7 niezwykłych sposobów jedzenia arbuza, ciekawe połączenia

7 niezwykłych sposobów jedzenia arbuza, ciekawe połączenia

7 niezwykłych sposobów jedzenia arbuza, ciekawe połączenia

Olga Dyakonova 31 sierpnia 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Sezon na arbuzy w pełni i możesz mieć już dość jedzenia go w tradycyjny sposób. Na szczęście arbuz ma uniwersalny smak i można go dostosować do różnych potraw. Opowiadamy o 7 najciekawszych połączeniach z arbuzem.

arbuz

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Kokos + curry
  • Pikantna salsa
  • Łosoś + awokado
  • Świeże ryby i owoce morza
  • Pieprz + sól, limonka i chili
  • Ogórek + feta i mięta
  • Miód + pistacje

Kokos + curry

Słodycze dobrze komponują się ze słonymi i pikantnymi, a także tłustymi potrawami. Dlatego do kawałków arbuza warto dodać kokos i sos lub suszoną przyprawę curry.

Do maczania arbuza można także przygotować sos curry. Aby to zrobić, na patelni podsmaż trochę czosnku i rozcieńcz pastę curry wodą. Dodać pełnotłuste mleko kokosowe i podgrzewać, aż sos zgęstnieje.

Podawać w małym pojemniku. Arbuza drobno pokrój i zanurz kawałki w sosie curry. Możesz to zrobić za pomocą krajalnicy do frytek, co jest jednym z najnowszych trendów na TikTok.

Pikantna salsa

Ten sos jest idealny do tacos.
Ten sos jest idealny do tacos.

Ta salsa stanowi idealny rozgrzewający kontrast do zimnego arbuza. Dla miłośników pikantnych wrażeń, wszelkiego rodzaju papryki i cebule. Do przygotowania salsy arbuzowej użyj:

  • 300 gramów arbuza
  • 100 g zielonej papryki
  • 2 łyżki sok z limonki
  • 1 łyżka. posiekana kolendra
  • 1 łyżka. zielona cebula
  • 2 łyżki papryczka jalapeno
  1. Wszystkie składniki, w tym arbuz, należy drobno posiekać.
  2. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do lodówki na około godzinę. Cieszyć się!

Łosoś + awokado

Miłośnicy sycących potraw mogą zjeść arbuza z łososiem i awokado, także w formie burgera. Aby było pyszne, weź świeże awokado i łososia i opiekaj dwie bułki burgerowe na grillu lub patelni.

Bułki smarujemy majonezem i wasabi, dodajemy smażonego lub lekko solonego łososia, awokado i plasterek arbuza. Będziesz zaskoczony, jak ciekawy będzie smak.

Świeże ryby i owoce morza

Rybne tataki podawane są także z arbuzem
Rybne tataki podawane są także z arbuzem

Najlepsze połączenie to arbuz z ceviche z ryb lub owoców morza. Na ceviche pokrój świeżą rybę i przygotuj marynatę z soku pomarańczowego i jednej cytryny. Należy otrzeć skórkę z cytryny, posiekać ją i dodać do soku, następnie dodać sos sojowy, olej z pestek winogron, chili, pietruszkę i cebulę. Możesz także skorzystać z naszego przepisu. Posiekaną rybę wymieszać z marynatą i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.

Następnie wymieszaj ceviche z drobno pokrojonym arbuzem lub ułóż na plasterkach arbuza. Arbuz ze smażonymi krewetkami też jest pyszny.

Pieprz + sól, limonka i chili

Posyp plastry arbuza mielonym pieprzem (najlepiej mieszanką różnych rodzajów), solą i mielonym chili oraz polej sokiem z limonki, aby doświadczyć niezwykłych kontrastów smaków.

Ogórek + feta i mięta

Ogórek dodaje chrupkości sałatce z arbuza
Ogórek dodaje chrupkości sałatce z arbuza

Wydaje się, że sałatka z fetą, arbuzem i miętą jest już wszystkim znana, jest jeszcze jej inna wersja – z dodatkiem ogórka. Świeży ogórek i arbuz doskonale się uzupełniają, a słony ser uzupełnia ich smaki. Ostatnim niezbędnym akordem jest mięta.

Miód + pistacje

Opcja dla lubiących słodycze i doskonała przystawka na stół, zastępująca pracochłonne desery. Arbuza wystarczy pokroić razem ze skórką na trójkąty, polać miodem i posypać pistacjami – posiekanymi lub w całości (oczywiście bez skórki).

Dla wygody miód i pistacje można umieścić w małych pojemnikach i zaproponować zanurzenie arbuza w miodzie, a następnie samodzielnie posypać orzechami. Dzięki temu każdy może kontrolować stopień słodkości deseru.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #produktysezonowe #arbuz #pomysłsezonowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja