Co ugotować na obiad z grilla: 7 szybkich dań
Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem grilla lub grilla, to prawdopodobnie otworzyłeś już sezon na szybkie obiady gotowane na węglu drzewnym. W końcu każde mięso, ryba czy warzywa stają się smaczniejsze i mają dymny aromat. Jeśli jednak nie masz grilla, możesz, jeśli chcesz, skorzystać z grilla elektrycznego.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jak przygotować grilla i o czym należy pamiętać
- Grillowane mięso, drób i owoce morza
- Półprodukty i warzywa grillowane
- Pachniało grillowanymi warzywami
- Grillowany stek z łososia
- Pikantna grillowana kałamarnica z czosnkiem
- Grillowane Roladki Z Indyka Ze Słodką Papryką
- Szaszłyk z kiełbaskami, bakłażanem, pieczarkami i serem Halloumi
- Letni kebab z kiełbaskami
- Kebab z kurczaka marynowany w piwie i miodzie
- Pierogi smażone na grillu
Jak przygotować grilla i o czym należy pamiętać
Aby potrawa z grilla ugotowała się, a nie przypaliła i nie pozostała surowa, potrzebne są odpowiednie węgle. Powinny dobrze się palić, pokryte z wierzchu szarym popiołem, ale wewnątrz powinny pozostać gorące do czerwoności. Ruszt grillowy należy rozgrzać i nasmarować bezwonnym olejem lub tłuszczem roślinnym. Mięso, ryby lub warzywa należy często obracać, aby zapewnić równomierne smażenie. Nie umieszczaj elementów zbyt blisko siebie. Idealnie byłoby, gdyby gorące powietrze dmuchało je nie tylko od dołu, ale także z boków – w ten sposób proces przebiegnie szybciej.
Grillowane mięso, drób i owoce morza
Najłatwiejszy i najszybszy sposób grillowania drobiu, owoców morza i półproduktów: kiełbasek, boczku itp. Kurczak czy indyk nie wymaga długiego marynowania, dlatego można go pokroić na średnie kawałki i zalać sokiem pomarańczowym, sosem sojowym lub piwem z miodem dosłownie na 30 minut. Nawiasem mówiąc, jeśli chcesz, możesz całkowicie zrezygnować z marynaty, po prostu ubijając mięso drobiowe lub krojąc je cieńsze.
Możesz ułatwić sobie życie — mięso zamarynuj wcześniej, a następnie umieść w specjalnych workach i zamknij za pomocą zgrzewarki próżniowej. Można to zrobić z tygodniowym wyprzedzeniem: żywność jest dobrze przechowywana w opakowaniach próżniowych. A jeśli nie masz takiego urządzenia, zamarynuj mięso poprzedniego wieczoru, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki. Okres trwałości w folii i marynacie wynosi nie więcej niż 2–3 dni.
Miłośnicy wołowiny mogą przygotowywać na grillu steki o różnym stopniu wysmażenia. Tutaj będziesz potrzebować sondy temperatury z funkcją „sygnału po osiągnięciu zadanej temperatury”. Uwaga — Steki smażą się szybciej na grillu niż na patelni. Średnie lub średnio głębokie palenie odpowiada temperaturze wewnętrznej 60°C–67°C, a w pełni wypieczone – ok. 70°C.
Owoce morza, takie jak kalmary i krewetki, wystarczy skropić sokiem z cytryny i smażyć po 1 minucie z każdej strony. Steki z łososia czy sumy również szybko się gotują, dlatego aby uniknąć ich wysuszenia, na minutę przed smażeniem zdejmij rybę z ognia, przykryj folią i odstaw do wystygnięcia – białko samo się „ugotuje”.
Przeczytaj także
Jak gotować
12 trików z grillowaniem i grillowaniem, które pomogą Ci bez względu na Twoje doświadczenie
Lubisz smażyć na ognisku mięso, drób, ryby lub warzywa? Kiedy oficjalnie zaczną się letnie upały, czas na grilla! Oddajemy w Wasze ręce ściągawkę, dzięki której nawet początkujący kucharz poczuje się pewnie przy ogniu i mięsie w swoich rękach.
Olga Z
Półprodukty i warzywa grillowane
Można także szybko grillować wątróbkę, gotowany ozorek czy mięso ugotowane wcześniej metodą sous vide. Oprócz grillowanego mięsa czy ryby można upiec także warzywa. Po prostu weź cukinię, ziemniaki, kalafior lub brokuły, kukurydzę lub bakłażan, pokrój na kawałki o grubości 1 cm i ułóż na drucianej kratce skropionej sokiem z cytryny i olejem roślinnym. Lub zawiń w folię i gotuj, od czasu do czasu obracając, aby zapewnić równomierne ogrzewanie.
Jako lekką przystawkę można podać sałatkę ze świeżych warzyw, na przykład kapusty, ogórków, rzodkiewki. Odpowiednie są również paluszki marchewkowe lub selerowe z kwaśną śmietaną lub sosem serowym.
Miłośnikom bardziej treściwych obiadów polecamy gotowany ryż lub kaszę gryczaną. Te płatki gotują się szybko, zwłaszcza jeśli są już zapakowane w porcjowane torebki. Można też zrobić makaron na 10 sztuk–15 minut.
Oferujemy 7 sprawdzonych przepisów na szybki obiad z grilla plus bonus — pierogi zapiekane w szybkiej marynacie.
Przepisy
Pachniało grillowanymi warzywami
Zwykle stynka pojawia się na targowiskach i w sklepach pod koniec kwietnia — początek maja. Do grillowania wybierz świeżą, twardą rybę w rozmiarze 10–15cm.
Pachniało grillowanymi warzywami
Do gotowania na 2 porcje potrzebować:
- stynka – 400 gr
- brokuł – 300 gr
- cukinia – 1 szt.
- cytrynowy – 1 szt.
- oliwa z oliwek – 50 ml
Do sosu:
- oliwa z oliwek – 5 łyżek l.
- kolendra – 50 gr
- cytryna (sok) – 1/2 szt.
- czosnek – 2 goździki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Namocz szaszłyki przez 1 godzinę w zimnej wodzie.
2. Przygotowaną stynię osuszyć papierowymi ręcznikami, posolić, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Umieść rybę na szaszłykach i grilluj, aż będzie ugotowana, obracając kilka razy po drodze, około 6–8 minut.
3. Cukinię pokroić w koła, brokuły podzielić na różyczki. Warzywa doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotuj na grillu około 10 minut.
4. Na sos oddziel liście kolendry od łodyżek i umieść je w szklance blendera zanurzeniowego. Dodać czosnek, oliwę i sok z cytryny. Sos zmiksować na gładką masę, dodać sól i pieprz.
5. Przed podaniem skrop warzywa i rybę sokiem z cytryny. Podawać z sosem.
Uwaga dla gospodyni
Mały zapach w rozmiarze 10–12 cm można pozostawić nieobrane i ugotowane w całości.
Przydatne rady
Zamiast zielonego sosu, to danie można podać z salsą z marynowanej kolendry jalapeño. Kolendrę w sosie można zastąpić miętą lub czosnkiem niedźwiedzim.
Grillowany stek z łososia
Grillowany stek rybny — danie, które gotuje się bardzo szybko i zawsze jest odpowiednie. Udekoruj świeżymi warzywami, po prostu je grubo siekając, lub lekką sałatką.
Grillowany stek z łososia
Do gotowania na 4 porcje potrzebować:
- łosoś – 4 steki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka. l.
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Do sałatki:
- Kapusta pekińska – 1 mała główka kapusty
- cukinia – 1 szt.
- oliwa z oliwek – 5 łyżek l.
- wapno – 1 szt.
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Do sosu:
- jogurt naturalny – 300ml
- wapno – 1 szt.
- sól
- mielona papryczka chili
1. Kapustę pekińską drobno posiekać w poprzek głowy i włożyć do dużej miski. Za pomocą tarki usuń skórkę z limonki i wyciśnij sok.
2. Cukinię pokroić wzdłuż na długie plastry o grubości 3–4 mm. Posmaruj obie strony oliwą z oliwek i szybko grilluj przez 1-2 minuty z każdej strony. Włóż do miski z kapustą. Sól, dopraw pieprzem, dodaj 2 łyżki. l. sok z limonki i 1 łyżeczka. swada. Skropić oliwą i wymieszać.
3. Przygotowaną rybę dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Steki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy je wyjąć z lodówki na 30 minut przed smażeniem. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą, włóż na grill i smaż przez około 3 minuty. Przewróć steki na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty. Przełożyć na talerz.
4. Do sosu połącz jogurt z 1 łyżką. l. sok z limonki, sól i chili w proszku, wymieszaj. Podawać do steków i sałatek.
Uwaga dla gospodyni
W ten sam sposób można ugotować dowolny rodzaj wysokotłuszczowej ryby o gęstej konsystencji mięsa: łososia, pstrąga, łososia różowego, łososia kumpla, tuńczyka lub suma.
Przydatne rady
Aby zapobiec przywieraniu ryb do rusztu grilla, należy stosować specjalne owalne ruszty z rączką – ryba otrzyma odpowiednią ilość ciepła, ale nie rozpadnie się. Będzie miała cudowny złoty kolor i niesamowity aromat.
Pikantna grillowana kałamarnica z czosnkiem
Pikantna grillowana kałamarnica z czosnkiem jest gotowa w kilka minut. A delikatne mięso z owoców morza nie potrzebuje więcej.
Pikantna grillowana kałamarnica z czosnkiem
Do gotowania na 4 porcje potrzebować:
- duże zwłoki kałamarnic – 4 szt.
- cytrynowy – 1 szt.
- czerwona papryczka chili – 1 szt.
- pietruszka – 3–4 gałęzie
- czosnek – 1 goździk
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
1. Rozmroź i oczyść tusze kalmarów. Włóż do każdego długą drewnianą łyżkę lub rączkę szpatułki. Za pomocą bardzo ostrego noża wykonuj na kałamarnicy poprzeczne nacięcia co 1 cm. Uchwyt łyżki nie pozwoli na całkowite przecięcie tuszy, a otrzymasz coś w rodzaju „akordeon”. Wyjmij łyżkę, opłucz kalmary i osusz papierowymi ręcznikami.
2. Przełóż czosnek przez prasę. Usuń nasiona i błony z chili, a strąk drobno posiekaj. Z połowy cytryny wyciśnij sok, resztę cytryny pokrój w plasterki. Do miski wlać oliwę, dodać sok z cytryny, czosnek, chili, sól i pieprz, wymieszać. Umieść kalmary w powstałej marynacie i kilkakrotnie obróć tusze. Pozostawić do marynowania na 10 minut.
3. Rozgrzej grill. Połóż kalmary na grillu i smaż przez 1 minutę z każdej strony. Następnie posypać drobno posiekaną natką pietruszki i podawać na gorąco z cząstkami cytryny i białym pieczywem.
Przydatne rady
W tej marynacie można ugotować razem z kalmarami duże krewetki. Wybieraj surowe, a nie gotowane i mrożone.
Grillowane Roladki Z Indyka Ze Słodką Papryką
Mięso drobiowe gotuje się bardzo szybko, dosłownie w kilka minut. Jednocześnie nadzienie warzywne pozostaje chrupiące, a ser ma czas na stopienie.
Grillowane Roladki Z Indyka Ze Słodką Papryką
Do gotowania na 4 porcje potrzebować:
- filet z indyka – 400 gr
- czerwona papryka – 1 szt.
- zielona papryka – 1 szt.
- cebula – 1 szt.
- ser – 100 gr
- mielona ostra papryka – 1/2 łyżeczka
- wędzona papryka – 1/2 łyżeczka
- proszek cebulowy – 1/4 łyżeczka
- proszek czosnkowy – 1/4 łyżeczki
- oregano – 1/4 łyżeczki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Filet z indyka pokroić w długie plastry o grubości 5–7 mm. Ułożyć w jednej warstwie na blacie i posypać cebulą i czosnkiem w proszku, oregano, czarnym pieprzem, ostrą papryką i wędzoną papryką.
2. Paprykę przekrój wzdłuż, a następnie pokrój w paski. Cebulę pokroić w piórka, ser — cienkie plasterki.
3. Na plastry indyka rozłóż plastry sera, ułóż warzywa, posól, zwiń bułki i zawiąż sznurkiem namoczonym wcześniej w zimnej wodzie. Połóż na ruszcie grillowym i piecz przez 5 minut. Przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty.
Uwaga dla gospodyni
Plasterki filetu z indyka można ostrożnie ubić: ułatwi to zwinięcie ich w bułki.
Przydatne rady
Najlepszym dodatkiem do bułek z indykiem będzie lekka sałatka jarzynowa z dressingiem z kolendry, oliwy i soku z cytryny.
Szaszłyk z kiełbaskami, bakłażanem, pieczarkami i serem Halloumi
Gęsty grecki ser Halloumi — jeden z niewielu serów, który nadaje się do gotowania na szaszłykach, ponieważ praktycznie się nie topi, ale po usmażeniu nabiera pięknej złotobrązowej skórki.
Szaszłyk z kiełbaskami, bakłażanem, pieczarkami i serem Halloumi
Do gotowania na 4 porcje potrzebować:
- ser Halloumi – 400 gr
- kiełbaski – 4 szt.
- słodka papryka – 2 szt.
- bakłażan – 1 szt.
- pieczarki – 8 szt.
- cytryna (sok) – 1/2 szt.
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Paprykę słodką pokroić w kwadraty o boku 2 cm. Kiełbaski pokroić w kawałki…