Zapraszamy do naszego słonecznego baru, gdzie znajdziesz napoje i smakołyki, które błyskawicznie podniosą Cię na duchu i dodadzą potężnego zastrzyku energii. Banan jest tym, czego naprawdę teraz potrzebujemy!
Placuszki bananowe z solonym karmelem
Z przejrzałych bananów robimy rozpływające się w ustach naleśniki. Podczas serwowania polej naleśniki solonym karmelem i otrzymasz super deser.
Placuszki bananowe z solonym karmelem
6 porcji, przygotowanie: 1 godzina
Czego potrzebujesz:
- 3 przejrzałe banany
- 4 jajka
- 250 g jogurtu
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- roztopione masło
Na solony karmel:
- 300 g cukru
- 150 g glukozy/płynnego miodu
- 75 g gęstej śmietanki
- 50 ml mleka
- 25 g solonego masła
- 2,5 g „kwiatów soli”
Sposób wykonania: 1. Aby przygotować solony karmel, w głębokim rondlu wymieszaj cukier, glukozę i 40 ml wody, zagotuj i gotuj, aż powstanie złoty karmel. Mleko i śmietanę podgrzać, ostrożnie (rozpryskuje się!) wlać do karmelu, wymieszać drewnianą łyżką na gładką masę, dodać masło i sól. Fajny. 2. Obierz banany i zmiksuj je na puree. W misce ubić jajka, dodać jogurt, cukier, cukier waniliowy i ugniatać na gładką masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, odstawiamy na 15–20 minut, następnie dodajemy banany i ciągle mieszając dodajemy 2–3 łyżki. l. ghee. 3. Rozgrzej patelnię z powłoką nieprzywierającą i posmaruj ją odrobiną oleju. Za pomocą małej chochli ostrożnie wlewaj ciasto na patelnię, formując okrągłe naleśniki. Gdy na wierzchu zaczną tworzyć się bąbelki, przewróć naleśniki na drugą stronę. 4. Gdy wszystkie naleśniki będą gotowe, odstawiamy je na 5 minut. do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Bananowo-sezamowe ciasteczka
Przepis na te ciasteczka jest dość prosty, a ciasteczka okazują się miękkie i pachnące. I przydatne, oczywiście! Przygotuj je na śniadanie lub podwieczorek dla całej rodziny.
Bananowo-sezamowe ciasteczka
6 porcji, przygotowanie: 50 min.
Czego potrzebujesz:
- 3 duże banany
- 1 duże jabłko
- sok i skórka z połowy cytryny
- 200 g nieprażonych nasion sezamu
- 3 łyżki. l. cukier puder
- 0,5 łyżeczki każdy mielony cynamon i kardamon
Sposób wykonania: 1. Szybko podsmaż nasiona sezamu na patelni bez oleju, 1,5 minuty. Ułożyć na talerzu i ostudzić. Połowę powstałej mieszaniny zmiel na „mąkę” w młynku do kawy lub blenderze. 2. Obierz banany i rozgnieć je razem z sokiem z cytryny. Zetrzyj jabłko na grubej tarce i dodaj do puree. 3. Dodajemy cukier puder, przyprawy, całe nasiona sezamu i „mąkę”, mieszamy na gładką masę. 4. Na tę samą blachę wyłożoną papierem wyłożyć ciasto, formując okrągłe, cienkie ciasteczka o średnicy 6–8 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor, około 15 minut. Ostudzić przed podaniem.
Energetyczny koktajl bananowy
Możesz dodać różne odcienie koloru do koktajlu bananowego, dodając różne warzywa. Spróbuj fioletowej bazylii!
Energetyczny koktajl bananowy
1 porcja, przygotowanie: 5 min.
Czego potrzebujesz:
- 1 duży bardzo dojrzały banan
- 7–8 gałązek mięty
- 150–180 g jogurtu
- sok i skórka z ćwiartki cytryny
- 1 łyżka. l. Miód
- lód opcjonalnie
Co należy zrobić: 1. Usuń łodygi z mięty. Banana obrać i pokroić na kawałki. 2. Wszystkie składniki umieścić w blenderze, w razie potrzeby dodać lód i zmiksować koktajl na gładką masę. Wypij natychmiast.
Banany w karmelu
Skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną lub ryżową w tej samej ilości.
Banany w karmelu
6 porcji, przygotowanie: 40 min.
Czego potrzebujesz:
- 6 dużych bananów
- 300–400 g cukru
- skrobia kukurydziana
- biały i czarny sezam do dekoracji
- lód
- olej roślinny do głębokiego smażenia
Na ciasto:
- 150 g mąki
- 75 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka. l. proszek do pieczenia
Sposób wykonania: 1. Banany obierz i pokrój ukośnie w owale o grubości 2–2,5 cm 2. Rozgrzej olej do smażenia do temperatury 190°C. Na ciasto wymieszaj skrobię, proszek do pieczenia i mąkę, kontynuuj mieszanie, wlej 270 ml lodowatej wody. Nie ugniataj zbyt dokładnie. Dodaj kilka łyżek oleju. 3. Zanurz plasterki banana najpierw w skrobi kukurydzianej, a następnie w cieście. Nadmiar odsączamy i wrzucamy na gorący olej. Zatapiając kawałki, smaż partiami na złoty kolor ze wszystkich stron. Gotowe banany układamy na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z oleju. 4. Gdy wszystkie owoce będą już gotowe, przygotuj karmel: dno ciężkiego rondla zalej zimną wodą, dodaj cukier i roztapiaj na złoty kolor (temperatura około 130°C). 5. Umieść w pobliżu dużą miskę z lodem. Smażone kawałki owoców zanurzaj w karmelu po jednym lub dwa kawałki na raz (wygodnie jest to zrobić pałeczkami lub długą pęsetą) i natychmiast włóż do lodowatej wody na 20-30 sekund, aby karmel stwardniał. Po wyjęciu posypać sezamem. 6. Osusz na ręcznikach papierowych i podawaj.
Roladki bananowe
Roladki bananowe podawaj z sosem karmelowym i lodami pistacjowymi: jakby to był sos sojowy i wasabi.
Roladki bananowe
4 porcje, przygotowanie: 30 min. + 2 godz
Czego potrzebujesz:
- 4 duże dojrzałe banany
- 150 g gorzkiej czekolady (z 70% kakao)
- 100 g nerkowców
- 100 g płatków kokosowych
- Do podania lody pistacjowe i sos karmelowy
Sposób wykonania: 1. Obrać 2 banany, pokroić na kawałki o szerokości 3 cm, ułożyć na talerzu przykrytym folią i zamrozić na 2 godziny. 2. Drobno posiekać orzechy. Na jednym talerzu umieść orzechy, na drugim wiórki kokosowe, a na kolejnych 3-4 różne dodatki cukiernicze. 3. Pozostałe banany obierz i również pokrój na kawałki o szerokości 3 cm. Każdy kawałek zwiń w okrąg z boku w jednym z przygotowanych składników. Pozostaw górę i dół otwarte. Połóż gotowe sushi na pięknej tacy. 4. Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kuchence mikrofalowej, wstawiając miskę na 20 sekund, mieszając i ponownie (i tak dalej przez minutę). Czekoladę należy wyjąć z kuchenki mikrofalowej, gdy kawałki są jeszcze widoczne – same się roztopią. 5. Wyjmij zamrożone banany z zamrażarki. Naklejając je na wykałaczkę, zanurzamy połowę każdego kawałka w ciepłej czekoladzie i czekamy, aż nadmiar ocieknie – czekoladowa skórka na bananie twardnieje niemal natychmiast, ale przy próbie udaje się posypać czekoladę polewą cukierniczą.
Sałatka z bananami, kozim serem i dressingiem musztardowym
Niezwykła sałatka z pikantnym dressingiem: owoce i kozi ser z ziołami, które same w sobie mają jasny smak, uzupełnia równie wyrazisty w smaku sos z musztardy, miodu, cytryny i kurkumy.
Sałatka z bananami, kozim serem i dressingiem musztardowym
4 porcje, przygotowanie: 20 min.
Czego potrzebujesz:
- 2 duże dojrzałe banany
- 1 niezbyt słodkie mango
- 100 g mieszanki sałat (szpinak, kukurydza, rukola)
- 200 g miękkiego lub kremowego młodego sera koziego (chevre lub domowego)
Do tankowania:
- 1 łyżka. l. Musztarda Dijon
- 1 łyżka. l. ziarnista musztarda
- 1 łyżka. l. miód lub syrop
- 1 łyżka. sok z cytryny
- 4 łyżki l. oliwa z oliwek
- 0,5 łyżeczki kurkuma
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki dressingu umieść w słoiczku z zamykaną pokrywką, dopraw kurkumą, solą i pieprzem, zamknij pokrywkę i energicznie wstrząśnij. 2. Z mango usuń skórkę, usuń miąższ z pestki i pokrój na łatwe do spożycia kawałki. Banany obrać i pokroić na średnie kawałki. 3. Połącz banany, mango i sałatę z połową dressingu i przełóż do małych, głębokich misek. Na wierzch połóż plasterki sera, skrop pozostałym dressingiem, dopraw pieprzem i podawaj.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #bananyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych