7 niezwykłych sałatek z piklami, których musisz spróbować
Nina Borysowa 07 lipca 2023 r4,75 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Sałatki z piklami stanowią osobne skupisko w dużej społeczności zimnych przekąsek, co wcale nie jest zaskakujące. Pod względem wagi i znaczenia pikle są dla kuchni rosyjskiej tym, czym Lew Tołstoj dla literatury rosyjskiej – klasyką, tradycją i dziedzictwem. Chrupiące, prosto z lodówki, pikle harmonijnie łączą się z różnorodnymi składnikami, od kiełbasy, kurczaka i tuńczyka po fasolę i kukurydzę, dając niesamowite pole do kreatywności. Ogórki kiszone charakteryzują się nie tylko oryginalnym i rozpoznawalnym smakiem, ale także charakterystycznym aromatem, który nadaje potrawom szczególnego uroku. Proponujemy Ci 7 nieszablonowych przepisów – przygotuj sałatkę według jednego z nich lub jeszcze lepiej – wypróbuj każdy z nich! Podawaj sałatki na świątecznym stole lub gotuj je na obiad, zabierz na piknik lub wypełnij tartaletki na stół w formie bufetu – eksperymentuj, próbuj nowych rzeczy i zaopatrz się w ogórki!
O czym porozmawiamy w artykule:Sałatka z tuńczyka z piklami Sałatka z piklami i kurczakiem Sałatka z piklami i wędzoną kiełbasą Sałatka z piklami i kukurydzą Sałatka ziemniaczana z piklami i czerwoną cebulą Sałatka z piklami, burakami i fasolą Sałatka Fattoush z piklami
Sałatka z tuńczykiem i ogórkiem kiszonym
Oprócz nazwy rymowanej sałatki, jej składniki równie dobrze się łączą. Radzimy przygotować podwójną porcję dressingu, a resztę włożyć do lodówki – w słoiczku z hermetyczną pokrywką doskonale zachowa się do następnej sałatki, wystarczy dobrze nim wstrząsnąć.
Sałatka Niçoise z ogórkiem kiszonym
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- ogórki kiszone – 2 szt.
- tuńczyk konserwowy – 1 słoik (180 g)
- ziemniaki – 2 szt.
- jajka – 4 szt.
- Pomidory wiśniowe – 8 szt.
- rukola – 150 g
- pietruszka – 2 gałązki
- oliwa z oliwek – 6 łyżek. l.
- musztarda ziarnista – 1 łyżeczka.
- czosnek – 1 ząbek
- cukier – ½ łyżeczki.
- sok z cytryny – 1 łyżeczka.
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Przygotuj dressing. Przełóż czosnek przez prasę i umieść go w małym słoiczku z pokrywką. Dolać oliwę i sok z cytryny, dodać musztardę, sól i pieprz. Zamknij szczelnie pokrywkę i potrząsaj słoikiem, aż dressing będzie gładki, 2 minuty.
- Jajka włóż do małego rondla, zalej zimną wodą i zagotuj na dużym ogniu. Gotuj przez 8 minut, zalej zimną wodą i ostudź. Zdejmij skorupkę i przekrój jajka na pół.
- Ziemniaki gotujemy w skórkach przez 20 minut. Ostudzić i obrać skórkę. Ziemniaki pokroić w 1 cm kostkę.
- Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Wyjmij tuńczyka z puszki i pokrój go na małe kawałki, usuwając po drodze kości i skórę. Usuń łodygi i drobno posiekaj liście pietruszki. Rybę, ogórki i ziemniaki połączyć, dodać natkę pietruszki i połowę dressingu, delikatnie wymieszać.
- Na talerzach ułożyć rukolę i pomidorki koktajlowe, skropić dressingiem, dodać sałatę i połowę jajka. Skropić pozostałym dressingiem i doprawić pieprzem.
Przydatne rady
Zamiast mieszać składniki sałatki, możesz ułożyć je na dużym talerzu w oddzielnych grupach. Dzięki tej porcji będziesz mieć możliwość skomponowania własnej sałatki zgodnie ze swoimi preferencjami smakowymi.
Przy okazji
Jaja kurze można zastąpić jajami przepiórczymi; będziesz potrzebować ich 8. Gotuj je przez 2 minuty od momentu zagotowania wody.
Sałatka z piklami i kurczakiem
Wystarczająco obfite, ale niezbyt sycące, podawaj na obiad. Uzupełnia koszty energii – włóż go do swojego lunchboxa i zabierz ze sobą do pracy. Podstawowy w przygotowaniu – rób często. Bardzo smaczne – miłego jedzenia!
Sałatka z korzeniem selera i kurczakiem
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- piersi z kurczaka – 2 szt.
- ogórki kiszone – 2-3 szt.
- korzeń selera – 250 g
- chleb żytni – 300 g
- majonez – 100 g
- olej roślinny – 2 łyżki. l.
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Kurczaka włóż do rondla, dodaj zimną wodę, sól i zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do średniego, usuń pianę i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Wyjmij kurczaka z bulionu i ostudź.
- Chleb żytni pokroić w drobną kostkę, posypać olejem roślinnym i smażyć na dużej patelni na złoty kolor, 3-4 minuty.
- Korzeń selera, pikle i kurczaka pokroić w paski. Przełożyć do salaterki, doprawić majonezem i delikatnie wymieszać. Podawać z grzankami.
Przydatne rady
Sałatkę z korzeniem selera i kurczakiem najlepiej doprawić majonezem o delikatnym, kremowym smaku. Idealnie byłoby oczywiście, gdyby sos przygotować samodzielnie, z najświeższych jaj doskonałej jakości.
Przy okazji
Do sałatki z korzeniem selera i kurczakiem można dodać grzanki nie ze zwykłego chleba żytniego, ale z chleba Borodino: smak potrawy stanie się jeszcze bardziej wyrazisty i bogaty.
Sałatka z piklami i wędzoną kiełbasą
Brat klasycznej sałatki ziemniaczanej i kuzyn sałatki Olivier. Jego sekretnym składnikiem jest mrożony groszek zielony, który w sałatkach prezentuje się o wiele ciekawiej niż ten z puszki. Nawiasem mówiąc, do sałatki można dodać nie tylko wędzoną, ale także gotowaną kiełbasę, gotowaną wieprzowinę lub szynkę. Pamiętaj, aby sałatkę pozostawić w lodówce na godzinę, wtedy stanie się jeszcze smaczniejsza.
Olivier z wędzoną kiełbasą
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- wędzona kiełbasa – 400 g
- ogórki kiszone – 2 szt.
- świeże ogórki – 2 szt.
- ziemniaki – 4 szt.
- mrożony zielony groszek – 200 g
- jajka – 4 szt.
- marchewki – 1 szt.
- zielona cebula – 4-5 łodyg
- koperek – 3-4 gałązki
- majonez – 100 g
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Ziemniaki i marchewkę włóż do rondla, dodaj wodę, sól i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Warzywa odlać, osuszyć, ostudzić i obrać.
- W małym rondlu gotuj jajka na twardo przez 8 minut. Ostudzić w zimnej wodzie i zdjąć skorupkę.
- W rondlu zagotuj 500 ml wody, dodaj mrożony groszek i blanszuj na dużym ogniu przez 3 minuty. Odcedź na durszlaku, odcedź i ostudź.
- Ogórki świeże i kiszone, jajka, ziemniaki, marchewkę i kiełbasę wędzoną pokroić w kostkę. Posiekaj koperek i zieloną cebulę. Wszystkie składniki włożyć do dużej salaterki, dodać majonez, sól, pieprz i wymieszać. Miskę z sałatką przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Przydatne rady
Wszystkie składniki sałatki powinny mieć tę samą temperaturę, dlatego daj ziemniakom, marchewce, jajkom i groszkowi czas na całkowite ostygnięcie, a pozostałym składnikom na osiągnięcie temperatury pokojowej.
Przy okazji
Sałatka z piklami i kiełbasą dobrze prezentuje się podana w porcjach. Możesz podzielić ją na małe szklanki i udekorować każdą zieloną cebulką lub ułożyć sałatkę na talerzach za pomocą pierścienia grzejnego.
Sałatka z ogórków kiszonych i kukurydzy
Prosta i satysfakcjonująca sałatka z wyraźną równowagą smaku i odpowiednią dystrybucją białek, tłuszczów i węglowodanów. Za wyrazistość konsystencji odpowiada kukurydza, a za pikantność odpowiadają te same pikle.
Olivier z kukurydzą
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- ogórki kiszone – 2-3 szt.
- kukurydza konserwowa – 240 g
- ziemniaki – 4 szt.
- szynka – 400 g
- marchewki – 3 szt.
- jajka – 6 szt.
- majonez – 100 g
- Ziemniaki i marchewkę dokładnie myjemy, wrzucamy do rondla, zalewamy zimną wodą i gotujemy 20-25 minut. Warzywa odlać, osuszyć, ostudzić i obrać.
- Jajka ugotować na twardo, 10 minut. Ostudzić i usunąć skorupę.
- Opróżnij puszkę kukurydzy. Szynkę, ziemniaki, jajka, marchewkę i pikle pokroić w drobną kostkę i włożyć do salaterki.
- Doprawić majonezem i wymieszać sałatkę. Przechowywać w lodówce do momentu podania.
Przydatne rady
Kukurydzę konserwową można zastąpić mrożoną lub gotowaną w kolbie – wystarczy odciąć ją ostrym nożem.
Przy okazji
Zrób tę pyszną sałatkę, pomijając szynkę na liście składników i możesz podać ją wegetarianom, za co będą bardzo wdzięczni!
Sałatka ziemniaczana z piklami i czerwoną cebulą
Mimo swojej prostoty sałatka ziemniaczana, składająca się tylko z trzech głównych składników, jest zaskakująco smaczna i zapada w pamięć. Tym, którzy gotowali – dla prostoty i tym, którzy jedli – dla doskonałego smaku!
Sałatka ziemniaczana z piklami i czerwoną cebulą
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- ziemniaki – 5-6 szt.
- ogórki kiszone – 4 szt.
- czerwona cebula – 1 szt.
- pietruszka – 3-4 gałązki
- cytryna – 1 szt.
Do tankowania
- oliwa z oliwek – 4 łyżki. l.
- musztarda – 1 łyżka. l.
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Ziemniaki dokładnie umyć szczoteczką, włożyć do rondla, posolić i gotować w skórkach do miękkości, 25 minut. Odcedź wodę i usuń skórkę z ziemniaków.
- Podczas gdy ziemniaki się gotują, przygotuj dressing. Za pomocą drobnej tarki usuń z cytryny 1 łyżeczkę. skórkę i wyciśnij 1 łyżkę. l. sok W małej misce wymieszaj oliwę z musztardą, sokiem i skórką z cytryny, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
- Cebulę pokroić w piórka, natkę pietruszki oddzielić od łodyżek i posiekać. Do sosu dodać cebulę i zioła i pozostawić na 5 minut.
- Gorące ziemniaki pokroić w plasterki, włożyć do salaterki i polać dressingiem z cebulą i pietruszką. Ogórki pokroić w krążki i dodać do ziemniaków. Delikatnie wymieszaj sałatkę i natychmiast podawaj.
Przydatne rady
Sałatkę można przygotować z dowolnym rodzajem cebuli – szalotką, burgundem jałtańskim lub nawet zwykłą cebulą, a ziemniaki do sałatki można w całości upiec w piekarniku. Spróbuj też polać sałatkę aromatycznym olejem słonecznikowym – świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Najważniejsze, aby nie przegapić chwili i polać sosem gorące ziemniaki – to główny sekret sukcesu.
Przy okazji
W ojczyźnie sałatki ziemniaczanej – w Niemczech i Austrii przygotowywana jest ona z ogórkami kiszonymi, jednak praktyka pokazuje, że to właśnie pikle sprawiają, że tej prostej sałatce nie można się oprzeć.
Sałatka z piklami, burakami i fasolą
Prosta i satysfakcjonująca sałatka, którą można przygotować bardzo często – po pierwsze dlatego, że jest pyszna, a po drugie jest piękna! Wszystko czego potrzebujesz to kilka pikli, warzyw i puszka fasoli!
Winegret do sałatki fasolowej
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- ogórki kiszone – 2 szt.
- buraki – 1 szt.
- fasola czerwona w puszkach – 200 g
- ziemniaki – 3 szt.
- słodka czerwona papryka – 1 szt.
- cebula – 1 szt.
- ocet jabłkowy – 2 łyżki. l.
- koperek – 3 gałązki
- olej roślinny – 4 łyżki. l.
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 190°C. Ziemniaki i buraki zawiń szczelnie w folię i piecz na środku piekarnika przez 1 godzinę. Ostudzić, wyjąć z folii i obrać ze skórki.
- Paprykę słodką przekrój wzdłuż, usuń nasiona i błony, a połówki pokrój w drobną kostkę. Ogórki kiszone, cebulę i ostudzone warzywa pokroić w kostkę mniej więcej tej samej wielkości. Drobno posiekaj koperek.
- Połącz olej roślinny z octem jabłkowym, solą i pieprzem i wymieszaj małą trzepaczką.
- Do dużej salaterki włóż pokrojone warzywa, dodaj fasolę z puszki, polej sosem i wymieszaj. Pozostaw sałatkę do zaparzenia na 20 minut.
Przydatne rady
Zamiast fasoli z puszki, do sałatki można dodać gotowaną fasolę. Fasolę czerwoną zalej zimną wodą i odstaw na 3 godziny. Zmiana…