz spędzać nad tym dużo czasu i kręcić się wokół gorącego piekarnika. Cóż, jest wyjście – możesz gotować bez niego!

7 wspaniałych ciast i ciastek bez pieczenia w piekarniku

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Serniki
  • Sernik na cieście biszkoptowo-migdałowym z polewą truskawkową
  • Sernik jagodowy z piankami w szklankach
  • Ciastko czekoladowe i ciasto orzechowe
  • Ciasta Ziemniaczane
  • Ciasta Naleśnikowe
  • Czekoladowe ciasto naleśnikowe z kremem maślanym
  • Ciasto naleśnikowe gruszkowe z czekoladą
  • Koszyczki z kremem mascarpone

Serniki

Serniki, których nie trzeba piec w piekarniku, to po prostu wybawienie dla początkujących, którzy nie radzą sobie jeszcze z ciastem. Nie ma się co obawiać, że twaróg osiądzie w piekarniku, a spód ciasta przypali się, co często zdarza się w przypadku serników „gotowanych na gorąco”. I nie słuchajcie tych, którzy uważają, że „zimna” wersja sernika jest „fałszywa”: ma takie samo prawo istnieć, jak klasyczna wersja zapiekana. I okazuje się nawet delikatniejszy i pachnący. Najważniejsze, aby dokładnie stwardniał, aby krem ​​stał się gęsty i elastyczny.

Sernik na cieście biszkoptowo-migdałowym z polewą truskawkową

Zamiast migdałów w bazie tego sernika można użyć orzechów laskowych lub włoskich. Wystarczy je usmażyć na suchej patelni i całkowicie ostudzić.

Sernik na zimno na cieście biszkoptowo-migdałowym z polewą truskawkową
Sernik na zimno na cieście biszkoptowo-migdałowym z polewą truskawkową

  • 10 g żelatyny liściastej
  • 60 g miodu
  • 600 g serka śmietankowego
  • 100 g miękkiego masła

Na skórkę:

  • 150 g ciasteczek maślanych typu Yubileiny
  • 100 g prażonych migdałów
  • 120 g schłodzonego masła

Do polewy:

  • 300 g truskawek
  • syrop truskawkowy
  1. Aby przygotować bazę do sernika, połam ciasteczka i włóż je do miski blendera. Dodaj orzechy i zmiel mieszaninę na mąkę. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i miksujemy na gładką masę.
  2. Formę żaroodporną o średnicy 24 cm wyłóż folią spożywczą. Krawędzie folii powinny zwisać. Rozłóż masę i równomiernie zagniataj rękoma, tak aby powstała równa warstwa o wysokości boków 1 cm. Formę włóż do lodówki na 1 godzinę.
  3. Aby przygotować nadzienie twarogowe, namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 10 minut. Podgrzej miód, nie doprowadzając go do wrzenia. Odciśnij żelatynę i dodaj do miodu, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia. Kontynuuj mieszanie, aż żelatyna się rozpuści.
  4. Miękkie masło, miód i żelatynę wymieszać z twarogiem. Zmiksuj blenderem zanurzeniowym na gładką masę. Rozłóż mieszaninę serów na spodzie sernika z ciasteczkami na patelni i wygładź wierzch. Wstawić do lodówki na 6–8 godzin.
  5. Odkrywamy patelnię i przekładamy sernik na talerz, zdejmując folię. Posmaruj wierzch syropem i dodaj jagody. Skropić pozostałym syropem i podawać.

Sernik jagodowy z piankami w szklankach

To oczywiście tylko niewielka nuta motywu sernika, ale każdemu po prostu podoba się ta lekkość! Spektakularna prezentacja, ciekawe połączenia – deser nie pozostawi nikogo obojętnym.

Sernik jagodowy z piankami w szklankach
Sernik jagodowy z piankami w szklankach

  • 60 g płatków kokosowych
  • 250 ml śmietanki 35% tłuszczu
  • 250 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 40 g cukru
  • 450 g truskawek
  • 200 g wiśni lub wiśni bez pestek
  • 140 g borówek
  • 100 g jeżyn
  • 100 g malin
  • 100 g mini pianek marshmallow
  1. Smażyć płatki kokosowe na suchej patelni na złoty kolor, 2–3 minuty. Przełożyć na talerz i całkowicie ostudzić. Używając miksera, ubij śmietankę na sztywną pianę.
  2. Ubij serek śmietankowy i cukier, aż masa będzie puszysta i puszysta. Następnie dodać kokos i bitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
  3. Truskawki pokroić na 4 części, wiśnie na pół. Delikatnie wymieszaj wszystkie jagody w dużej misce.
  4. Przygotowane składniki włożyć do dużych szklanek, układając na przemian warstwy: jagody, pianki, śmietanę i ponownie jagody. Podawaj natychmiast.

Ciastko czekoladowe i ciasto orzechowe

To kolejne bardzo udane wykorzystanie najprostszych gotowych ciasteczek i zarazem parafraza na temat kiełbaski czekoladowej, którą wielu dobrze pamięta z dzieciństwa. Ciasto przygotowuje się w zaledwie 15 minut (nie licząc czasu chłodzenia w lodówce) i nie wymaga pieczenia w piekarniku. Ciasto jest nie tylko bardzo smaczne i chrupiące, ale i mega czekoladowe. Przepis od naszego użytkownika Fatima Karajewa.

W razie potrzeby do „ciasta” można dodać rodzynki, owoce kandyzowane, skórkę pomarańczową lub drobno posiekaną marmoladę. Wszystkie dodatki wprowadzane są wraz z ciasteczkami. Tort można też udekorować na różne sposoby, na przykład jagodami lub kawałkami owoców, zanurzając je najpierw np. w roztopionej białej czekoladzie.

Ciastko czekoladowe i ciasto orzechowe
Ciastko czekoladowe i ciasto orzechowe

  • 250 ciastek maślanych plus do dekoracji
  • 100 g prażonych orzechów laskowych plus do dekoracji
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 80 g gorzkiej czekolady plus 100 do posmarowania
  • 120 g miękkiego masła
  • 70 ml śmietany o zawartości tłuszczu od 30% plus 20 ml do glazury
  • 4 łyżki l. masło orzechowe
  • rafinowany olej roślinny na pleśń
  • sól morska
  1. Odporną na ciepło tortownicę o średnicy 16-20 cm wyłóż folią spożywczą. Nasmaruj go olejem roślinnym.
  2. Ciasteczka połamać na małe kawałki jednakowej wielkości. Wymieszaj z orzechami laskowymi, rozdrobnionymi w blenderze na średnią okruchy.
  3. Aby przygotować ganache, rozpuść drobno posiekaną czekoladę na podwójnym ogniu. Na samym końcu dodać masło, śmietanę i masło orzechowe, wymieszać na gładką masę i zdjąć z ognia. Dodaj trochę soli.
  4. Do przygotowanej masy dodajemy ciasteczka i mieszamy na gładką masę. Przełóż masę czekoladową do formy. Używając lekkiego nacisku, rozprowadź go równomiernie. Schłodzić w lodówce, 1 godzinę.
  5. Aby przygotować lukier, rozpuść ciemną czekoladę na podwójnym ogniu. Dodać śmietanę, wymieszać i natychmiast zdjąć z ognia.
  6. Wyjmij ciasto. Wyjąć z formy, zdjąć folię i położyć na metalowej kratce. Pokryj glazurą. Udekorować kawałkami ciastek i orzechami, lekko wciskając je w lukier. Pozostawić na 10-15 minut i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Przed podaniem wyjąć z lodówki.

Ciasta Ziemniaczane

Przepis na popularne ciasto pojawił się pod koniec XIX wieku jako sposób na wykorzystanie resztek produkcji cukierniczej, a właściwie ciastek. W czasach sowieckich stał się bardzo popularny ze względu na dostępność składników w dobie niedoborów. „Ziemniaki” przygotowywano w restauracjach i zakładach cukierniczych, ale najsmaczniejsze były oczywiście domowe ciasta.

To jeden z rodzinnych przepisów z tamtego czasu – końca lat 70-tych ubiegłego wieku. Jeśli Twoje „Ziemniaki” będą zjadane przez dzieci, podziel wcześniej ciasto na pół: do jednej części dodaj cały rum, a do drugiej syrop owocowy lub migdałowy. Następnie uformuj ciasta i włóż je do lodówki. Najważniejsze, żeby tego później nie pomylić.

Ciasto „Ziemniaczane” według przepisu z czasów ZSRR
Ciasto „Ziemniaczane” według przepisu z czasów ZSRR

  • 100 g masła
  • 5 łyżek l. kakao plus do panierowania ciast
  • 200 g cukru
  • 250ml mleka
  • 30 g prażonych orzechów laskowych
  • 100 g suszonego białego chleba
  • 200 g krakersów waniliowych
  • 50 ml rumu lub koniaku
  • sól
  • krem maślany i/lub orzechy do dekoracji
  1. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. W rondlu o grubym dnie wymieszaj kakao, cukier, sól i 250 ml mleka. Doprowadzić do wrzenia i delikatnie mieszając, gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Zdejmij patelnię z ognia. Ochłodzić zawartość do temperatury pokojowej, mieszając od czasu do czasu, aby zapobiec tworzeniu się filmu na powierzchni.
  2. Orzechy zmiel w misie blendera. Suszony chleb i krakersy waniliowe połamać na małe kawałki i zmielić w blenderze na drobne okruszki. Jeśli to konieczne, rozdrobnij mieszaninę dalej tłuczkiem.
  3. Za pomocą miksera ubić masło na puszystą, lekką masę. Kontynuując ubijanie, cienkim strumieniem wlewaj z patelni syrop czekoladowy.
  4. Zmniejsz prędkość miksera do minimum i do śmietanki w kilku porcjach dodaj mieszankę bułki tartej i zmielonych orzechów. Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Wlać rum i wymieszać. Przykryj patelnię folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin.
  5. Wilgotnymi rękami uformuj mieszaninę w cylindry lub kulki. Obtocz je w kakao. Udekorować kremem i/lub orzechami.

Ciasta Naleśnikowe

To kolejna kolekcja ciast bez pieczenia, które powstają z cienkich naleśników lub naleśników. Naleśniki można upiec wcześniej lub kupić gotowe.

Czekoladowe ciasto naleśnikowe z kremem maślanym

To wspaniałe ciasto od jednego z naszych autorów – utalentowana kudinara Olga Stikhareva. Przygotowała czekoladowe naleśniki i miała rację, bo ciasto wygląda naprawdę imponująco. Jeśli nie znacie jego sekretu, długo będziecie się zastanawiać, jak autorowi udało się upiec tak cienkie ciasta.

Czekoladowe ciasto naleśnikowe z kremem maślanym
Czekoladowe ciasto naleśnikowe z kremem maślanym

  • świeże jagody do dekoracji
  • Na naleśniki:
  • 200 ml kefiru
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 60 g cukru
  • 300 g mąki premium
  • 1,5 łyżki. l. kakao w proszku bez cukru
  • 300 g wody pitnej
  • 3 łyżki l. olej roślinny plus do smażenia
  • sól

Do kremu:

  • 400 ml śmietanki 33% tłuszczu
  • 400 g serka śmietankowego typu mascarpone
  • 250 g skondensowanego mleka

Na ganache:

  • 60 g śmietanki 33% tłuszczu
  • 10 g masła
  • 40 g gorzkiej czekolady
  1. W przypadku naleśników lekko podgrzej mieszaninę kefiru i mleka. Jajka ubić z cukrem, aż będą białe i puszyste. Wymieszaj mieszaninę jajek i mleka. Dodać mąkę i kakao, wymieszać na gładką masę. Nie powinno być żadnych grudek! Pozostaw na 15 minut. w temperaturze pokojowej.
  2. Do mieszanki jajeczno-mlecznej dodać wrzącą wodę i wymieszać. Wlać olej roślinny, dodać sól i mieszać, aż będzie gładka. Nie powinno być żadnych plam oleju.
  3. Smażyć naleśniki na patelni o średnicy około 21 cm. Powinno wyjść 24 naleśniki. Aby ciasto było równe, naleśniki należy pokroić np. za pomocą koła cukierniczego o średnicy 18 cm.
  4. Aby przygotować krem, ubijaj śmietanę, aż będzie puszysta. Wymieszaj ser ze skondensowanym mlekiem, aż będzie gładki. Połączyć masę śmietanowo-serową, wymieszać.
  5. Do złożenia ciasta najlepiej użyć pierścienia cukierniczego. Należy go okleić taśmą acetatową. Każdy naleśnik smarujemy cienką i równą warstwą kremu (około 50-60 g), z wyjątkiem ostatniego – na samą górę ciasta. I włóż go do pierścienia. Złożone ciasto włóż do lodówki na 4-8 godzin.
  6. Aby przygotować ganache, podgrzej śmietanę i masło na kuchence, nie doprowadzając do wrzenia, a jedynie rozpuść masło. Dodać czekoladę, pokroić na równe kawałki, wymieszać i natychmiast zdjąć z ognia. Mieszaj ganache, aż czekolada się rozpuści. Powstałą masę czekoladową wylać na ciasto. Włóż ponownie do lodówki na 1 godzinę.
  7. Ostrożnie przesuń nóż wzdłuż ścianek pierścienia. Zdejmij pierścień i usuń taśmę. Udekoruj ciasto według własnego uznania, na przykład świeżymi jagodami.

Ciasto naleśnikowe gruszkowe z czekoladą

Również ciasto naleśnikowe i również z czekoladą, ale od innego naszego stałego autora – Auriki.

Ciasto naleśnikowe gruszkowe z czekoladą

  • 100 g prażonych orzechów laskowych
  • 500 ml śmietanki o zawartości tłuszczu od 30%
  • 170 g cukru
  • nasiona z połowy laski wanilii
  • 160 g gorzkiej czekolady (z 65% ziaren kakaowych) plus do dekoracji
  • 3 średnie gruszki, lepsza konferencja plus do dekoracji
  • 1-2 łyżki. l. sok z cytryny
  • 20-22 cienkie placki pszenne o średnicy 20-22 cm.
  1. Niezbyt głęboką, średnio dużą szklaną miskę (o średnicy około 22 cm) wyłóż folią spożywczą, tak aby jej brzegi zwisały.
  2. Orzechy laskowe zmiel w blenderze na drobny okruch. Mikser…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja