7 przepisów, które sprawią, że pokochasz koper włoski

7 przepisów, które sprawią, że pokochasz koper włoski

Jego zielone liście wyglądają jak koperek, a bulwa wygląda jak cebula, ale sam w sobie jest wspaniałym koprem włoskim. Do niedawna było to warzywo niespotykane, obecnie można je kupić w wielu supermarketach. Ma wyraźny anyżowy zapach i chrupiący, soczysty miąższ. Jadalne jest wszystko w koprze włoskim – główka, łodyga, liście i nasiona. Przygotujmy z nim 7 doskonałych dań na każdy dzień. Zróbmy to szybko, z wdziękiem i przyjemnością.

Koper włoski i jabłka tworzą sałatkę

Sałatka z jabłkami i koprem stworzona jest z myślą o miłośnikach chrupiących i soczystych składników sałatek o wyrazistym, zapadającym w pamięć smaku. Zarówno za jedno, jak i za drugie odpowiadają tutaj jabłka i koper włoski.

Sałatka z jabłkami i koprem włoskim

Koper włoski, dynia plus grejpfrut – wesoła i świeża przekąska

Dość nietypowe połączenie: kopru włoskiego, dyni i grejpfruta, ale bardzo harmonijne (przepis znajdziesz tutaj). Tutaj koper odpowiada za świeżość i pikantność, grejpfrut za soczystość i lekką kwaskowatość, a dynia za słodki smak.

Koper włoski, grejpfrut i dynia z solą morską

Biała fasola i koper włoski są podstawą pożywnej i aromatycznej zupy

Zupa fasolowa z żeberkami lub kiełbaskami to znane połączenie, ale w naszym przypadku w grę wchodzi także koper włoski. Po co? Świetnie chrupie i dodaje zupie świeżej, pikantnej nuty. Wypróbuj i daj nam znać o swoich wrażeniach. Przepis tutaj.

Zupa z białej fasoli i kopru włoskiego

Koper włoski, buraki i rodzynki – połączenie z efektem wow

Jakieś niezwykłe tańce z tamburynami, to nie przepis, powiadasz. A my odpowiemy: tak, to niezwykłe i nieco wykraczające poza zwykłe cięcie i miksowanie, ale spróbuj. Tak naprawdę wszystkie składniki są dostępne i znajome, jednak herbatę w torebce wykorzystuje się nie tylko zgodnie z jej przeznaczeniem. Poszerzamy nasze kulinarne horyzonty.

Buraki pieczone z koprem włoskim i rodzynkami

Ciasto bez drożdży, kapusta plus nasiona fechel czyni cud

Ale otwarte ciasto z ciasta bez drożdży z kapustą nie jest proste, ale cudowne. Jest chudy, więc nadaje się dla każdego, a nadzienie z kapusty dodatkowo aromatyzowane jest nasionami kopru włoskiego. Dzięki nim kapusta nabiera zupełnie innego smaku – bogatszego i bardziej eleganckiego.

Ciasto wielkopostne z kapustą i koprem włoskim

Koper włoski, nadzienie jajeczne, szynka z serem – gorące na każdy dzień

Zapiekanki mogą być warzywne, mogą też być warzywne z mięsem lub drobiem – uważamy, że przypadną do gustu całej rodzinie. Lepiej przygotować je bezpośrednio przed podaniem i postawić na stole gorące w żaroodpornym pojemniku. Dla wygody można je upiec w małych foremkach – w zależności od ilości zjadaczy. Przepis na zapiekankę z szynką i koprem znajdziesz tutaj.

Koper genewski z szynką

Wieprzowina, czosnek i koper włoski – fajne trio na weekendowy lunch

Mięso zapiekane z cebulą to dość znajome połączenie. Zamiast cebuli użyliśmy kopru włoskiego i byliśmy bardzo zadowoleni z wyniku naszego eksperymentu. Danie (przepis tutaj) wyszło aromatyczne i pikantne.

Wieprzowina z koprem włoskim i czosnkiem

Młode zielone liście kopru włoskiego wykorzystuje się do sałatek, dolna część łodygi – główka – jest powszechnie stosowana jako warzywo, a w kuchni śródziemnomorskiej w naszym kraju prawie tak samo często jak cebula: łodygi kopru włoskiego blanszuje się i podaje jako dodatek, marynuje się także do wykorzystania w przyszłości, a buliony wzbogaca się korzeniami, a drobne, podłużne pestki są na ogół uniwersalną i szeroko poszukiwaną przyprawą.

Z wyglądu każde ziarno kopru przypomina kminek lub kminek. Jednak smak kopru włoskiego jest zupełnie inny. Świeży, słodkawy, koperkowo-anyżowy, przyjemny w posmaku, jest dość uniwersalny, ale szczególnie dobrze komponuje się z napojami i rybami.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #koper włoski #jak gotować #Olga ZakharovaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja