7 bardzo szybkich dań z truskawkami na śniadanie
Olga Zacharowa 08 czerwca 2023 r4,83 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Sezonowe truskawki to zjawisko przemijające. Dlatego przede wszystkim musisz jeść tę jagodę, zachowując wszystkie swoje żywe korzyści. I gotuj przy minimalnej obróbce cieplnej, a później przygotuj kompoty i dżemy.
Teraz jest czas na najlepsze truskawki i trzeba je wykorzystać jak najlepiej. Na początek rozgrzejmy się przygotowując uniwersalny sos truskawkowy, który odmieni Twoje poranne dania. Ubij jagody w misie blendera, w razie potrzeby dodając odrobinę wanilii. Przelać do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do łaźni wodnej. Otrzymasz bardzo aromatyczny koncentrat truskawkowy. Można je podawać na śniadanie z naleśnikami, goframi, sernikami lub po prostu z twarogiem lub jogurtem. Przejdźmy teraz do bardziej treściwych dań.
Kanapka z truskawkami, szynką i serem brie w 5-6 minut.
Tutaj wszystko jest jasne. Polecamy jedynie skropić truskawki octem balsamicznym – to doskonałe, sprawdzone połączenie. Można eksperymentować z pieczywem próbując na przykład chleba zbożowego.
Kanapka z truskawkami, szynką i serem brie
Do przygotowania 4 kanapek potrzebujesz:
- 8 kromek chleba do tostowania
- mała garść liści kolendry
- 150 g sera brie
- 200 g dużych truskawek
- 4 duże cienkie plasterki szynki suszonej
- Podgrzewaj chleb w tosterze przez 1 minutę. Posiekaj kolendrę. Brie i truskawki pokroić w równe plasterki o grubości 5 cm.
- Na chleb połóż warstwę sera, na wierzch warstwę truskawek i kawałek szynki, posyp ziołami. Przykryć kolejną kromką chleba. Ściśnij trochę kanapkę.
- Podsmaż kanapkę na grillu lub patelni grillowej. Chleb powinien być podpieczony, a ser roztopiony. Przekrój chleb na pół po przekątnej i natychmiast podawaj.
Sałatka z truskawek, kiwi i awokado z dressingiem miodowym w 8-10 minut.
Do sałatek owocowych możesz dodawać dowolne owoce i jagody. Ale to danie ma również swoje własne zasady. Wskazane jest łączenie składników słodko-kwaśnych i różniących się konsystencją. Do dressingu można użyć jogurtu lub miodu z ziołami i sokiem cytrusowym.
Sałatka z truskawek, kiwi i awokado z dressingiem miodowym
Aby przygotować sałatkę na 4 porcje, potrzebujesz:
- 400 g dojrzałych truskawek
- 2 awokado
- 1 łyżka. l. sok z cytryny
- 3-4 kiwi
- 3-4 łyżki. l. Miód
- 1 łyżeczka skórka cytrynowa
- 1-2 łyżki. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 0,5-1 łyżeczka ocet balsamiczny
- 50 g mieszanki świeżych zielonych sałat, najlepiej frisse i romano
- garść orzechów pekan
- sól
- Truskawki pokroić w średnie plasterki. Awokado przekrój, usuń pestkę i łyżką wydrąż miąższ. Pokrój na średnie kawałki. Skropić sokiem z cytryny i dodać odrobinę soli. Kiwi obierz, przekrój na pół, pokrój w plasterki, podobnie jak truskawki.
- Aby przygotować sos, wymieszaj miód, skórkę, oliwę z oliwek i ocet.
- Szybko wymieszaj truskawki, kiwi i awokado z sałatą i dressingiem. Posypać grubo posiekanymi orzechami. Podawaj natychmiast.
Szybki shake truskawkowy z mlekiem kokosowym w 5 minut.
Jeśli nie masz dobrego kontaktu z mlekiem krowim, zastąp je mlekiem sojowym lub owsianym – nie pogorszy to napoju. I pamiętaj, aby dodać trochę soli do koktajlu. To nada napojowi wyjątkowy harmonijny smak.
Szybki shake truskawkowy z mlekiem kokosowym
Do przygotowania około 1 litra napoju potrzebujesz:
- 200 ml mleka
- 200 ml mleka kokosowego
- 400 g dojrzałych i soczystych truskawek
- 4-6 łyżek. l. miód lub syrop klonowy
- listki mięty lub melisy do podania
- sól morska
- Wymieszaj mleko krowie i mleko kokosowe. Zmiksuj w blenderze z truskawkami. Posmakuj tego.
- Stopniowo dodawaj miód lub syrop. Dodaj trochę soli.
- Przelej do wysokich szklanek, udekoruj miętą i od razu podawaj.
Śniadanie jogurtowe z truskawkami w 10-12 minut.
Innym pomysłem na jasny letni poranek jest oryginalny jogurt z truskawkami. Danie jest szczególnie pyszne, gdy doda się do niego coś chrupiącego, na przykład musli, orzechy, a nawet popcorn. Jeśli włożysz deser do zamrażarki na trzy godziny, otrzymasz domowe lody.
Śniadanie jogurtowe z truskawkami
Do przygotowania 4-6 porcji potrzebne będą:
- 250 g mascarpone
- 250 g jogurtu naturalnego
- 120 g cukru pudru
- 200 g dojrzałych, mocnych truskawek
- 100 g kruchych ciasteczek
- Mascarpone ubić mikserem z jogurtem i cukrem pudrem, 2 minuty.
- Truskawki drobno posiekaj, zostawiając kilka całych jagód do dekoracji.
- Ciastka pokruszyć na grube okruszki.
- Aby podać, włóż trochę śmietanki i truskawek do miski, szklanego lub szklanego słoika, na wierzch ułóż kilka ciasteczek, następnie więcej śmietany, ciasteczek i posiekanych jagód.
- Na wierzch nałóż odrobinę kremu i udekoruj całymi truskawkami. Jeśli chcesz, usuń na 30 minut. w lodówce, ale można podawać bez zmian.
Sałatka z truskawek i pomidorów z sosem winegret w 8-10 minut.
Pomidory i truskawki dobrze do siebie pasują. Serek świetnie czuje się w takim towarzystwie. Użyliśmy mozzarelli, ale koza i owca również się sprawdzą.
Sałatka z truskawek i pomidorów z sosem winegret
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 2 ząbki czosnku
- 500 g dużych truskawek
- 1 łyżka. l brązowy cukier
- 25-30 ml. ocet jabłkowy
- 0,5 łyżeczki suszony tymianek
- 0,5-1 łyżka. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 400 g pomidorów różnych odmian i kolorów, najlepiej mieszanka pomidorów mielonych i wiśniowych
- 120-150 g mozzarelli
- 30-40 g sałatki kukurydzianej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Aby przyprawić, przepuść czosnek przez prasę. Zmiksuj w blenderze ze 100 g truskawek, octem, cukrem, tymiankiem i oliwą z oliwek. Przecedzić przez sito i doprawić solą i pieprzem.
- Pozostałe truskawki pokroić na kilka kawałków. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Duże pomidory pokroić na te same kawałki. Ser pokroić na 2-4 kawałki, w zależności od wielkości.
- Przygotowane duże pomidory włóż do salaterki i polej dressingiem. W osobnej misce wymieszaj kukurydzę, pomidorki koktajlowe, truskawki i ser, dodaj sól i pieprz. Ułożyć na pomidorach. Podawać z dressingiem.
Deserowa salsa truskawkowo-bazyliowa dla dorosłych w 6-7 minut.
Ta deserowa salsa może Cię zaskoczyć, mimo że wygląda jak kawałki jagód. Podawać z twardymi serami dojrzewającymi lub pieczoną wołowiną.
Salsa deserowa z truskawkami i miętą
Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:
- 500-600 g truskawek
- dwie garści liści bazylii
- 1-2 łyżki. Cointreau
- 2 łyżki l. ocet balsamiczny
- 4 łyżki l. brązowy cukier
- Truskawki pokroić w średnią kostkę. Drobno posiekaj liście bazylii.
- W rondlu o grubym dnie wymieszaj cukier i Cointreau. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wlać ocet, podgrzewać przez 15-20 sekund. Zdjąć z ognia. Lekko ostudzić.
- Na patelnię dodaj truskawki i miętę. Ostrymi ruchami ostrożnie kilkakrotnie wymieszaj truskawki z miętą i wymieszaj je z sosem. I podawaj natychmiast, ułożone w pięknych małych salaterkach.
Słodki omlet z truskawkami w 10-12 minut.
Omlet najlepiej podawać z ciastkami lub ciasteczkami. Możesz dodać jeszcze kilka łyżek wiejskiej śmietany.
Słodki omlet z truskawkami
Aby przygotować omlet na 2-4 porcje, potrzebujesz:
- 200 g truskawek
- 3 jajka plus 2 żółtka
- 100 ml śmietanki 30% tłuszczu
- 3 łyżki l. lekko podgrzany dżem truskawkowy
- 1 łyżeczka skrobia kukurydziana
- 20 g masła
- Połowę truskawek pokroić w kostkę, a pozostałe jagody pokroić w dużą kostkę.
- 3 całe jajka i 2 żółtka ubić ze śmietaną, dodać lekko podgrzany dżem truskawkowy, skrobię kukurydzianą, ubić na gładką masę.
- Do masy jajecznej dodać kostki truskawek.
- Na nieprzywierającej patelni (22-24 cm) rozpuścić masło, wlać jajka, śmietanę i truskawki.
- Smażymy jak zwykły omlet. Podawać z plasterkami truskawek i ciasteczkami.
BONUS: Sorbet truskawkowy przygotowany dzień wcześniej
Wielu z nas pamięta z dzieciństwa sorbet jagodowy w szklance: nie pozostawił nikogo obojętnym. Zapraszamy do nauki przygotowania sorbetu truskawkowego w domu. Latem, zwłaszcza w sezonie jagodowym, jest to proste i przyjemne.
Sorbet należy przygotować dzień wcześniej, a następnie po prostu wyjąć w ciągu 6-8 minut. Przed podaniem należy go trochę roztopić i po włożeniu do misek delektować się nim z przyjemnością. To danie jest idealne nawet na śniadanie w upalny, letni dzień!
Sorbet truskawkowy
Do przygotowania 4 porcji sorbetu potrzebne będą:
- 500 g dowolnych truskawek
- 1 mała cytryna
- 80 g miodu
- 1 łyżka. l. likier lub wódka w przypadku przygotowywania sorbetu dla dorosłych
- Umieść truskawki w misie blendera. Zmiel na puree.
- Przetrzyj puree przez drobne metalowe sito, aby usunąć wszystkie nasiona. Masa powinna uzyskać jednorodną konsystencję.
- Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij sok do miski. Dodaj miód, wódkę lub likier. Mieszamy łyżką, następnie łączymy z wcześniej przygotowanym puree truskawkowym.
- Powstałą masę truskawkową przełóż do niskiego plastikowego pojemnika. Włożyć do zamrażarki na 5-6 godzin. Podczas gotowania sorbet dodawany jest co 90-100 minut. trzeba wyjąć i wymieszać. Aby to ułatwić, najpierw pozwól deserowi trochę się podgrzać (około 10 minut), a następnie dokładnie spulchnij łyżką lub dużym widelcem.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #truskawki #śniadania #śniadanie #szybkie przepisy #szybkie daniaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych