7 naszych ulubionych przepisów na mięso w garnkach: z ziemniakami, grzybami, kapustą itp.

7 naszych ulubionych przepisów na mięso w garnkach: z ziemniakami, grzybami, kapustą itp.

7 naszych ulubionych przepisów na mięso w garnkach: z ziemniakami, grzybami, kapustą itp.

gastronomia 15 marca 2024 r

Pieczenie w garnkach jeden ze starożytnych sposobów gotowania mięsa. Grube ścianki glinianego garnka nagrzewają się powoli i równomiernie, dzięki czemu mięso nie gotuje się, ale powoli dusi. A skutek tej tęsknoty, nie gorszy od miłości, do dziś drży. Zebraliśmy dla Ciebie nasze ulubione przepisy z różnymi rodzajami mięsa i jego dodatkami współlokatorzy» jeden garnek na raz.

mięso w garnku

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Mięso w garnkach: kilka tajemnic
  • 7 sprawdzonych przepisów z kolekcji
  • Pieczeń wołowa z ziemniakami i grzybami w garnkach
  • Schab z ziemniakami i rozmarynem w doniczkach
  • Chanakhi
  • Kurczak Dvinsky w garnku
  • Szynka z kapustą kiszoną w garnku
  • Królik zapiekany w garnku z leśnymi grzybami i serem
  • Zupa Piti z jagnięciną w garnku

Mięso w garnkach: kilka tajemnic

Jak wybrać odpowiednią doniczkę

  • Zwróć uwagę na głośność. Lepiej, jeśli w garnku zmieści się jedna porcja (aż do 500 ml).
  • Nie zalecamy wybierania naczyń z glazurą w środku, ponieważ po podgrzaniu do żywności dostają się szkodliwe dodatki.
  • Wybierz garnek bez wiórów, zadrapań i nierówności.

Jak prawidłowo gotować mięso w garnkach

  • Przed gotowaniem napełnij garnek zimną wodą i odstaw na 1015 minut. Pory zostaną nasycone wilgocią, a danie okaże się delikatne i soczyste.
  • Ceramika pęka pod wpływem zmian temperatury, dlatego włóż garnek do zimnego piekarnika i stopniowo zwiększaj temperaturę.

Pielęgnacja i przechowywanie

  • Po użyciu umyj garnek bez detergentu i wysusz.
  • Podczas przechowywania nie zalecamy szczelnego zamykania garnka pokrywką, w przeciwnym razie pojawi się nieprzyjemny zapach.

7 sprawdzonych przepisów z kolekcji

Pieczeń wołowa z ziemniakami i grzybami w garnkach

Ten przepis na rostbef z ziemniakami i grzybami w garnkach jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Włożyliśmy na chwilę do piekarnika i zapomnieliśmy. A kilka godzin później, w sam raz na przyjazd gości lub bliskich z pracy, gotowa pieczeń jest już na stole. Nadaje się również do codziennego użytku. i na weekend.

Pieczeń wołowa z ziemniakami i grzybami w garnkach
Pieczeń wołowa z ziemniakami i grzybami w garnkach

Do przygotowania 4 porcji rostbefu z ziemniakami i grzybami w garnkach potrzebujemy:

  • wołowina do duszenia (łopatka, ud) – 500 g
  • mąka pszenna – 2 łyżki. l.
  • ghee – 2 łyżki. l.
  • mała cebula – 1 szt.
  • ziemniaki (duże) – 3 szt.
  • czosnek – 4 ząbki
  • marchewki – 2 szt.
  • pieczarki – 5 szt.
  • bulion (wołowina lub kurczak) – 2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki. l.
  • Sos Worcestershire – 1 łyżka. l.
  • liść laurowy
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • mielony czarny pieprz do smaku
  1. Aby przygotować pieczeń wołową w garnkach, mięso pokroić w kostkę o boku 4 cm, doprawić ze wszystkich stron solą i pieprzem, posypać mąką.
  2. Cebulę pokroić w duże pióra, marchewkę na 4 cm kawałki, ziemniaki również w kostkę pasującą do mięsa i marchewki, pieczarki przekrój na pół, czosnek posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzewamy ghee i smażymy pokrojone na kawałki mięso ze wszystkich stron. Wygodniej jest smażyć partiami, tylko do złotego koloru. Nie ma potrzeby smażenia wołowiny, dopóki nie będzie gotowa. Usmażone mięso przełóż na talerz.
  4. Na patelnię, na której smażyło się mięso, włóż cebulę, marchewkę, grzyby i czosnek i smaż, od czasu do czasu mieszając, przez 23 minuty lub do momentu, aż warzywa i grzyby lekko się zarumienią.
  5. Wlać bulion, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, tymianek, sos Worcestershire i drewnianą łyżką zeskrobać z dna patelni wszelkie przyrumienione kawałki. Sól do smaku, w razie potrzeby dodać zmielony czarny pieprz. Doprowadzić do wrzenia.
  6. Do garnków włóż pieczone mięso, dodaj ziemniaki i napełnij patelnię zawartością. Przykryj pieczeń pokrywką.
  7. Włóż garnki do piekarnika. Ugotuj pieczeń duszoną 2,53 godziny przy 160170°C, aż wołowina będzie bardzo miękka. Usuń liść laurowy.
  8. Wyjmij pieczeń z piekarnika i odstaw na chwilę. Danie jest gotowe do podania.

Schab z ziemniakami i rozmarynem w doniczkach

Wieprzowina w garnkach Jest to zjawisko całkowicie globalne, danie to można spotkać niemal we wszystkich kuchniach świata (przynajmniej w tych, w których powszechnie jada się wieprzowinę). I pomimo wszystkich trendów w zdrowym odżywianiu, połączenie wieprzowiny i ziemniaków jest mocne i wieczne. I cebula (pamiętając O’Henry’ego), bez cebuli nie da się żyć! A aromat rozmarynu nadaje tej pieczeni lekki śródziemnomorski smak. Jeśli chcesz, zamiast rafinowanego oleju roślinnego możesz użyć nierafinowanej oliwy z oliwek. Tak, można i należy na nim smażyć we Włoszech i Hiszpanii wszyscy tak właśnie robią.

Schab z ziemniakami i rozmarynem w doniczkach
Schab z ziemniakami i rozmarynem w doniczkach

Do gotowania 4Na 6 porcji schabu z ziemniakami i rozmarynem w doniczkach potrzebujesz:

  • pulpa szynkowa wieprzowa – 600 g
  • ziemniaki – 600 g
  • cebula (duża) – 2 szt. (400g)
  • rozmaryn – 2 gałązki
  • olej roślinny – 40 ml
  • mąka – 2 łyżki. l.
  • mielona słodka papryka – 1 łyżka. l.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Aby przygotować wieprzowinę z ziemniakami i rozmarynem w garnkach, pokrój mięso na duże kawałki, około 4 cm, sól i pieprz ze wszystkich stron.
  2. Obierz ziemniaki i pokrój je w 3 cm plasterki. Cebulę obierz i pokrój w duże kawałki.
  3. Rozgrzej olej na patelni na dużym ogniu. Dodać mięso i smażyć, obracając, aż uzyska złoty kolor.
  4. Dodajemy cebulę i smażymy, mieszając, również na dużym ogniu, przez 5 minut. Dodać ziemniaki, smażyć jeszcze kilka minut.
  5. Posyp mąką i papryką, solą i pieprzem, smaż przez 1 minutę.
  6. Mięso i warzywa przełożyć do garnków. Zalać wodą i dodać gałązki rozmarynu. Zamknij szczelnie pokrywkę i pozostaw do zagotowania w piekarniku na 1,52 godziny w 160170°C, aż mięso będzie miękkie i delikatne.

Chanakhi

Chanakhi danie kuchni gruzińskiej z jagnięciny w połączeniu z dużą ilością kolorowych warzyw. Mięso gotuje się powoli w garnkach i dodaje mu aromatu przypraw i warzyw. Dzięki tej metodzie gotowania zachowane zostają składniki odżywcze i witaminy, a mięso po prostu rozpływa się w ustach.

Chanakhi
Chanakhi

Do przygotowania 4-6 porcji chanakha potrzebne będą:

  • miąższ z 1 łopatki jagnięcej – około 1,5 kg
  • bakłażany – 4 szt.
  • słodka papryka – 4 szt.
  • dojrzałe pomidory – 1 kg
  • cebula – 1 kg
  • czosnek – 5–6 ząbków
  • zielona ostra papryczka chili – 1–2 szt.
  • kolendra – 1 pęczek
  • kminek mielony – 1 łyżeczka.
  • kolendra – 1 łyżeczka.
  • olej roślinny lub tłuszcz jagnięcy
  • sól
  • pieprz
  1. Aby przygotować chanakha, przygotuj 6-8 garnków. Mięso odkrawamy z łopatki i kroimy na kawałki o boku około 2 cm. Mięso solimy i pieprzymy. Jeśli zamiast oleju roślinnego używasz tłuszczu jagnięcego, posiekaj go drobno i wytop.
  2. Obierz czosnek i chili (jeśli nie lubisz ostrego, usuń nasiona i błony). Drobno posiekaj, wymieszaj z kminkiem i kolendrą.
  3. Cebulę i paprykę obieramy i grubo siekamy. Również grubo posiekaj bakłażany. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, polać olejem roślinnym lub tłuszczem jagnięcym, posolić i wstawić do piekarnika pod grillem na złoty kolor, około 7 minut.
  4. Smażyć jagnięcinę na patelni w oleju roślinnym lub tłuszczu jagnięcym w małych porcjach, aż uzyska złoty kolor. Gotową jagnięcinę przekładamy do garnków, posypujemy czosnkiem, chili i przyprawami.
  5. Pomidory pokroić na małe kawałki i dodać sól. Drobno posiekaj kolendrę.
  6. Usmażone warzywa włożyć do garnków, posypać pozostałym czosnkiem, chili oraz przyprawami i pomidorami. Zamknij garnki i włóż do piekarnika na 1,5 godziny w temperaturze 180°C. Podawać posypane kolendrą.

Kurczak Dvinsky w garnku

Kurczak z domowym makaronem w garnku. Oczywiście przygotowanie domowego makaronu zajmie więcej czasu, ale wynik jest tego wart: nie można go porównać z żadnymi kupowanymi w sklepie.

Kurczak Dvinsky w garnku
Kurczak Dvinsky w garnku

Aby przygotować 4-6 porcji kurczaka Dvinsky w garnku, potrzebujesz:

  • kurczak o wadze 1,5 kg – 1 szt.
  • rosół z kurczaka – 0,5 l
  • marchewki – 2 szt.
  • cebula – 2 szt.
  • posiekana natka pietruszki – 3 łyżki. l.
  • olej roślinny – 3 łyżki. l.
  • sól, pieprz

Na makaron i ciasto:

  • mąka – 2 szklanki
  • masło – 2 łyżki. l.
  • jajka – 2 szt.
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.
  • żółtko do posmarowania
  • sól
  1. Przygotuj makaron. Ubij 1 jajko z 2 łyżkami. l. zimną wodę i szczyptę soli, dodać 1 szklankę przesianej mąki. Zagnieść sztywne ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 25-30 minut. Następnie rozwałkować na oprószonym mąką blacie cienką warstwą, złożyć kilka razy i pokroić w cienkie paski. Ułożyć na ręczniku lub papierze i pozostawić na godzinę do wyschnięcia makaronu.
  2. Przygotuj ciasto na scones. W 3 łyżkach rozpuścić szczyptę soli. l. wodę, dodać pozostałe jajko i miękkie masło, dobrze ubić. Dodać pozostałą przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić na 30 minut.
  3. Mięso z kurczaka pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l. obrazy olejne Smaż kawałki kurczaka na złoty kolor, 15 minut. Podzielić na równe części do garnków.
  4. Marchewkę i cebulę obrać, pokroić w cienkie paski, smażyć na tej samej patelni, na której smażono kurczaka, dodając pozostały olej, 7 minut. Dodaj do kurczaka.
  5. Do garnków włóż makaron i pietruszkę, dodaj sól i pieprz do smaku. Wlać gorący bulion.
  6. Zwiń ciasto w kiełbasę i pokrój w plasterki. Każdą porcję rozwałkuj na płaski placek i przykryj garnki. Posmaruj ciasto żółtkiem. Wstawić do piekarnika na 20 minut. w temperaturze 180°C.

Szynka z kapustą kiszoną w garnku

Bardzo smaczne danie w starym rosyjskim stylu. Szynka wieprzowa, pieczona powoli w niskiej temperaturze, nasyca sokiem kapustę, a co za tym idzie mięso. Tymianek i czosnek tworzą przyjemny aromat. Rezultat jest po prostu boski. Im grubsze ścianki garnka lub innego naczynia, w którym to wszystko ugotujesz, tym lepiej się to okaże. Nawiasem mówiąc, możesz przygotować to danie do wykorzystania w przyszłości i zamrozić je w porcjach. Podczas rozmrażania smak w ogóle nie zostaje utracony.

Szynka z kapustą kiszoną w garnku
Szynka z kapustą kiszoną w garnku

Do przygotowania 4-6 porcji szynki z kiszoną kapustą potrzebujemy:

  • pulpa szynkowa wieprzowa – 800 g
  • kapusta kiszona – 500 g
  • cebula – 2 szt. (400 g)
  • czosnek – 8 ząbków
  • tymianek – 4 gałązki
  • olej roślinny – 40 ml
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Aby przygotować szynkę z kapustą kiszoną w garnku, należy pokroić mięso na 4 w przybliżeniu równe kawałki, natrzeć z każdej strony solą i pieprzem, przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
  2. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  3. Mięso podsmażamy ze wszystkich stron na oleju do lekkiego zarumienienia i przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek na złoty kolor, około 7-10 minut.
  4. Danie to można przygotować w jednym dużym garnku, żeliwnym lub w 4 garnkach. Opłucz kapustę zimną wodą i poczekaj, aż odcieknie. Kapustę wymieszać z cebulą, czosnkiem i listkami tymianku. Umieść smażoną wieprzowinę w żeliwnym garnku lub garnkach do serwowania. Połóż kapustę na wierzchu.
  5. Zamknij naczynie pokrywką bardzo szczelnie (połączenie pokrywki z krawędziami można owinąć folią). Włóż kapustę i wieprzowinę do piekarnika na 2 godziny w temperaturze 140°C. Podawać na gorąco.

Królik zapiekany w garnku z leśnymi grzybami i serem

Pieczone mięso królicze jest bardzo pożywne i zawiera mnóstwo witamin i składników odżywczych. A jeśli upieczesz go w garnku z grzybami, otrzymasz…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja