7 niezwykłych sposobów jedzenia arbuza, ciekawe połączenia
Olga Dyakonova 31 sierpnia 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Sezon na arbuzy w pełni i możesz mieć już dość jedzenia go w tradycyjny sposób. Na szczęście arbuz ma uniwersalny smak i można go dostosować do różnych potraw. Opowiadamy o 7 najciekawszych połączeniach z arbuzem.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Kokos + curry
- Pikantna salsa
- Łosoś + awokado
- Świeże ryby i owoce morza
- Pieprz + sól, limonka i chili
- Ogórek + feta i mięta
- Miód + pistacje
Kokos + curry
Słodycze dobrze komponują się ze słonymi i pikantnymi, a także tłustymi potrawami. Dlatego do kawałków arbuza warto dodać kokos i sos lub suszoną przyprawę curry.
Do maczania arbuza można także przygotować sos curry. Aby to zrobić, na patelni podsmaż trochę czosnku i rozcieńcz pastę curry wodą. Dodać pełnotłuste mleko kokosowe i podgrzewać, aż sos zgęstnieje.
Podawać w małym pojemniku. Arbuza drobno pokrój i zanurz kawałki w sosie curry. Możesz to zrobić za pomocą krajalnicy do frytek, co jest jednym z najnowszych trendów na TikTok.
Pikantna salsa
Ten sos jest idealny do tacos.
Ta salsa stanowi idealny rozgrzewający kontrast do zimnego arbuza. Dla miłośników pikantnych wrażeń, wszelkiego rodzaju papryki i cebule. Do przygotowania salsy arbuzowej użyj:
- 300 gramów arbuza
- 100 g zielonej papryki
- 2 łyżki sok z limonki
- 1 łyżka. posiekana kolendra
- 1 łyżka. zielona cebula
- 2 łyżki papryczka jalapeno
- Wszystkie składniki, w tym arbuz, należy drobno posiekać.
- Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do lodówki na około godzinę. Cieszyć się!
Łosoś + awokado
Miłośnicy sycących potraw mogą zjeść arbuza z łososiem i awokado, także w formie burgera. Aby było pyszne, weź świeże awokado i łososia i opiekaj dwie bułki burgerowe na grillu lub patelni.
Bułki smarujemy majonezem i wasabi, dodajemy smażonego lub lekko solonego łososia, awokado i plasterek arbuza. Będziesz zaskoczony, jak ciekawy będzie smak.
Świeże ryby i owoce morza
Rybne tataki podawane są także z arbuzem
Najlepsze połączenie to arbuz z ceviche z ryb lub owoców morza. Na ceviche pokrój świeżą rybę i przygotuj marynatę z soku pomarańczowego i jednej cytryny. Należy otrzeć skórkę z cytryny, posiekać ją i dodać do soku, następnie dodać sos sojowy, olej z pestek winogron, chili, pietruszkę i cebulę. Możesz także skorzystać z naszego przepisu. Posiekaną rybę wymieszać z marynatą i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
Następnie wymieszaj ceviche z drobno pokrojonym arbuzem lub ułóż na plasterkach arbuza. Arbuz ze smażonymi krewetkami też jest pyszny.
Pieprz + sól, limonka i chili
Posyp plastry arbuza mielonym pieprzem (najlepiej mieszanką różnych rodzajów), solą i mielonym chili oraz polej sokiem z limonki, aby doświadczyć niezwykłych kontrastów smaków.
Ogórek + feta i mięta
Ogórek dodaje chrupkości sałatce z arbuza
Wydaje się, że sałatka z fetą, arbuzem i miętą jest już wszystkim znana, jest jeszcze jej inna wersja – z dodatkiem ogórka. Świeży ogórek i arbuz doskonale się uzupełniają, a słony ser uzupełnia ich smaki. Ostatnim niezbędnym akordem jest mięta.
Miód + pistacje
Opcja dla lubiących słodycze i doskonała przystawka na stół, zastępująca pracochłonne desery. Arbuza wystarczy pokroić razem ze skórką na trójkąty, polać miodem i posypać pistacjami – posiekanymi lub w całości (oczywiście bez skórki).
Dla wygody miód i pistacje można umieścić w małych pojemnikach i zaproponować zanurzenie arbuza w miodzie, a następnie samodzielnie posypać orzechami. Dzięki temu każdy może kontrolować stopień słodkości deseru.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #produktysezonowe #arbuz #pomysłsezonowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych