7 naszych ulubionych przepisów na mięso w garnkach: z ziemniakami, grzybami, kapustą itp.
gastronomia 15 marca 2024 r
Pieczenie w garnkach — jeden ze starożytnych sposobów gotowania mięsa. Grube ścianki glinianego garnka nagrzewają się powoli i równomiernie, dzięki czemu mięso nie gotuje się, ale powoli dusi. A skutek tej tęsknoty, nie gorszy od miłości, do dziś drży. Zebraliśmy dla Ciebie nasze ulubione przepisy z różnymi rodzajami mięsa i jego dodatkami „współlokatorzy» jeden garnek na raz.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Mięso w garnkach: kilka tajemnic
- 7 sprawdzonych przepisów z kolekcji
- Pieczeń wołowa z ziemniakami i grzybami w garnkach
- Schab z ziemniakami i rozmarynem w doniczkach
- Chanakhi
- Kurczak Dvinsky w garnku
- Szynka z kapustą kiszoną w garnku
- Królik zapiekany w garnku z leśnymi grzybami i serem
- Zupa Piti z jagnięciną w garnku
Mięso w garnkach: kilka tajemnic
Jak wybrać odpowiednią doniczkę
- Zwróć uwagę na głośność. Lepiej, jeśli w garnku zmieści się jedna porcja (aż do 500 ml).
- Nie zalecamy wybierania naczyń z glazurą w środku, ponieważ po podgrzaniu do żywności dostają się szkodliwe dodatki.
- Wybierz garnek bez wiórów, zadrapań i nierówności.
Jak prawidłowo gotować mięso w garnkach
- Przed gotowaniem napełnij garnek zimną wodą i odstaw na 10–15 minut. Pory zostaną nasycone wilgocią, a danie okaże się delikatne i soczyste.
- Ceramika pęka pod wpływem zmian temperatury, dlatego włóż garnek do zimnego piekarnika i stopniowo zwiększaj temperaturę.
Pielęgnacja i przechowywanie
- Po użyciu umyj garnek bez detergentu i wysusz.
- Podczas przechowywania nie zalecamy szczelnego zamykania garnka pokrywką, w przeciwnym razie pojawi się nieprzyjemny zapach.
7 sprawdzonych przepisów z kolekcji
Pieczeń wołowa z ziemniakami i grzybami w garnkach
Ten przepis na rostbef z ziemniakami i grzybami w garnkach jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Włożyliśmy na chwilę do piekarnika i zapomnieliśmy. A kilka godzin później, w sam raz na przyjazd gości lub bliskich z pracy, gotowa pieczeń jest już na stole. Nadaje się również do codziennego użytku. i na weekend.
Pieczeń wołowa z ziemniakami i grzybami w garnkach
Do przygotowania 4 porcji rostbefu z ziemniakami i grzybami w garnkach potrzebujemy:
- wołowina do duszenia (łopatka, ud) – 500 g
- mąka pszenna – 2 łyżki. l.
- ghee – 2 łyżki. l.
- mała cebula – 1 szt.
- ziemniaki (duże) – 3 szt.
- czosnek – 4 ząbki
- marchewki – 2 szt.
- pieczarki – 5 szt.
- bulion (wołowina lub kurczak) – 2 szklanki
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki. l.
- Sos Worcestershire – 1 łyżka. l.
- liść laurowy
- kilka gałązek tymianku
- sól
- mielony czarny pieprz do smaku
- Aby przygotować pieczeń wołową w garnkach, mięso pokroić w kostkę o boku 4 cm, doprawić ze wszystkich stron solą i pieprzem, posypać mąką.
- Cebulę pokroić w duże pióra, marchewkę — na 4 cm kawałki, ziemniaki — również w kostkę pasującą do mięsa i marchewki, pieczarki przekrój na pół, czosnek posiekaj.
- Na patelni rozgrzewamy ghee i smażymy pokrojone na kawałki mięso ze wszystkich stron. Wygodniej jest smażyć partiami, tylko do złotego koloru. Nie ma potrzeby smażenia wołowiny, dopóki nie będzie gotowa. Usmażone mięso przełóż na talerz.
- Na patelnię, na której smażyło się mięso, włóż cebulę, marchewkę, grzyby i czosnek i smaż, od czasu do czasu mieszając, przez 2–3 minuty lub do momentu, aż warzywa i grzyby lekko się zarumienią.
- Wlać bulion, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, tymianek, sos Worcestershire i drewnianą łyżką zeskrobać z dna patelni wszelkie przyrumienione kawałki. Sól do smaku, w razie potrzeby dodać zmielony czarny pieprz. Doprowadzić do wrzenia.
- Do garnków włóż pieczone mięso, dodaj ziemniaki i napełnij patelnię zawartością. Przykryj pieczeń pokrywką.
- Włóż garnki do piekarnika. Ugotuj pieczeń duszoną 2,5–3 godziny przy 160–170°C, aż wołowina będzie bardzo miękka. Usuń liść laurowy.
- Wyjmij pieczeń z piekarnika i odstaw na chwilę. Danie jest gotowe do podania.
Schab z ziemniakami i rozmarynem w doniczkach
Wieprzowina w garnkach — Jest to zjawisko całkowicie globalne, danie to można spotkać niemal we wszystkich kuchniach świata (przynajmniej w tych, w których powszechnie jada się wieprzowinę). I pomimo wszystkich trendów w zdrowym odżywianiu, połączenie wieprzowiny i ziemniaków jest mocne i wieczne. I cebula (pamiętając O’Henry’ego), bez cebuli nie da się żyć! A aromat rozmarynu nadaje tej pieczeni lekki śródziemnomorski smak. Jeśli chcesz, zamiast rafinowanego oleju roślinnego możesz użyć nierafinowanej oliwy z oliwek. Tak, można i należy na nim smażyć — we Włoszech i Hiszpanii wszyscy tak właśnie robią.
Schab z ziemniakami i rozmarynem w doniczkach
Do gotowania 4–Na 6 porcji schabu z ziemniakami i rozmarynem w doniczkach potrzebujesz:
- pulpa szynkowa wieprzowa – 600 g
- ziemniaki – 600 g
- cebula (duża) – 2 szt. (400g)
- rozmaryn – 2 gałązki
- olej roślinny – 40 ml
- mąka – 2 łyżki. l.
- mielona słodka papryka – 1 łyżka. l.
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Aby przygotować wieprzowinę z ziemniakami i rozmarynem w garnkach, pokrój mięso na duże kawałki, około 4 cm, sól i pieprz ze wszystkich stron.
- Obierz ziemniaki i pokrój je w 3 cm plasterki. Cebulę obierz i pokrój w duże kawałki.
- Rozgrzej olej na patelni na dużym ogniu. Dodać mięso i smażyć, obracając, aż uzyska złoty kolor.
- Dodajemy cebulę i smażymy, mieszając, również na dużym ogniu, przez 5 minut. Dodać ziemniaki, smażyć jeszcze kilka minut.
- Posyp mąką i papryką, solą i pieprzem, smaż przez 1 minutę.
- Mięso i warzywa przełożyć do garnków. Zalać wodą i dodać gałązki rozmarynu. Zamknij szczelnie pokrywkę i pozostaw do zagotowania w piekarniku na 1,5–2 godziny w 160–170°C, aż mięso będzie miękkie i delikatne.
Chanakhi
Chanakhi — danie kuchni gruzińskiej z jagnięciny w połączeniu z dużą ilością kolorowych warzyw. Mięso gotuje się powoli w garnkach i dodaje mu aromatu przypraw i warzyw. Dzięki tej metodzie gotowania zachowane zostają składniki odżywcze i witaminy, a mięso po prostu rozpływa się w ustach.
Chanakhi
Do przygotowania 4-6 porcji chanakha potrzebne będą:
- miąższ z 1 łopatki jagnięcej – około 1,5 kg
- bakłażany – 4 szt.
- słodka papryka – 4 szt.
- dojrzałe pomidory – 1 kg
- cebula – 1 kg
- czosnek – 5–6 ząbków
- zielona ostra papryczka chili – 1–2 szt.
- kolendra – 1 pęczek
- kminek mielony – 1 łyżeczka.
- kolendra – 1 łyżeczka.
- olej roślinny lub tłuszcz jagnięcy
- sól
- pieprz
- Aby przygotować chanakha, przygotuj 6-8 garnków. Mięso odkrawamy z łopatki i kroimy na kawałki o boku około 2 cm. Mięso solimy i pieprzymy. Jeśli zamiast oleju roślinnego używasz tłuszczu jagnięcego, posiekaj go drobno i wytop.
- Obierz czosnek i chili (jeśli nie lubisz ostrego, usuń nasiona i błony). Drobno posiekaj, wymieszaj z kminkiem i kolendrą.
- Cebulę i paprykę obieramy i grubo siekamy. Również grubo posiekaj bakłażany. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, polać olejem roślinnym lub tłuszczem jagnięcym, posolić i wstawić do piekarnika pod grillem na złoty kolor, około 7 minut.
- Smażyć jagnięcinę na patelni w oleju roślinnym lub tłuszczu jagnięcym w małych porcjach, aż uzyska złoty kolor. Gotową jagnięcinę przekładamy do garnków, posypujemy czosnkiem, chili i przyprawami.
- Pomidory pokroić na małe kawałki i dodać sól. Drobno posiekaj kolendrę.
- Usmażone warzywa włożyć do garnków, posypać pozostałym czosnkiem, chili oraz przyprawami i pomidorami. Zamknij garnki i włóż do piekarnika na 1,5 godziny w temperaturze 180°C. Podawać posypane kolendrą.
Kurczak Dvinsky w garnku
Kurczak z domowym makaronem w garnku. Oczywiście przygotowanie domowego makaronu zajmie więcej czasu, ale wynik jest tego wart: nie można go porównać z żadnymi kupowanymi w sklepie.
Kurczak Dvinsky w garnku
Aby przygotować 4-6 porcji kurczaka Dvinsky w garnku, potrzebujesz:
- kurczak o wadze 1,5 kg – 1 szt.
- rosół z kurczaka – 0,5 l
- marchewki – 2 szt.
- cebula – 2 szt.
- posiekana natka pietruszki – 3 łyżki. l.
- olej roślinny – 3 łyżki. l.
- sól, pieprz
Na makaron i ciasto:
- mąka – 2 szklanki
- masło – 2 łyżki. l.
- jajka – 2 szt.
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.
- żółtko do posmarowania
- sól
- Przygotuj makaron. Ubij 1 jajko z 2 łyżkami. l. zimną wodę i szczyptę soli, dodać 1 szklankę przesianej mąki. Zagnieść sztywne ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 25-30 minut. Następnie rozwałkować na oprószonym mąką blacie cienką warstwą, złożyć kilka razy i pokroić w cienkie paski. Ułożyć na ręczniku lub papierze i pozostawić na godzinę do wyschnięcia makaronu.
- Przygotuj ciasto na scones. W 3 łyżkach rozpuścić szczyptę soli. l. wodę, dodać pozostałe jajko i miękkie masło, dobrze ubić. Dodać pozostałą przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić na 30 minut.
- Mięso z kurczaka pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l. obrazy olejne Smaż kawałki kurczaka na złoty kolor, 15 minut. Podzielić na równe części do garnków.
- Marchewkę i cebulę obrać, pokroić w cienkie paski, smażyć na tej samej patelni, na której smażono kurczaka, dodając pozostały olej, 7 minut. Dodaj do kurczaka.
- Do garnków włóż makaron i pietruszkę, dodaj sól i pieprz do smaku. Wlać gorący bulion.
- Zwiń ciasto w kiełbasę i pokrój w plasterki. Każdą porcję rozwałkuj na płaski placek i przykryj garnki. Posmaruj ciasto żółtkiem. Wstawić do piekarnika na 20 minut. w temperaturze 180°C.
Szynka z kapustą kiszoną w garnku
Bardzo smaczne danie w starym rosyjskim stylu. Szynka wieprzowa, pieczona powoli w niskiej temperaturze, nasyca sokiem kapustę, a co za tym idzie mięso. Tymianek i czosnek tworzą przyjemny aromat. Rezultat jest po prostu boski. Im grubsze ścianki garnka lub innego naczynia, w którym to wszystko ugotujesz, tym lepiej się to okaże. Nawiasem mówiąc, możesz przygotować to danie do wykorzystania w przyszłości i zamrozić je w porcjach. Podczas rozmrażania smak w ogóle nie zostaje utracony.
Szynka z kapustą kiszoną w garnku
Do przygotowania 4-6 porcji szynki z kiszoną kapustą potrzebujemy:
- pulpa szynkowa wieprzowa – 800 g
- kapusta kiszona – 500 g
- cebula – 2 szt. (400 g)
- czosnek – 8 ząbków
- tymianek – 4 gałązki
- olej roślinny – 40 ml
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Aby przygotować szynkę z kapustą kiszoną w garnku, należy pokroić mięso na 4 w przybliżeniu równe kawałki, natrzeć z każdej strony solą i pieprzem, przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
- Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Mięso podsmażamy ze wszystkich stron na oleju do lekkiego zarumienienia i przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek na złoty kolor, około 7-10 minut.
- Danie to można przygotować w jednym dużym garnku, żeliwnym lub w 4 garnkach. Opłucz kapustę zimną wodą i poczekaj, aż odcieknie. Kapustę wymieszać z cebulą, czosnkiem i listkami tymianku. Umieść smażoną wieprzowinę w żeliwnym garnku lub garnkach do serwowania. Połóż kapustę na wierzchu.
- Zamknij naczynie pokrywką bardzo szczelnie (połączenie pokrywki z krawędziami można owinąć folią). Włóż kapustę i wieprzowinę do piekarnika na 2 godziny w temperaturze 140°C. Podawać na gorąco.
Królik zapiekany w garnku z leśnymi grzybami i serem
Pieczone mięso królicze jest bardzo pożywne i zawiera mnóstwo witamin i składników odżywczych. A jeśli upieczesz go w garnku z grzybami, otrzymasz…