6 składników, które zdaniem szefów kuchni nie pasują do kolendry

6 składników, które zdaniem szefów kuchni nie pasują do kolendry

6 składników, które zdaniem szefów kuchni nie pasują do kolendry

Olga Zacharowa 05 czerwca 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Uwielbiamy fora i strony internetowe, na których szefowie kuchni spotykają się i dyskutują na różne, czasem zupełnie nieoczekiwane tematy. Kolendra to chyba najbardziej kontrowersyjne zioło. Albo ją kochają, albo nienawidzą. Może to kwestia prawidłowego i nieprawidłowego połączenia kolendry z innymi produktami?

Kolendra

Kolendra, znana również jako pietruszka chińska i pietruszka meksykańska, jest ceniona lub unikana ze względu na złożony smak i charakterystyczny aromat.

Te pikantne warzywa są często dodawane do sals, curry, chutney, sosów, dressingów, sałatek i wykorzystywane do przygotowania alternatywnego pesto. Kolendra jest składnikiem kuchni indyjskiej, tajskiej, chińskiej, meksykańskiej, karaibskiej, śródziemnomorskiej i północnoafrykańskiej.

Zanim porozmawiamy o złych połączeniach z kolendrą, skorzystajmy z wiedzy szefów kuchni z całego świata i wspomnijmy o produktach, które dobrze komponują się z tym pikantnym ziołem. Kolendra dobrze komponuje się z szeroką gamą produktów spożywczych, takich jak awokado, limonka, jalapeno, mięta, czosnek, pietruszka, fasola, czarny pieprz, ser, kurczak, jajka, jagnięcina, wieprzowina, pomidory i jogurt naturalny. W kuchni indyjskiej często występuje w daniach z soczewicy i ryżu. Trudno wyobrazić sobie jedzenie z Meksyku czy południowo-zachodnich Stanów Zjednoczonych bez kolendry, ważnego składnika guacamole, burrito i potraw chili.

Z czym nie łączyć kolendry?

Anyż

Anyż dobrze komponuje się z cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową i ziele angielskie, ale kłóci się z kolendrą. Pikantny i kontrowersyjny składnik ten wielu osobom przypomina czarną lukrecję. Połączenie anyżu z równie kontrowersyjną kolendrą z pewnością wywoła kontrowersje.

Wino czerwone

Kolendra nie jest odpowiednim składnikiem dań zawierających czerwone wino. Garbniki zupełnie do niej nie pasują. Te związki roślinne mają zbyt mocno cierpki smak jak na takie świeże warzywa. Natomiast dania długogotowane z dodatkiem czerwonego wina pozbawiają kolendrę większości smaku i rozpoznawalnego aromatu.

Gałka muszkatołowa

U wielu osób gałka muszkatołowa powoduje także sprzeczne uczucia. Jest jednocześnie słodko i gorzko. Z tą przyprawą należy pracować ostrożnie, ze względu na jej bogaty smak – jest to ilość, o której często pisze się „na czubku noża”.

Niemal stały uczestnik dań dyniowych, gałka muszkatołowa jest popularnym składnikiem jesiennych wypieków, grzanego wina i curry. Profil smakowy gałki muszkatołowej ostro kontrastuje z jasnymi, pieprznymi nutami kolendry. Dodatkowo smak przyprawy szybko tłumi smak pikantnych ziół.

Rozmaryn

Żywicowe i żywe nuty rozmarynu są często stosowane w pieczonym/pieczonym drobiu, duszonych mięsach, obfitych gulaszach i puree ziemniaczanym. Słynny przedstawiciel ziół prowansalskich, z ich sosnowo-drzewnymi nutami, kontrastuje z delikatną jasnością kolendry, dlatego te dwa składniki raczej nie będą dobrze ze sobą współgrać.

Tymianek

Tymianek zapowiada się ziołowo-drzewnym charakterem, który też nie jest do końca bliski kolendrze. Oczywiście te dwa zioła mogą rosnąć razem w ogrodzie, jednak rzadko stosuje się je w celu wzmocnienia smaku tej samej potrawy. Niektórzy szefowie kuchni nazywają kolendrę „latem” i proponują podawać ją z grillowaną piersią kurczaka, natomiast tymianek uważany jest za składnik jesienno-zimowy, nawiązujący do przyjaźni tymianku z dynią i indykiem.

Koper włoski

Koper włoski ma smak zbliżony do lukrecji, a aromatem – do kopru. Koper włoski jest używany na świeżo i często jest pieczony lub duszony, aby uzyskać bardziej subtelny smak. Jest cienko krojony w sałatki lub stosowany w zupach, frytkach i gulaszach.

Co ciekawe, zarówno koper włoski, jak i kolendra są spokrewnione – należą do rodziny baldaszkowatych, podobnie jak koper, seler, kminek, marchew, pasternak i pietruszka. Ale połączenie kopru włoskiego i kolendry stworzy chaos smakowy.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kolendra #połączenie potrawPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja