7 cytrusowych napojów i dań na noworoczny nastrój
Olga Dyakonova 26 grudnia 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Owoce cytrusowe to idealny produkt na sezon zimowy. Zawierają dużo witamin i jasny soczysty smak, który tworzy nastrój noworoczny. Z owoców cytrusowych można przygotować wiele nieoczekiwanych dań i napojów. Porozmawiajmy o niektórych z nich.
Treść materiału:
- Sałatka z jarmużu z grejpfrutem i tahini
- Marmolada pomarańczowa
- Kruche ciasteczka grejpfrutowe ze skórką cytrynową
- Tajska zupa rybna z limonką
- Ciasto mandarynkowe
Sałatka z jarmużu z grejpfrutem i tahini
Sałatka ta łączy w sobie jasne smaki: kwaśny, gorzki i słodki. Niezwykły lunch z bliskowschodnim akcentem.
Do przygotowania 3-4 porcji sałatki z jarmużu z grejpfrutem i tahini potrzebujemy:
- 60 ml octu ryżowego
- 240 g tahini
- 1 mały ząbek czosnku
- 5 łyżek l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- kolendra do smaku
- 2 pęczki jarmużu (same liście, bez łodyg)
- 2 małe grejpfruty
- 2 łyżki l. oleje kuchenne
- 100 g szalotki lub cebuli
- 2 łyżki l. prażony sezam
- sól
- Wymieszaj ocet, tahini, czosnek, 5 łyżek. łyżki oleju i 5 łyżek. łyżki wody w blenderze lub robocie kuchennym, aż masa będzie gładka. Dodaj kolendrę i puree, aż masa będzie bardzo gładka i jasnozielona. Dopraw solą.
- Podgrzej 1 łyżkę. łyżka oleju na średnim ogniu. Dodaj połowę kapusty na patelnię i gotuj, bez mieszania, aż stanie się rumiana i jasnozielona, około 1 minuty. Kontynuuj gotowanie, obracając raz lub dwa razy, jeszcze około 1 minuty. Przełożyć do miski. Powtórz tę czynność z pozostałą kapustą i 1 łyżką. łyżka oleju kuchennego.
- Połowę dressingu polej kapustą i wymieszaj. Posmakuj i dopraw solą.
- Usuń skórkę i gorzkie części grejpfruta, pozostawiając jedynie miąższ. Kroimy i dodajemy do kapusty.
- Sałatkę jeszcze raz polej dressingiem i posyp chrupiącą szalotką i ziarnami sezamu.
Marmolada pomarańczowa
Ta marmolada stanie się ulubioną zimową przekąską dzieci i dorosłych. Wykonanie jest proste, a liczba składników jest minimalna.
Do przygotowania 6-8 porcji marmolady potrzebujemy:
- 6 pomarańczy
- 200 g cukru (można użyć fruktozy)
- 0,5 l wody
- 4 łyżeczki agar
- Wyciśnij sok z pomarańczy za pomocą sokowirówki ręcznej lub elektrycznej. Skórki z trzech pomarańczy pokroić, włożyć do rondelka, dodać cukier, pół litra wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
- Ochłodzić bulion do temperatury pokojowej i odcedzić, wyciskając skórki.
- Mieszankę wymieszać z sokiem, dodać agar i dokładnie wymieszać. Pozostawić na godzinę do spęcznienia. Następnie doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Przelać do foremek i ostudzić lub wstawić do lodówki, gdy masa osiągnie już temperaturę pokojową.
Kruche ciasteczka grejpfrutowe ze skórką cytrynową
Te mini ciasteczka wychodzą ładne i gładkie i dobrze zachowują swój kształt nawet po pokrojeniu. Wspaniała uczta dla dużej grupy gości.
Do przygotowania 16 sztuk potrzebujesz:
Na ciasteczka
- 1 szklanka mąki
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki l. Sahara
- 1/2 łyżeczki sól
- 1 kostka schłodzonego, niesolonego masła, pokrojonego na kawałki
- 2 duże żółtka
Część twarogowa
- 3 duże jajka
- 3 duże żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka niesolonego masła o temperaturze pokojowej
- 1 łyżka. skrobia kukurydziana
- 1 łyżka. drobno starta skórka grejpfruta
- 60 ml soku grejpfrutowego
- 2 łyżeczki starta skórka z cytryny
- 170 ml soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- sól
- cukier puder do podania
Do kandyzowanych grejpfrutów
- 1 grejpfrut
- ½ szklanki cukru
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Do robota kuchennego lub miksera wsyp mąkę, cukier puder, cukier granulowany i sól i wymieszaj. Dodać masło i ponownie ubić. Dodaj żółtka i ubijaj, aż ciasto połączy się w małe grudki. Jeśli robisz to ręcznie, wymieszaj suche składniki w dużej misce, następnie wymieszaj palcami masło, a następnie łyżką żółtka.
- Wyłóż blachę do pieczenia nakładającym się pergaminem. Ciasto przełożyć na blachę i uformować równą warstwę. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach, aby zapobiec wydęciu podczas pieczenia. Piecz kruche ciasto, aż krawędzie i wierzch będą złociste, około 24 do 28 minut. Pozwól ostygnąć.
- Podczas pieczenia kruchego ciasta otrzyj skórkę z grejpfruta w 1 cm paski i pokrój je wzdłuż w bardzo cienko. Połącz skórkę i 2 szklanki wody w małym rondlu i zagotuj. Natychmiast odcedź. Na tej samej patelni wymieszaj skórkę z 60 gramami cukru i 1 szklanką wody i zagotuj. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż skórka stanie się półprzezroczysta i zmiękczona, od 15 do 20 minut. Odcedzić, wyrzucić syrop i wymieszać skórkę w małej misce z pozostałymi 60 gramami cukru. Odłożyć na bok.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni. Energicznie ubij jajka, żółtka, cukier granulowany i skrobię kukurydzianą w dużym rondlu, aż masa będzie gładka, a cukier całkowicie się rozpuści. Wymieszaj skórkę i sok z grejpfruta, skórkę i sok z cytryny oraz wanilię. Postaw patelnię na średnim ogniu i gotuj, ciągle mieszając, aż mieszanina zacznie lekko bulgotać na krawędziach i zgęstnieje, około 5 minut. Zdejmij z ognia, dodaj sól do mieszanki, następnie dodaj masło, kawałek po kawałku, ubijając, aż się całkowicie rozpuści. Do kruchego ciasta włożyć „twarożek” i wygładzić. Posyp odrobiną kandyzowanej skórki grejpfruta.
- Piec, aż wierzch się zetnie (środek będzie lekko drgać, gdy potrząśniesz patelnią), od 20 do 25 minut. Następnie włożyć do lodówki i chłodzić do bardzo zimnego stanu przez co najmniej 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
- Przed podaniem pokrój batony na kwadraty i posyp cukrem pudrem, jeśli chcesz.
Tajska zupa rybna z limonką
Prosta i nie banalna zupa, gdy znudzi Ci się już kurczak, zupa rybna i barszcz.
Do garnka z zupą będziesz potrzebować:
- 750 ml bulionu rybnego
- makrela lub inna ryba
- biały pieprz
- 12 g cukru
- sól
- sok z limonki
- olej roślinny
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml sosu sojowego
- kolendra
- Zagotuj bulion rybny, dodaj sos sojowy, cukier i sól. Posiekaj czosnek. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym. Smaż czosnek na złoty kolor.
- Do bulionu dodać czosnek. Filet z ryby pokroić na kawałki i wrzucić do bulionu. Dodaj limonkę i pieprz. Gotuj około 15 minut.
- Przed podaniem pokrój kolendrę w cienkie paski i ułóż na talerzu.
Ciasto mandarynkowe
Świetna opcja na wykorzystanie nieświeżych lub po prostu zmęczonych mandarynek. Ciasto okazuje się piękne i smaczne.
- 3 jajka
- 50 ml mleka
- 150 g oleju roślinnego
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka cukier waniliowy
- 300 g mąki
- 15 g proszku do pieczenia
- 6-9 mandarynek
- Rozbij 3 jajka do miski, wlej mleko i 150 gramów oleju roślinnego. Ubijaj mikserem przez kilka minut na wysokich obrotach.
- Do miski wsyp 150 g cukru i cukier waniliowy. Ubijaj przez kolejne 2-3 minuty.
- W kilku dodatkach do ciasta dodać 300 g mąki i 15 g proszku do pieczenia. Mieszać mikserem na niskich obrotach.
- Mandarynki obierz i przekrój w poprzek, tak aby każdy plasterek został przecięty. Wyłóż dno formy do pieczenia pergaminem. Boki formy wysmaruj masłem i posyp mąką. Ułożyć mandarynki przeciętą stroną do dołu. Następnie wlać ciasto i uderzać patelnią o blat, aby je rozprowadzić. Wstawić do piekarnika na 40-50 minut i 180 stopni. Gdy ciasto będzie gotowe i lekko ostygnie, odwróć je i zdejmij z formy. Dla dekoracji można posypać cukrem pudrem.
Cytrusowy bezalkoholowy napój gazowany
Świetna opcja koktajlowa dla osób niepijących alkoholu. Napój wychodzi jak z baru – treściwy, zbilansowany, z przyjemną białkową pianką.
- 60ml soku pomarańczowego
- 60 ml soku z cytryny
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka grenadyny
- 1 małe lub średnie jajko
- 2 do 4 łyżek wody gazowanej
- plasterek pomarańczy do dekoracji
- Do shakera (możesz też użyć tego sportowego) soki, grenadynę i jajko. Potrząsnąć. Do shakera dodaj lód i energicznie potrząsaj przez około 30 sekund.
- Przecedź mieszaninę do schłodzonej szklanki. Dodać wodę gazowaną i delikatnie wymieszać. Udekoruj plasterkiem pomarańczy.
Gorący koktajl z miodem cytrusowym
Opcja słodkiej herbaty na przytulne spotkania, gdy chcesz się rozgrzać.
- 2 łyżki miodu
- świeże liście szałwii
- sok z 1 cytryny
- 5 mandarynek
- syrop z agawy lub cukier do smaku
- dowolną herbatę
- W rondlu na średnim ogniu zagotuj około 200-300 ml wody. Gdy się zagotuje, dodaj liście szałwii i miód. Kontynuuj gotowanie przez 2-3 minuty. Następnie wyłącz ogrzewanie i pozostaw mieszaninę pod przykryciem na 5 minut.
- W międzyczasie w misce wymieszaj mandarynki i sok z cytryny. Za pomocą widelca delikatnie rozgniataj owoce, aż cytrusy zostaną całkowicie rozgniecione. Dodaj syrop lub cukier. Gdy szałwia zastygnie, usuń liście z syropu miodowego. Zaparzony syrop miodowy wlać do dzbanka i dodać mandarynki.
- Zaparz ulubioną herbatę w dużym imbryku, tak aby liście herbaty nie unosiły się w napoju. Dodaj do tego mieszankę mandarynek i miodu. Podawać.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #owoce cytrusowe #limonka #grejpfrut #mandarynka #nowy rok #dania noworoczne #nowy rok 2023 #pomarańczaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca26 grudnia 2022 r
Podobało nam się ciasto mandarynkowe i gorący koktajl. Dziękuję za przepisy.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych