7 bardzo szybkich dań z truskawkami na śniadanie

7 bardzo szybkich dań z truskawkami na śniadanie

7 bardzo szybkich dań z truskawkami na śniadanie

Olga Zacharowa 08 czerwca 2023 r4,83 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Sezonowe truskawki to zjawisko przemijające. Dlatego przede wszystkim musisz jeść tę jagodę, zachowując wszystkie swoje żywe korzyści. I gotuj przy minimalnej obróbce cieplnej, a później przygotuj kompoty i dżemy.

7 bardzo szybkich dań z truskawkami na śniadanie

Teraz jest czas na najlepsze truskawki i trzeba je wykorzystać jak najlepiej. Na początek rozgrzejmy się przygotowując uniwersalny sos truskawkowy, który odmieni Twoje poranne dania. Ubij jagody w misie blendera, w razie potrzeby dodając odrobinę wanilii. Przelać do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do łaźni wodnej. Otrzymasz bardzo aromatyczny koncentrat truskawkowy. Można je podawać na śniadanie z naleśnikami, goframi, sernikami lub po prostu z twarogiem lub jogurtem. Przejdźmy teraz do bardziej treściwych dań.

Kanapka z truskawkami, szynką i serem brie w 5-6 minut.

Tutaj wszystko jest jasne. Polecamy jedynie skropić truskawki octem balsamicznym – to doskonałe, sprawdzone połączenie. Można eksperymentować z pieczywem próbując na przykład chleba zbożowego.

Kanapka z truskawkami, szynką i serem brie
Kanapka z truskawkami, szynką i serem brie

Do przygotowania 4 kanapek potrzebujesz:

  • 8 kromek chleba do tostowania
  • mała garść liści kolendry
  • 150 g sera brie
  • 200 g dużych truskawek
  • 4 duże cienkie plasterki szynki suszonej
  1. Podgrzewaj chleb w tosterze przez 1 minutę. Posiekaj kolendrę. Brie i truskawki pokroić w równe plasterki o grubości 5 cm.
  2. Na chleb połóż warstwę sera, na wierzch warstwę truskawek i kawałek szynki, posyp ziołami. Przykryć kolejną kromką chleba. Ściśnij trochę kanapkę.
  3. Podsmaż kanapkę na grillu lub patelni grillowej. Chleb powinien być podpieczony, a ser roztopiony. Przekrój chleb na pół po przekątnej i natychmiast podawaj.

Sałatka z truskawek, kiwi i awokado z dressingiem miodowym w 8-10 minut.

Do sałatek owocowych możesz dodawać dowolne owoce i jagody. Ale to danie ma również swoje własne zasady. Wskazane jest łączenie składników słodko-kwaśnych i różniących się konsystencją. Do dressingu można użyć jogurtu lub miodu z ziołami i sokiem cytrusowym.

Sałatka z truskawek, kiwi i awokado z dressingiem miodowym
Sałatka z truskawek, kiwi i awokado z dressingiem miodowym

Aby przygotować sałatkę na 4 porcje, potrzebujesz:

  • 400 g dojrzałych truskawek
  • 2 awokado
  • 1 łyżka. l. sok z cytryny
  • 3-4 kiwi
  • 3-4 łyżki. l. Miód
  • 1 łyżeczka skórka cytrynowa
  • 1-2 łyżki. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 0,5-1 łyżeczka ocet balsamiczny
  • 50 g mieszanki świeżych zielonych sałat, najlepiej frisse i romano
  • garść orzechów pekan
  • sól
  1. Truskawki pokroić w średnie plasterki. Awokado przekrój, usuń pestkę i łyżką wydrąż miąższ. Pokrój na średnie kawałki. Skropić sokiem z cytryny i dodać odrobinę soli. Kiwi obierz, przekrój na pół, pokrój w plasterki, podobnie jak truskawki.
  2. Aby przygotować sos, wymieszaj miód, skórkę, oliwę z oliwek i ocet.
  3. Szybko wymieszaj truskawki, kiwi i awokado z sałatą i dressingiem. Posypać grubo posiekanymi orzechami. Podawaj natychmiast.

Szybki shake truskawkowy z mlekiem kokosowym w 5 minut.

Jeśli nie masz dobrego kontaktu z mlekiem krowim, zastąp je mlekiem sojowym lub owsianym – nie pogorszy to napoju. I pamiętaj, aby dodać trochę soli do koktajlu. To nada napojowi wyjątkowy harmonijny smak.

Szybki shake truskawkowy z mlekiem kokosowym
Szybki shake truskawkowy z mlekiem kokosowym

Do przygotowania około 1 litra napoju potrzebujesz:

  • 200 ml mleka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 400 g dojrzałych i soczystych truskawek
  • 4-6 łyżek. l. miód lub syrop klonowy
  • listki mięty lub melisy do podania
  • sól morska
  1. Wymieszaj mleko krowie i mleko kokosowe. Zmiksuj w blenderze z truskawkami. Posmakuj tego.
  2. Stopniowo dodawaj miód lub syrop. Dodaj trochę soli.
  3. Przelej do wysokich szklanek, udekoruj miętą i od razu podawaj.

Śniadanie jogurtowe z truskawkami w 10-12 minut.

Innym pomysłem na jasny letni poranek jest oryginalny jogurt z truskawkami. Danie jest szczególnie pyszne, gdy doda się do niego coś chrupiącego, na przykład musli, orzechy, a nawet popcorn. Jeśli włożysz deser do zamrażarki na trzy godziny, otrzymasz domowe lody.

Śniadanie jogurtowe z truskawkami
Śniadanie jogurtowe z truskawkami

Do przygotowania 4-6 porcji potrzebne będą:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 120 g cukru pudru
  • 200 g dojrzałych, mocnych truskawek
  • 100 g kruchych ciasteczek
  1. Mascarpone ubić mikserem z jogurtem i cukrem pudrem, 2 minuty.
  2. Truskawki drobno posiekaj, zostawiając kilka całych jagód do dekoracji.
  3. Ciastka pokruszyć na grube okruszki.
  4. Aby podać, włóż trochę śmietanki i truskawek do miski, szklanego lub szklanego słoika, na wierzch ułóż kilka ciasteczek, następnie więcej śmietany, ciasteczek i posiekanych jagód.
  5. Na wierzch nałóż odrobinę kremu i udekoruj całymi truskawkami. Jeśli chcesz, usuń na 30 minut. w lodówce, ale można podawać bez zmian.

Sałatka z truskawek i pomidorów z sosem winegret w 8-10 minut.

Pomidory i truskawki dobrze do siebie pasują. Serek świetnie czuje się w takim towarzystwie. Użyliśmy mozzarelli, ale koza i owca również się sprawdzą.

Sałatka z truskawek i pomidorów z sosem winegret
Sałatka z truskawek i pomidorów z sosem winegret

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g dużych truskawek
  • 1 łyżka. l brązowy cukier
  • 25-30 ml. ocet jabłkowy
  • 0,5 łyżeczki suszony tymianek
  • 0,5-1 łyżka. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 400 g pomidorów różnych odmian i kolorów, najlepiej mieszanka pomidorów mielonych i wiśniowych
  • 120-150 g mozzarelli
  • 30-40 g sałatki kukurydzianej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Aby przyprawić, przepuść czosnek przez prasę. Zmiksuj w blenderze ze 100 g truskawek, octem, cukrem, tymiankiem i oliwą z oliwek. Przecedzić przez sito i doprawić solą i pieprzem.
  2. Pozostałe truskawki pokroić na kilka kawałków. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Duże pomidory pokroić na te same kawałki. Ser pokroić na 2-4 kawałki, w zależności od wielkości.
  3. Przygotowane duże pomidory włóż do salaterki i polej dressingiem. W osobnej misce wymieszaj kukurydzę, pomidorki koktajlowe, truskawki i ser, dodaj sól i pieprz. Ułożyć na pomidorach. Podawać z dressingiem.

Deserowa salsa truskawkowo-bazyliowa dla dorosłych w 6-7 minut.

Ta deserowa salsa może Cię zaskoczyć, mimo że wygląda jak kawałki jagód. Podawać z twardymi serami dojrzewającymi lub pieczoną wołowiną.

Salsa deserowa z truskawkami i miętą
Salsa deserowa z truskawkami i miętą

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • 500-600 g truskawek
  • dwie garści liści bazylii
  • 1-2 łyżki. Cointreau
  • 2 łyżki l. ocet balsamiczny
  • 4 łyżki l. brązowy cukier
  1. Truskawki pokroić w średnią kostkę. Drobno posiekaj liście bazylii.
  2. W rondlu o grubym dnie wymieszaj cukier i Cointreau. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wlać ocet, podgrzewać przez 15-20 sekund. Zdjąć z ognia. Lekko ostudzić.
  3. Na patelnię dodaj truskawki i miętę. Ostrymi ruchami ostrożnie kilkakrotnie wymieszaj truskawki z miętą i wymieszaj je z sosem. I podawaj natychmiast, ułożone w pięknych małych salaterkach.

Słodki omlet z truskawkami w 10-12 minut.

Omlet najlepiej podawać z ciastkami lub ciasteczkami. Możesz dodać jeszcze kilka łyżek wiejskiej śmietany.

Słodki omlet z truskawkami
Słodki omlet z truskawkami

Aby przygotować omlet na 2-4 porcje, potrzebujesz:

  • 200 g truskawek
  • 3 jajka plus 2 żółtka
  • 100 ml śmietanki 30% tłuszczu
  • 3 łyżki l. lekko podgrzany dżem truskawkowy
  • 1 łyżeczka skrobia kukurydziana
  • 20 g masła
  1. Połowę truskawek pokroić w kostkę, a pozostałe jagody pokroić w dużą kostkę.
  2. 3 całe jajka i 2 żółtka ubić ze śmietaną, dodać lekko podgrzany dżem truskawkowy, skrobię kukurydzianą, ubić na gładką masę.
  3. Do masy jajecznej dodać kostki truskawek.
  4. Na nieprzywierającej patelni (22-24 cm) rozpuścić masło, wlać jajka, śmietanę i truskawki.
  5. Smażymy jak zwykły omlet. Podawać z plasterkami truskawek i ciasteczkami.

BONUS: Sorbet truskawkowy przygotowany dzień wcześniej

Wielu z nas pamięta z dzieciństwa sorbet jagodowy w szklance: nie pozostawił nikogo obojętnym. Zapraszamy do nauki przygotowania sorbetu truskawkowego w domu. Latem, zwłaszcza w sezonie jagodowym, jest to proste i przyjemne.

Sorbet należy przygotować dzień wcześniej, a następnie po prostu wyjąć w ciągu 6-8 minut. Przed podaniem należy go trochę roztopić i po włożeniu do misek delektować się nim z przyjemnością. To danie jest idealne nawet na śniadanie w upalny, letni dzień!

Sorbet truskawkowy
Sorbet truskawkowy

Do przygotowania 4 porcji sorbetu potrzebne będą:

  • 500 g dowolnych truskawek
  • 1 mała cytryna
  • 80 g miodu
  • 1 łyżka. l. likier lub wódka w przypadku przygotowywania sorbetu dla dorosłych
  1. Umieść truskawki w misie blendera. Zmiel na puree.
  2. Przetrzyj puree przez drobne metalowe sito, aby usunąć wszystkie nasiona. Masa powinna uzyskać jednorodną konsystencję.
  3. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij sok do miski. Dodaj miód, wódkę lub likier. Mieszamy łyżką, następnie łączymy z wcześniej przygotowanym puree truskawkowym.
  4. Powstałą masę truskawkową przełóż do niskiego plastikowego pojemnika. Włożyć do zamrażarki na 5-6 godzin. Podczas gotowania sorbet dodawany jest co 90-100 minut. trzeba wyjąć i wymieszać. Aby to ułatwić, najpierw pozwól deserowi trochę się podgrzać (około 10 minut), a następnie dokładnie spulchnij łyżką lub dużym widelcem.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #truskawki #śniadania #śniadanie #szybkie przepisy #szybkie daniaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja