7 prostych i pięknych deserów jako prezent dla uroczych pań

7 prostych i pięknych deserów jako prezent dla uroczych pań

7 prostych i pięknych deserów jako prezent dla uroczych pań

Ludmiła Salnikowa 08 marca 2024 r

Specjalnie dla mężczyzn w każdym wieku, którzy są gotowi eksperymentować w kuchni dla dobra swoich ukochanych kobiet, zebraliśmy 7 przepisów na proste, ale bardzo efektowne desery. Każdy z łatwością sobie z nimi poradzi.

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jak zrobić leniwe ciasta
  • Jak zrobić coś prostego z czegoś złożonego
  • Najszybszy deser
  • Słodkie dekoracje
  • Proste tiramisu
  • Split bananowy z jogurtem i dżemem
  • Babeczka czekoladowa w kuchence mikrofalowej
  • Deser „Eton Mess”
  • Super szybkie ciasto ze skondensowanym mlekiem i jagodami
  • Ciasto czekoladowe bez pieczenia
  • Mrożona kruszonka jagodowa

8 marca każda kobieta ma prawo zostać królową. I honorowy obowiązek mężczyzn dawaj jej prezenty i spełniaj jej zachcianki. Obowiązkowy bukiet róż lub pocztówka podpisana w szkole, to oczywiście dobrze. Ale jest mało prawdopodobne, że zostanie zapamiętany na długo. Ale deser przygotowany przez wiernych rycerzy i paziów, prezent jest o wiele bardziej oryginalny i wykonany od serca. Nie musisz decydować się na wielowarstwowe ciasto, którego przygotowanie zajmie Ci cały dzień. Nie mniej zachwycą Cię deser ze świeżych owoców i jagód w chmurze bitej śmietany lub proste gorące ciasto jagodowe z gałką lodów.

Jak zrobić leniwe ciasta

Leniwe ciasteczka (zdjęcie: Shutterstock)
Leniwe ciasteczka (zdjęcie: Shutterstock)

Nie masz w ogóle czasu lub nadal boisz się iść do piekarnika? można kupić gotowe ciasta w supermarkecie, namoczyć je np. w słodkiej kawie, posmarować serkiem śmietankowym, swobodnie zetrzeć na wierzch kawałki czekolady i voila wszystko jest gotowe! Ciasta bez pieczenia prawdziwy ratunek dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z gotowaniem. Każdy w dzieciństwie robił „kiełbasę czekoladową”. Polega to na zmieszaniu chrupiących ciasteczek połamanych na kawałki z roztopioną czekoladą. Skórka domowego ciasta nie jest już bardziej skomplikowana: jako bazę stosuje się te same ciasteczka, a łącznikiem jest czekolada, mleko skondensowane lub miękkie masło. Wszystko to należy zagęścić w formie i wysłać do lodówki. zamrażać. Jeśli weźmiesz francuskie „uszy”, ciasta również okażą się puszyste, jak w dobrym domowym „Napoleonie”. A teraz masz solidną podstawę do wszelkich słodkich fantazji. Wystarczy po prostu położyć jagody na takim domowym cieście i zalać je kwaśną śmietaną wymieszaną z żelatyną lub po prostu ubitą z cukrem, i deser niczym z modnej cukierni na Twoim świątecznym stole.

Jak zrobić coś prostego z czegoś złożonego

Kolejną sztuczką, którą zastosowaliśmy w tej kolekcji, jest możesz ostrożnie usunąć najbardziej złożone elementy z klasycznych przepisów: w większości przypadków potrawy nie stracą smaku, ale będą wymagały znacznie mniej wysiłku. Jeśli Twoja dusza wymaga wyczynu i decydujesz się na samodzielne przygotowanie kremu, ale boisz się skomplikowanych technologii, spróbuj na przykład tiramisu, zastępując trudny krem ​​na żółtkach ubitymi białkami deser okaże się bardzo delikatny i mniej tłusty, a panie często liczą kalorie.

Najszybszy deser

Drobiazgi (zdjęcie: Shutterstock)
Drobiazgi (zdjęcie: Shutterstock)

Wreszcie istnieje cała klasa deserów, które wydają się być wymyślone specjalnie na spontaniczne prezenty. To są drobnostki desery w przezroczystych kubkach, w których skład wchodzi wszystko gotowe, zakupione losowo połamany biszkopt, minibeza, kawałki pianki lub pianki i są gotowe w ciągu kilku minut. Tutaj ogniwem łączącym może być masło, twaróg lub krem ​​​​(wybierz ten, który odpowiada Twoim kwalifikacjom lub weź gotowy); impregnacja alkoholem lub kawą również nie zaszkodzi, aby wszystko połączyć. Wybraliśmy jeden z najprostszych z rodziny drobiazgów tradycyjny deser „Eton Mess”.

Słodkie dekoracje

Wreszcie wady i nierówności z pierwszego doświadczenia można łatwo zamaskować udanym wystrojem. Przydadzą się koraliki cukrowe, drażetki, serca i inne posypki cukiernicze (sprzedawane są w wyspecjalizowanych sklepach cukierniczych i na targowiskach). Ale jeśli się tym nie zajmiesz, oto najprostszy sposób na udekorowanie ciasta: wymyśl gratulacyjny napis lub „obrazek” serce lub kwiatek, wytnij szablon z grubego papieru, nałóż go na wypoziomowaną powierzchnię deseru i posyp kakao lub cukrem pudrem przez drobne sitko. Usuwasz szablon, ale napis pozostaje.

Przepisy

Proste tiramisu

Jeśli przygotujesz tiramisu według wszystkich zasad, najpierw będziesz musiał zrobić kremowy sabayon, czyli żółtka zmiksować w kąpieli wodnej na gładki mus, ostudzić na lodzie, a następnie połączyć je z mascarpone, starając się nie stracić lekkość… Na tym etapie początkujący w cukiernictwie zazwyczaj rezygnują z rąk i szukają prostszego deseru. Ale tutaj jest zupełnie inaczej: ani kąpieli, ani lodu! To prawda, że ​​u200bu200bbędziesz musiał dokładnie ubić białka, ale jeśli masz mikser, jest to tak proste, jak obieranie gruszek.

Proste tiramisu (zdjęcie: Shutterstock)
Proste tiramisu (zdjęcie: Shutterstock)

Do przygotowania deseru na 2 porcje potrzebne będą:

  • woda pitna – 150 ml
  • kawa mielona – 2 łyżki. l.
  • likier amaretto – 2 łyżki. l.
  • jajka – 2 szt.
  • cukier puder – 100 g
  • mascarpone – 200 g
  • ciasteczka biszkoptowe – 100 g
  • kakao w proszku – 2 łyżki. l.

1. Przygotuj kawę, w której namoczysz ciasteczka. Do Turka wlej kawę i zalej wodą. Doprowadzić prawie do wrzenia na małym ogniu, zdjąć z ognia.

2. Pozostaw kawę na 5 minut, następnie przecedź przez 3 warstwy gazy. Dodaj 1 łyżkę. l. likier i wymieszać.

3. Przygotuj krem. Żółtka oddzielić od białek, ubić mikserem z cukrem pudrem i pozostałym likierem, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Stopniowo, nie przerywając ubijania, porcjami dodawaj całe mascarpone.

4. Ubij białka w osobnym pojemniku, aż utworzą mocne szczyty. Połączyć z wcześniej przygotowaną mascarpone. Ubijaj szybko mikserem. Krem na proste tiramisu jest gotowy.

5. Przygotuj szerokie szklanki lub miski, w których będziesz podawać deser, do szerokiej miski wlej kawę. Zanurzaj ciasteczka w kawie, szybko je wyjmuj, aby miały czas namoczyć, ale nie rozmokły, a następnie włóż ciasteczka do szklanki w jednej warstwie.

6. Naprzemiennie układaj warstwy ciastek i kremu, wypełniając szklanki.

7. Wierzchnią warstwę tiramisu posypać kakao przez drobne sito.

8. Szklanki przykryj folią spożywczą i włóż deser do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby nasiąkł i warstwy połączyły się w jedną.

9. Podawać do herbaty, kawy lub lampki wina.

Przy okazji

Nie zniechęcaj się stwierdzeniem „ubijaj białka, aż powstanie sztywna piana”. Tak naprawdę nie ma tu nic skomplikowanego: ważne jest, aby jak najdokładniej oddzielić białko od żółtka i wytrzeć misę miksera, aby nie pozostała na niej ani kropla tłuszczu. Twarde szczyty ten stan białka, kiedy dobrze przylega do krawędzi.

Uwaga dla gospodyni

Nie znalazłeś w sklepie mascarpone? Weź bardzo gęstą, tłustą, niekwaśną śmietanę lub miękki, tłusty twarożek. Całkiem dopuszczalne jest zastąpienie likieru amaretto dobrym wzmocnionym winem.

Babeczka czekoladowa w kuchence mikrofalowej

Masz ochotę na puszyste ciasto, po które nie musisz nawet podchodzić do pieca? Przepis jest przed tobą. Niezwykła delikatność, solidna czekolada i wyjątkowa, puszysta konsystencja!

Babeczka czekoladowa w kuchence mikrofalowej (zdjęcie: Shutterstock)
Babeczka czekoladowa w kuchence mikrofalowej (zdjęcie: Shutterstock)

Do przygotowania deseru na 2 porcje potrzebne będą:

  • mąka – 240 g
  • cukier – 160 g
  • mleko – 100 ml
  • masło – 100 g
  • kakao w proszku – 80 g
  • proszek do pieczenia – 4 g
  • jajko – 2 szt.
  • olej roślinny do smarowania formy
  • mleczna czekolada i kolorowa posypka do dekoracji

1. Przygotuj kubki, w których będziesz piec ciasto czekoladowe w kuchence mikrofalowej. Nasmaruj je olejem roślinnym od wewnątrz. Można użyć pędzelka silikonowego lub kawałka woskowanego papieru.

2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do miski. Dodać do niej cukier i kakao i wymieszać suche składniki łyżką, aż zostaną równomiernie rozłożone.

3. Czysty? Cienkim strumieniem wlewamy mleko, dokładnie mieszając łyżką lub widelcem. Rozbij wszystkie grudki. Następnie dodaj jajko i ponownie wymieszaj, aż masa będzie gładka.

4. Masło pokroić na małe kawałki do miski, przykryć pokrywką i rozpuścić w kuchence mikrofalowej.

5. Masło lekko ostudzić, a następnie wlać do ciasta, dokładnie mieszając łyżką. W rezultacie powinna powstać dość gęsta, ale jednocześnie płynna, jednorodna masa.

6. Włóż kubki do kuchenki mikrofalowej i upiecz czekoladowe babeczki 35 minut. Czas gotowania zależy od mocy Twojej kuchenki mikrofalowej. Ciasto dobrze wyrośnie.

7. Rozpuść czekoladę w gorącej kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, polej nią babeczkę, udekoruj kolorową posypką i podawaj na ciepło z filiżanką kawy.

Uwaga dla gospodyni

To samo ciasto można zrobić z białą czekoladą lub marmurkowe, biorąc równe części mlecznej i ciemnej czekolady i mieszając je widelcem, aż pozostaną ciemne i jasne paski.

Przy okazji

Ciasto można podawać bezpośrednio w kubku lub gdy lekko ostygnie, ostrożnie odwrócić kubki na talerzyk deserowy i wyjąć ciasto (jeśli trudno jest je wyjąć, można owinąć kubek w zimny ręcznik ze względu na dużą różnicę temperatur wszystko pójdzie szybciej), a dopiero potem polej czekoladą i udekoruj.

Split bananowy z jogurtem i dżemem

Tak jest w przypadku, gdy prostota jest bliska geniuszu. Chociaż zazwyczaj w tym amerykańskim deserze banan jest albo grillowany, albo polewany aromatycznym alkoholem i podpalany. Ale możesz obejść się bez tego kłopotu, a deser okaże się jeszcze bardziej owocowy i lekki. Orzechy, jogurt i jagody wyglądają bardzo elegancko na talerzu.

Split bananowy z jogurtem i dżemem (zdjęcie: Shutterstock)
Split bananowy z jogurtem i dżemem (zdjęcie: Shutterstock)

Do przygotowania deseru na 1 porcję potrzebne będą:

  • banany – 1 szt.
  • gęsty jogurt lub miękki twarożek – 130 g
  • dżem – 2 łyżki. l.
  • prażone migdały lub orzechy laskowe – 3 łyżki. l.
  • świeże jagody do smaku

1. Obierz banana i przekrój go wzdłuż na pół. Umieść połówki bananów w płytkiej misce.

2. Nabierz jogurtu lub twarożku łyżką do lodów i połóż ją na bananie.

3. Lekko podgrzej dżem (10 sekund w kuchence mikrofalowej) i polej nim jogurt. Orzechy siekamy i posypujemy danie.

4. Udekoruj jagodami i podawaj.

Przy okazji

Spróbuj zrobić ten sam deser z solonymi orzeszkami ziemnymi smak stanie się jeszcze ciekawszy: w połączeniu z dżemem będzie miał nutę solonego karmelu.

Uwaga dla gospodyni

Jogurt można zastąpić lodami lub bitą śmietaną, a jeśli nie masz specjalnej okrągłej łyżki, za pomocą której można uformować kulki, użyj zwykłej łyżki i tę kremową część deseru ułóż na talerzu w kształcie quenelle.

Deser „Eton Mess”

Przepis ten, według legendy, został wynaleziony w Eton College w Anglii, dlatego nazywany jest „zacieru Eton” lub „zamieszanie Eton”. W życiu studenckim generalnie nie ma miejsca na niepotrzebne kłopoty, więc ten miszmasz przygotowany jest w sposób jak najbardziej spontaniczny wszystko, co słodkie, wrzuca się do miski. Wygląda malowniczo i okazuje się smakowite. Nic dziwnego, że Eton Mess przeniósł się z kampusów do modnych restauracji. Najlepsze jest to, że nie musisz w ogóle nic gotować. wystarczy kupić owoce, jagody, orzechy, różne słodycze typu beza czy bułka biszkoptowa, a z tych klocków w pół godziny można „zbudować” deser.

Deser Eton Mess (zdjęcie: Shutterstock)
Deser Eton Mess (zdjęcie: Shutterstock)

Do przygotowania deseru na 4 porcje potrzebne będą:

  • Bułka biszkoptowa z konfiturą – 1 szt.
  • śmietana o zawartości tłuszczu 33–35% – 300 ml
  • Jogurt grecki – 200 g
  • truskawki – 300 g
  • nektarynki – 2 szt.
  • gotowe bezy – 4 sztuki
  • cukier puder – 70 g
  • cukier – 50…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja