6 zdrowych i smacznych napojów z suszonych owoców, które wzmocnią Twój układ odpornościowy
gastronomia 09 lutego 2024 r
Suszone owoce i jagody — To kwintesencja smaku i aromatu, letni posmak i świetny nastrój. Różnorodne napoje mogą przywrócić im zawrotną młodość i soczysty kształt: od zdrowego smoothie po mocną nalewkę z sherry.
Treść:
- Jak wybrać odpowiednie suszone owoce
- Mrożona suszona herbata owocowa z miętą
- Aperitif ze śliwkami
- Przycinaj koktajl do twarzy
- Poranny smoothie z suszonych owoców
- Kompot z suszonych owoców z przyprawami
- Napar leczniczy z suszonych owoców i dzikiej róży z imbirem
Jak wybrać odpowiednie suszone owoce
Nie wszystkie suszone owoce nadają się do sporządzania napojów. Aby zrozumieć, czy suszone śliwki, suszone morele, daktyle, rodzynki itp. nadają się do Twojego kompotu lub likieru, przyjrzyj się im uważnie. Jeśli są mięsiste, „soczyste”, jasne i mają błyszczący połysk, to ich nie potrzebujesz. Po pierwsze, są one traktowane dwutlenkiem siarki przeciwko owadom (nie jest to bardzo szkodliwe, ale też nie przynosi korzyści). Po drugie, prawdopodobnie są moczone w syropie cukrowym. A wszystko, czego od nich potrzebujesz, to smak i aromat, a wystarczy naturalna słodycz owocu. Więc spróbuj kupić najbrzydsze, pomarszczone suszone morele (lub jeszcze lepiej, morele) — suszone morele z pestkami), kolor bardziej brązowy niż czerwony. To samo dotyczy śliwek i rodzynek. Ale im bardziej naturalne daty, tym piękniejsze. Ale te tzw. „królewskie” są drogie, szkoda kompotu, a nawet likieru, można kupić coś prostszego — na przykład te na gałęzi. Wykorzystaj piękne okazy do dekoracji lub po prostu zajadaj się herbatą zamiast ciast i słodyczy — nadal otrzymasz nie tylko cukier, ale także wiele przydatnych substancji, zwłaszcza błonnik.
Mrożona suszona herbata owocowa z miętą
Jeśli nie masz pod ręką Darjeelinga — herbatę, uważaną za najlepszą wśród herbat czarnych, zastąp ją inną czarną herbatą, którą zwykle pijesz.
Mrożona suszona herbata owocowa z miętą
6 porcji
Czego potrzebujesz:
- 80 g mieszanki suszonych moreli, rodzynek i suszonych śliwek
- 1 mały pęczek mięty
- 1 łyżka. l. liście herbaty
- Herbata Darjeeling
- brązowy cukier
- 1,2 l wody mineralnej bez gazu
- cytryna do podania
Co zrobić:
1. Na suszone owoce zalać prawie zagotowaną wodę mineralną, dodać liście herbaty i cukier do smaku. Zamknąć i pozostawić na 10 minut.
2. Dodaj miętę, ostudź. Przelej do szklanek z lodem i podawaj z plasterkami cytryny.
Aperitif ze śliwkami
Sherry można zastąpić niezbyt słodkim wzmocnionym winem.
Aperitif ze śliwkami
6–8 porcji
Czego potrzebujesz:
- 1 butelka (750 ml) półwytrawnego sherry
- 200 g suszonych śliwek
- 1 gwiazdka anyżu
Co zrobić:
Śliwki pokroić na ćwiartki i umieścić w hermetycznym pojemniku. Dodać anyż gwiazdkowaty, zalać sherry, odstawić na 10 dni w ciemne miejsce. Napięcie. Podawać na zimno z lodem.
Przycinaj koktajl do twarzy
Burbon w tym koktajlu można zastąpić whisky lub koniakiem.
Przycinaj koktajl do twarzy
1 porcja
Czego potrzebujesz:
- 40 ml bourbona
- 30 ml aperitifu z suszonymi śliwkami
- 15 ml likieru pomarańczowego
- 15 ml świeżego soku z cytryny
- 4 duże kostki lodu
- suszone śliwki i spirala skórki cytrynowej do dekoracji
Co zrobić:
Wlej bourbon do wypełnionej lodem szklanki typu rocks i mieszaj, aż lód lekko się roztopi. Wlać pozostałe składniki i wymieszać. Udekorować skórką z cytryny i suszonymi śliwkami na patyku.
Poranny smoothie z suszonych owoców
W tym smoothie cytrynę można zastąpić limonką. Uzyskasz jeszcze jaśniejszy smak.
Poranny smoothie z suszonych owoców
2 porcje
Czego potrzebujesz:
- 200 ml soku pomarańczowego
- 100 g suszonych daktyli bez pestek
- 100 g suszonych moreli w czekoladzie
- 1 duże zielone jabłko
- sok i skórka z połowy małej cytryny
- 10–12 listków mięty
- lód
Co zrobić:
Jabłko obierz, wydrąż gniazdo nasienne, posiekaj i włóż do blendera. Dodaj lód i wszystkie pozostałe składniki, zmiksuj na gładką masę i natychmiast podawaj.
Kompot z suszonych owoców z przyprawami
Do kompotu można dodać także kilka pączków goździków.
Kompot z suszonych owoców z przyprawami
12–15 porcji
Czego potrzebujesz:
- 200 g moreli
- 100 g suszonych jabłek i gruszek
- 100 g ciemnych rodzynek
- 2 laski cynamonu
- 4–6 strąków kardamonu
- 2-gwiazdkowy anyż
Co zrobić:
1. Umyj suszone owoce, zalej 3 litrami wody pitnej wraz ze wszystkimi przyprawami oprócz cynamonu, na 10–12 godzin.
2. Doprowadzić do bardzo niskiego wrzenia i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
3. Dodaj cynamon, zamknij pokrywkę, wyłącz ogień i poczekaj, aż kompot całkowicie ostygnie.
Napar leczniczy z suszonych owoców i owoców róży z imbirem
Goździki można zastąpić laskami cynamonu lub anyżem gwiazdkowatym.
Napar leczniczy z suszonych owoców i dzikiej róży z imbirem
10–12 porcji
Czego potrzebujesz:
- 200 g dowolnych suszonych owoców
- garść suszonych owoców róży
- 3 cm świeży korzeń imbiru
- 4–6 pąków goździków
- do podania cytryna i miód
Co zrobić:
1. Suszony owoc zalać 2 litrami wody pitnej, doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut.
2. Przelać do termosu, dodać pokrojony w cienkie plasterki imbir i dziką różę z goździkami. Zamknąć, odstawić na 6 godzin. Podawać z cytryną i miodem na przekąskę.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #suszPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca22 marca 2020 r
Zdrowe napoje, szczególnie podobały mi się te bezalkoholowe.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych