7 przepisów na super serniki śniadaniowe i jak zrobić z nich sałatkę, zapiekankę i burgera

7 przepisów na super serniki śniadaniowe i jak zrobić z nich sałatkę, zapiekankę i burgera

7 przepisów na super serniki śniadaniowe i jak zrobić z nich sałatkę, zapiekankę i burgera

Olga Zacharowa 24 października 2023 r4,82 (11)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Nie ma nic bardziej skomplikowanego niż proste i codzienne dania. W szczególności serniki. Aby dowiedzieć się, jak zrobić niesamowite serniki na śniadanie, oferujemy sprawdzony podstawowy przepis i nasze pomysły na przekształcenie serników w zapiekankę, sałatkę, a nawet burgera.

7 przepisów na super serniki śniadaniowe i jak zrobić z nich sałatkę, zapiekankę i burgera7 przepisów na super serniki śniadaniowe i jak zrobić z nich sałatkę, zapiekankę i burgera7 przepisów na super serniki śniadaniowe i jak zrobić z nich sałatkę, zapiekankę i burgera7 przepisów na super serniki śniadaniowe i jak zrobić z nich sałatkę, zapiekankę i burgera

Treść:

  • Klasyczny przepis na sernik krok po kroku
  • Serniki waniliowe
  • Serniki zapiekane ze śmietaną
  • Serniki na zimno z krówką czekoladową
  • Serniki z mąką orkiszową
  • Sałatka z sernikami, pieczarkami i jajkami
  • Obiecany bonus

Klasyczny przepis na sernik krok po kroku

Aby serniki przygotować bez konieczności dodawania zbyt dużej ilości mąki czy kaszy manny, należy odpowiednio wycisnąć twarożek pod prasą. Musi być całkowicie suche. A następnie krok po kroku przygotuj klasyczne serniki.

Serniki klasyczne

Serniki waniliowe

Pachnące waniliowe naleśniki z twarogiem to jedno z ulubionych dań śniadaniowych wielu dzieci. Podoba im się, że serniki mają inny smak w zależności od tego, czym je pokryjesz – kwaśną śmietaną, skondensowanym mlekiem, różnymi rodzajami dżemów. Dzieci uwielbiają różnorodność!

Serniki waniliowe

Serniki zapiekane ze śmietaną

Zwykłym sernikom zawsze można „ulepszyć”, polewając je śmietaną i wkładając na chwilę do piekarnika. I dostajemy nowe danie: serniki zapiekane ze śmietaną.

Serniki zapiekane ze śmietaną

Serniki na zimno z krówką czekoladową

Jak pokazuje praktyka, ciepłe serniki niekoniecznie są smaczne i apetyczne. Można je również jeść na zimno z krówkami czekoladowymi. Okazuje się, że jest to coś w rodzaju słodkiego burgera.

Serniki na zimno z krówką czekoladową

Serniki z mąką orkiszową

Orkisz nazywany jest często „wielką pszenicą”, ponieważ to z niego wyhodowano niemal wszystkie współczesne odmiany pszenicy. Okazało się, że jest to produkt znacznie mniej alergizujący niż jego następca. To zbawienie dla osób nietolerujących glutenu. Zjedz pyszne serniki z mąki orkiszowej i zapomnij o alergiach.

Serniki z mąką orkiszową

Sałatka z sernikami, pieczarkami i jajkami

Jeśli myślisz, że serniki to tylko słodka potrawa na śniadanie lub podwieczorek, odradzimy Ci to. Serniki stanowią wspaniałą sałatkę. Na śniadanie, podwieczorek, lunch i kolację.

Sałatka z sernikami, pieczarkami i jajkami

Obiecany bonus: serniki z kremem

Te serniki z kremem pochodzą z Mark Statsenko, szef kuchni restauracji Funny Cabanydzięki efektownej prezentacji przeszli już z kategorii „dania śniadaniowe” do kategorii „desery”. Można śmiało zapraszać do nich gości.

Serniki z kremem

Jak zrobić dobry sernik? Żeby nie było gumowe i nie rozpadało się? Oto nasza zalecana klasyczna proporcja:

600 gramów twarogu, 3 łyżki. l. kasza manna, 1 duże jajko, 2-3 łyżki. l. cukier, naturalne dodatki (rodzynki, posiekane suszone owoce, starte jabłko) plus nie więcej niż 1 garść mąki do panierowania i olej roślinny do smażenia.

Twarożek powinien być smaczny, ale wytrawny. To jest ważne. Jeśli twaróg jest mokry, zawiń go w gazę, powieś nad zlewem i zostaw na noc.

Doświadczenie pokazuje, że kolejność gotowania powinna być następująca: ubić jajko z cukrem za pomocą miksera lub trzepaczki, wymieszać twaróg z semoliną rękami, dodać dodatki do twarogu, jeśli są używane. Następnie do masy jajecznej dodać połowę masy twarogowej, wymieszać, dodać resztę masy twarogowej i ponownie wymieszać. Pozostawić pod folią spożywczą na 15-20 minut. Formujemy serniki i układamy je na talerzu. Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę oleju. Obtocz serniki w mące i od razu włóż je na patelnię. Smażyć, aż będzie chrupiąca. Sernik jest dobrze wysmażony, jeśli można go obrócić bez większego wysiłku.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #twarożek #jak gotować #śniadania #sernikiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Olesia (gość)

10 maja 2020 r

Dziękuję Gastronomowi za świeże pomysły i zbilansowane przepisy, ale ten „obiecany” wymaga korekty.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja