6 szybkich i łatwych sposobów na zagęszczenie letnich koktajli
Olga Zacharowa 15 czerwca 2022 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Nadszedł długo wyczekiwany sezon jagód i owoców. Zjemy je na świeżo i przygotujemy z nich różne pyszne dania i napoje. Na pewno nie zapomnimy o smoothie!
Odpowiednio przygotowany smoothie może być świetnym sposobem na rozpoczęcie dnia, napojem po treningu, długim spacerem lub lekką podwieczorek – pod warunkiem, że nie jest zbyt rzadki i wodnisty. Fani napoju twierdzą, że odpowiedni smoothie jest gęsty, gładki, o konsystencji lekko roztopionych lodów lub bardzo gęstego koktajlu mlecznego.
Nasiona Chia to świetna opcja na gęsty smoothie
Nasiona Chia mają działanie żelujące, które zagęszcza koktajle i mogą pomieścić 12-krotność własnej masy w płynie! Dopiero po dodaniu chia do napoju powinno to zająć do 20 minut; w tym czasie lepiej włożyć smoothie do lodówki. Na 1 porcję 250-300 ml zaleca się użyć około 1 łyżki. l. chia (bez slajdu).
Nie należy jednak przesadzać z superfoodem, gdyż chia może czasami powodować wzdęcia i nadmierne tworzenie się gazów. Nasiona najlepiej namoczyć w kilku łyżkach pitnej wody i przechowywać preparat w lodówce. Następnie w razie potrzeby dodać do smoothie i pozostawić napój na 20 minut do zaparzenia.
Nawiasem mówiąc, masła orzechowe, takie jak masło orzechowe, migdałowe i masło z nerkowców, również mają łagodny efekt zagęszczający, ale mogą znacznie wpłynąć na profil smakowy napoju. Dodaj 1-2 łyżki. l. na porcję przed zmiksowaniem smoothie.
Pomaga nam jogurt grecki
Jogurt to kolejny sposób na zagęszczenie i kremowość smoothie, zwłaszcza jeśli użyjesz go zamiast innego płynu do przygotowania napoju.
Zaleca się stosowanie gęstszych jogurtów, np. greckiego czy skyr, jogurtu islandzkiego o gęstej, kremowej konsystencji (od niedawna pojawił się na naszych półkach). Te składniki dodają również dodatkową porcję białka do Twojego smoothie. Na jedną porcję użyj od ćwierć do pół szklanki jogurtu.
Jeśli chcesz uzyskać jeszcze gęstsze smoothie, zamroź jogurt w tackach na kostki lodu, a następnie zmiksuj go z owocami w blenderze o dużej mocy.
Dodaj awokado, aby uzyskać więcej niż tylko smak
Świeże lub mrożone awokado również nadaje się do przygotowania gęstego smoothie. Zamrażanie awokado pokrojonego w dużą kostkę to przyzwoity sposób na przedłużenie okresu przydatności do spożycia awokado, które wkrótce się zepsuje. Ta zdrowa jagoda szczególnie dobrze komponuje się z koktajlami o smaku czekolady lub herbatą matcha.
Awokado jest bogate w tłuszcze, szczególnie jednonienasycone, które nadają im kremową, maślaną konsystencję. Dodany do koktajli niewątpliwie poprawia konsystencję napoju.
Ponieważ awokado zawiera mało wody, zacznij dodawać ten składnik od ćwiartki owocu na 1 porcję smoothie.
Wypróbuj proszek proteinowy
Dzięki swojej konsystencji przypominającej mąkę odżywka białkowa może zagęszczać koktajle. A jako bonus zwiększa zawartość białka w napoju.
Zaleca się zacząć od 1 miarki na porcję smoothie, a następnie dodawać stopniowo. Uważaj, aby nie przesadzić, bo otrzymasz zbyt gęstą, mączną konsystencję.
Niektóre proszki białkowe gęstnieją bardziej niż inne. Przyczyna? Do wielu proszków dodawane są środki zagęszczające, takie jak guma ksantanowa, która nadaje napojowi konsystencję i konsystencję w kontakcie z cieczą.
Użyj mrożonych składników
Kiedy jest dużo letnich prezentów, wspaniale jest zamrozić część jagód, owoców i warzyw. Z takich preparatów można przygotować także gęstszy smoothie.
Użycie mrożonych składników to najprostszy sposób na uzyskanie gęstej konsystencji smoothie. Szefowie kuchni zalecają użycie 3 części zamrożonych na 1 część płynu.
Wysoka zawartość soku w jagodach, owocach i warzywach powoduje ich krystalizację po zamrożeniu. Dzięki temu dary natury mają dodatkową gęstą konsystencję. Po zmieszaniu w blenderze zamrożone składniki tworzą idealnie gładki napój smoothie, zapewniając jednocześnie gęstą konsystencję, która przyjemnie orzeźwia w czasie upałów.
Pamiętaj, że do przetwarzania twardych mrożonek potrzebny jest mocny blender. Szybki silnik i ostre ostrza zapewniają równomierne wymieszanie napoju i osiągnięcie pożądanej kremowej konsystencji.
Nie zapomnij o warzywach i owocach bogatych w błonnik. Mrożone składniki dobrze zagęszczają napój, ale wybór owoców i warzyw bogatych w błonnik może poprawić smak smoothie i sprawić, że będzie jeszcze gęstszy. Co więcej, jeśli dodasz duże kawałki mrożonych jagód, owoców i warzyw, efekt zagęszczenia będzie jeszcze silniejszy.
Warzywa, które mogą dodać błonnik i poprawić konsystencję napoju, to marchew, kalafior, warzywa liściaste, buraki i dynia (dwa ostatnie to pieczone warzywa).
Owoce takie jak banany, brzoskwinie, gruszki i jabłka mają tendencję do większego efektu zagęszczania niż inne owoce.
Zbiór przepisów na smoothie znajdziesz tutaj.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #czerwiec #smoothiePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych