6 sosów do ryb, które sprawią, że będzie to danie pożądane nawet przez mięsożerców
gastronomia 22 marca 2024 r
Dzięki sosowi zwykłe danie rybne może stać się prawdziwym kulinarnym arcydziełem. Ważne jest tylko, aby wybrać i przygotować go prawidłowo. Główne zasady są następujące: im tłusta ryba, tym ostrzejszy i bardziej kwaśny powinien być sos. Im delikatniejsza ryba, tym delikatniejszy sos. Im jaśniejszy smak ryby, tym bardziej neutralny jest sos — i odwrotnie. Odpowiedni sos zrównoważy smaki i doda odrobinę wyrafinowania. Powinien być lekkim dodatkiem, nie maskować delikatnego aromatu ryby i nie zakłócać naturalnego smaku.
- Klasyczny sos tatarski
- Sos curry jogurtowy
- Sos szczawiowy
- Salsa mandarynkowa do tłustych ryb
- Kremowy sos orzechowy do ryb
- Kremowy sos czosnkowy do ryb
6 sprawdzonych przepisów z kolekcji
Klasyczny sos tatarski
Klasyczny sos tatarski jest efektem nie tyle przyjaźni narodów, co ich aktywnego współdziałania w czasach starożytnych. Nazwa pochodzi od słowa „Tatarzy”: to właśnie te koczownicze ludy sprawiały kiedyś Europejczykom wiele problemów. Ci sami Francuzi uważali wojowniczych jeźdźców za dzikusów i przypisywali im dziwne nawyki, w tym gust. Tak więc w okresie rozkwitu kuchni kulinarnej w tym kraju (koniec XIX w.) szefowie kuchni wymyślili wiele doskonałych sosów, coraz bardziej wyrafinowanych i wyrafinowanych. Jednak wśród nich znalazła się także ta dość pikantna na bazie majonezu – z kaparami i ogórkami kiszonymi. Sos ten różnił się od wszystkich innych jasnym, bogatym, „dzikim” smakiem, dlatego nazwano go „tatarskim”, czyli „tatarskim”. Jest bardzo proste w przygotowaniu, co już teraz zapraszamy do sprawdzenia.
Klasyczny sos tatarski
- schłodzona śmietana – 2 łyżki. l.
- ogórki kiszone średnie – 3 szt.
- kapary – 4 łyżki. l.
- domowy majonez – 150 ml
- kilka zielonych cebul
- Przygotuj składniki na sos tatarski. Kapary i ogórki kiszone bardzo drobno siekamy. Umyj zieloną cebulę, dobrze osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
- Wszystkie przygotowane składniki (kapary, piklowaną cebulę i szczypiorek) włóż do miski. Dodać majonez i dokładnie wymieszać szpatułką.
- Dodać śmietanę, ponownie wymieszać. Sos tatarski wstawiamy do lodówki do ostygnięcia. Przed podaniem można dodać odrobinę soli i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Wskazówka: Sos tatarski można przygotować z domowego majonezu. Weź 2 jajka, ubij 1 łyżeczką. sok z cytryny, a następnie stopniowo, nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewaj 280 ml oleju roślinnego. Pozostaje tylko doprawić majonez do smaku, odmierzyć potrzebną ilość i użyć go według naszej receptury.
Sos curry jogurtowy
Kuchnia indyjska zawsze zaskakuje połączeniem prostoty i smaku. Ten lekki i aromatyczny sos nie jest wyjątkiem. Podawać jako dodatek do przystawek lub stosować do dań głównych, głównie ryb.
Sos curry jogurtowy
- jogurt naturalny – 140 ml
- olej roślinny – 1 łyżka. l.
- cebula szalotki – 1 szt.
- curry w proszku – 2 łyżeczki.
- mielony kminek – 1/2 łyżeczki.
- szczypta płatków ostrej papryki
- sok i skórka z połowy limonki
- sól do smaku
- Przygotować składniki na jogurtowy sos curry. Posiekaj szalotkę tak drobno, jak to możliwe. Rozgrzej olej roślinny i smaż w nim cebulę, aż będzie miękka.
- Dodać curry, ostrą paprykę i kminek. Podgrzewaj, aż przyprawy uwolnią swój aromat, około 1 minuty.
- Zdjąć z ognia i wymieszać z jogurtem, sokiem z limonki i skórką. Dodaj sól do smaku.
Sos szczawiowy
Tylko sos może zamienić najprostszy kawałek smażonej, pieczonej lub gotowanej na parze ryby w arcydzieło (wszystko to oczywiście musi być zrobione bardzo poprawnie). Sos ma delikatny kremowy smak i dyskretną kwaskowatość, która podkreśli smak ryby.
Sos szczawiowy
Do przygotowania sosu szczawiowego potrzebujesz:
- pęczek szczawiu – 1 sztuka
- masło – 150 gr
- żółtko – 3 szt.
- sok z cytryny – 1 łyżka. l.
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- Szczaw umyć, przełożyć na sito, odstawić na 1 minutę. do wrzącej wody, wyjąć i przepłukać lodowatą wodą. Osuszyć i bardzo drobno posiekać.
- Rozpuść masło w rondlu. Żółtka ubić w blenderze (około 20 sekund), kontynuując ubijanie, cienkim strumieniem wlewać gorące masło. Ubijaj, aż sos będzie gładki.
- Dodać sok z cytryny i szczaw, doprawić solą i pieprzem i ubijać jeszcze 20 sekund.
Salsa mandarynkowa do tłustych ryb
Ta salsa mandarynkowa jest idealna do pieczonego łososia. Podkreśli i odświeży smak tłustych ryb. Bardzo nietypowe połączenie soczystych mandarynek, pikantnych ziół, ostrej papryki i imbiru. Zdecydowanie warto spróbować!
Salsa mandarynkowa
Aby przygotować salsę mandarynkową do ryb, potrzebujesz:
- mandarynki – 6 szt.
- estragon lub kolendra – 4 gałązki
- cebula szalotki – 1 szt.
- świeży korzeń imbiru – 2 cm
- biały ocet winny – 1 łyżka. l.
- sól gruboziarnista – 0,5 łyżeczki.
- pół czerwonego chili
- pół zielonego chili
- Obierz i bardzo drobno posiekaj szalotkę i imbir. Zalewamy octem i doprawiamy szczyptą soli. Drobno posiekaj chili i zioła.
- Za pomocą drobnej tarki usuń skórkę z 2 mandarynek. Całkowicie obierz mandarynki i pokrój każdy segment na 3-4 części.
- Wszystkie przygotowane składniki wymieszać i odstawić do lodówki na 15 minut. Dopraw solą i podawaj.
Kremowy sos orzechowy do ryb
Kremowy sos orzechowy doskonale komponuje się z chudymi białymi rybami, takimi jak dorsz, tilapia czy flądra, owocami morza i makaronem. Sos zawiera śmietanę 20%, orzechy włoskie, ser twardy, czosnek i pietruszkę. Dzięki temu smak jest kremowy, ale pikantny, a posiekane orzechy i posiekane zioła nadają sosowi szorstką konsystencję. Przepis jest odpowiedni nie tylko dla tych, którzy lubią wodę w kuchni, ale także dla początkujących. Nawet jeśli masz już w swoim arsenale kilka ulubionych sosów, spróbuj przygotować nasz kremowo-orzechowy — pomoże urozmaicić wiele znanych potraw i dań.
Kremowy sos orzechowy do ryb
Aby przygotować kremowy sos orzechowy do ryb, potrzebujesz:
- śmietana 20% tłuszczu – 250 ml
- orzechy włoskie – 100 g
- ser tarty – 50 g
- czosnek – 3 ząbki
- natka pietruszki – 3–4 gałązki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Przygotuj składniki na kremowy sos orzechowy. Orzechy podsmaż na patelni, przełóż na deskę i posiekaj. Usuń łodygi i posiekaj liście pietruszki. Przełóż czosnek przez prasę.
- Orzechy wrzuć z powrotem na patelnię, dodaj czosnek i połowę natki pietruszki. Wlać śmietankę i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Dodać ser, sól i podgrzewać przez 30 sekund. Ser powinien się stopić.
- Zdjąć sos z ognia, dodać pozostałą natkę pietruszki, doprawić pieprzem i wymieszać. Sos przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 24 godziny.
Wskazówka: eksperymentuj ze smakami — dodać do sosu odrobinę skórki z cytryny.
Kremowy sos czosnkowy do ryb
Kremowy sos czosnkowy doskonale komponuje się z rybami i warzywami. Ale jeśli spodziewasz się gości, najpierw zaoferuj im przekąski: frytki, smażone paluszki serowe, grzanki, świeżą marchewkę, seler, ogórek, pomidor. Podawaj je z lekkim kremowym sosem czosnkowym. Przygotowanie go zajmie Ci minimum czasu, a efekt przekroczy Twoje oczekiwania. W odróżnieniu od sklepowego odpowiednika przepis nie uwzględnia dodatku konserwantów, barwników ani aromatów. Gama produktów jest przystępna cenowo i minimalna. Najważniejsze — kupuj dobry krem: wysokiej jakości, świeży i z krótkim terminem przydatności do spożycia. Wtedy możesz być w 100% pewien sukcesu potrawy.
Kremowy sos czosnkowy
Do przygotowania kremowego sosu czosnkowego potrzebujesz:
- śmietana 33% – 200 ml
- mąka – 30 g
- czosnek – 2 ząbki
- masło – 30 g
- sól – 3 g
- pieprz czarny – 3 g
- cukier – 3 g
- Przygotuj składniki na kremowy sos czosnkowy. Obierz ząbek czosnku. Przepuścić przez prasę. Rozgrzej patelnię z masłem, dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę, aż będzie przezroczysty.
- Delikatnie, ciągle mieszając, stopniowo zacznij wlewać mąkę na patelnię cienkim strumieniem. Smażymy, mieszając, aż do złotego koloru. Nie powinno być żadnych grudek.
- Równie ostrożnie wlewaj śmietanę: powoli i stopniowo, ciągle mieszając. Uważaj, aby w sosie nie utworzyły się grudki. Jeśli się pojawią, rozbij je trzepaczką lub szpatułką.
- Zmniejsz ogień do małego i kontynuuj gotowanie sosu, mieszając, aż zgęstnieje. Będziesz potrzebować około 10 minut. Sos doprawić pieprzem, solą i cukrem.
- Zdejmij z ognia i pozwól sosowi lekko ostygnąć. Przecedzić przez sito, aby pozbyć się grudek. Produkt powinien być gęsty i jednorodny.
- Całkowicie ostudzić kremowy sos czosnkowy, przełożyć do rondelka i podawać z rybą lub warzywami. Można ozdobić dowolnymi posiekanymi ziołami.
Wskazówka: spróbuj zrobić sos z pieczonego czosnku. Będziesz potrzebować całej głowy. Odetnij górę, dopraw solą i pieprzem, polej oliwą i zawiń w folię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Do sosu włóż puree czosnkowe.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #sos #sos do rybPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych