7 nieoczekiwanych sposobów wykorzystania ogórka kiszonego
Olga Zacharowa 08 lipca 2023 r4,83 (12)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
O przeciwkacowych właściwościach ogórka kiszonego wiedzą zapewne wszyscy dorośli. Oferujemy 7 bardziej wyraźnych powodów, aby nie nalewać cudownego płynu ze słoika solonych, a nawet kiszonych ogórków.
Solanka – marynata do mięsa i kurczaka
Słona i lekko pikantna solanka jest dobrą marynatą do mięs. Marynujemy w nim wieprzowinę i wołowinę, opcjonalnie dodając odrobinę oleju roślinnego, posiekane ząbki czosnku, odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i musztardę. Mięso zalać zalewą, odstawić na 6-8 godzin i grillować.
Jeśli nagle zapomniałeś o zalewie i została ona w słoiku, a mięso zaraz będzie na grillu, wystarczy posiekać czosnek i wymieszać z zalewą. Posmakuj i w razie potrzeby dopraw przyprawami. Obficie posmaruj mięso i grilluj.
Chcesz marynować kurczaka? Proszę! Ptaka pokroić na kawałki, włożyć do dużej torby strunowej i zalać solanką, można nawet wymieszać z kwaśną śmietaną lub maślanką. Zamknij zamek błyskawiczny i wymieszaj zawartość, masując kurczaka przez torebkę. Zapomnij o ptaku na 6-8 godzin, a następnie połóż go na grillu lub na dobrze rozgrzanej patelni lub w piekarniku.
Wieprzowina marynowana w oleju roślinnym i zalewie ogórkowej
Solanka – napój zdrowotny
Czy rodzice mówili Ci, że nie musisz pić solanki – podobno zawiera za dużo soli?! Tak więc teraz Amerykanie odkryli solankę i zaczęli ją dokładnie badać. Według ich naukowców to nowy superfood, obok nasion chia, goji i spiruliny.
Choć może to zabrzmieć dziwnie, istnieje kilka powodów, dla których warto pić sok z marynat (innych niż kac!). Oto tylko niektóre sytuacje, w których będzie to korzystne, oczywiście tylko po konsultacji z lekarzem:
- Solanka po intensywnym treningu pomoże zapobiegać skurczom mięśni u sportowców (a przy okazji PMS także u kobiet!). Zawiera elektrolity (nawet więcej niż większość napojów dla sportowców!), które pomogą Ci zachować nawodnienie. Przyjmowanie roztworu soli przed treningiem pozwala na zwiększenie pocenia się i tym samym poprawę termoregulacji.
- Solanka okazała się również dobrym lekarstwem na zgagę.
- Solanka jako środek przeczyszczający delikatnie łagodzi zaparcia.
- Według niektórych naszych znajomych najlepszym rozwiązaniem jest solanka na czkawkę.
Ogórek kiszony leczniczy
Amerykanie nie poprzestali na badaniu cudownych właściwości solanki i postanowili wykorzystać ogórki kiszone do przyrządzania kanapek. Ale nie jako nadzienie, ale zamiast chleba! Restauracja Elsie’s z New Jersey wprowadziła do swojego menu cudowne kanapki bez chleba, dla tych, którzy chcą ograniczyć ich spożycie. Przygotowują kanapki z piklami, mięsem, serem i posypują je np. majonezem wasabi.
A teraz w grę wchodzi solanka ze słoika ogórków kiszonych.
Marynata – zamiennik octu
Użyj marynaty z ogórków w prawie każdym przepisie, który wymaga klasycznego (nie balsamicznego!) octu. Spróbuj go wykorzystać do przygotowania sosów sałatkowych, dodaj do barszczu (aby buraki zachowały kolor) i po prostu wymieszaj z drobno posiekaną świeżą kapustą, drobno posiekanym koperkiem (tylko nie przesadź) i dopraw szczyptą cukru.
Oryginalna porcja ogórków kiszonych i marynaty
Marynata do marchwi, cebuli i jajek
Odcedź płyn do osobnego pojemnika (miski lub słoika) i dodaj marchewkę, startą na grubej tarce lub pokrojoną w cienkie i długie paski. Umieść pojemnik w lodówce na kilka dni. Marynowane marchewki są gotowe! Jeśli marynata jest zbyt mocna, dodaj do niej odrobinę oleju roślinnego.
Czy lubisz cebulę? Cebulę (białą lub czerwoną) pokroić w półpierścienie. Przełóż do miski lub słoika, dodaj kolendrę (gałązki lub grubo posiekane warzywa) i zalej marynatą. Ponownie włóż do lodówki, ale nie na długo – tylko na 1 godzinę. Te marynowane cebule są idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek, burgerów lub można je po prostu podać do grillowanych mięs, zwłaszcza jagnięciny.
Do marynaty można włożyć kilka obranych, ugotowanych na twardo jajek. W razie potrzeby dodaj czosnek lub pokrojony w plasterki świeży korzeń imbiru, ale nie jest to konieczne. Jajka włóż do lodówki na kilka dni. Co w takim razie z nimi zrobić? Podawać jako samodzielną przekąskę lub wykorzystać do przygotowania jajek szkockich, czyli klopsów z jajami.
Gotowanie marchewki marynowanej w marynacie ogórkowej
Marynata – wzmacniacz smaku i niezbędna przyprawa
Dodanie kilku łyżek marynaty ogórkowej to łatwy sposób na poprawę smaku wielu potraw, a nawet potraw.
- Przygotuj domowy sos do frytek w stylu Utah, którego przepis na „sos do smażenia” jest uważany za skarb narodowy. Aby to zrobić, wymieszaj 1 szklankę majonezu (można go nawet kupić) z ketchupem (w proporcji 2 do 1, na korzyść majonezu), dodaj hojną szczyptę sproszkowanej cebuli (lub 1 łyżeczkę posiekanej, podsmażonej i suszonej cebuli ) i 3-4 łyżeczki l. marynata
- Podczas podawania makaronu z serem – bezpośrednio na talerz, dodaj kilka łyżek marynaty. Gorący makaron posypać bazylią i energicznie wymieszać. Danie jest gotowe.
- Marynatę wymieszać z niewielką ilością mocnego bulionu mięsnego i powstałą mieszankę doprawić zimnym makaronem azjatyckim.
- Dodaj marynatę do hummusu. Ożywi i uzupełni jego smak.
- Marynatę wymieszać z sokami warzywnymi, szczególnie pomidorowymi i dodać do koktajlu Krwawa Mary.
- Stosować podczas przygotowywania duszonej ryby lub zupy rybnej.
Koktajl Krwawa Mary z marynatą ogórkową
Marynata do czyszczenia naczyń
Nadaj swoim poplamionym miedzianym patelniom blask, czyszcząc je marynatą. Nie zapomnij o tym podczas czyszczenia rusztu grillowego. Wszystkie zwęglone kawałki mięsa, ryb i drobiu są znacznie łatwiejsze do zeskrobania po namoczeniu ich w odrobinie marynaty.
Marynata – pomocnik ogrodowy
Niektóre rośliny, takie jak hortensje i rododendrony, dobrze rosną na kwaśnej glebie, a nawet lepiej kwitną. Możesz posypać ziemię wokół tych roślin marynatą, jeśli nie jest wystarczająco kwaśna. Tylko nie polewaj marynatą bezpośrednio na rośliny, kwiaty to nie ludzie, raczej im się to nie spodoba. I znowu bez fanatyzmu!
Kwitnące hortensje
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #solanka #marynata #marynaty #ogórki kiszonePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość hne.nie25 stycznia 2020 r
Z solanki robię solankę lub rassolnik, musztardę domowej roboty oraz pieczę ciasta i ciasteczka. Piekłam warstwy ciasta w zalewie. Ale nigdy nie marynowałam mięsa w solance, na pewno spróbuję.
00OdpowiedźKonstanca20 grudnia 2019 r
Solanki i marynaty wykorzystuję do zakwaszania barszczu, solanki, duszonej kapusty, a także wykorzystuję je do wypieku ciasteczek i ciasta wielkopostnego. Nie wiedziałam, że solankę można stosować jako marynatę do mięs i drobiu. Musimy spróbować. Nie próbowałam też czyścić nim naczyń. Wypróbuję też porady dotyczące mojej hortensji. Dziękuję za artykuł.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych