6 świątecznych pasztecików, które będziesz chciał robić wielokrotnie

6 świątecznych pasztecików, które będziesz chciał robić wielokrotnie

6 świątecznych pasztecików, które będziesz chciał robić wielokrotnie

gastronomia 6 października 2023 r5,00 (9)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział4Komentarz

Ciasta to zawsze święto! To szczególna duchowa atmosfera, kuszące aromaty, ciepło rodzinnego ogniska. Nadzienia do pasztetów mogą być bardzo różne, jednak na początek zimy wolimy pasztety mięsne, to one najlepiej pasują do pory roku.

6 świątecznych pasztecików, które będziesz chciał robić wielokrotnie6 świątecznych pasztecików, które będziesz chciał robić wielokrotnie6 świątecznych pasztecików, które będziesz chciał robić wielokrotnie6 świątecznych pasztecików, które będziesz chciał robić wielokrotnie6 świątecznych pasztecików, które będziesz chciał robić wielokrotnie

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Ciasto siekane z cielęciną
  • Placki Lamajo z Jagnięciną
  • Ciasto z wołowiną, szpinakiem i fetą
  • Ciasto z wędzoną karbonatem i oliwkami
  • Ciasto z szynką brytyjską
  • Otwarte ciasto z gotowaną wieprzowiną, warzywami i ziołami

Ciasto siekane z cielęciną

Nie tylko ciasto, ale raczej ciasto przekąskowe z nadzieniem mięsnym.

Ciasto siekane z cielęciną
Ciasto siekane z cielęciną

8–10 porcji, przygotowanie: 2 godziny

Czego potrzebujesz:

  • 400 g pulpy cielęcej
  • 3 średnie cebule
  • 2 średnie ziemniaki
  • roztopione masło
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 jajko do posmarowania

Do testu:

  • 320 g mąki
  • 150 g masła
  • 70 ml śmietanki 10% tłuszczu
  • 4 g suchych drożdży
  • 0,5 łyżeczki sól

Co zrobić:

1. Na ciasto wymieszaj mąkę z drożdżami i solą. Za pomocą noża posiekaj zimne masło z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. 2. Na farsz pokrój mięso w kostkę o boku 1 cm. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę nieco mniejszą od mięsa. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Zalać wrzącą wodą ziemniaki. Pozostawić na 10 minut, następnie odcedzić na durszlaku i ostudzić. 3. Wymieszaj mięso, cebulę i ziemniaki, dodaj sól i pieprz. Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu. Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3. Większość rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 4-5 mm i wkładamy do natłuszczonej formy. Rozłóż nadzienie równomiernie. Drugą warstwę rozwałkować nieco cieńszą niż spód i przykryć nią ciasto, dociskając brzegi. 4. Posmaruj powierzchnię ciasta roztrzepanym jajkiem i piecz przez 50 minut. Podawać na ciepło.

Placki Lamajo z Jagnięciną

Te bliskowschodnie ciasta przypominają nieco pizzę, ale mają dużo więcej dodatków.

Placki Lamajo z Jagnięciną
Placki Lamajo z Jagnięciną

Porcja dla 6–8 osób, przygotowanie: 30 min. + 1 godz

Czego potrzebujesz:

  • 500 g pulpy jagnięcej
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki l. przecier pomidorowy
  • duży pęczek mieszanki ziół (kolendra, tymianek, reyhan)
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • sok z cytryny do podania

Do testu:

  • 500 g mąki
  • 200 g matsoni
  • sól

Co zrobić:

1. Na ciasto przesiej mąkę na stolnicę. Zrób dołek, wlej matsoni i 100 ml wody, dodaj sól. Zagnieść elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kulę, przykryj folią i odstaw na 1 godzinę. 2. W przypadku mięsa mielonego drobno posiekaj zielone liście. Mięso przepuścić przez maszynę do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Dodać zioła, przecier pomidorowy, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. 3. Ciasto podzielić na 6-8 części, uformować kulki i każdą rozwałkować na cienki placek. Lekko rozciągnij tortille rękami. Połóż na nich cienką warstwę mięsa mielonego. 4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż gotowe ciasta i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gdy ciasto się zarumieni, lamajo jest gotowe. Podawaj gorące bułeczki z odrobiną soku z cytryny.

Ciasto z wołowiną, szpinakiem i fetą

Będziesz musiał majstrować przy takim cieście, ale nie pożałujesz wydanego wysiłku. Sprawdzony!

Ciasto z wołowiną, szpinakiem i fetą
Ciasto z wołowiną, szpinakiem i fetą

10 porcji, przygotowanie: 1 godzina + 2–3 godziny

Czego potrzebujesz:

  • 250–300 g gotowego ciasta filo, rozmrożonego
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 250 g sera feta
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 120–150 g masła
  • 1 łyżeczka oliwa z oliwek
  • 0,5 łyżeczki suszone oregano
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Czego potrzebujesz:

1. Szpinak wyjmij z opakowania na 2-3 godziny przed gotowaniem, przełóż go na sitko w misce, odczekaj, aż rozmrozi i odciśnij całą wodę. 2. Obierz cebulę i czosnek, posiekaj bardzo drobno. Na patelni rozgrzej oliwę z 1 łyżką. l. śmietanę, dodać cebulę i oregano, smażyć, mieszając, 5 minut. 3. Dodać mięso mielone, smażyć na dużym ogniu, rozbijając grudki widelcem, aż do zmiany koloru. 4. Dodać szpinak i czosnek, wymieszać i podgrzewać przez 2 minuty. Dodać gałkę muszkatołową, odrobinę soli i puree feta. Pieprz i wymieszaj. 5. Rozgrzej piekarnik do 190°C bez konwekcji. Rozpuść masło. Dno okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłóż pergaminem. Górny płat filo posmaruj olejem, ostrożnie obierz i ułóż na patelni. Nasmaruj kolejną warstwę, umieść ją w formie, obracając ją o 30° w stosunku do pierwszej. Kontynuuj układanie naoliwionych arkuszy jeden na drugim, obracając za każdym razem o 30°. 6. Na patelnię włóż mięso, szpinak i nadzienie feta, uformuj okrąg o średnicy 26 cm i wygładź. Nadzienie przykryj wystającymi brzegami filo i posmaruj je pozostałym masłem. 7. Piec na środku piekarnika na złoty kolor, około 25 minut. Podawać na ciepło.

Ciasto z wędzoną karbonatem i oliwkami

Żadna ze znanych nam osób, która próbowała tego wspaniałego ciasta, nie mogła się oprzeć poproszeniu o więcej.

Ciasto z wędzoną karbonatem i oliwkami
Ciasto z wędzoną karbonatem i oliwkami

6 porcji, przygotowanie: 1 godzina + 2 godziny

Czego potrzebujesz:

  • 400 g węglanu wędzonego
  • 1 puszka (400 g) oliwek z pieprzem
  • 1 duża cebula
  • 300 g kwaśnej śmietany 25% tłuszczu
  • 150 g majonezu prowansalskiego
  • 3 duże jajka C0
  • 100 g semoliny
  • 100 g mąki
  • olej roślinny
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Czego potrzebujesz:

1. Karbonatę pokroić w kostkę o boku 1 cm, sól i pieprz. Oliwki odcedzić na durszlaku, osuszyć i pokroić na 3-4 części. Obierz cebulę, posiekaj i smaż na oleju roślinnym na dużym ogniu, mieszając, przez 5 minut. Wymieszaj węglan, cebulę i oliwki. 2. Na ciasto ubij jajka 0,5 łyżeczki. sól do piany. Kontynuując ubijanie, dodaj śmietanę i majonez. 3. Wymieszać semolinę, mąkę i proszek do pieczenia, stopniowo, delikatnie mieszając, wlać do mieszanki jajeczno-śmietanowej. 4. Nasmaruj formę do ciasta olejem roślinnym, wlej ¼ ciasta i rozprowadź na dnie. Ułożyć karbonatę z oliwkami i cebulą, wypełnić pozostałym ciastem. Odstawić w temperaturze pokojowej na 15 minut. 5. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Ciasto włóż na środek piekarnika i piecz przez 35-40 minut. Całkowicie ostudzić przed podaniem, 2 godziny.

Ciasto z szynką brytyjską

Stary, dobry angielski klasyk, który nigdy nie wyjdzie z mody.

Ciasto z szynką brytyjską
Ciasto z szynką brytyjską

8–10 porcji, przygotowanie: 2 godziny 20 minut.

Czego potrzebujesz:

  • 500 g ciasta francuskiego bez drożdży
  • 1 kg pulpy szynkowej wieprzowej
  • 2 średnie marchewki
  • 3 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 3 łyżki. l. masło
  • 2 łyżki l. olej roślinny
  • 3 łyżki. l. mąka
  • 1 łyżeczka mieszanka ziaren pieprzu
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 jajko do posmarowania

Co zrobić:

1. W rondlu zagotuj 2 litry wody, dodaj szynkę, ponownie zagotuj, dodaj sól, odsącz pianę, dodaj ziarna pieprzu, zmniejsz ogień do małego, gotuj 1,5 godziny. 2. Wyjmij mięso z bulionu, odcedź bulion. Będziesz potrzebował 1 litra, pozostały bulion można wykorzystać do zupy. Drobno posiekaj mięso. 3. Obierz marchewkę, cebulę i czosnek, drobno posiekaj. Użyj ognioodpornego naczynia do pieczenia lub głębokiej patelni z żaroodpornymi uchwytami. Rozgrzej olej roślinny, dodaj sól, smaż marchewkę i cebulę, 10 minut. 4. Dodaj czosnek i masło. Po 1 minucie dodać mąkę i smażyć, mieszając, 2-3 minuty. Zalać 1 litrem bulionu, solą i pieprzem, wymieszać, gotować 5 minut. 5. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Do sosu dodać szynkę i groszek, wymieszać, zdjąć z ognia. Ciasto lekko rozwałkować, pokroić w kwadraty o boku 7-8 cm i ułożyć bezpośrednio na sosie. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piec na środku piekarnika przez około 25 minut. Podawać na gorąco.

Otwarte ciasto z gotowaną wieprzowiną, warzywami i ziołami

Elegancki wielobarwny tort wydaje się być stworzony specjalnie na przyjęcia w formie bufetu.

Otwarte ciasto z gotowaną wieprzowiną, warzywami i ziołami
Otwarte ciasto z gotowaną wieprzowiną, warzywami i ziołami

4 porcje, przygotowanie: 1,5 godziny

Czego potrzebujesz:

  • 500 g ciasta francuskiego drożdżowego
  • 400 g gotowanej wieprzowiny
  • 200 g mascarpone
  • 2 duże bakłażany
  • 2 kolorowe słodkie papryki
  • 200 g wielobarwnych pomidorków koktajlowych
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 duże żółtko + 2 łyżki. l. krem do natłuszczenia

Co zrobić:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż 2 blachy do pieczenia papierem do pieczenia. Na jednej ułóż ciasto w kształcie prostokąta o wymiarach około 40×15 cm (lepiej nie wałkować ciasta, tylko je „nadawać” kształt: wycinać i sklejać). Ciasto nakrój ostrym, cienkim nożem, zostawiając 3 cm od boku i nie przecinając do końca. Często nakłuwamy środkową część widelcem. Odstawić na 10 minut, następnie całe ciasto posmarować żółtkiem ubitym ze śmietaną i szczyptą soli. Piec w dolnej jednej trzeciej części piekarnika, aż będzie ugotowane, około 20 minut. Boki powinny znacznie wzrosnąć. 2. Do farszu pokrój gotowaną wieprzowinę w kostkę o boku 1,5 cm. Bakłażany pokrój wzdłuż na warstwy o grubości 2 cm. Nasmaruj olejem, posól, ułóż na drugiej blasze do pieczenia. Paprykę słodką pokroić na ćwiartki, usunąć błony i nasiona, ułożyć razem z bakłażanami. 3. Piec w górnej jednej trzeciej części piekarnika przez około 20 minut. Za 5–7 minut. aż będą gotowe, dodaj pomidorki koktajlowe do warzyw. Gotowe bakłażany i paprykę pokroić w kostkę. 4. Wymieszaj paprykę, bakłażany, pomidory i gotowaną wieprzowinę, polej olejem, solą i pieprzem i ułóż na środku upieczonego ciasta. 5. Na warzywach układamy mascarpone w różnych miejscach. Podgrzewaj w piekarniku przez 10 minut. Podawaj ciasto na gorąco.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciasta #otwarte ciasto #ciasto mięsnePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość oksanaskooksanasko24 lutego 2022 r

Pyszne z dodatkiem mąki gryczanej do ciasta) Kasza gryczana z mięsem jest pyszna!

00OdpowiedźAlewtina SemenowaAlewtina Semenowa13 grudnia 2021 r

Świetne ciasta. Szczególnie podobał mi się placek z wołowiną, szpinakiem i fetą oraz brytyjski placek z szynką. Prawdziwe „zimowe” ciasta. Zdecydowanie powinieneś spróbować go upiec.

00OdpowiedźKonstancaKonstanca28 listopada 2021 r

Dziękuję za zbiór ciekawych przepisów. Wybór na każdy gust.

00OdpowiedźGalina KompancewaGalina Kompancewa28 listopada 2021 r

Mam wielki szacunek do siekanego ciasta. I tu też mamy drożdże. Bardzo interesujące. Musimy spróbować. Dziękuję!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja