6 Szybkich i Budżetowych Opcji na Pyszne Drugie Śniadanie dla Męża w Pracy

Pakowanie pysznych pudełek na drugie śniadanie dla mojego męża w pracy: 6 szybkich opcji budżetowych

Pakowanie pysznych pudełek na drugie śniadanie dla mojego męża w pracy: 6 szybkich opcji budżetowych

Czy Twój małżonek odmawia pójścia na lunch z kolegami do biurowej stołówki? Nie panikować! Wiemy dokładnie, jak złożyć odpowiedni pojemnik na lunch, poświęcając bardzo mało czasu na jego przygotowanie. Spoiler: w artykule znajdziesz 6 przepisów dla mięsożerców, pescatarian i przekonanych wegetarian.

Pakowanie pysznych pudełek na drugie śniadanie dla mojego męża w pracy: 6 szybkich opcji budżetowych

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Dlaczego domowe jedzenie na wynos jest lepsze od jedzenia z restauracji i stołówki?
  • Jak powinien wyglądać lunch na wynos?
  • Składniki na idealny lunchbox
  • Przepisy
  • Pudełko na lunch z klopsami
  • Pudełko na lunch z kanapkami ze stekiem
  • Lunchbox z panierowanym filetem z kurczaka
  • Lunchbox z pieczonym filetem z indyka
  • Pstrąg zapiekany w rękawie z ziemniakami
  • Sałatka w słoiku

Dlaczego domowe jedzenie na wynos jest lepsze od jedzenia z restauracji i stołówki?

Najbardziej oczywistą odpowiedzią na to pytanie jest to, że smakuje lepiej. To prawda, można polemizować z tym stwierdzeniem, ponieważ cokolwiek powiesz, jedzenie w kawiarni przygotowują profesjonalni szefowie kuchni, którzy dokładnie wiedzą „co jest najlepsze”. A jednak wiele osób tak przywykło do domowych smaków, że nawet te najbardziej wyrafinowane nie są dla nich wystarczające.

Inną, dość oczywistą odpowiedzią na postawione powyżej pytanie jest to, że jedzenie przygotowane własnoręcznie lub własnymi rękami jest zdrowsze niż „nieprzetestowane” jedzenie od kogoś innego. Tutaj też można mieć zastrzeżenia, bo w tym drugim przypadku jedzenie jest świeże i domowe, przynajmniej wczorajsze. Jednak gotując dla siebie korzystamy z najlepszych produktów i na pewno nie używamy żadnych szkodliwych dodatków.

Wreszcie, inna strona domowego jedzenia ma charakter czysto psychologiczny. Kiedy człowiek w środku dnia pracy zatrzymuje się, aby odpocząć i odświeżyć się, wówczas lunch przygotowany przez ukochaną osobę jest postrzegany jako wsparcie, wsparcie, poczucie mocnego zaplecza, jeśli wolisz. Zgadzam się, to bardzo ważny punkt, któremu nie można się sprzeciwić.

Jak powinien wyglądać lunch na wynos?

Idealnie jest, jeśli dania, które przygotowujesz w ramach lunch boxu, można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno
Idealnie, dania, które przygotujesz w ramach lunch boxu, możesz jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno

1. Nie psujące się. Oznacza to, że nawet bez lodówki można go z powodzeniem przechowywać przez 8–10 godzin (w drodze do pracy, w samochodzie czy komunikacji miejskiej oraz „czekając” w pomieszczeniu).

2. Mała objętość. Oczywiście wiele tutaj zależy od apetytu obdarowanej osoby, jednak nie warto dawać swojemu mężczyźnie całego kurczaka czy 8 kotletów z dodatkiem.

3. Idealnie będzie, jeśli starannie przygotowany dla męża obiad będzie można zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, jeśli w biurze nie ma kuchenki mikrofalowej lub nagle się zepsuje.

4. Niezawodny podczas transportu. Oznacza to, że lunch nie powinien przeciekać ani się kruszyć. Dlatego sensowne jest stosowanie hermetycznych pojemników lub specjalnych pojemników na lunch.

Składniki na idealny lunchbox

Zalecenia dotyczące przygotowania „prawidłowego” obiadu dla uczniów można łatwo znaleźć w Internecie. A dla dorosłych istnieje tylko uniwersalna formuła BJU 1:1:4 (1 część białek, 1 część tłuszczów i 4 węglowodany). Jednak tutaj również możliwe są opcje. Na przykład współcześni ludzie spożywają za dużo tłuszczu. Można więc bezpiecznie zmniejszyć ich ilość w obiedzie, skupiając się na tłuszczach nienasyconych (oliwa z oliwek, ryby, awokado). Z węglowodanami też nie wszystko jest takie proste: po pierwsze, zwykłych „szybkich” mamy już w nadmiarze, więc lepiej skupić się na tych wolnych (kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, ryż). Ponadto około jedną czwartą objętości tych samych węglowodanów powinien stanowić błonnik (warzywa, owoce, jagody).

Istnieje wiele teorii kompatybilności produktów. Wreszcie nie można ignorować indywidualnych preferencji smakowych. Jest mało prawdopodobne, aby mięsożerny mężczyzna był zachwycony smażonym tofu, bez względu na to, jak zdrowe i bogate w białko może ci się wydawać.

Przepisy

Pudełko na lunch z klopsami

Chleb mięsny oczywiście należy przygotować poprzedniego wieczoru. Ale szczerze mówiąc, twój aktywny udział w tym procesie jest minimalny: po prostu połącz składniki, włóż je do formy i wyślij do pieczenia: wtedy piekarnik zrobi wszystko sam. Pozostaje tylko ostudzić klops, pokroić go, dodać warzywa i włożyć do pudełka śniadaniowego.

Bochenek mięsa
Bochenek mięsa

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • mięso mielone – 400 g
  • cebula – 100 g
  • czosnek – 1 ząbek
  • bułka tarta – 2 łyżki. l.
  • jajko – 1 szt.
  • suszone zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki.
  • ketchup – 1 łyżka. l.
  • świeży ogórek, pomidorki koktajlowe, natka pietruszki, koperek – do smaku
  • sól
  • mielony czarny pieprz

1. Drobno posiekaj cebulę. Połączyć w misce z mięsem mielonym, wyciśniętym czosnkiem, ketchupem, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem do smaku. Zamieszać.

2. Wlać masę do formy i zagęścić. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180°C. Ostudzić i zdjąć z patelni.

3. Grubo posiekaj klops. Umieść go w swoim pudełku na lunch. Dodać świeży ogórek, pomidorki koktajlowe, natkę pietruszki i koperek.

Przy okazji

Zestaw ten jest niemal idealny pod względem połączenia składników. Jeśli chcesz, aby był bardziej satysfakcjonujący, ale nie przeciążał go, dodaj do swojego pudełka na lunch trochę gotowanej fasoli lub brokułów.

Pudełko na lunch z kanapkami ze stekiem

Ta opcja lunchboxu jest bardzo męska, ponieważ kanapka zawiera stek wołowy. Ogólnie rzecz biorąc, w tym przypadku proponujemy dać wybranemu pełną swobodę wyboru, aby on sam mógł „dokończyć” kanapkę i doprowadzić ją do idealnego stanu.

Kanapka ze stekiem
Kanapka ze stekiem

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • stek wołowy – 300 g
  • masło – 20 g
  • liść sałaty – 1 szt.
  • czerwona cebula – 40 g
  • bułka pełnoziarnista – 1 szt.
  • ogórek świeży lub kiszony, jajko na twardo, pomidory, sos – do smaku
  • sól
  • mielony czarny pieprz

1. Smażyć stek na maśle do pożądanego stopnia. Studzimy i kroimy w cienkie plasterki.

2. Bułkę kanapkową przekrój i posmaruj dowolnym sosem (pamiętaj, żeby nie był łatwo psujący się). Ułożyć liść sałaty i kawałki mięsa. Na wierzchu ułóż krążki czerwonej cebuli i złóż w bułkę. Włóż to do swojego pudełka na lunch.

3. W drugiej komorze lunchboxa umieść w małym pojemniku jajko na twardo, pomidory i ogórki oraz sos (trwały!). Wszystko to pomoże Twojemu mężowi „dopracować” kanapkę na miejscu.

Przy okazji

Jeśli twój mężczyzna uwielbia warzywa, dodaj ich więcej do swojego pudełka na drugie śniadanie. Rukola, koperek, pietruszka sprzyjają lepszemu trawieniu mięsa i wzbogacają organizm Twojego rycerza w witaminy i minerały.

Uwaga dla gospodyni

Zamiast steku wołowego można użyć sznycla wieprzowego. Pamiętaj tylko, że należy go smażyć, aż będzie całkowicie ugotowany.

Lunchbox z panierowanym filetem z kurczaka

Dodatki do takiego lunchboxa dobieraj w zależności od preferencji smakowych mężczyzny. Może się zdarzyć, że zażąda ziemniaków lub kaszy gryczanej. Lub wręcz przeciwnie, tylko świeże warzywa.

Panierowany filet z kurczaka
Panierowany filet z kurczaka

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • filet z kurczaka – 400 g
  • jajka – 2 szt.
  • czosnek granulowany – 1 łyżeczka.
  • mąka – 3 łyżki. l.
  • bułka tarta – 2 łyżki. l.
  • mielone migdały – 1 łyżka. l.
  • olej roślinny do smażenia – w razie potrzeby
  • gotowana fasolka szparagowa lub brokuły, komosa ryżowa, kuskus, zioła – do smaku
  • sól
  • mielony czarny pieprz

1. Filet z kurczaka pokroić w duże plasterki. Doprawić solą i pieprzem. W jednej misce ubić jajka z granulowanym czosnkiem, do drugiej dodać mąkę, a do trzeciej krakersy i zmielone migdały (wymieszać).

2. Na dużej patelni rozgrzej olej. Zanurz każdy kawałek kurczaka w jajku, następnie obtocz w mące, ponownie zanurz w jajku i obtocz w mieszance chlebowej.

3. Smażyć kurczaka z obu stron, aż będzie ugotowany. Układać na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar oleju. Umieść kurczaka w pudełku na drugie śniadanie. Umieść gotowaną fasolę (brokuły), komosę ryżową i kuskus w sąsiednich przegródkach.

Przy okazji

Kurczak ten jest dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nawiasem mówiąc, wiele osób woli drugą opcję.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli chcesz, aby Twój lunch był lżejszy, do kurczaka dodawaj wyłącznie świeże zioła, ogórki i młodą kapustę.

Lunchbox z pieczonym filetem z indyka

Filet z indyka jest lekki, a jednocześnie pożywny i delikatny, zwłaszcza jeśli jest odpowiednio ugotowany. Dlatego proponujemy upiec go w folii z sosem sojowym, następnie pokroić i połączyć z ryżem. I pamiętaj, aby uzupełnić go płynem do gotowania, aby dodać soczystości.

Filet z indyka z ryżem
Filet z indyka z ryżem

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • mały filet z indyka – 400 g
  • czosnek granulowany – 1 łyżeczka.
  • suszone zioła włoskie – 1 łyżeczka.
  • sos sojowy – 2 łyżki. l.
  • gotowany ryż – do smaku
  • słodka papryka, pomidorki koktajlowe, świeże ogórki, zioła – do smaku
  • sól
  • mielony czarny pieprz

1. Połóż filet z indyka na arkuszu folii (lub dwóch). Doprawić solą i pieprzem. Posypać czosnkiem i ziołami. Złóż tak, aby u góry powstała mała dziurka. Wlać do niego sos sojowy i trochę wody. Uszczelnij luźno. Piec 40 minut w temperaturze 190°C.

2. Filet z indyka pokroić w plasterki i wymieszać z ryżem. Skropić płynem do pieczenia. Ponownie wymieszaj i umieść w jednej z przegródek pudełka na drugie śniadanie.

3. W pozostałych ułożyć plasterki słodkiej papryki, pomidorki koktajlowe, ogórek i zioła.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli masz czas, możesz podsmażyć cebulę z startą marchewką i dodać ją do ryżu razem z indykiem. Rezultatem będzie prawie pilaw. A ryż można zastąpić kaszą gryczaną, kuskusem lub komosą ryżową.

Pstrąg zapiekany w rękawie z ziemniakami

Steki z pstrąga w rękawie okazują się bardzo soczyste. Ziemniaki i brokuły nasączone sokiem rybnym są niezwykle aromatyczne i smaczne. Cóż, metoda gotowania w rękawach pozwoli zaoszczędzić czas i wysiłek.

Ryba z frytkami
Ryba z frytkami

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • steki z pstrąga – 2 szt.
  • ziemniaki – 200 g
  • brokuły – 100 g
  • Musztarda Dijon – 2 łyżeczki.
  • suszone oregano – 1 łyżeczka.
  • oliwa z oliwek – 5 łyżek. l.
  • słodka papryka, pomidorki koktajlowe, świeże ogórki, zioła – do smaku
  • sól
  • mielony czarny pieprz

1. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Ziemniaki pokroić w duże plasterki. Brokuły podziel na różyczki.

2. Olej połączyć z musztardą i oregano, dokładnie wymieszać. Za pomocą pędzla do ciasta posmaruj steki z pstrąga z obu stron, dopraw solą i pieprzem i włóż do worka do pieczenia.

3. Warzywa włożyć do miski, polać pozostałym dressingiem, posolić i wymieszać. Ziemniaki i brokuły powinny być całkowicie pokryte mieszanką oleju. Do ryby dodaj warzywa, zawiąż końce rękawów lub zabezpiecz specjalnymi klipsami.

4. Połóż torebkę na blasze do pieczenia i piecz na środku piekarnika przez 15 minut. Odetnij górę rękawa i kontynuuj gotowanie przez kolejne 15 minut.

5. Umieść steki i warzywa w pudełku na drugie śniadanie. Rozłóż świeże warzywa i zioła w innych przegródkach.

Sałatka w słoiku

Sałatka ta jest idealną opcją na lunch dla wegetarian. Nawiasem mówiąc, danie jest również dość sycące ze względu na kuskus. Sałatkę koniecznie należy układać warstwami, gdyż w przezroczystym słoiczku pięknie się prezentuje. I musisz wymieszać bezpośrednio przed użyciem.

Sałatka w słoiku
Sałatka w słoiku

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • kuskus – 70 g
  • ogórek świeży – 1 szt.
  • mocny pomidor – 1 szt.
  • słodka papryka – 1/2 szt.
  • rzodkiewki – 2 szt.
  • cukinia – 100 g
  • oliwa z oliwek – 6 łyżek. l.
  • sok z cytryny – 1 łyżka. l.
  • ocet winny – 1 łyżka. l.
  • koperek – 2 gałązki
  • natka pietruszki – 2 gałązki
  • czosnek – 1 ząbek
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

1. Aby przyprawić czosnek, przepuść go przez praskę. Drobno posiekaj koperek i liście pietruszki….

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja