7 + 1 sposobów na ułatwienie sobie życia w kuchni

7 + 1 sposobów na ułatwienie sobie życia w kuchni

Wszyscy w ten czy inny sposób musimy gotować jedzenie. Dlaczego więc nie ułatwić tego procesu. Nasze 7 wskazówek (plus bonus) z pewnością Ci w tym pomoże.

  1. Aby szybko pokroić natkę pietruszki, koperek, cebulę itp., użyj czystych nożyczek kuchennych. W takim przypadku możesz ciąć bezpośrednio nad pojemnikiem, do którego planujesz dodać warzywa. To nie tylko przyspieszy proces, ale także pozwoli Ci uniknąć konieczności szukania miejsca na stole na deskę do krojenia, a następnie jej mycia.

Cięcie warzyw nożyczkami szefa kuchni

  1. Aby nie rozmrozić za każdym razem całego kawałka mięsa mielonego, należy go podzielić na mniejsze części i dopiero wtedy włożyć do zamrażarki. Można wtedy rozmrozić dokładnie tyle, ile potrzeba dla danego dania.

Oddziel mięso mielone

  1. Jeśli w rozbitym jajku znajdują się kawałki skorupki, przed ich wyjęciem zwilż palce wodą. W ten sposób można łatwo usunąć skorupkę, nie niszcząc skorupki żółtka.

Robienie serników z surowych jaj

  1. Aby szybko i dokładnie pokroić pieczarki na równe kawałki, użyj zwykłej krajalnicy do jajek.

Pieczarki drobno posiekaj nie tylko nożem

  1. Skórkę bardzo łatwo usuniesz, jeśli użyjesz obieraczki do ziemniaków. Dzięki temu unikniesz dotykania białej warstwy (nie jest to potrzebne do skórki) i będziesz mieć pewność, że kawałki będą schludne i równe.

Pokrój skórkę za pomocą noża do obierania

  1. Jeśli lubisz przygotowywać potrawy na białym i czerwonym winie, możesz je wstępnie zamrozić w foremkach do kostek lodu. Po pierwsze, znacznie ułatwia to obliczenie ilości wina potrzebnej do dania. Po drugie, zawsze będziesz miał strategiczny zapas – bez niepotrzebnego zaśmiecania kuchni czy lodówki otwartymi butelkami.

Pozostałe wino wlewamy nie do kieliszków, ale do tacek na lód

  1. Jeśli robisz jajecznicę dla kilku osób na raz, zastosuj następującą metodę: weź dużą słodką paprykę i pokrój ją w grube pierścienie. Umieścić je na natłuszczonej patelni i wlać na wierzch jajka w proporcji jedno jajko – jeden pierścień pieprzu. Ta technika pozwoli ci dokładnie ugotować jajka, łatwo podzielić danie między wymaganą liczbę osób, a jednocześnie sprawi, że będzie robiło wrażenie.

Jajka sadzone w słodkiej papryce

BONUS: Wykorzystaj między innymi zwykłe przedmioty z kuchennego arsenału do innych celów: tarkę i francuską prasę. O tym, jak to zrobić, przeczytacie tutaj (o tarce) i tutaj (o prasie francuskiej).

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Kuchnia #jedzenie #jak żyćPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja